Αρχιτεκτονική φωτογραφία

Εμενα μου αρεσει το καθρεφτισμα της νεφωσης πανω στον πυργο.

Δινει την εντυπωση οτι ... ισως και να εξαφανιστει (τα επομενα λεπτα).

Σαν να ειναι ονειρο, οπτασια, ψεμα, παιχνιδισμα .....

Συμφωνώ και εγώ. Τα κτίρια είναι όμορφα ενώ το καθρέπτισμα του ουρανού στο γυάλινο ψηλό κτίριο τραβάει το μάτι και την προσοχή.

Όμορφη πόλη. Το μόνο θέμα της φωτογραφίας είναι ότι το μεγάλο κτίριο γέρνει αριστερά ( δείτε το σε σύγκριση με το δεξί άκρο της φωτογραφίας ) και έχει παραμορφωθεί λίγο από την προσπάθεια διόρθωσης της γεωμετρίας

Σας ευχαριστώ παιδιά. Κώστα όσον αφορά τις παραμορφώσεις, δυστυχώς το να καταφέρω να χωρέσει όλος ο ουρανοξύστης στο κάδρο χρειάστηκε μια υπερπροσπάθεια κατά την επεξεργασία, και αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να πετύχω. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με τον canon 17-40, στα 17mm και είχε τρελή παραμόρφωση, η οποία δεν μπορούσε να διορθωθεί εύκολα.

Σας ευχαριστώ παιδιά. Κώστα όσον αφορά τις παραμορφώσεις, δυστυχώς το να καταφέρω να χωρέσει όλος ο ουρανοξύστης στο κάδρο χρειάστηκε μια υπερπροσπάθεια κατά την επεξεργασία, και αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσα να πετύχω. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με τον canon 17-40, στα 17mm και είχε τρελή παραμόρφωση, η οποία δεν μπορούσε να διορθωθεί εύκολα.

Μπορούσες και καλύτερα .. μην υποτιμάς τον εαυτό σου .. αρκεί να βάλεις εφικτό στόχο .. π.χ. δεν χρειάζεται να διορθώσεις στο 100% την παραμόρφωση προοπτικής .. δείχνει χειρότερα ..

Μπορούσες και καλύτερα .. μην υποτιμάς τον εαυτό σου .. αρκεί να βάλεις εφικτό στόχο .. π.χ. δεν χρειάζεται να διορθώσεις στο 100% την παραμόρφωση προοπτικής .. δείχνει χειρότερα ..

Ηλία, ίσως να μπορούσα και καλύτερα, αλλά είχα ήδη ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο σε αυτήν την φώτο από ότι συνήθως αφιερώνω για την επεξεργασία μιας φωτογραφίας. Είχα επίσης θέσει, ως προϋπόθεση μιας επιτυχημένης επεξεργασίας, το να χωρέσει όλος ο ουρανοξύστης στο κάδρο με την μικρότερη δυνατή παραμόρφωση.

Αν έχεις χρόνο/όρεξη να επεξεργαστείς την φώτο (τουλάχιστον το jpg όπως βγήκε από την μηχανή), μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ: https://www.dropbox.com/s/rekargbeiumlkyh/_U3Q2300.JPG?dl=0

Θα ήθελα να δω μια διαφορετική προσέγγιση στην επεξεργασία.

Αυτό που λέει ο Ηλίας για την υπερβολική διόρθωση της προοπτικής είναι πολύ σωστό: για να δεις τις όρθιες γραμμές ενός κτιρίου 100% παράλληλες, θεωρητικά πρέπει να ίπτασαι στο μέσο του ύψους του. Για τα ψηλά κτίρια αυτό είναι αφύσικο και το καμπανάκι στο υποσυνείδητο βαράει συναγερμό...

Συμφωνώ με αυτό Δημήτρη. Δεν ήταν ποτέ απόλυτος στόχος να φέρω τις όρθιες γραμμές να είναι 100% παράλληλες, απλά να μπορέσω να χωρέσω τον ουρανοξύστη στο κάδρο με τις λιγότερο δυνατές απώλειες.
Το θέμα είναι, αν είχε κάποιος την συγκεκριμένη φώτο να επεξεργαστεί, ποιος θα ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος? Εγώ προτίμησα να κάνω την επεξεργασία που έκανα, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε ένα θέμα με την προοπτική του ουρανοξύστη. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει, το οποίο θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα?

Δεν σου φαίνεται το πάνω μέρος να φαρδαίνει ?? Τουλάχιστον βέβαια δεν έχει τα στραβώματα στις γραμμές των ορόφων που είχε πριν ..

Ειναι όντως δύσκολη περίπτωση .. κανένας με DxO υπάρχει ?. Βασικά νομίζω χρειάζεται να ορισθεί και το επίπεδο αναφοράς αλλιώς κάνουν τρέλες τα διορθωτικά γεωμετρίας ..

Και αυτή είναι από αυτόματο ίσιωμα στο LR που άφησε αρκετή στραβωμάρα που διορθώθηκε με skew στο PS. Αν σας φαίνεται στραβός ο ουρανοξύστης, δεν είσαστε... στραβοί - είναι οπτική απάτη λόγω του επιστεγάσματος.

_U3Q2300_DxO_R - Copy.jpg

Δημήτρη, έτσι όπως το έκανες ήταν και η δική μου πρώτη προσπάθεια, αλλά δεν μου καθόταν καλά η αναλογία 9χ16, και επίσης το επάνω μέρος παραμορφώνεται αρκετά.

Εδώ είναι μία παρόμοια φώτο από το Journal of the American Institute of Architects, όπου και σε αυτούς δεν θα έλεγα ότι είναι απόλυτα επιτυχημένη η διόρθωση:

90

Για να έχουμε και μια ιδέα του πως είναι στην πραγματικότητα το κτήριο, από πιο σωστή γωνία λήψης:
John-Hancock-Tower.jpg
Trinity Church in the City of Boston by Nek, on Flickr
Αυτό είναι και το αποτέλεσμα που ήθελα να πλησιάσω, τηρουμένων των αναλογιών, γιατί μου καθόταν καλύτερα στο μάτι. Προφανώς αν αφιέρωνα περισσότερο χρόνο θα μπορούσα να διορθώσω τις περισσότερες ατέλειες.
Να επισημάνω βέβαια, ότι το θέμα της φωτογραφίας δεν ήταν να αναδείξω την αρχιτεκτονική του ουρανοξύστη. Ήθελα να παρουσιάσω, με μια ψιλορετρό επεξεργασία, 2 ιστορικά κτήρια και ταυτόχρονα 2 διαφορετικές εποχές που συνυπάρχουν στην Βοστώνη, γιατί αυτό το θέμα το βλέπει κανείς να επαναλαμβάνεται συχνά στην συγκεκριμένη πόλη.

Τελικά, καθαρά από καλλιτεχνικής σκοπιάς, γιατί δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συζητάμε για το πως θα διορθώσουμε τις παραμορφώσεις στον ουρανοξύστη αγνοώντας για το γενικότερο αισθητικό αποτέλεσμα, ποια είναι καλύτερη στο μάτι? Η για να το θέσω αλλιώς, στην δική μου, φαίνεται τόσο άσχημα το πάνω μέρος ώστε να χαλάει τελικά το συνολικό αποτέλεσμα?

Αν εξαιρέσεις τις διαφορές στην χρωματική απόδοση, δεν νομίζω ότι θα κάτσει να ασχοληθεί κανείς ιδιαίτερα - ούτε εγώ ασχολήθηκα αν δεις το πρώτο μου post. Η συνύπαρξη παλιού - καινούριου βγαίνει μια χαρά! Τέλος αν προσέξεις την εικόνα από το ΑΙΑ, μάλλον δεν είναι διορθωμένη (ή είναι λίγο) γιατί όπως προείπα η "τέλεια" διόρθωση είναι αφύσικη: η προοπτική όταν είσαι στο πεζοδρόμιο δημιουργεί συγκλίνουσες προς τον ουρανό γραμμές φυγής.