Αρχιτεκτονική φωτογραφία

_IGP2570%20%20bw.jpg

Όντως πολύ ωραία... Νομίζω όμως ότι θέλει λίγο ίσιωμα, εκτός αν με ξεγελάει η προοπτική.

Ευχαριστώ παιδιά...
Δημήτρη ίσια είναι (το τριπόδι ήταν αλφαδιασμένο) σε μπερδεύει η προοπτική...
Αυτό που κάνει είναι barrel distortion (κιτ φακος) προς τα πάνω, ξέρει κανείς κανένα app που να το διορθώνει?

Μου αρέσει πολύ και το ασπρόμαυρο πράγμα όχι συνηθισμένο. Μπράβο Steliost
Στα 18mm είναι? Εγώ πάντως με το lightroom κάνω όλες αυτές τις διορθώσεις

Τι άλλο να πω εκτός από ένα μεγάλο ευχαριστώ...

@Ηλία δε με χαλάει να είναι και plugin photoshop εκτός κι αν γίνεται με το camera raw 6.0 και δεν το έχω παρατηρήσει...

@ΝtinNton, είναι στα 18mm και επεξεργασία με silver, το lightroom δεν με βολεύει αλλά θα το προσπαθήσω...

Το camera raw 6 έχει έτοιμα profiles φακών, και από όσο ξέρω μπορείς να φτιάξεις και δικά σου. Δεν το έχω δοκιμάσει (ακόμα) γιατί δεν το χρησιμοποιώ.

DxoOptics για τις παραμορφώσεις ειδικά αν έχεις το raw...Πολύ καλή η φωτό, περνάω κάθε πρωί να πάω στη δουλειά και μου είχε περάσει και μένα από το μυαλό μια φώτο εκεί :)
Νομίζω όμως ότι η αποψή σου είναι σαφώς καλύτερη από αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου :)

DxoOptics για τις παραμορφώσεις ειδικά αν έχεις το raw...Πολύ καλή η φωτό, περνάω κάθε πρωί να πάω στη δουλειά και μου είχε περάσει και μένα από το μυαλό μια φώτο εκεί :)
Νομίζω όμως ότι η αποψή σου είναι σαφώς καλύτερη από αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου :)

Ευχαριστώ φίλε μου... :2thumb22sup:

Ευχαριστώ παιδιά...
Δημήτρη ίσια είναι (το τριπόδι ήταν αλφαδιασμένο) σε μπερδεύει η προοπτική...
Αυτό που κάνει είναι barrel distortion (κιτ φακος) προς τα πάνω, ξέρει κανείς κανένα app που να το διορθώνει?

το τριπόδι σου μπορεί να είναι αλφαδιαδσμένο αλλά η φωτο σου είναι στραβή (και πολύ ωραία πάντως) Αν ήταν barrel distortion τότε θα ήταν ομαλή η παραμόρφωση σε όλη τη φωτογραφία και όχι μόνο προς τα πάνω. Δεν υπάρχει μονόπλευρο barrel distortion....Επίσης αν δεις τις γραμμές απο τα πλακάκια (ειδικά η πρώτη κάτω κάτω) θα δεις πως γέρνει δεξια.
Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς το αλφάδι πάνω στην μηχανή (στο hot shoe) ή συνδιασμό του αλφαδιού του τριπόδου με αυτό της κεφαλής (αν έχει) και όχι μόνο αυτό του τριπόδου.
Σχετικά με software διόρθωσης.. Εξαιρετικό είναι το PTlens το οποίο δουλεύει και stand alone αλλά και σαν plug-in του PS και διαθέτει καταχωρημένα profiles σχεδόν όλων των φακών.

το τριπόδι σου μπορεί να είναι αλφαδιαδσμένο αλλά η φωτο σου είναι στραβή (και πολύ ωραία πάντως) Αν ήταν barrel distortion τότε θα ήταν ομαλή η παραμόρφωση σε όλη τη φωτογραφία και όχι μόνο προς τα πάνω. Δεν υπάρχει μονόπλευρο barrel distortion....Επίσης αν δεις τις γραμμές απο τα πλακάκια (ειδικά η πρώτη κάτω κάτω) θα δεις πως γέρνει δεξια.
Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς το αλφάδι πάνω στην μηχανή (στο hot shoe) ή συνδιασμό του αλφαδιού του τριπόδου με αυτό της κεφαλής (αν έχει) και όχι μόνο αυτό του τριπόδου.
Σχετικά με software διόρθωσης.. Εξαιρετικό είναι το PTlens το οποίο δουλεύει και stand alone αλλά και σαν plug-in του PS και διαθέτει καταχωρημένα profiles σχεδόν όλων των φακών.

Καταρχάς καλώς ήρθες στο forum, το τριπόδι ήταν αλφαδιασμένο στην κεφαλή, στο κάθετο και οριζόντιο buble...
Με rotate ευθυγράμμιση, διορθώνονται ναι μεν τα πλακάκια αλλά χάνω την ευθεία στο βάθος και το κάθετο στις κολώνες δεξιά.. _IGP2570 test.jpg
Για το barrel, ίσως δεν το διατύπωσα εγώ καλά, εννοούσα ότι είναι ορατό προς τα πάνω, βλέποντας το αριστερο διαχωριστικό του τζαμιού, ενώ αρχίζει στην ευθεία καταλήγει να κάνει κούρμπα όσο ανεβαίνει...
Ευχαριστώ για το προγραμματάκι θα το δοκιμάσω...

btw ωραίες οι φωτό σου, πες μας δυο λόγια για τον εξοπλισμό σου...

Last edited:
Καταρχάς καλώς ήρθες στο forum, το τριπόδι ήταν αλφαδιασμένο στην κεφαλή, στο κάθετο και οριζόντιο buble...
Με rotate ευθυγράμμιση, διορθώνονται ναι μεν τα πλακάκια αλλά χάνω την ευθεία στο βάθος και το κάθετο στις κολώνες δεξιά.. View attachment 61831
Για το barrel, ίσως δεν το διατύπωσα εγώ καλά, εννοούσα ότι είναι ορατό προς τα πάνω, βλέποντας το αριστερο διαχωριστικό του τζαμιού, ενώ αρχίζει στην ευθεία καταλήγει να κάνει κούρμπα όσο ανεβαίνει...
Ευχαριστώ για το προγραμματάκι θα το δοκιμάσω...

btw ωραίες οι φωτό σου, πες μας δυο λόγια για τον εξοπλισμό σου...

Καλώς σας βρήκα!
Στέλιο να σου πω. Η φωτο σου μου δίνει την εντύπωση πως ή η μηχανή σου έχει μια κλιση προς τα πάνω ή έχεις κροπάρει το κάτω μέρος ώστε δεν φαίνεται το barrel distortion ως κάτω. Το οποίο όντως υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο φαίνεται (είναι η καμπύλη που κάνει η γραμμή και όχι η κλίση που έχει.) Το πλακάκι είναι στραβό επειδή έχεις γυρίσει την μηχανή προς τα αριστερα και γενικότερα το "στραβό" της φωτογραφίας οφείλεται στο οτι δεν είσαι παράλληλα με την βιτρίνα και τις κολόνες αλλά είσαι αριστερά, "κοιτάς" αριστερά (και λίγο πάνω..) και το υπέρ-ευρυγώνιο άκρο του κιτ(?) φακού σου δεν βοηθάει... Είναι λίγο δύσκολες τετοιες διορθώσεις με τόσες κάθετες και οριζόντιες αν δεν είσαι απόλυτος στο στήσιμο της μηχανής.Εκτός αν έχεις κάποιον tilt&shift..
Δοκίμασε τα distort, perspective, skew ή wrap στο free transform στο PS αν δεν βγάζεις άκρη με το PTLens.
Η δεύτερη εκδοχή που δίνεις μου κάνει πιο λογική στο μάτι και ας είναι λιγο στραβό το βάθος και οι κολόνες (η βιτρίνα στην πρώτη που έιναι σε πρώτο πλάνο είναι πολύ στραβή και νομίζεις πως πέφτει πάνω σου και γενικώς δεν ανταποκρίνεται με την πραγματικότητα..)
Και να στο πω πιο απλά.. Αν ήταν αλφαδιασμένη και "σωστά" στημένη δεν θα αντιμετώπιζες αυτά τα προβλήματα και με το αντίστοιχο software θα διόρθωνες το barrel.

Επίσης, το αλφάδιασμα ακόμα κ της κεφαλής δεν αποτελέι εγγύηση πως η μηχανή είναι αλφαδιασμένη απόλυτα η οποία λόγω βάρους ή κακης εφαρμογής της βίδας στην μηχανή ή του κλιπ του τριπόδου μπορέι να "κάθεται" ή να κουνιέται ή ακόμα και να μην κουμπώνει ακριβώς αλφαδιά.

Ηλία, έχεις απόλυτο δίκιο για τα καμμένα λευκά, ειδικά στην τελευταία εσωτερικου χώρου είναι πολυ έντονα αλλά την ημέρα εκείνη είχα στην διάθεσή μου 45 λεπτά να φωτογραφίσω ένα σπίτι (δεν είναι το σπίτι μου, ούτε των φίλων μου..) με 8 + δωμάτια, περίπλοκους εξωτερικούς χώρους, και έναν μπάστακα πάνω απο το κεφάλι μου (κυριολεκτικά) να κοιτάει...

Οι φωτο είναι HDR με 5, 7 ή 9 λήψεις RAW με διαφορά 1 στόπ, blended στο photomatix (σε tiff 16bit) και εν συνεχεία μικροδιορθώσεις με μάσκες στο PS.. levels, curves, και Shadow&highlight για να επανέλθει το κοντράστ στους μεσαίους τόνους (πάλι σε TIFF 16bit). Α! και διόρθωση της παραμόρφωσης με το PTLens και απειροελάχιστο κροπάρισμα. Επίσης στις εσωτερικές επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει τα φλας σε κάποια απο τις λήψεις και έχω φυσικό φωτισμό (που χρόνος για στήσιμο..) υπήρχε μικρή χρωματική εκτροπη προς το κόκκινο την οποία δεν αφαίρεσα τελείως διότι μετα θα έμοιαζε ή με τα IKEA ή με νοσοκομείο και σε καμία περίπτωση με την πραγματικότητα.

Οι συγκεκριμένες που ανέβασα είναι τραβηγμένες με μια canon 450d και τον EF-S 10-22 ο οποίος έχει ελάχιστη παραμόρφωση, για υπερ-ευρυγώνιος βεβαιως. Γενικότερα δουλεύω με την 5dmkii και φακούς ...24-70 2.8L, EF 50 1.4, EF 70-200 2.8L, EF 85 1.8, εντός των ημερών έναν EF 16-35 για αντικατάσταση του 10-22 σε FF και λίγο αργότερα τον TS 24 3.5 (αν δεν μας τα πάρει όλα πια το ΔΝΤ..) και κάποιους όχι και τόσο αξιόλογους crop φακούς για την 450d..
Για φλάς χρησιμοποιώ (σχεδόν πάντα off camera) 3 580ΕΧII ένα 430ΕΧΙΙ και τα αντίστοιχα PW, ομπρέλες, stands, softbox 60x60 κλπ
Τριπόδι ένα manfrotto 055xprob με κεφαλή 804rc2 που είναι στιβαρό (και ασήκωτο αν έχεις ανηφοριές ή αποστάσεις... ) το οποίο μάλλον θα αντικατασταθεί.

Ευχαριστώ που σταθήκατε στις φωτογραφίες μου και ελπίζω η πάντα καλοπροέραιτη κριτική μου να μην ενόχλησε.

φιλικά..