Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Πάντως παίζει κανονικά τα αρχεία των 16bit/44.1k.. παραπάνω έχει θέματα (το 24/96 βγαίνει με βαρύ distortion και από εκεί και πάνω δεν παίζει τίποτα) οπότε θέλει λίγο ψάξιμο ακόμα..

Mετά από ευγενική χορηγέια Vasilis-T (τον οποίον υπέρ ευχαριστώ), έχω στα χέρια μου το Beta I2S Mamboberry Dac του. Δε θα μπω σε λεπτομέριες γι' αυτό ακόμα γιατί το χρησιμοποιώ εδώ και μερικές ώρες μόνο και μόνο για να λύσω το bug που είχε ο Δημήτρης αλλά και άλλοι Archphile χρήστες.

To σύμπτωμα:

- Όλα καλά σε 16/44.1
- Παραμορφωμένος ήχος ή αναπαραγωγή σε fast forward
- Σε μερικές περιπτώσεις αδυναμία αναπαραγωγής 24/192

Ο ένοχος

Ο linux kernel από την 3.12.28 και μετά, απ' όσο τέσταρα. Κάτι έχουν αλλάξει, κάτι έχουν πειράξει, δεν ξέρω. Η ουσία είναι ότι υπεύθυνος είναι ο kernel. Όταν ψάχνετε και βλέπετε ότι πχ στο Volumio παίζει και στο Runeaudio δεν παίζει, η βασική διαφορά είναι ο kernel που τρέχουν.

To fix για Archphile

Code:
wet [URL]http://archphile.org/lab/i2s/linux-raspberrypi-3.12.26-1-armv6h.pkg.tar.xz[/URL]
pacman -U linux-raspberrypi-3.12.26-1-armv6h.pkg.tar.xz
systemctl reboot

@dimdim, από τα modules που έχω βάλει για το dac σου, το πρώτο (snd_soc_bcm2708) δεν χρειάζεται, γιατί δεν υπάρχει πλέον!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια παράλειψη στο παραπάνω. Τo:

- Παραμορφωμένος ήχος ή αναπαραγωγή σε fast forward

αναφέρεται σε 24/96

Ανεβάζω νέο image ώστε να παίζει σωστά με i2s dacs out of the box.
Για όποιον δε φοβαται την κονσόλα θα δώσω τις ελάχιστες εντολές που χρειάζονται ώστε να είναι η 0.99.1 ίδια με την επόμενη.

Έτοιμη η 0.99.2 με τα bugfixes για τα I2s Bugs:

http://archphile.org/blog/archphile-0-99-2-beta-raspberry-pi-i2s-bugfix-release/

Όποιος είναι στην 0.99.1, εννοειται ότι δεν ξανακατεβάζει. Η μετάβαση είναι πάναπλη. Απλά κάντε copy-paste αυτές τις εντολές:

Code:
wget http://archphile.org/lab/i2s/linux-raspberrypi-3.12.26-1-armv6h.pkg.tar.xz
pacman -U linux-raspberrypi-3.12.26-1-armv6h.pkg.tar.xz --noconfirm
rm linux-raspberrypi-3.12.26-1-armv6h.pkg.tar.xz
wget http://archphile.org/lab/files/i2s.conf
mv i2s.conf /etc/modules-load.d/i2s.conf
wget http://archphile.org/lab/files/motd-rpi
mv motd-rpi /etc/motd

Εδώ και κάποιες ώρες παίζω με την 0.99.2.. όλα πηγαίνουν μια χαρά με I2S σύνδεση με το βουβάλι. Παίζουν και τα HD audio κανονικά (μέχρι 24/192).

Το configuration του το έκανα από την αρχή, από το μηδέν, σε λίγα λεπτά με βάση τις οδηγίες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ήμουν σίγουρος ότι θα παίξει!

Τα έχω λιώσει τα δύο i2s dacs που έχω εδώ και όλα συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξαρτήτως του module που χρησιμοποιούν. Εϊναι εντελώς generic το i2s απ' ότι φαίνεται.

Μια που έπαιξε και το δικό σου, λογικά είμαστε 100% οκ στο Archphile. Έχω δοκιμάσει mambo, iqaudio, δοκίμασες βουβάλι και άλλοι δύο στο forum μου δοκίμασαν hifberry rca και digi. Όλα πλέον παίζουν ρολόι από 16/44.1 ως 24/192.

Σε ευχαριστώ πολύ για το feedback. Οι αναφορές σου έχουν βοηθήσει και σε bugfixes αλλά και σε χαρτογραφηση ανεξερεύνητων μονοπατιών για μένα (DSD)!

Last edited:

ποιό hifiberry Μιχάλη ?
το παλιό για το προηγούμενο rpi ή το dac+ για το rpi b+ ?

Δεν έχω καμία αναφορά για τα +, παρά μόνο για τα παλιά. Γενικά με τα + υπάρχει ένα σχετικό σκοτάδι, αλλά θα τη βρούμε την άκρη.

O driver είναι ενσωματωμένος στον πυρήνα και περιμένει να τον δοκιμάσουμε :D :

Code:
[root@archphile bcm]# ls -la
total 36
drwxr-xr-x 2 root root 4096 Oct 29 11:46 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 Oct 29 11:46 ..
-rw-r--r-- 1 root root 4969 Aug  9 02:42 snd-soc-bcm2708-i2s.ko.gz
-rw-r--r-- 1 root root 1993 Aug  9 02:42 snd-soc-hifiberry-dac.ko.gz
-rw-r--r-- 1 root root 2096 Aug  9 02:42 snd-soc-hifiberry-dacplus.ko.gz
-rw-r--r-- 1 root root 2352 Aug  9 02:42 snd-soc-hifiberry-digi.ko.gz
-rw-r--r-- 1 root root 2045 Aug  9 02:42 snd-soc-iqaudio-dac.ko.gz
-rw-r--r-- 1 root root 1844 Aug  9 02:42 snd-soc-rpi-dac.ko.gz

κοντός ψαλμός .....
σε λίγες μέρες -ελπίζω- θα το έχω ..
θα περάσει από κρας τεστ ... :)

Απ' ότι βλέπεις δεν είναι στο χέρι τους :D Όλα θα παίξουν στο τέλος :afro:

Δοκιμάζω εδώ και λίγη ώρα ένα wifi dongle το οποίο τα πάει περίφημα με το RPI B+:

http://www.edimax.com/edimax/mercha...a/edimax/in/wireless_adapters_n150/ew-7811un/

Δοκίμασα μέχρι 24/192 έτσι για το τυπικό και όλα φαίνονται οκ.

Το μόνο που χρειάζεται (και στο επόμενο image θα το έχω ενσωματώσει) είναι:

Code:
echo 'options 8192cu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0' > /etc/modprobe.d/8192cu.conf

Με το παραπάνω απενεργοποιούμε το power management το οποίο σύμφωνα με διάφορους χρήστες είναι προβληματικό.

Δεν το συστήνω ακόμα για αγορά. Θέλω να το δοκιμάσω μια μέρα τουλάχιστον, αλλά η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τον προηγούμενο καιρό, ανάμεσα στις δύο διαφορετικές εκδόσεις, ανέβαζα διάφορα updates των πακέτων που χρησιμοποιεί το Archphile και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, κυρίως ασχολούμουν με το πακέτο του mpd. Αυτό για διάφορους λόγους δεν λειτούργησε σωστά και έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω παράλληλα testing repositories. Έτσι, από τη στιγμή πχ που βγήκε η 0.99.2 και όσο αυτή είναι η τελευταία διαθέσιμη, το πακέτο του mpd της δε θα αλλάξει.

Όποιος όμως θέλει, μπορεί να δει αυτόν εδώ τον πανεύκολο οδηγό:

http://forum.archphile.org/viewtopic.php?f=10&t=108

Με τις παραπάνω οδηγίες, ανοίγει η "κάνουλα" του testing και έτσι μπορείτε πχ να εγκατασήσετε τον τελευταίο διαθέσιμο mpd, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορείτε να επιστρέψετε στο μαμά πακέτο της έκδοσης που χρησιμοποιείτε.

Αυτή τη στιγμή στο testing repo υπάρχει ο mpd 0.19.2 που βγήκε πριν λίγες ημέρες.

Επιπρόσθετα έχω ενεργοποιήσει και την υποστήριξη του mpd σε libsoxr, της γνωστής βιβλιοθήκης για resampling, μετά από requests χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι με το κατάλληλο editing του mpd.conf (google it, δεν έχω ασχοληθεί ακόμα και δε με νοιάζει και το resampling!), όποιος επιθυμέι μπορεί να ορίσει το επιθυμητό resampling και παράλληλα να αναθέσει αυτή την διεργασία στην libsoxr.

Έχω να κάνω ένα request το οποίο ξέρω ότι είναι εκτός της φιλοσοφίας του Archphile, αλλά στην περίπτωσή μου χρειάζεται και φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για άλλους: ένα equalizer

Απ' ότι βλέπω κάποιοι έχουν κάνει τον alsaequal να παίξει με τον mpd σε RPi. Το έχεις ψάξει καθόλου;

Θα το ψάξω με την πρώτη ευκαιρία. Απ ότι βλέπω πρέπει να χτίσω κάποια πακέτα και μετά θέλει λίγο ψάξιμο στο conf του mpd. Σε περίπτωση που πετύχει θα ανεβάσω τα πακέτα στο playground repository που ανεβάζω τα διάφορα εκτός διανομής (να θυμίσω ότι ήδη υπαρχει ο squeezelite εκεί).

Έχω να κάνω ένα request το οποίο ξέρω ότι είναι εκτός της φιλοσοφίας του Archphile, αλλά στην περίπτωσή μου χρειάζεται και φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει και για άλλους: ένα equalizer

Απ' ότι βλέπω κάποιοι έχουν κάνει τον alsaequal να παίξει με τον mpd σε RPi. Το έχεις ψάξει καθόλου;

Νομίζω ότι είμεθα έτοιμοι:

1. Προσθήκη του playground repository

Code:
nano /etc/pacman.conf

Βάζουμε στο τέλος τις παρακάτω γραμμές:

Code:
[playground]
SigLevel = Never
Server = http://archphile.org/lab/playground/repos/playground-rpi

2. Εγκατάσταση alsaequal

Code:
pacman -Sy alsaequal caps

3. δημιουργία του asound.conf

Code:
nano /etc/asound.conf

paste τα παρακάτω:

Code:
ctl.equal {
    type equal;
}

pcm.plugequal {
    type equal;
    # Modify the line below if you do not
    # want to use sound card 0.
    #slave.pcm "plughw:0,0";
    # by default we want to play from more sources at time:
    #slave.pcm "plug:dmix";
}

# pcm.equal {
# If you do not want the equalizer to be your
# default soundcard comment the following
# line and uncomment the above line. (You can
# choose it as the output device by addressing
# it with specific apps,eg mpg123 -a equal 06.Back_In_Black.mp3)
pcm.!default {
    type plug;
    slave.pcm plugequal;
}

4. edit το /etc/mpd.conf

Code:
nano /etc/mpd.conf

βάζουμε # στο audio output που βρίσκουμε μέσα ώστε να το επαναφέρουμε αν θέλουμε και κάνουμε paste το παρακάτω

Code:
audio_output {
        type            "alsa"
        name            "My ALSA EQ"
        device          "plug:plugequal"
        use_mmap        "yes"
}

και μετά

Code:
systemctl restart mpd

5.άνοιγμα του equalizer και ρύθμισή του :D

Code:
su -s /bin/sh -c 'alsamixer -D equal' mpd

Σχόλια:

Η παραπάνψ διαδικασία περνάει την κάρτα 0 (που στο rpi είναι το dac μας μέσα από equalizer). O mpd βλέπει πλέον μια νέα συσκευή (My ALSA EQ). Η τελευταία εντολή τρέχει το alsamixer -D equal ως χρήστης mpd που είναι και ο default χρήστης του mpd. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι διότι το linux ως multi user έχει και equalizer ανά χρήστη. Αν έτρεχα την εντολή σκέτη θα πείραζα το equalizer του root το οπόιο δε θα άλλαζε τελικά τίποτα στην αναπαραγωγή από mpd.

@dimdim δώσε ένα feedback ότι σου έπαιξε ώστε να το κάνω και αγγλικό οδηγό που θα περιλαμβάνει όλες τις συσκευές.

Ξέχασα να βάλω και ένα screenshot. Το τρέξιμο της τελευταίας εντολής εμφανίζει αυτό:

Στο παραπάνω παράδειγμα έχω κάνει ότι να ναι, απλώς και μόνο για να διαπιστώσω ότι οι αλλαγές είναι ακουστές.

Λοιπόν, έκανα τα παραπάνω, αλλά όταν έδωσα το systemctl restart mpd μου έβγαλε το παρακάτω:

Warning: Unit file of mpd.service changed on disk, 'systemctl daemon-reload' recommended.

Έκανα ένα reboot για καλό και για κακό, αλλά τώρα δεν ξεκινάει να παίζει (από I2S πάντα). Παρότι τo EQ εμφανίζεται κανονικά και με aplay -l μου βγάζει

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpirpidac [snd_rpi_rpi_dac], device 0: RPi-DAC HiFi pcm1794a-hifi-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

Θα το δοκιμάσω ξανά αύριο. Μέχρι τότε αν θες να επαναφέρεις, απεγκαθιστας το alsaequal με

pacman -Rcsn alsaequal

Σβήνεις το asound.conf:

rm /etc/asound.conf

Και επαναφέρεις το mpd.conf όπως πριν.

Τέλος δώσε ένα reboot με:

systemctl reboot

Αυτό με το daemon reload δεν είναι τπτ.