Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo, Cubox-i και Odroid C1+/C2

Re: Archphile - μια audiophile διανομή για Raspberry Pi, Udoo και Cubox-i

Εγώ με ripped δισκοθήκη + αγορές + όλα τα υπόλοιπα που έχω είμαι εδώ και ενάμιση χρόνο με λιγότερα από 300GB (Περίπου 1000 τίτλοι) τα οποία εννοείται ότι δεν έχω ακούσει όλα. Εφαρμόζω όμως έναν κανόνα: Ότι δε μου αρέσει το ξεφορτώνομαι.

Επίσης έχω δομημένη τη συλλογή ως εξής: STAGE_1, STAGE_2 και όλα τα υπόλοιπα. Όλα τα καινούρια μπαίνουν στο STAGE_1. Δοκιμάζονται με ακροάσεις για καιρό και ότι μου αρέσει πάει στο STAGE_2 οπου πιθανότατα σε λίγο καιρό θα περάσει στην κυρίως συλλογή. Ότι μπει στο STAGE_1 και δε μου αρέσει, πάει στον κάδο με συνοπτικές διαδικασίες. Ορισμένες φορές θα πετάξω στον κάδο αρχεία και από το STAGE_2.

Βέβαια το μεγάλο "ατού" είναι ότι εστιάζω σε 16/44.1 συν κάποιες αγορές που κάνω όπου δίνουν master "tapes" σε 24/44.1, οπότε για Loseless συλλογή χρειάζομαι τον ελάχιστο δυνατό χώρο.

Όλα τα παραπάνω σε NAS της συμφοράς όπου επί της ουσίας έχω έναν MYBOOK 3TB καρφωμένο στο Cubox-i. Με χρήση αποκλειστικά δικτυακού πρωτοκόλλου για το σερβίρισμα των αρχείων, δεν έχει ανοίξει ρουθούνι εδώ και πολύ καιρό πλέον.

Η δικτυακή μου διαδρομή είναι 1000ρι δίκτυο ανάμεσα σε router και udoo (Archphile), 1000ρι ανάμεσα σε router και Desktop PC από το οποίο πετάω τα αρχεία μέσα στο NAS και 300MBit link του NAS με το router λόγω περιορισμού του Cubox.

Mε λίγα λόγια όλο το δίκτυο υποβαθμίζεται στα 300Mbit (επί της ουσίας όλο το δίκτυο υποβαθμίζεται στο USB Link του δίσκου με το Cubox που στη θεωρία είναι 480MBit αλλά στην περίπτωσή μου βάζει επιπλέον κόφτη το cubox). Βέβαια και με 100Mbit όλα δούλευαν άψογα παλαιότερα, απλώς αργούσε λιγο περισσότερο το copy στο NAS.

Last edited:

Με αφορμή τα Posts του Σταύρου Τρύπη για το tidal/moode/bubbleupnp, αποφάσισα αυτό το σ/κ να ξαναπαίξω ψάχνοντας το βέλτιστο τρόπο αναπαραγωγής spotify στο Archphille.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν διάφορες λύσεις για spotify στο linux, μερικές απο τις οποίες έχουν υιοθετήσει τα ανάλογα Projects του Archphile. Καμία λύση όμως εκτός του επίσημου client που υπάρχει για linux, δεν έχουν της πλήρεις δυνατότητες της υπηρεσίας. Ο επίσημος client δεν μπορεί να τρέξει χωρίς γραφικό περιβάλλον, έτσι αποκλείστηκε γρήγορα από τις λύσεις και έτσι επέστρεψα γρήγορα στη λύση που έχω περιγράψει από παλιά την οποία θα περιγράψω παρακάτω.

Δυστυχώς η λύση δεν είναι universal και απαιτεί tablet/smartphone με android + root + xposed framework. Δε θα πλατιάσω επ' αυτού, αλλά όσοι έχετε ήδη root, είναι κρίμα να μην έχετε δοκιμάσει το xposed framework και τα modules του.

Έχοντας λοιπόν εγκαταστήσει το xposed καθώς και το bubbleupnp, θα παρατηρήσετε ότι το τελευταίο έχει προσθέσει ένα module στη λίστα με τα διαθέσιμα xposed modules, το Audiocast. Ενεργοποιώντας το παραπάνω module, μπορούμε να στείλουμε ήχο μέσω upnp, σχεδόν από οποιαδήποτε εφαρμογή Android.

Έτσι κάνοντας τα παρακάτω βήματα:

1. Ενεργοποίηση του upnp στο Archphile --> http://archphile.org/howto/upnp-dlna-airplay-shairport/

2. Eνεργοποίηση του Audiocast module στο xposed framework και reboot του smartphone

3. Άνοιγμα του Bubbleupnp (προσοχή στις ρυθμίσεις του για να μην κάνει audio transcoding), επιλογή του Archphile ως renderer και ενεργοποίηση του Audiocast option στην ίδια οθόνη

Με τα παραπάνω, απλώς άνοιξα το spotify app και ξεκίνησα να ακούω από το hifi μου. Στην πορεία ψάχνοντας λίγο στα διαθέσιμα modules του xposed για spotify, βρήκα μερικά.... υπέροχα καλούδια τα οποία δε θα αναλύσουμε για προφανείς λόγους εδώ, τα οποία καθιστούν τη χρήση spotify (χωρίς premium συνδρομή) από android σχεδόν μονόδρομο σε ανάλογα setups με το δικό μου.

To ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για τα δεδομένα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Δεν ακούω από spotify για να απολαύσω μουσική, αλλά κυρίως για να αλιεύσω τον επόμενο δίσκο τον οποίο θα προμηθευτώ και θα ακούσω ως flac με τον παραδοσιακό τρόπο, οπότε δεν έχω καμία σοβαρή προσδοκία για το πως θα ακούσω από αυτό.

Αντιλαμβάνομαι ότι η παραπάνω διαδικασία δεν είναι και η πιο προφανής, παρόλα αυτά στον ενάμιση χρόνο που ασχολούμαι με το άθλημα, θεωρώ ότι ένα setup οπως το δικό μου χρειάζεται οπωσδήποτε μια android συσκευή για να αναδειχθεί και να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη.

Last edited:

Συμφωνώ και επαυξάνω για Tidal.

Το αποτέλεσμα μπορεί κάποιες φορές να ξεπερνά όλες τις προσδοκίες!

Ευελπιστώ να έχουμε και περισσότερες εντυπώσεις από άλλους συνφορουμίτες...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...Το βασικό όλων βέβαια είναι το streming service να είναι αδιάλειπτο χωρίς διακοπές και η ευκολία χειρισμού μεγάλη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες!!

Με αφορμή τα Posts του Σταύρου Τρύπη για το tidal/moode/bubbleupnp, αποφάσισα αυτό το σ/κ να ξαναπαίξω ψάχνοντας το βέλτιστο τρόπο αναπαραγωγής spotify στο Archphille.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν διάφορες λύσεις για spotify στο linux, μερικές απο τις οποίες έχουν υιοθετήσει τα ανάλογα Projects του Archphile. Καμία λύση όμως εκτός του επίσημου client που υπάρχει για linux, δεν έχουν της πλήρεις δυνατότητες της υπηρεσίας. Ο επίσημος client δεν μπορεί να τρέξει χωρίς γραφικό περιβάλλον, έτσι αποκλείστηκε γρήγορα από τις λύσεις και έτσι επέστρεψα γρήγορα στη λύση που έχω περιγράψει από παλιά την οποία θα περιγράψω παρακάτω.

Δυστυχώς η λύση δεν είναι universal και απαιτεί tablet/smartphone με android + root + xposed framework. Δε θα πλατιάσω επ' αυτού, αλλά όσοι έχετε ήδη root, είναι κρίμα να μην έχετε δοκιμάσει το xposed framework και τα modules του.

Έχοντας λοιπόν εγκαταστήσει το xposed καθώς και το bubbleupnp, θα παρατηρήσετε ότι το τελευταίο έχει προσθέσει ένα module στη λίστα με τα διαθέσιμα xposed modules, το Audiocast. Ενεργοποιώντας το παραπάνω module, μπορούμε να στείλουμε ήχο μέσω upnp, σχεδόν από οποιαδήποτε εφαρμογή Android.

Έτσι κάνοντας τα παρακάτω βήματα:

1. Ενεργοποίηση του upnp στο Archphile --> http://archphile.org/howto/upnp-dlna-airplay-shairport/

2. Eνεργοποίηση του Audiocast module στο xposed framework και reboot του smartphone

3. Άνοιγμα του Bubbleupnp (προσοχή στις ρυθμίσεις του για να μην κάνει audio transcoding), επιλογή του Archphile ως renderer και ενεργοποίηση του Audiocast option στην ίδια οθόνη

Με τα παραπάνω, απλώς άνοιξα το spotify app και ξεκίνησα να ακούω από το hifi μου. Στην πορεία ψάχνοντας λίγο στα διαθέσιμα modules του xposed για spotify, βρήκα μερικά.... υπέροχα καλούδια τα οποία δε θα αναλύσουμε για προφανείς λόγους εδώ, τα οποία καθιστούν τη χρήση spotify (χωρίς premium συνδρομή) από android σχεδόν μονόδρομο σε ανάλογα setups με το δικό μου.

To ηχητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για τα δεδομένα της προσφερόμενης υπηρεσίας. Δεν ακούω από spotify για να απολαύσω μουσική, αλλά κυρίως για να αλιεύσω τον επόμενο δίσκο τον οποίο θα προμηθευτώ και θα ακούσω ως flac με τον παραδοσιακό τρόπο, οπότε δεν έχω καμία σοβαρή προσδοκία για το πως θα ακούσω από αυτό.

Αντιλαμβάνομαι ότι η παραπάνω διαδικασία δεν είναι και η πιο προφανής, παρόλα αυτά στον ενάμιση χρόνο που ασχολούμαι με το άθλημα, θεωρώ ότι ένα setup οπως το δικό μου χρειάζεται οπωσδήποτε μια android συσκευή για να αναδειχθεί και να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη.

:ADFADF1:
Άρχοντας Μιχάλη ευχαριστούμε :ernaehrung004:

Έχω αρχίσει ξανά το παιχνίδι, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές για την επόμενη έκδοση.

Χτες βγήκε νέος MPD (0.19.11) και έτσι αποφάσισα να ξαναχτίσω όλα τα πακέτα για να δω που βρισκόμαστε. Μια σύνοψη με τα πιο σημαντικά ακολουθεί παρακάτω:

- MPD 0.19.11 --> έχω ακόμα υψηλό CPU use, αλλά μια που κανείς δεν το αναφέρει θα κάνω μια ψαχτική για το τι φταίει και αν δεν το λύσω μόνος μου θα κάνω bug report για να βρεθεί λύση
- YMPD --> ο τελευταίος ympd έχει υποστήριξη Dirble (πάρα πολλά web radios μέσω web interface), επιλογέας dacs και διάφορα άλλα που ακόμα δεν έχω ανακαλύψει
- shairport-sync --> θα αντικαταστήσω στο shairport με το shairport-sync για υποστήριξη airplay σε ios > 9
- archphile-optimize --> έχω προσθέσει εντολές για backup/restore της MPD database.

Όταν παραλάβω το odroid c1+ και αφού λύσω το θέμα με το υψηλό cpu usage του MPD ξεκινάει το χτίσιμο των images. Το παλιό raspberry (arm6) παύει να υποστηρίζεται.

Last edited:

Έχω αρχίσει ξανά το παιχνίδι, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές για την επόμενη έκδοση.

Χτες βγήκε νέος MPD (0.19.11) και έτσι αποφάσισα να ξαναχτίσω όλα τα πακέτα για να δω που βρισκόμαστε. Μια σύνοψη με τα πιο σημαντικά ακολουθεί παρακάτω:

- MPD 0.19.11 --> έχω ακόμα υψηλό CPU use, αλλά μια που κανείς δεν το αναφέρει θα κάνω μια ψαχτική για το τι φταίει και αν δεν το λύσω μόνος μου θα κάνω bug report για να βρεθεί λύση
- YMPD --> ο τελευταίος ympd έχει υποστήριξη Dirble (πάρα πολλά web radios μέσω web interface), επιλογέας dacs και διάφορα άλλα που ακόμα δεν έχω ανακαλύψει
- shairport-sync --> θα αντικαταστήσω στο shairport με το shairport-sync για υποστήριξη airplay σε ios > 9
- archphile-optimize --> έχω προσθέσει εντολές για backup/restore της MPD database.

Όταν παραλάβω το odroid c1+ και αφού λύσω το θέμα με το υψηλό cpu usage του MPD ξεκινάει το χτίσιμο των images. Το παλιό raspberry (arm6) παύει να υποστηρίζεται.

Ολα εξαιρετικα!

Εγω θα ειχα και μια προταση.. Ενα Rpi2 image με ενσωματομενα ολα τα καλουδια (ολα τα audio extensions και .ISO) που μαζι με επιλογη εξοδου DAC και backup θα το εκαναν plug n play ετοιμο και για τους μυημένους.

Δεν έχω χτίσει ακόμα το mpd-sacd για να δω αν παίζει πλέον κλπ. Αν όλα είναι όπως πρέπει, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για πολλά images, θα φτιάξω μια εντολή που θα στήνει το σενάριο που λες.

Δεν έχω περιγράψει αρκετές αλλαγές που έχουν γίνει στο backend (πχ υποστήριξη για sleep σε usb δίσκους) τα οποία και θα αναφέρω αναλυτικά σε κάποια άλλη φάση.

Το πρωταρχικό έιναι το cpu use του MPD, το οποίο είχα και σε παλαιότερο test με 0.19.10 και πλέον πιστεύω ότι κάτι κάνω εγώ λάθος γιατι δεν υπάρχει καμία αναφορά επ' αυτού.

Το πρόβλημα δεν είναι γενικά με WAV αλλά με κάποια συγκεκριμένα test files που έχω. Εϊναι ιδιαίτερα περίεργο bug.

Στα καλά νέα τώρα, αφαιρώντας τα συγκεκριμένα αρχεία, το σκανάρισμα της database μου (300gb περίπου)

Code:
[root@archphile ~]# mpc stats
Artists:    598
Albums:     870
Songs:     9367

χρειάζεται πλέον 48 sec για να σκαναριστεί πλήρως και να είναι έτοιμη για αναπαραγωγή. Απίθανη βελτίωση!

Δικό μου λάθος στο χτίσιμο το ζήτημα με τα wav. Προχωράμε ακάθεκτοι.

tuxx σε ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την πολύ καλή δουλειά που έχεις κάνει με το Archphile.

Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω (linux noob here) αν υπάρχει τρόπος να δημιουργήσω samba share στον usb σκληρό που έχω την μουσική, ώστε να μπορώ να αποθηκεύω τα νέα κομμάτια μέσω δικτύου από το pc μου.
(Χρησιμοποιώ rpi 2 + usb Hdd)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αν εννοείς οτι θες να σερβίρεις τον usb δίσκο που θα έχεις καρφωμένο στο Archphile, ναι γίνεται, παρότι δεν το έχω στημένο by defaul.

Εγκαθιστάς Samba, τραβάς ένα έτοιμο conf που έχω στο github και είσαι έτοιμος:

Code:
pacman -Sy samba
wget https://raw.githubusercontent.com/archphile/recipe/master/files/smb.conf -O /etc/samba/smb.conf
systemctl enable smbd nmbd
systemctl start smbd nmbd

Με τον παραπάνω τρόπο θα σερβίρονται στο τοπικό σου δίκτυο όλοι οι usb δίσκοι που θα καρφώσεις πάνω στο rpi.

EDIT:

Αυτή τη στιγμή το προσθέτω στο github για την επόμενη έκδοση. Δε θα είναι ενεργοποιημένο εξ' αρχής. Θα θέλει μόνο τις δυο τελευταίες εντολές για να παίξει.

Last edited:

Έτοιμος και ο mpd-archphile-sacd. Μένει μόνο να τεσταριστεί.

Επίσης επαναφέρω στο playground repo τον squeezelite (και προσθέτω τον logitechmediaserver για arm7 - πχ για να έχει ρόλο server ένα άλλο rpi/archlinux) για παιχνίδι. Θα μπορεί όποιος θέλει να τρέχει στην ίδια εγκατάσταση και τις δύο λύσεις (MPD/Squeeze). Τέλος ανανέωσα και το πακέτο alsaequal (equalizer) που βρίσκεται στο ίδιο unofficial repo.

O mpd-archphile-sacd θα εχει και το ffmpeg ?

Όλοι οι mpd μου έχουν πλέον ffmpeg, απλά θέλει άνοιγμα από το conf οπως ήθελε και πριν.

O ffmpeg χρειάζεται για μια σειρά από αρχεία που προσωπικά θεωρώ ότι είναι εκτός ενδιαφέροντος για ένα project όπως το archphile. Στις πρώτες εκδόσεις δεν υπήρχε καν υποστήριξη ffmpeg. Στην πορεία τον πρόσθεσα γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και χρήστες με διάφορους άλλους τύπους αρχείων. Παρόλα αυτά όλο το βάρος στο project μου δίνεται στην αναπαραγωγή flac με κλειστό ffmpeg. Αν δείτε το changelog, το plugin αυτό εμφανίζει κατά καιρούς διάφορα bugs, τα οποία δεν υφίστανται όταν είναι απενεργοποιημένο. Εν ολοίγοις, για μένα ισχύει το παρακάτω:

Archphile = flac player

Ειδικότερα για το πακέτο mpd-archphile-sacd που συζητάμε, θα ήθελα να ξανατονίσω ότι δεν είναι ο επίσημος MPD, αλλά fork του και ότι δεν κάνω κανένα επιπλέον τεστ, πέρα από το βασικό, ότι παίζει δηλαδή sacd isos. Να έχετε στο νου σας, ότι με το πακέτο αυτό όλα είναι ανεξέλεγχτα (μπορεί να έχει bugs που δεν έχει το επίσημο πακέτο κλπ) και ότι δεν έιναι η ίδια έκδοση με την επίσημη. Για τους λόγους αυτούς, δε θα μπει ποτέ στο επίσημο repo και η υποστήριξή του θα είναι στοιχειώδης, καθώς ούτε bug report δεν μπορούμε να κάνουμε για τον κώδικα αυτό.

Last edited:

Αν εννοείς οτι θες να σερβίρεις τον usb δίσκο που θα έχεις καρφωμένο στο Archphile, ναι γίνεται, παρότι δεν το έχω στημένο by defaul.

Εγκαθιστάς Samba, τραβάς ένα έτοιμο conf που έχω στο github και είσαι έτοιμος:

Code:
pacman -Sy samba
wget https://raw.githubusercontent.com/archphile/recipe/master/files/smb.conf -O /etc/samba/smb.conf
systemctl enable smbd nmbd
systemctl start smbd nmbd

Με τον παραπάνω τρόπο θα σερβίρονται στο τοπικό σου δίκτυο όλοι οι usb δίσκοι που θα καρφώσεις πάνω στο rpi.

EDIT:

Αυτή τη στιγμή το προσθέτω στο github για την επόμενη έκδοση. Δε θα είναι ενεργοποιημένο εξ' αρχής. Θα θέλει μόνο τις δυο τελευταίες εντολές για να παίξει.

Αυτό ακριβώς εννοούσα...τώρα είναι τέλειο.
και πάλι ευχαριστώ

Εκανα τα πρώτα

αλλά στα δύο τελευταία :

Job for smbd.service failed. See "systemctl status smbd.service" and "journalctl -xe" for details.
Job for nmbd.service failed. See "systemctl status nmbd.service" and "journalctl -xe" for details.

τα έκανα βιαστικά, θα ξαναπροσπαθήσω το απόγευμα γιατί πιθανώς κάτι πατάτα έκανα

Δική μου πατάτα με το config ήταν.

δοκίμασε πάλι τις εντολές εκτός της πρώτης και θα παίξει!