Re: Ασπρόμαυρο;
Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για εμάς που θέλουμε να παίξουμε με το ασπρόμαυρο χωρίς να μπλέκουμε με φιλμ και εμφανιστήρια;
Pete, υπαρχει θεμα "αισθητικης". Οποιος θελει να παιξει καλυπτεται ανετα και με ενα κινητο των 5Mp. Υπαρχουν δε και νεοι χρηστες που εχουν παει κατευθειαν στην ψηφιακη ασπρομαυρη ή εγχρωμη χωρις να εχουν την εμπειρια του φιλμ.
Ξαναλεω το Α/Μ ειναι υψηλης μορφης εκφραση στη φωτογραφια, να μην πω η υψιστη, δεν ειναι conversion του εγχρωμου ουτε υποκαθισταται με "effects", ειναι αλλη τεχνικη. Με το "grain effect" θα τριζουν τα κοκκαλα του Man Ray.
Εμφανιστηρια και χημικα ας πανε στο χρονοντουλαπο αλλα να υπαρχει και το γνωθι σ'αυτον. Ποστ #187: Πολυ θα ηθελα μια συγκριτικη με ΤΜΑΧ400 ή με καποιο Ilford.
Το state-of-the-art ειναι οντως το Silver Efex Pro της Nik. Το λενε και οι ιδιοι,
"μαυροασπρη μετατροπη του εγχρωμου". Εχουν ομως κανει κατι καινουργιο που συντομα θα το δουμε στα μενου των ψηφιακων, εχουν παρει τον τονο απο καμμια 20ρια διασημα A/M φιλμ (Ilford FP, Αgfapan, Panatomic-Χ, Tri-X, Neopan, κλπ.) και τα εχουν σε λιστα επιλογης. Το προγραμμα παιρνει τη φωτο εγχρωμη και την προσομοιαζει σ'ενα απ'αυτα.
Φανταζομαι την ημερα που οι ψηφιακες μας θα εχουν μια τετοια λιστα οχι για μετατροπη αλλα για απευθειας πιστη αναπαραγωγη των ιδιοτητων αυτων των φιλμ. Χωρις ποστ-ματσαραγγιες σε σοφτουερ. Εκει θα ειναι ο θριαμβος, τωρα απλα βολευομαστε στην απατηλη λαμψη της ματαιοδοξιας του χ-ψ μετατροπεα.