Ασπρόμαυρη φωτογραφία

Re: Ασπρόμαυρο;

τις εχω στις HDR
αλλα ειπα να δω πως φαινονται σε B&W

Προσωπικά έχω εγκαταλείψει το B&W εδώ και χρόνια (ίσως λόγω ηλικίας), αλλά εδώ παληκάρια μου κάθομαι και σας χαζεύω... Μπράβο!

Φιλε μου Δημητρη,τι εχει η ηλικια σου? :D
Μια χαρά είναι η ηλικία μου, απλώς όταν τα χρόνια περνάνε και οι εικόνες θολώνουν όταν δεν φοράς γυαλιά, το χρώμα είναι σαν αλατοπίπερο...

θενκς guys -bye-

για την ιστορια ειναι τραβηγμενες με την LX3 στο Brighton

Το πλεονεκτημα της Α/Μ φωτογραφιας εναντι της εγχρωμης ειναι οτι κανει πιο δραματικο το αποτελεσμα. Το κοντραστ ασπρο-μαυρο δινει μεγαλυτερη εμφαση στο θεμα. Ενταξει τα φιλτρα, πιο σημαντικο και κυριο ομως ειναι ο Κοκκος. Οι χοντροκκοκες Α/Μ δινουν μια ενταση στο γεγονος.

Εκει ειναι ακριβως που αποτυγχανει η ψηφιακη ασπρομαυρη. Αλλο Κοκκος, αλλο Πιξελ. Στον πρωτο η πληροφορια διαχεεται, στο δευτερο "θορυβει". Στην εγχρωμη φωτογραφια τα στοιχεια που δινουν δραμα ειναι διαφορετικα απ'οτι στην Α/Μ.

Δεν ειναι θεμα παιζω-με-τα-RGB-settings ή γυριζω-το-διακοπτη-απ'το-εγχρωμο-στο-ασπρομαυρο. Ο Κοκκος δεν αναπαραγεται.

Δειτε π.χ. τον μαιτρ. Ο ιδιος το λεει ζωγραφικη με φως:

Miles-Davis.jpg

Captain%20Beefheart,%20Ice%20Cream%20for%20Crow.jpg

Εχοντας πει τα παραπανω, η ψηφιακη φωτο που ξερουμε σημερα μολις ξεκινα να φευγει απ'το νηπιακο σταδιο. Με τους dSLR σενσορες να φλερταρουν ηδη τα 120Mpixel (σε ανακοινωση) ολο το R&D στα εργαστηρια των κατασκευαστων κινειται γυρω απ'την πιστοτητα του ASA/ISO range (κοκκος). Ολο το ζουμι λοιπον στους επερχομενους σενσορες.

"Silver Efex Pro includes advanced imaging algorithms to protect against unwanted artifacts, a comprehensive collection of emulated black and white film types, a variable toning selector for adding traditional toning techniques, over 20 one-click preset styles, and a state-of-the-art grain reproduction engine".

My point exactly: emulated B&W.

στο photoshop η προσπάθεια εξομοίωσης κόκκου είναι απλά ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ, αφού αντί για κόκκο δημιουργεί ασπρόμαυρο (ή και έγχρωμο) ψηφιακό θόρυβο.
όμως στο silver efex pro, η προσομοίωση είναι πάρα πολύ ρεαλιστική (τουλάχιστον στα δικά μου μάτια η δυνατότητα να ξεχωρίσω μία Α/Μ τραβηγμένη με φιλμ, με μία ψηφιακή επεξεργασμένη με silver efex είναι πολύ περιορισμένη...)
στην αρχή της ψηφιακής φωτογραφίας κάθε προσπάθεια δημιουργίας α/μ από ψηφιακή φωτογραφία ήταν επιεικώς απαράδεκτη. όμως τα τελευταία 1-2 χρόνια, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία (κυρίως το software) τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά.

για να χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα τον εαυτό μου ως αρνητή της ψηφιακής α/μ, στον γάμο μου πριν 7 χρόνια, όταν ήδη οι περισσότεροι φωτογράφοι το είχαν γυρίσει στην ψηφιακή, εγώ έψαξα να βρω φωτογράφο που να χρησιμοποιεί ΦΙΛΜ, για να τραβήξει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ Α/Μ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.(και το αποτέλεσμα απλά δικαίωσε την επιλογή μου).
σήμερα δεν νομίζω να έκανα το ίδιο. (άσε που δεν νομίζω πια να υπάρχει κανείς επαγγελματίας φωτογράφος που να τραβάει με αναλογική γάμους και βαφτίσεις!!!)

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για εμάς που θέλουμε να παίξουμε με το ασπρόμαυρο χωρίς να μπλέκουμε με φιλμ και εμφανιστήρια;

Pete, υπαρχει θεμα "αισθητικης". Οποιος θελει να παιξει καλυπτεται ανετα και με ενα κινητο των 5Mp. Υπαρχουν δε και νεοι χρηστες που εχουν παει κατευθειαν στην ψηφιακη ασπρομαυρη ή εγχρωμη χωρις να εχουν την εμπειρια του φιλμ.

Ξαναλεω το Α/Μ ειναι υψηλης μορφης εκφραση στη φωτογραφια, να μην πω η υψιστη, δεν ειναι conversion του εγχρωμου ουτε υποκαθισταται με "effects", ειναι αλλη τεχνικη. Με το "grain effect" θα τριζουν τα κοκκαλα του Man Ray.

Εμφανιστηρια και χημικα ας πανε στο χρονοντουλαπο αλλα να υπαρχει και το γνωθι σ'αυτον. Ποστ #187: Πολυ θα ηθελα μια συγκριτικη με ΤΜΑΧ400 ή με καποιο Ilford.

Το state-of-the-art ειναι οντως το Silver Efex Pro της Nik. Το λενε και οι ιδιοι, "μαυροασπρη μετατροπη του εγχρωμου". Εχουν ομως κανει κατι καινουργιο που συντομα θα το δουμε στα μενου των ψηφιακων, εχουν παρει τον τονο απο καμμια 20ρια διασημα A/M φιλμ (Ilford FP, Αgfapan, Panatomic-Χ, Tri-X, Neopan, κλπ.) και τα εχουν σε λιστα επιλογης. Το προγραμμα παιρνει τη φωτο εγχρωμη και την προσομοιαζει σ'ενα απ'αυτα.

Φανταζομαι την ημερα που οι ψηφιακες μας θα εχουν μια τετοια λιστα οχι για μετατροπη αλλα για απευθειας πιστη αναπαραγωγη των ιδιοτητων αυτων των φιλμ. Χωρις ποστ-ματσαραγγιες σε σοφτουερ. Εκει θα ειναι ο θριαμβος, τωρα απλα βολευομαστε στην απατηλη λαμψη της ματαιοδοξιας του χ-ψ μετατροπεα.

Last edited:

τωρα απλα βολευομαστε στην απατηλη λαμψη της ματαιοδοξιας του χ-ψ μετατροπεα.
Δε νομίζω ότι είναι κακό αυτό. Ούτε για το Magnum φωτογραφίζουμε, ούτε μας έχει καλέσει το ΜΟΜΑ για αναδρομική έκθεση. Εμένα τουλάχιστον, αλλά και τους περισσότερους φαντάζομαι.

Καλα ΜοΜΑ δεν ξερω αλλα εδω εχουμε και φορουμιτες που εχουν παρει βραβειο.

Βεβαίως, και τιμή μας. Από εκεί και πέρα, η τέχνη της φωτογραφίας δεν είναι αναπαράσταση της πραγματικότητας μόνο, είναι και ερμηνεία είτε με "ματιά", είτε με επεξεργασία, είτε...

Προταση στους moderators: ψηφιση των τριων καλυτερων φωτο μελων του φορουμ για το 2010 και εφεξης σε ετησια βαση. Φωτο κανονικη με τα properties της, οχι wallpaper απ'το National Geographic. Συγκεντρωση ολων των φωτο σε νεο directory και ανοιχτη ψηφοφορια στο τελος του νηματος. Ολες οι φωτο μεχρι 31 Δεκεμβριου. Τελος ψηφοφοριας (γιατι μπορει να λειπει κανεις), μεχρι την κοπη της πιττας.

Δυο κατηγοριες, Α/Μ και εγχρωμη. Επαθλο το πρεστιζ της διακρισης.

Το state-of-the-art ειναι οντως το Silver Efex Pro της Nik. Το λενε και οι ιδιοι, "μαυροασπρη μετατροπη του εγχρωμου". Εχουν ομως κανει κατι καινουργιο που συντομα θα το δουμε στα μενου των ψηφιακων, εχουν παρει τον τονο απο καμμια 20ρια διασημα A/M φιλμ (Ilford FP, Αgfapan, Panatomic-Χ, Tri-X, Neopan, κλπ.) και τα εχουν σε λιστα επιλογης. Το προγραμμα παιρνει τη φωτο εγχρωμη και την προσομοιαζει σ'ενα απ'αυτα.

Φανταζομαι την ημερα που οι ψηφιακες μας θα εχουν μια τετοια λιστα οχι για μετατροπη αλλα για απευθειας πιστη αναπαραγωγη των ιδιοτητων αυτων των φιλμ.

Σαν παλιός χρήστης του φιλμ καταλαβαίνω αυτό που λες, δεν είναι το ίδιο το ΑΜ του φιλμ με του αισθητήρα. Αλλά και το φιλμ το ίδιο με το πρόγραμμα της Νικ δεν κάνει; Με εντελώς διαφορετικό τρόπο φυσικά αλλά προσαρμόζει μια εικόνα του πραγματικού κόσμου -δηλ με χρώμα- σε ασπρόμαυρη.

To silver efex προσωπικά το βρίσκω υπέροχο, το πιο αποτελεσματικό και εύκολο πρόγραμμα που έχω δει για ψηφιακή ΑΜ φωτογραφία. Η λογική του είναι προσαρμοσμένη στην παραδοσιακή εποχή του φιλμ, έχεις φίλτρα με επιλογή πυκνότητας, τονιστές σέπιας, σεληνίου κτλ, επιλέγεις τύπο φίλμ, φωτεινότητα-αντίθεση και ένα σωρό ακόμη καλούδια. Νομίζω ότι έλυσε ένα μεγάλο θέμα της ΑΜ στη σύγχρονη εποχή από την πλευρά του software και επιτρέπει στους σύχρονους φωτογράφους που δε θα μυρίσουν ποτέ εμφανιστή να έρθουν σε επαφή με την τεχνική των παλιότερων.

Αυτό όμως που παραμένει άλυτο είναι το πρόβλημα της εκτύπωσης. Τα χαρτιά σήμερα δεν μπορούν να φτάσουν τις εκτυπώσεις σε σκοτεινό θάλαμο. Απολαμβάνω τις ΑΜ ψηφιακές φωτογραφίες μου στην οθόνη του υπολογιστή αλλά αν τις θέλω σε χαρτί, νομίζω, ότι ο σκοτεινός θάλαμος είναι ακόμη η μόνη λύση.

Last edited: