Re: Ασπρόμαυρο;
Καλημέρα σας
Να προσθέσω ότι πριν χρειαστεί να πάμε σε λύση 'αλλαγής' ουρανού με διαδικασία blend if ή άλλου τύπου με layers που είναι λόγο πολύπλοκες για ένα όχι πολύ προχωρημένο χρήστη μπορούμε να κάνουμε και τα παρακάτω.
Μπορούμε με το ACR ή άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που υποστηρίζει τοπική επεξεργασία να μειώσουμε αρχικά τα Highlights για να επαναφέρουμε πληροφορία σε τοπικό επίπεδο. Αν κατά την λήψη στα σημεία που έχουμε clipped highlights έχει κλιπάρει ένα κανάλι ή δύο αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει πιθανότητα να επαναφέρουμε πληροφορία που ίσως χρειαστεί και WB correction.
Αν έχουν κλιπάρει και τα 3 κανάλια (RGB) τότε υπάρχει λύση πάλι σε τοπικό επίπεδο. Εισάγουμε την φωτογραφία στο Photoshop ή σε άλλο πρόγραμμα που υποστηρίζει clonning και κάνουμε clone στις καμένες περιοχές, άλλα σημεία από σύννεφα με υψηλή ρύθμιση στο feather και και απαλό περίγραμμα στον κέρσορα που θα επιλέξουμε για να γίνει ομαλά το cloning. Τέλος προσέχουμε τα μοτίβα στο cloning για να μην επαναλαμβάνονται και φαίνεται ότι έχουμε χρησιμοποιήσει αντιγραφή.
Η τελευταία λύση αν τα πράγματα δεν είναι σοβαρά ίσως είναι η καλύτερη καθώς δεν απαιτεί layer blending που είναι πιο πολύπλοκες τεχνικές. Αυτές είναι οι δύο τεχνικές που χρησιμοποιώ για να 'σώσω' ουρανούς. Αν τα πράγματα είναι δύσκολα φροντίζω από την λήψη να έχω και μία φωτό σε -2 evs για blending το οποίο για να γίνει σωστά θέλει και επιπλέον layer για halo edge filtering κατά το blend if.