Ασπρόμαυρη φωτογραφία

Re: Ασπρόμαυρο;

vernay.jpg

Αυτη ειναι η runner-up φωτογραφια της χρονιας Veolia Wildlife 2010 τραβηγμενη καπου στη Σκανδιναβια. Την πρωτη θεση πηρε μια ληψη απο αλλον πλανητη. Πως το βλεπεις τωρα, να την περασω στο Silver Efex να την κανω μαυροασπρη look Tri-Χ; Αυτο ειναι δουλεια του σενσορα.

Για οποιον δεν ειναι ενημερος Veolia ειναι ο διαγωνισμος φωτογραφιας του Natural History Museum του Λονδινου. Εκθεση για το διαγωνισμο του 2010 με περιπου 100 φωτο θα εκτιθενται στο μουσειο απο τις 22 Οκτωβριου 2010 εως 11 Μαρτιου 2011. Οποιος βρεθει Λονδινο εκει γυρω ας μας κανει ενα report.

Natural History Museum, Cromwell Road, London SW7 5BD, UK

getting-here_13125_1.gif

<<off-topic out>>

Απάντηση: Re: Ασπρόμαυρο;

Σαν παλιός χρήστης του φιλμ καταλαβαίνω αυτό που λες, δεν είναι το ίδιο το ΑΜ του φιλμ με του αισθητήρα. Αλλά και το φιλμ το ίδιο με το πρόγραμμα της Νικ δεν κάνει; Με εντελώς διαφορετικό τρόπο φυσικά αλλά προσαρμόζει μια εικόνα του πραγματικού κόσμου -δηλ με χρώμα- σε ασπρόμαυρη.

To silver efex προσωπικά το βρίσκω υπέροχο, το πιο αποτελεσματικό και εύκολο πρόγραμμα που έχω δει για ψηφιακή ΑΜ φωτογραφία. Η λογική του είναι προσαρμοσμένη στην παραδοσιακή εποχή του φιλμ, έχεις φίλτρα με επιλογή πυκνότητας, τονιστές σέπιας, σεληνίου κτλ, επιλέγεις τύπο φίλμ, φωτεινότητα-αντίθεση και ένα σωρό ακόμη καλούδια. Νομίζω ότι έλυσε ένα μεγάλο θέμα της ΑΜ στη σύγχρονη εποχή από την πλευρά του software και επιτρέπει στους σύχρονους φωτογράφους που δε θα μυρίσουν ποτέ εμφανιστή να έρθουν σε επαφή με την τεχνική των παλιότερων.

Αυτό όμως που παραμένει άλυτο είναι το πρόβλημα της εκτύπωσης. Τα χαρτιά σήμερα δεν μπορούν να φτάσουν τις εκτυπώσεις σε σκοτεινό θάλαμο. Απολαμβάνω τις ΑΜ ψηφιακές φωτογραφίες μου στην οθόνη του υπολογιστή αλλά αν τις θέλω σε χαρτί, νομίζω, ότι ο σκοτεινός θάλαμος είναι ακόμη η μόνη λύση.
Από τη στιγμή που γνώρισα κι εγώ την εκτύπωση στο θάλαμο, οι άλλες εκτυπώσεις μου φαίνονται "λίγες".

Από τις πιο γεμάτες εμπειρίες είναι να ζήσεις -και να έχεις εσύ τον έλεγχο- την διαδικασία παραγωγής μιας φωτογραφίας από τη λήψη, την εμφάνιση και τέλος την εκτύπωση...

Απάντηση: Re: Ασπρόμαυρο;

Προταση στους moderators: ψηφιση των τριων καλυτερων φωτο μελων του φορουμ για το 2010 και εφεξης σε ετησια βαση. Φωτο κανονικη με τα properties της, οχι wallpaper απ'το National Geographic. Συγκεντρωση ολων των φωτο σε νεο directory και ανοιχτη ψηφοφορια στο τελος του νηματος. Ολες οι φωτο μεχρι 31 Δεκεμβριου. Τελος ψηφοφοριας (γιατι μπορει να λειπει κανεις), μεχρι την κοπη της πιττας.

Δυο κατηγοριες, Α/Μ και εγχρωμη. Επαθλο το πρεστιζ της διακρισης.

Μέσα

Δευτερη προταση προς moderators:
γυρω μας συμβαινουν αρκετα ενδιαφερουσες εκθεσεις που κανεις δεν παιρνει χαμπαρι. Προτεινω λοιπον να δημιουργηθει ενα sticky "Ενημερωση: Νεες Εκθεσεις Φωτογραφιας" που οποιος παιρνει υποψιν οτι γινεται καποια νεα εκθεση στην πολη του να το ανακοινωνει στο φορουμ. Μιας και ειμαστε στο Α/Μ, ποιος δε θυμαται την προσφατη αναδρομικη Josef Koudelka. Δεν ειδα καμμια αναφορα εδω μεσα. Για να παρεις καλες φωτογραφιες πρεπει να δεις καλες φωτογραφιες, ετσι η ενημερωση προεχει.

Δευτερη προταση προς moderators:
γυρω μας συμβαινουν αρκετα ενδιαφερουσες εκθεσεις που κανεις δεν παιρνει χαμπαρι. Προτεινω λοιπον να δημιουργηθει ενα sticky "Ενημερωση: Νεες Εκθεσεις Φωτογραφιας" που οποιος παιρνει υποψιν οτι γινεται καποια νεα εκθεση στην πολη του να το ανακοινωνει στο φορουμ. Μιας και ειμαστε στο Α/Μ, ποιος δε θυμαται την προσφατη αναδρομικη Josef Koudelka. Δεν ειδα καμμια αναφορα εδω μεσα. Για να παρεις καλες φωτογραφιες πρεπει να δεις καλες φωτογραφιες, ετσι η ενημερωση προεχει.

+1000

Επισης και για διαγωνισμους!

Αυτό όμως που παραμένει άλυτο είναι το πρόβλημα της εκτύπωσης. Τα χαρτιά σήμερα δεν μπορούν να φτάσουν τις εκτυπώσεις σε σκοτεινό θάλαμο. Απολαμβάνω τις ΑΜ ψηφιακές φωτογραφίες μου στην οθόνη του υπολογιστή αλλά αν τις θέλω σε χαρτί, νομίζω, ότι ο σκοτεινός θάλαμος είναι ακόμη η μόνη λύση.

Ζουμε μεγαλες αλλαγες. Εδω το βιβλιο εχει δρομολογηθει για ψηφιοποιηση η εκτυπωση θα μεινει οπως ηταν/ειναι; Δε θα εξαληφθει ο παλιος τροπος απλα οποιος θελει θα πληρωνει αδρα ως κατι "εξειδικευμενο".

Λογικό, θέμα χρόνου είναι. Θα βρεθεί σίγουρα στην πορεία τρόπος καλύτερος από τον παλιό. Αλλά μέχρι τώρα δεν... τουλάχιστον από τη μικρή πείρα που έχω.

Για τον διαγωνισμό δεν συμφωνώ ιδιέτερα καθώς μου αρέσει αυτή η μορφή που έχουμε ώς τώρα. Κάθε χρόνο εξάλλου κάνουμε ενα νήμα όπου ο καθένας παρουσιάζει τις καλύτερες του φωτογραφίες για τον χρόνο, κατα την προσωπική μου άποψη αρκεί.

Για το νήμα με τις εκθέσεις είμαι 1000% μέσα, καθώς γίνονται πολλά και δεν τα μαθαίνουμε όλα.

Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

Δεν τίθεται θέμα για διαγωνισμό. Λειτουργεί αρνητικά επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών. Το έχω δεί να συμβαίνει σε φωτογραφικά φόρα με flames δυστυχώς.
Έχουμε τα projects, ας αφοσιωθούμε σε αυτά!

Re: Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

Για τον διαγωνισμό δεν συμφωνώ ιδιέτερα καθώς μου αρέσει αυτή η μορφή που έχουμε ώς τώρα. Κάθε χρόνο εξάλλου κάνουμε ενα νήμα όπου ο καθένας παρουσιάζει τις καλύτερες του φωτογραφίες για τον χρόνο, κατα την προσωπική μου άποψη αρκεί.

Για το νήμα με τις εκθέσεις είμαι 1000% μέσα, καθώς γίνονται πολλά και δεν τα μαθαίνουμε όλα.

Δεν τίθεται θέμα για διαγωνισμό. Λειτουργεί αρνητικά επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών. Το έχω δεί να συμβαίνει σε φωτογραφικά φόρα με flames δυστυχώς.
Έχουμε τα projects, ας αφοσιωθούμε σε αυτά!

+1 -bye-

Σ' ευχαριστώ, Η επεξεργασία τίποτα το σπουδαίο. silver efex pro, antique plate ii και πειράγματα στη φωτεινότητα ανα περιοχές.

Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

Στη σελίδα 10 θα βρείτε τα 28 μαυρόασπρα films που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά.
Εντύπωση μου προκαλεί η απουσία των Agfapan καθώς είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται πλέον απο την ADOX (η οποία απ ότι βλέπω έχει ένα 20άρι και ενα 25άρι στην γκάμα της!!!)

http://www.photobusiness.gr/PhotoBusinessWeekly/Photobusiness_weekly_90.pdf

Last edited: