ATC Loudspeakers.

με βάση προσωπική εμπειρία από άλλα ηχεία και ενισχυτές,
με τα συγκεκριμένα Watt σε 8, 4 Ω και κατανάλωση δε θα το θεωρούσα καν υποψήφιο (μιλάμε πάντα για τρανζίστορ ενισχυτή)

έχω καταλήξει να πιστεύω, 1000 φορές καλύτερα μία ή δύο κατηγορίες χειρότερο ηχείο αλλά ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ οδηγούμενο, παρά δύο κατηγορίες πάνω ηχείο και εκπτώσεις στην οδήγηση

με βάση προσωπική εμπειρία από άλλα ηχεία και ενισχυτές,
με τα συγκεκριμένα Watt σε 8, 4 Ω και κατανάλωση δε θα το θεωρούσα καν υποψήφιο (μιλάμε πάντα για τρανζίστορ ενισχυτή)

έχω καταλήξει να πιστεύω, 1000 φορές καλύτερα μία ή δύο κατηγορίες χειρότερο ηχείο αλλά ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ οδηγούμενο, παρά δύο κατηγορίες πάνω ηχείο και εκπτώσεις στην οδήγηση

επειδή δεν το διατύπωσα σωστά, εννοώ δε θα θεωρούσα σαν υποψήφιο για το ηχείο κάποιο ενισχυτή με τέτοια specs

επειδή δεν το διατύπωσα σωστά, εννοώ δε θα θεωρούσα σαν υποψήφιο για το ηχείο κάποιο ενισχυτή με τέτοια specs

100 αρης δεν ειναι ο 505?
Δεν νομιζω να δυσκολευτει αν αυτο εννοεις.

ναι 100αρης ειναι , δεν ειναι αρκετα ? και μιλαω για χαλαρες σταθμες παντα σε πολυκατοικια ειμαι , δεν θα το μπουμπουλιζω !

ναι 100αρης ειναι , δεν ειναι αρκετα ? και μιλαω για χαλαρες σταθμες παντα σε πολυκατοικια ειμαι , δεν θα το μπουμπουλιζω !

Για μενα θα ηταν (και θεωρω οτι ειναι)αρκετα.

στα 20αρια ενεργά με ένα μεγάφωνο λιγότερο ο κατασκευαστής βάζει ενισχυτικά 250 watt στο καθένα, και αυτά τα watt δεν έχουν να ταΐσουν ούτε crossover, πάνε απευθείας στα μεγάφωνα.

Και εγώ σε πολυκατοικία μένω και σε χαμηλές προς μέτριες στάθμες ακούω, τα Proac 140 που έχω με 100Χ2 watt παίζανε ωραία αλλά τώρα με 300Χ2 παίζουνε πολυυυυύ πολυυυύ καλύτερα. Και δε μιλάω για εντάσεις.

Θα παίξει και με 100 watt, δε λέω ότι δε θα παίξει, απλά να ξέρεις ότι μπορεί να παίξει και καλύτερα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν τα έχεις ή αν τα πάρεις να τα ακούσεις με διαφορετικά ενισχυτικά ανεξαρτήτου ονόματος και να αποφασίσεις (και λες και μας αν θέλεις για να μαθαίνουμε).

Last edited:
Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου luxman με τα 40άρια δε μου άρεσε. Σκληρός και τραχύς ήχος που, αν βοηθούσε η ηχογράφηση, γινόταν ανυπόφορος. Βέβαια, αυτά είναι υποκειμενικά οπότε ακούει ο ενδιαφερόμενος και κρίνει.

Edit: εννοώ τα παλιά 40άρια.

Και εγώ σε πολυκατοικία μένω και σε χαμηλές προς μέτριες στάθμες ακούω, τα Proac 140 που έχω με 100Χ2 watt παίζανε ωραία αλλά τώρα με 300Χ2 παίζουνε πολυυυυύ πολυυυύ καλύτερα. Και δε μιλάω για εντάσεις..

Για να παιξουν καλυτερα λογικα ο 300 ρης ηταν καλυτερος ενισχυτης, λαμβανοντας υπ'οψιν οτι καποιος αλλος 300 ρης ισως επαιζε χειροτερα απο τον 100 αρη που ειχες.
Η δυναμη ΔΕΝ εγγυαται καλυτερο ηχο παντα.

Last edited by a moderator:
Η ανεση ομως ειναι ακουστη.
για αυτο θα προτιμουσα κατι πιο ψωμομενο και στα λεφτα του luxman σιγουρα υπαρχουν αρκετα σετ προ τελικου. Μην πω και για τους ομοσταυλους. Αυτοι στη luxman μαλλον οταν τον φτιαχνανε δεν τον κουρδισανε με atc πιστευω.

Πόσα σετ προ - τελικών υπάρχουν στα 3.500 ευρώ πέραν των NAD, Rotel (αυτά μου έρχονται στο μυαλό τώρα) που να προσφέρουν τουλάχιστον 150 watts;

Κάπου στα 4.100 τον είχα αφήσει και μετρητοίς γινόταν καλύτερη τιμή. Δεν ξέρω αν τα πράγματα πήραν την...ανηφόρα!

Για να παιξουν καλυτερα λογικα ο 300 ρης ηταν καλυτερος ενισχυτης, λαμβανοντας υπ'οψιν οτι καποιος αλλος 300 ρης ισως επαιζε χειροτερα απο τον 100 αρη που ειχες.
Η δυναμη ΔΕΝ εγγυαται καλυτερο ηχο παντα.

συμφωνώ ότι περισσότερη δύναμη δεν εγγυάται καλύτερο ήχο, αλλά η μη επάρκειά της εγγυάται χειρότερο ήχο.

ο 505 έχει 2χ100 στα 8 και 2Χ140 στα 4. Στα χαρτιά (τουλάχιστον) από οδήγηση δεν λέει και πολλά. Γράφει κατανάλωση 210 W. Πόσα να τρώει ο προενισχυτής; (κάνα 40άρι βαττ το θεωρώ λογική τιμή), βάλε και κάτι ψιλά για VU meters και λοιπά κυκλώματα, οπότε πόσα Watt αντιστοιχούν στα τελικά στάδια; θα μένουν 2Χ70; 2Χ80; δε θα θέλεις να παίζει στα όριά του που θα έχει μεγαλύτερη παραμόρφωση και θα θες να έχει και αποθέματα... δύσκολο το βλέπω

προσωπική άποψη 2Χ100 στα 8 ακόμη και αν διπλασιάζονται στα 4 , είναι "λειψά" για τα περισσότερα τρίδρομα ηχεία δαπέδου
(μιλάω για τρανζίστορ τελικά στάδια)

Για τα ATC SCM40 ξεκινάς από τον ομόσταβλο ολοκληρωμένο ενισχυτή και μετά αν δεν σου αρέσει ο ήχος δοκιμάζεις κάποιον άλλο. Κι εγώ θεωρώ ότι ο Luxman 505 δεν θα καλύψει πλήρως από θέμα οδήγησης το ηχείο αυτό, ειδικά αν η impedance του πέφτει κάτω από τα 4 ohms σε κάποιες συχνότητες. Για το ηχητικό αποτέλεσμα δεν ξέρω.

Απάντηση: Re: ATC Loudspeakers.

συμφωνώ ότι περισσότερη δύναμη δεν εγγυάται καλύτερο ήχο, αλλά η μη επάρκειά της εγγυάται χειρότερο ήχο.

ο 505 έχει 2χ100 στα 8 και 2Χ140 στα 4. Στα χαρτιά (τουλάχιστον) από οδήγηση δεν λέει και πολλά. Γράφει κατανάλωση 210 W. Πόσα να τρώει ο προενισχυτής; (κάνα 40άρι βαττ το θεωρώ λογική τιμή), βάλε και κάτι ψιλά για VU meters και λοιπά κυκλώματα, οπότε πόσα Watt αντιστοιχούν στα τελικά στάδια; θα μένουν 2Χ70; 2Χ80; δε θα θέλεις να παίζει στα όριά του που θα έχει μεγαλύτερη παραμόρφωση και θα θες να έχει και αποθέματα... δύσκολο το βλέπω

προσωπική άποψη 2Χ100 στα 8 ακόμη και αν διπλασιάζονται στα 4 , είναι "λειψά" για τα περισσότερα τρίδρομα ηχεία δαπέδου
(μιλάω για τρανζίστορ τελικά στάδια)

Αν θέλεις το απόλυτο στην οδήγηση,κοιτάς κατά ενεργά crossoverless ηχεία,ή αλλιώς πολυενισχύεις με ενεργό cross.
Αν δεν θέλεις να πας σε 10χίλιαρα και 20χίλιαρα λέμε έτσι;Και μιλάμε για το απόλυτο,μην παρεξηγηθώ...

Και πριν μου τα σούρει κάποιος,ας διαβάσει το παρακάτω:

1.8 - Passive Crossovers

For those who are unfamiliar with the setup of a three-way passive crossover, please refer to Figure 5, which shows (and the text explains) the connections. The diagram shown is for a "bi-wired" system, but includes the conventional connections.

When an amplifier reproduces the entire musical range, coils (inductors) and capacitors are used in the speaker cabinet to separate the high and low frequencies so that each may be supplied to the appropriate loudspeaker driver. A loudspeaker can be a difficult load for any amplifier, but when additional inductance and capacitance enter the equation, this only makes matters worse. Add to this the fact that all passive crossovers introduce some degree of loss (in some cases as much as 3dB - which means that they are "stealing" half the available power), and one can see that getting rid of them cannot be such a bad thing.

Look at the impedance graphs for almost any speaker system, and it will be seen that there is almost always a dip in impedance (sometimes severe) at the crossover frequency. This is caused by the interactions of the loudspeakers and their inductor/capacitor networks, and in some cases can cause amplifiers considerable grief - especially at high power levels. Although few amps will fail, one can expect a reduction in effective output power as the protection circuits limit the maximum power available due to the loading of the crossover network.

These vague thoughts are brought into stark reality when one learns that the inductors and capacitors needed for the low frequency crossover are quite large values, which leads many speaker designers to compromise in the interests of economy. The inductors may have an iron or ferrite core - which improves its inductance, but ruins its linearity. So now the crossover behaves differently depending upon the amplitude of the signal. High value high quality capacitors are expensive, so again, bi-polar electrolytics are often used. It is often stated that these sound awful, although this is a somewhat contentious issue, but without any doubt their characteristics change with temperature and age. They also have rather mediocre accuracy against their claimed value (+20/-50% is typical), so a 10uF crossover cap may be 12uF, or as low as 5uF. This does not make for an accurate crossover network, and most reputable speaker manufacturers will not make this sort of compromise, at least not for their top-of-the-line models.

In addition, at high powers, the impedance of the voice coil rises because of the temperature rise in the voice coil. This is not stable, and varies widely with the music. So with loud passages, the voice coil temperature might rise significantly, which will severely impact the performance of the crossover - relying as it does on the load impedance being a constant. A loud bass solo followed by a relatively quiet but complex passage might create an interesting shift in the crossover frequency and phase response as the voice coil cools, which is unlikely to enhance the listening experience.

Κι αν θέλει όλη την ανάλυση,εδώ.

@sokmav
καλά τα λες, απλά πολυενισχύσεις για μένα και για άλλους ξεφεύγουν από κόστος και χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς,
όσον αφορά ενεργά ηχεία δεν ξέρω αν έπρεπε να είχα πάει προς τα εκεί,
οπότε για την ώρα με passive ηχεία με τρία μεγάφωνα διαπίστωσα ότι τα χρειάζονται τα βαττάκια τους

Μερικες φορες οι συζητησεις μας περι οδηγησης μου θυμιζει το ρητο που λεει ¨διυλιζουμε το κουνουπι και καταπινουμε την καμηλα¨ :ernaehrung004:
Τα'παμε 1000 φορες .......

"Flat impedance curve allowing easy load for amplifiers..."........λεει η εταιρεια για το νεο 40

Τωρα αν θελουμε 115 db απο ηχειο με ευαισθησια 86 , εγω θα επαιρνα αλλο ηχειο.