Αθέατες ακτινοβολίες...

Δεν έχω ιδέα φίλε μου.
Αυτό που ξέρω είναι ότι αν τυλίξεις το κινητό (καλά) σε αλουμινόχαρτο δεν πρόκειται να χτυπήσει.
Επίσης ότι τα κινητά δουλεύουν περίπου στα 1-2 GHz και ο μικροκυμάτων στα 2,5GHz... δλδ ακόμα μικρότερο μήκος κύματος...
Αν περνάει το σήμα του κινητού, τότε σίγουρα θα βγαίνουν έξω και τα microwaves.

Όπως προείπα δεν πήρα ποτέ τέτοια συσκευή.

Στο χωριό έχουμε έναν και όποτε πάω πρώτη δουλειά μέσα το κινητό να δω αν χτυπάει. Μετά 5 χρόνια μια χαρά (νεκρό).
Έχουμε και μικρά παιδιά, δεν είναι να παίζεις με αυτά imo.

Το νερό συντονίζει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος (2450 MHz), ο πομπός (magnetron) του φούρνου είναι ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, ο κλωβός φαραντάυ του φούρνου είναι επίσης σχεδιασμένος να κόβει το ίδιο μήκος κύματος. Αφού τα κινητά εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος, είναι λογικό ο φούρνος να μη κόβει την ακτινοβολία του κινητού.

Last edited:
Δε νομίζω ότι ισχύει αυτό.
Η θωράκιση να εγκλωβίζει τα 2,5GHz και όχι τα 1-2GHz??? Mε ποια λογική?

Και το κυριότερο, γιατί υπάρχουν συσκευές που το πετυχαίνουν αυτο? (έχω δοκιμάσει προσωπικά)

Η θωράκιση στην πόρτα έχει τρύπες. Όσο πιο μικρές είναι τόσο περισσότερο κόβουν την ακτινοβολία και τόσο πιο υψηλότερες συχνότητες μπορούν να κόψουν. Επομένως πιο πυκνό πλέγμα στην πόρτα σημαίνει καλύτερη θωράκιση. Και μην λες ότι το 1 με το 2,5 GHz είναι κοντά, είναι πάνω από μία οκτάβα. Σαν να λες ότι δεν μπορεί το κροσόβερ του ηχείου να ξεχωρίσει τα 2kHz με τα 5kHz.

Αλλά οι μετρήσεις που έχω διαβάσει δείχνουν ότι η μεγαλύτερη διαρροή από τον φούρνο μικροκυμάτων είναι συνήθως πίσω από τη συσκευή κι όχι εμπρός. Α, και απ' όσο ξέρω οι φούρνοι δε έχουν ιονίζουσα ακτιονοβολία, μόνο θερμική.

Ετσι ειναι, αν και το δικτυο GSM εκπεμπει και στα 1.9 GHz, που ειναι αρκετα κοντα στα 2.45.

Υπαρχει πιθανοτητα οταν καλει καποιος το ιδιο νουμερο διαδοχικες φορες να χρησιμοποιει μια την κλασσικη 900 Μηζ συχνοτητα και μια την 1.9 με αποτελεσμα την μια να περναει το σημα στο κινητο μεσα στον φουρνο και την αλλη οχι. Λεω τωρα..

Δεν διαφωνώ για τους δαχτύλιους, διαφωνώ στο ότι κάποιοι φούρνοι λειτουργούν καλά και κάποιοι άλλοι όχι.

Προτείνω να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Εσύ φίλε In λες ότι δε τρέχει τίποτα και όλοι είναι ασφαλείς? Να βάλουμε τα παιδάκια δίπλα να χαζεύουν το γάλα να ζεσταίνεται?

Επίσης ότι μια ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα δε σημαίνει απολύτως τίποτα (όσον αφορά την ασφάλεια).
Μπορεί μια εξασθενημένη ιονίζουσα να είναι ασφαλής και μια "αθώα¨με θερμικές μόνο επιπτώσεις να σε σκοτώσει.

Δεν θέλω να τρομοκρατήσω ούτε μου αρέσουν οι εμμονές (μάλλον επιπόλαιος είμαι γενικώς) αλλά ας μη πάμε στο άλλο άκρο, imo.

+++
Πάνο το ανέφερα και γω πριν, 1-2 GHz... για την ακρίβεια όπως ανέφερες εως 1.9

Last edited:
Αν μπορείτε να δείτε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, τότε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα περνούν. Ούτε κινητό χρειάζεται, ούτε τίποτα! :2thumb22sup:

Αν μπορείτε να δείτε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, τότε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα περνούν. Ούτε κινητό χρειάζεται, ούτε τίποτα! :2thumb22sup:

Νομιζω οτι κανεις λαθος. Οι τρυπες εχουν το καταλληλο μεγεθος για να κοβουν συγκεκριμενο μηκος κυματος, πανω απο το ορατο.

Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι εγώ προσωπικά αδυνατώ να κάνω πείραμα που οι διάφορες κρατικές (ή μη) υπηρεσίες όλου του πλανήτη δεν μπορούν να το κάνουν και δίνουν άδειες κυκλοφορίας σε συσκευές. Και βέβαια δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι μέσα στο κόλπο και τα πιάνουν. Προτιμώ να έχω πολύ μεγαλύτερη δυσπιστία προς τα ποστ τυχαίων ατόμων σε κάποιο τυχαίο φόρουμ, παρά στις επίσημες αρχές της Γερμανίας, Αγγλίας, ΗΠΑ κλπ.

Απάντηση: Re: Αθέατες ακτινοβολίες...

Εψαξα λιγο στο νετ σχετικα με τον ελεγχο του φουρνου μικροκυματων με το κινητο και φαινεται οτι ειναι ολιγον μυθος και οχι πραγματικοτητα.
http://www.adslgr.com/forum/threads...κυμάτων-για-τυχόν-διαρροές-ακτινοβολίας/page2

Η αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο φορουμ βασίζονται στο γεγονός των διαφορετικών συχνοτητων.
Στη πραγματικότητα αυτό δε λέει τίποτα, γιατί δεν γνωρίζουμε το συγκεκριμένο υλικό και την υλοποίηση αλλά και την κατάσταση του φούρνου.

Αν έχει βγει υλικό που κόβει συχνότητες σε τόσο μικρό εύρος γύρω απο τα 2,5 GHz τι να πω?

Το γεγονός ότι σε κάποιους φούρνους δεν δουλεύει το κινητό (αυτό είναι γεγονός και πέραν αμφισβήτησης... υπάρχουν και άλλες αναφορές και το δοκιμάζω προσωπικά σχεδόν κάθε χρόνο) σημαίνει ένα και μόνον ένα πράγμα. Δεν είναι όλοι οι φούρνοι το ίδιο ασφαλείς!
Μια πρώτη ένδειξη παίρνουμε από αυτό το απλό τεστάκι (και με dect το ίδιο ισχύει και αυτά στα 1,9GHz δουλεύουν).

Δυστυχώς μάλιστα η σχέση δεν είναι αμφίφρομη... απλή συνεπαγωγή.
δλδ αν δεν πάρει σήμα το κινητό, αυτό δεν σημαίνει ότι ο φούρνος είναι ασφαλής!

Σε προηγούμενο link που έδωσα, υπάρχουν μετρήσεις και συστήνεται να κρατάμε απόσταση (ευτυχώς όχι μεγάλη) απο το φούρνο.

Μεγάλο ενδιαφέρον (και πόρισμα) θα είχαμε με ένα συγκριτικό δύο φούρνων ίδιας ισχύος που δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα στο τεστ του κινητού. Χρειάζεται μετρητής βέβαια γι' αυτό.

Δεν αναφερονται μονο στις διαφορετικες συχνοτητες αλλα και στα διαφορετικα watt. Επισης οτι κατα την λειοτυργια της συσκευης τα μικροκυματα εστιαζουν στο πραγμα που βρίσκεται με σε αυτη.

Aν και μάλλον το παρατραβάμε, για να είμαστε όσο γίνεται πιο ακριβείς σε αυτά που λέμε
1) ο φούρνος διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ απο το τηλέφωνο, άρα η εκπομπή του είναι πιο "ικανή" και
2) δεν στοχεύει κανένα πράγμα εντός του φούρνου. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανακλάται στα τοιχώματα

Τέλος απο μένα (μέχρι να μπορέσουμε να λύσουμε το μυστήριο χεχε) με μια υπενθύμιση.
Σε πραγματικό κλωβό Φαραντέι δεν περνάει τίποτα σε καμία συχνότητα. Το γεγονός ότι ακόμα και εξασθενισμένη η ηλελτρομαγνητική ακτινοβολία μπαινοβγαίνει στο φουρνάκι καλό θα ήταν να μας προβληματίζει λιγουλάκι και (για καλό και για κακό) να αποτρέπουμε την παρουσία μας πολύ κοντά στο φουρνάκι εν ώρα χρήσης.

Να επαναλάβω και τον παράγοντα χαλαρώματος του σφραγίσματος της πόρτας... και μη μου πει κανείς ότι μετά 203 μήνες χρήσης το πορτάκι είναι ακλόνητο (δλδ δεν παίζει καθόλου)...

υγ. Να θυμίσω για όποιον θέλει να κάνει το πείραμα: ο φούρνος αποσυνδεμένος απο το ρεύμα κατα το πείραμα!!!

Last edited:
Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι εγώ προσωπικά αδυνατώ να κάνω πείραμα που οι διάφορες κρατικές (ή μη) υπηρεσίες όλου του πλανήτη δεν μπορούν να το κάνουν και δίνουν άδειες κυκλοφορίας σε συσκευές. Και βέβαια δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι μέσα στο κόλπο και τα πιάνουν. Προτιμώ να έχω πολύ μεγαλύτερη δυσπιστία προς τα ποστ τυχαίων ατόμων σε κάποιο τυχαίο φόρουμ, παρά στις επίσημες αρχές της Γερμανίας, Αγγλίας, ΗΠΑ κλπ.

Ε οκ, τοτε ....
Εφοσον ολες οι κυβερνησεις του κοσμου (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γερμανια, Αγγλια, Γαλλια), απο το 1950 και μετα,
ετρεχαν να χτισουν πυρηνικα εργοστασια ΠΑΝΤΟΥ καθυσυχαζοντας θεους και δαιμονες οτι τα μετρα ασφαλειας
ηταν αξεπεραστα .... τοτε να μην διαβαζουμε ποστ τυχαιων ατομων σε καποια τυχαια φορουμ ....

Να περιμενουμε να εγκριθουν και πιστοποιηθουν ΠΡΩΤΑ ολες οι ανυσηχιες απο το αντιστοιχο ενεργειακο
(γιγαντιο) καρτελ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_in_the_nuclear_sector και μετα .... βλεπουμε τι θα κανουμε
(αρχισες παλι τους αφορισμους και απαξιωσεις ? :p)

Μπορει να συγκριθει η ζημια απο εναν φουρνο μικροκυμματων με την διαρροη ενος πυρηνικου αντιδραστηρα ?
Η απαντηση παει ως εξης : φροντιζεις να προστατευθεις απο οτι μπορεις (και μαθαινεις) για να καταληξεις να
αφανιστεις απο αυτο που αγνοεις (η ξεχασες) .... λεγεται και ΑΙΣΘΗΣΗ του ΜΕΤΡΟΥ (οχι κατ'αναγκη προνοητικοτητα).

Last edited:
οπως κραταμε τις αποστασεις απ'το προπορευομενο οχημα,ετσι πρεπει να κραταμε και τις αποστασεις απ'ολες τις ηλεκτρικες συσκευες.
Δε βλεπω γιατι υπαρχει τοση μανουρα με τους φουρνους.

Ελα ρε Λάκη...Τι σύγκριση είναι αυτή;

Το ίδιο είναι μια κουζίνα 8-10-15 τμ κι ένα συνηθισμένο σπίτι,όπου κινούμαστε καθημερινά κι αναγκαστικά,μ' έναν απέραντο αυτοκινητόδρομο και με προπορευομενο όχημα με οδηγό;

Πέρα απ' αυτό...Πόσοι ξέρουν τα είδη και τις επιπτώσεις τόσων ακτινοβολιών;Δεν είναι ΚΟΚ όλα αυτά...Εδώ ούτε αυτόν δεν ξέρουν οι περισσότεροι...

Last edited:
οταν εισαι σε αποσταση ενος μετρου απ'τον φουρνο μικροκυμματων,δεν εχεις καμια επιπτωση απ'την ακτινοβλια που εκπεμπει.
Ειτε ειναι μικροκυμματικη ειτε σε αλλο μηκος κυμματος που προκυπτει επαγωγικα μεσω των αγωγων και των πηνιων της συσκευης.
Η συγκριση που εκανα ειναι αναλογικη,δηλαδη οι αποστασεις και τα μεγεθη,ειναι περιπου αναλογα.

Εγω παντως (που δεν δρεπω τον τιτλο του ευφυεστερου) εσκυψα 2-3 φορες να δω πως περιστρεφεται
το πιατο μεσα στον φουρνο. Για ενα ολοκληρο δευτερολεπτο ημουν σε αποσταση 20-25 εκατοστων.
ΕΑΝ καποιος με ειχε ενημερωσει ... δεν θα το εκανα ουτε αυτο.

(Εννοειται οτι ΟΥΤΕ ΚΑΝ πηγε το μυαλο μου να χωσω ενα κινητο μεσα και να δω αν χτυπαει.
Αυτα ... τα σκεφτονται οσοι ειναι τριτοβαθμιοι και σχετικοι με το αθλημα ... ΟΧΙ ΟΛΟΙ !!!)

Απάντηση: Re: Αθέατες ακτινοβολίες...

διαβάζω οτι όποιος δεν θέλει να ψήνεται ο εγκέφαλος του ή έχει μια κριτική στάση απέναντι στις διάφορες μορφές ακτινοβολίας που μας πνίγουν τελευταία, σημαίνει οτι θέλει να ζήσει 50 χρόνια πίσω με ταχυδρομικά περιστέρια ...
και οτι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ....

αμάσητα και σε ύπνωση δλδ.....

εδώ σχεδόν 200 χρόνια μετά και ακόμα κάποιοι συζητάνε για τα σφραγίσματα που περιέχουν υδράργυρο (αμάλγαμα) ...

επειδή κάτι παρουσιάζεται σαν εξέλιξη δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα καλό ....

Οποιος δέ θέλει νά υφίσταται τίς βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας αποφεύγει νά χρησιμοποιήσει τίς συσκεύες πού είναι υπεύθυνες γι αυτές.
Μπορούμε νά ζεστάνουμε τό φαγητο σε κλασική ηλεκτρική κουζίνα η ακόμη καλλίτερα σέ κουζίνα αερίου ,μπορούμε νά μην έχουμε κινητό τηλέφωνο καί να χρησιμοποιούμε ενσυρματο σταθερό,κλπ,κλπ
Γιά πιό ακραιές προφυλάξείς υπάρχουν τά βουνά ,όπου συνήθως αν δέν υπάρχουν κεραιές κινητης -ρανταρ ,κλπ καί είναι πολυ καθαρότερα από ακτινοβολία

Η κάθε εξέλιξη φέρνει μαζί της συνήθως καί κάποιες βλαβερές συνέπειες.
Επειδή έχουμε ακόμη τή σχετική ελευθερία μας μπορούμε π.χ αντι νά καθόμαστε τώρα μπροστά το p.c καί νά γράφουμε ,μπορούμε νά συναντηθούμε σέ καφενείο μή καπνιζόντων πίνοντας φυσικό χυμο,η κάποιο φυσικό απόσταγμα