Απάντηση: Re: Απάντηση: Αθέατες ακτινοβολίες...
Όχι ακριβώς, δεν περνάει καμμία ακτινοβολία με μήκος κύματος αρκετά μεγαλύτερο από τις τρύπες που έχει ο κλωβός. Οι κλωβοί φαραντάυ της ΔΕΗ είναι συρματόπλεγμα γιατί το μήκος κύματος του εναλασσόμενου (50Hz) είναι τεράστιο. Το μήκος κύματος των μικροκυμάτων στον φούρνο είναι 12cm. Το ορατό φως περνάει από την πόρτα του φούρνου γιατί έχει μήκος κύματος 390-700 nm, που φυσικά είναι χιλιάδες φορες μικρότερο από το πλέγμα του φούρνου. Οι ακτίνες Χ θα περνάνε ακόμα και μέσα από έναν συμπαγή κλωβό φαραντάυ γιατί το μήκος κύματός τους είναι μικρότερο ακόμα και από τις αποστάσεις ανάμεσα στα μόρια του κλωβού.
Είναι σωστά αυτά που λές, σε αυτά δε διαφωνώ.
Η αναφορά μου στο κλωβό γίνεται για τις επίμαχες συχνότητες που καλείται να αποκλείσει.
Πειραματικά αποδεικνύεται ότι περνούν όμως έστω και εξασθενημένες (έχω βάλει link).
Άρα δεν είναι κλωβός, αλλά τύπου κλωβός...
και πως να είναι άλλωστε? αφού έχει κινητή πόρτα απο γυαλί!
+++
Η αναφορά μου έχει να κάνει με ενημέρωση. Οι φούρνοι δεν είναι πάντα εντελώς ακίνδυνοι, ας γνωρίζουμε δύο πράγματα παραπάνω.
Γνωρίζοντας μπορούμε να αγοράσουμε ή όχι... να τους αγκαλιάζουμε ή όχι... να λέμε στο παιδί κοίτα τι ωραία σκάνε τα πατλάκια μέσα ή απομακρύνσου να είμαστε ήσυχοι...
Φαντάζομαι τα μέτρα προστασίας είναι εύκολα και ανέξοδα. Δε χάνουμε τίποτα.
Γενικό σχόλιο.
Δεν είναι αναγκη να πηγαίνουμε κάθε σκέψη στα άκρα.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι αδιαμφισβήτητα, δεν την καταδικάζουμε.
Αλλά ας βλέπουμε και τα μειονεκτήματα και ας αξιολογούμε το ρίσκο.
Βασικά στοιχεία αυτού είναι η συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων (πχ κακής λειτουργίας) και οι συνέπειες (προφανώς στην υγεία μας εν προκειμένω)
Όπως και στη βιομηχανική επανάσταση ή στη περίπτωση του τσιγάρου αν θέλετε... αυτά δεν ήταν γνωστά απο την αρχή και θρηνήσαμε θύματα. Πολλά θύματα.
Η ενημέρωση και το ψαχούλεμα για όλα αυτά λοιπόν, δε βλάπτει, imo.
Kάποιος θα μάθει και θα λάβει τα μέτρα του ή εγώ ο δύσπιστος θα πάρω "φουρνάκι" και θα διευκολύνω τη φουκαριάρα τη κυρά στη καθημερινότητά της.
Χωρίς δόγματα ή ωχαδερφισμό ας ψαχτούμε λίγο, δε βλάπτει κανέναν αυτό!
Δεν είναι όλα ασπρο μαύρο.
edit.
Στη περίπτωση του φούρνου μικροκυμάτων απλά κατεβάστε ένα οποιοδήποτε εγχειρίδιο κατασκευαστή και προσέξτε πόσες είναι οι σελίδες "μέτρα ασφαλείας".
Τριπλάσιες απο τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης! (φυσικά δεν αφορούν όλες την ακτινοβολία)
Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αποστηθίσετε όλα αυτά, εσείς και η γυναίκα σας ή όποιος άλλος δικός σας κάνει χρήση, έχει καλώς.
Αν όχι... μη βάζετε σε κίνδυνο αγαπημένα σας πρόσωπα. Ή τουλάχιστον προτρέψτε τα να ενημερωθούν επαρκώς.