Αθήνα-Επαρχία. Υπέρ και κατά

Παιδιά, αν είσαι φραγκάτος ακόμα και στην φυλακή περνάς καλά 🤣
Ολοι αυτό λέμε για την επαρχία, αλλά εγώ τελικά δεν έχω κανέναν γνωστό που να μετακόμισε στην επαρχία.
Ισχύει, ιδρυματοποιηση λέγετε αυτό, έχουμε μπει τόσο πολύ στα γρανάζια του τρόπου ζωής της Αθήνας που αδυνατούμε ούτε καν να σκεφτούμε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα εκεί έξω που μπορεί να είναι και καλύτερα για τις ανάγκες μας.

Είπες την λέξη κλειδί όμως ''Φραγκάτοι''....και εκει είναι όλο το ζουμί, τα είπαμε, αν έχεις λεφτά, η Αθήνα είναι σούπερ, αν δεν έχεις και βγάζεις το μήνα με το ζόρι, άστα κλάφτα πας καλύτερα στην επαρχία για να έχεις τουλάχιστον μια ποιότητα ζωής.

Είπα «φραγκατοι και μη» διότι και λεφτά να μην έχεις, μπορείς πχ να πας να απολαύσεις ένα ουζάκι ή μια μαρίδα στη Λούτσα, στο Λαύριο, στην Ανάβυσσο και σε χίλια-δυο άλλα μέρη, κάτι καθόλου δεδομένο για άλλες μεγαλουπόλεις ανά τον πλανήτη.

• Like
Reactions: vadergr
Είπα «φραγκατοι και μη» διότι και λεφτά να μην έχεις, μπορείς πχ να πας να απολαύσεις ένα ουζάκι ή μια μαρίδα στη Λούτσα, στο Λαύριο, στην Ανάβυσσο και σε χίλια-δυο άλλα μέρη, κάτι καθόλου δεδομένο για άλλες μεγαλουπόλεις ανά τον πλανήτη.
Μαζί σου είμαι, απλά ακόμα και αυτό το τόσο απλό που περιγράφεις με τις τιμές που έχουν πάει πλέον στα μαγαζιά έξω είναι πολυτέλεια για ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αθήνας. Γενικά όταν λέω φραγκάτους εννοώ να έχεις ένα σχετικά καλό εισόδημα και να μπορείς να ζήσεις άνετα με τις ταβερνούλες όπως λες, τις διακοπούλες σου (που δεν περιλαμβάνουν μόνο το να πάω στο χωριό μου να με ταΐζουν και να μου κρατάνε τα παιδιά οι Γοννείς/Παπούδες), το καλό νέο και άνετο σπιτάκι σου, το καλό και ασφαλές αυτοκίνητό σου, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με άνεση άλλα να είσαι και κοντά τους κάθε μέρα και όχι με φόρτωμα στους παππούδες κλπ. Δυστυχώς όλα αυτά είναι όνειρα για τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας. Για αυτό λέω μήπως αυτό το κοινό θα ήταν καλύτερα σε μια επαρχιακή Πόλη?

Last edited:
Μαζί σου είμαι, απλά ακόμα και αυτό το τόσο απλό που περιγράφεις με τις τιμές που έχουν πάει πλέον στα μαγαζιά έξω είναι πολυτέλεια για ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αθήνας. Γενικά όταν λέω φραγκάτους εννοώ να έχεις ένα σχετικά καλό εισόδημα και να μπορείς να ζήσεις άνετα με τις ταβερνούλες όπως λες, τις διακοπούλες σου (που δεν περιλαμβάνουν μόνο το να πάω στο χωριό μου να με ταΐζουν και να μου κρατάνε τα παιδιά οι Γοννείς/Παπούδες), το καλό νέο και άνετο σπιτάκι σου, το καλό και ασφαλές αυτοκίνητό σου, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με άνεση άλλα να είσαι και κοντά τους κάθε μέρα και όχι με φόρτωμα στους παππούδες κλπ. Δυστυχώς όλα αυτά είναι όνειρα για τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας. Για αυτό λέω μήπως αυτό το κοινό θα ήταν καλύτερα σε μια επαρχιακή Πόλη?
Δεν θα το ελεγα. Και αυτος που ειναι επαρχια, αν δεν εχει λεφτα, ζορικα θα τα περασει. Απλα θα εχει χαμηλοτερο κοστος ζωης αλλα και αντιστοιχα μικροτερες ευκαιριες να βρει καλοαμοιβόμενη δουλεια μιας που οι περισσοτερες εταιριες ειναι Αττική.

Δεν θα το ελεγα. Και αυτος που ειναι επαρχια, αν δεν εχει λεφτα, ζορικα θα τα περασει. Απλα θα εχει χαμηλοτερο κοστος ζωης αλλα και αντιστοιχα μικροτερες ευκαιριες να βρει καλοαμοιβόμενη δουλεια μιας που οι περισσοτερες εταιριες ειναι Αττική.
Ισχύει, απλά θα έχει με τα ίδια χρήματα που θα έδινε για σπίτι στην Αθήνα, ένα καλύτερο εκει, περισσότερους ανοιχτούς χώρους, λιγότερη κίνηση, καυσαέριο, φασαρία κλπ. Καλύτερη ποιότητα ζωής να το πω αλλιώς, ένας φτωχός ζει καλύτερα στην επαρχία παρά στην Αθήνα. Πιθανότατα να είναι και δίπλα και στην Θάλασσα για εύκολα μπανάκια.
Και φυσικά συμφωνώ ότι η Αθήνα έχει καλύτερες αμειβόμενες δουλειές, άλλα πόσοι στην Αθήνα έχουμε καλά αμειβόμενες δουλειές? Αν δεις τι συμβαίνει εκει έξω οι περισσότεροι παίρνουν είτε βασικό μισθό άντε να πάνε στα 1.200-1.300 ευρώ...οπότε για αυτό το κοινό δεν έχει διαφορά από το να ήταν στην επαρχία...για να στο πω αλλιώς 2 Δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πρακτικά κανένα όφελος να είναι στην Αθήνα από ότι να ήταν π.χ. στα Ιωάννινα, στην Ξάνθη, στα Χανιά ή την Αλεξανδρούπολη κλπ. Προφανώς αν έχεις μισθό από 2Κ καθαρά και πάνω στην Αθήνα δεν το συζητάμε, άλλα το ξαναλέω τι ποσοστό στην Αθήνα έχουν καθαρό μισθό πάνω από 2Κ τον μήνα και συνολικά οικογενειακό εισόδημα 4Κ και πάνω τον μήνα?

Παιδιά, αν είσαι φραγκάτος ακόμα και στην φυλακή περνάς καλά 🤣
Ολοι αυτό λέμε για την επαρχία, αλλά εγώ τελικά δεν έχω κανέναν γνωστό που να μετακόμισε στην επαρχία.
Στην Επαρχια μετακομιζουν οι καταγωμενοι εκτος Αθηνων οταν γινουν συνταξιουχοι και εφοσον υπαρχει ακομα σπιτι στον τοπο καταγωγης. Αν συμφωνει και η συζυγος μενουν μονιμα ολο το χρονο. Αλλιως το καλοκαιρι χωριο/επαρχια και το χειμωνα Αθηνα. Αυτο εχω παρατηρησει οτι γινεται την τελευταια εικοσαετια.

Στην Επαρχια μετακομιζουν οι καταγωμενοι εκτος Αθηνων οταν γινουν συνταξιουχοι και εφοσον υπαρχει ακομα σπιτι στον τοπο καταγωγης. Αν συμφωνει και η συζυγος μενουν μονιμα ολο το χρονο. Αλλιως το καλοκαιρι χωριο/επαρχια και το χειμωνα Αθηνα. Αυτο εχω παρατηρησει οτι γινεται την τελευταια εικοσαετια.
Θεσσαλονίκη συμβαίνει εδώ και 18 χρόνια τότε με την αύξηση της ανοικοδόμησης , εξόρμηση προς τα χωριά του Νομου. Στο χωριό που μενω όταν ανοίξαμε το ωδειο το 2011 το 90% των μαθητών δεν ήταν ντόπιοι αλλά θεσσαλονικεις που αγόρασαν/νοικιασαν σπίτι για καλύτερη ποιότητα ζωής. Με 750€ ενοίκιο εδώ μένεις σε τριωροφη μεζονέτα 150/200τμ με σοφίτα, χωρο στάθμευσης, αυλή και αποθήκη... Ενώ η μετακίνηση προς την δουλειά δεν αλλάζει δραματικά με αυτοκίνητο.

Αφενός υπάρχουν πολλά προάστια που δεν έχουν τη θέα που λες και αφετέρου το δυνατό σημείο της Αθήνας είναι πως σε 30 λεπτά βρίσκεσαι σε παραθαλάσσιες φοβερές τοποθεσίες αλλά και ορεινές ενώ ως μητρόπολη έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ από πλευράς διασκέδασης, κουλτούρας, γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φραγκατοι και μη ξένοι επιλέγουν να μετακομίσουν μόνιμα στην Αθήνα.
Η περιγραφή αυτή ταιριάζει και στη Λάρισα- πλην, δυστυχώς, της κουλτούρας. Και στο Βόλο. Αν προσθέσεις άλλη μισή ώρα μετακίνησης ταιριάζει και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Η περιγραφή αυτή ταιριάζει και στη Λάρισα- πλην, δυστυχώς, της κουλτούρας. Και στο Βόλο. Αν προσθέσεις άλλη μισή ώρα μετακίνησης ταιριάζει και στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.
Δεν συμφωνω. Εχω παει σε ολες αυτες τις πολεις και δεν πλησιαζουν σε ποικιλια και ποσοτητα της επιλογες της Αττικής.

• Like
Reactions: vadergr
Δεν συμφωνω. Εχω παει σε ολες αυτες τις πολεις και δεν πλησιαζουν σε ποικιλια και ποσοτητα της επιλογες της Αττικής.
Όχι βέβαια, αλλά για πολλούς η υπάρχουσα ποικιλία είναι αρκετή. Σε πόσα εστιατόρια, παραλίες, κλπ θα πας;

Όχι βέβαια, αλλά για πολλούς η υπάρχουσα ποικιλία είναι αρκετή. Σε πόσα εστιατόρια, παραλίες, κλπ θα πας;
Δεν ξερω, αλλα μου αρέσει να εχω εναλλακτικές. Σε μικρές πολεις τύπου Βολου, αισθανομαι οτι θα βαρεθώ μετά απο λίγο.

Όντως.. επίσης οι πραγματικά φραγκάτοι, θέλουν να έχουν και επιλογές σε μισελενάτα.
Είναι και αυτό ένα χόμπι..
Εδώ που ζω, στη Γερμανία και πολύ κοντά στη Γαλλία, είναι δύο εστιατόρια σε κοντινή απόσταση με ένα αστέρι μισελέν το καθένα. Το μενού ξεκινά από 150 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί. Και στην Λάρισα να ήταν δε μπορώ να τα πλησιάσω, οπότε δε με αφορά.

Εδώ που ζω, στη Γερμανία και πολύ κοντά στη Γαλλία, είναι δύο εστιατόρια σε κοντινή απόσταση με ένα αστέρι μισελέν το καθένα. Το μενού ξεκινά από 150 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί. Και στην Λάρισα να ήταν δε μπορώ να τα πλησιάσω, οπότε δε με αφορά.
Και το 95% των Αθηναίων ούτε έχει πάει, ούτε θα πάει ποτέ σε εστιατόριο με αστέρι Michelen. Τα είπαμε η Αθήνα είναι για ευκατάστατους και πάνω, σχεδόν όλοι οι άλλοι θα είχαν καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή σε μια μεγάλη Επαρχιακή πόλη.

Παιδια, δεν ειναι μονο τα Μισελενατα εστιατορια. Η Αθηνα (Αττική) εχει ενα σκασμο ωραια φαγαδικα και μπαρ/clubs για ολα βαλαντια. Εχει επισης πολλα σινεμα απο IMAX μεχρι συνοικιακα, γινονται συνεχεια συναυλιες, θέατρα, οπερες, τρομερά ξενοδοχεία κλπ κλπ
Ουτε καν η Θεσσαλονίκη μπορει να προσφερει τα μισά απο αυτα, τι να λεμε τωρα για αλλες επαρχιακές πολεις;

Δεν ξερω, αλλα μου αρέσει να εχω εναλλακτικές. Σε μικρές πολεις τύπου Βολου, αισθανομαι οτι θα βαρεθώ μετά απο λίγο.

Και ο Βόλος φαντάσου πως ειναι απο τις εξαιρετικές περιπτώσεις επαρχιακής πόλης.
Εγω προσωπικά την λατρέυω. (Σε αντιθεση με την Λάρισα :P )
Συνδιάζει βουνό, θάλασσα και απέχει σχεδόν το ιδιο απο Αθήνα και Θεσ/κη.

Ισχύουν όσα λες, το θέμα είναι πόσοι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να απολαύσουν όλη αυτή την ποικιλία? Για μένα πάντως το μεγάλο πλεονέκτημα της Αθήνας είναι άλλο, ότι αν έχεις παιδιά έχεις άπειρες κυριολεκτικά εναλλακτικές στο τι θα σπουδάσουν με το που τελειώσουν το Σχολείο, ενώ στην Επαρχία έχεις ελάχιστες επιλογές και τα παιδιά αναγκαστικά θα πρέπει να πάνε αλλού να σπουδάσουν με ότι αυτό συνεπάγεται...

Μα δεν μιλάω για "νορμάλ" ανθρώπους, μιλάω για τους φραγκάτους που είπε ο Τάκης.

Για τέτοιους ανθρώπους το ότι η Αθήνα έχει 11 τέτοια εστιατόρια είναι κριτήριο.

Παιδια, δεν ειναι μονο τα Μισελενατα εστιατορια. Η Αθηνα (Αττική) εχει ενα σκασμο ωραια φαγαδικα και μπαρ/clubs για ολα βαλαντια. Εχει επισης πολλα σινεμα απο IMAX μεχρι συνοικιακα, γινονται συνεχεια συναυλιες, θέατρα, οπερες, τρομερά ξενοδοχεία κλπ κλπ
Ουτε καν η Θεσσαλονίκη μπορει να προσφερει τα μισά απο αυτα, τι να λεμε τωρα για αλλες επαρχιακές πολεις;

Τα οποία αν άνοιγαν στην Θεσσαλονίκη μετά από λίγα χρόνια θα έκλειναν. Δεν χρειαζόμαστε πολλαπλάσια σε αριθμό όλων αυτών που αναφέρεις. Εχουμε το 1/4 του πληθυσμού και η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή ΜΜΜ στον νομο δεν συγκρινεται με την Αττική. Μπορείς να είσαι από το ένα σημείο στο άλλο σε λιγότερο από ώρα. Μεγάλη ευκολία το μετρο της Αθήνας δεν λέω, αλλά μόνο όπου εξυπηρετεί. Μετά το χάος.

Τώρα είναι και τι ανάγκες έχεις. Ο Βόλος είναι από τις καλύτερες επαρχιακές πόλεις και ειδικά για νέους. Δεν ξέρω φοιτητή που σπούδασε Βόλο και να νιώθει ριγμενος που δεν σπούδασε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ίσως μετά τα 40 και με οικογένεια που αλλάζουν οι προτεραιότητες να υστερεί, αλλά σε 3 ώρες είσαι Θεσσαλονίκη να απολαυσεις οτι σου λειπει και τον συνδυασμό βουνό θάλασσα δεν θα τον βρεις σε καμία άλλη πόλη.
Και σε 3.5 ώρες είσαι Αθήνα αλλά θα θες επιπλέον ώρα να πας εκεί που θες .