Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

εγώ θα πήγαινα Αθήνα, Λαμία, Καρδίτσα, Καλαμπάκα Εγνατία.
Εχεις μόνο ένα κομμάτι επαρχιακό Λαμία έως Τρίκαλα.
Το άλλο είναι Εγνατία και κάθετος άξονας που είναι υψηλών προδιαγραφών.

Να πετύχει καμιά νταλίκα με ομίχλη στο Δομοκό και να κάνει το Λαμία-Τρίκαλα πιο πολύ απ´ το Αθήνα-Γιάννενα μέσω Ρίο. 
Ή μήπως τον έφτιαξαν κι αυτόν; Έχω πάνω απο 5 χρόνια να περάσω.

Re: Απάντηση: Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

Να πετύχει καμιά νταλίκα με ομίχλη στο Δομοκό και να κάνει το Λαμία-Τρίκαλα πιο πολύ απ´ το Αθήνα-Γιάννενα μέσω Ρίο. 
Ή μήπως τον έφτιαξαν κι αυτόν; Έχω πάνω απο 5 χρόνια να περάσω.

Τοτε ας πάει Λάρισα

Τελικά ήρθα από Ρίο. Χρόνος, πόρτα - πόρτα (Πανόρμου - κέντρο Ιωαννίνων) 5 ώρες και 50 λεπτά με 20λεπτη στάση. Το κομμάτι Κόρινθος Πάτρα είναι άσκηση υπομονής. Βρέθηκα συχνά πίσω από νταλίκες και η μέση ταχύτητα για το κομμάτι αυτό ήταν μόλις 72 km/h. Απελπισία... Ευτυχώς δεν ήμουν μόνος και η ώρα πέρασε.
Στην επιστροφή λέω να δοκιμάσω την άλλη διαδρομή (Ιωάννινα-Εγνατία-Καλαμπάκα-Καρδίτσα-Λαμία).

Το google maps πάντως εκτιμά τη διαδρομή που έκανες στις 5 ώρες και 37 λεπτά (431 km), ενώ την άλλη διαδρομή στις 5 ώρες και 44 λεπτά (456 km).

edit: Όταν πάντως τελειώσει και η Ε65 ( http://www.mag24.gr/wp-content/uploads/2015/08/Ε65-1.jpg ) η διαδρομή μέσω Λαμίας θα είναι 4 ώρες και κάτι.

Last edited:
Αυτή την περίοδο, με τα έργα στην Πατρών-Κορίνθου, ίσως είναι προτιμότερη η διαδρομή από Καλαμπάκα.

Γιά να το "φιλοσοφήσουμε" λιγάκι, υπάρχουν δύο βασικά είδη οδηγών:
1. Αυτοί που θεωρούν την οδήγηση μιά αφόρητη αγγαρεία και φυσικά επιθυμούν το ταξίδι να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγώτερο. Είναι αυτοί που προτιμούν τον προορισμό και φυσικά θα επιθυμούσαν να υπάρχει δυνατότητα "διακτινισμού". Κατά κανόνα αφορά αυτούς που κάνουν επαγγελματικά ταξίδια......
2. Αυτοί που θεωρούν το ταξίδι την μεγαλύτερη απόλαυση από μιά "εκδρομή", που δεν τους νοιάζει ή τους κυνηγάει ο χρόνος. Είναι αυτοί που προτιμούν το "μακρύ δρόμο" από την "Ιθάκη". Σπάνια βρίσκει κανείς στην κατηγορία αυτή ταξιδευτές γιά επαγγελματικούς λόγους.....
- Προσωπικά ανήκω στη 2η κατηγορία και βέβαια ανήκω στη μειοψηφία αυτή που αποφεύγει τα διόδια, όπου μπορεί, όπως ο διάολος το λιβάνι. Το έχω κάνει ακόμα και σε επαγγελματικές μετακινήσεις όπου την πρωτοβουλία είχα εγώ και δε μετάνοιωσα ποτέ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ομορφιά της διαδρομής Λειβαδιά-Ορχομενός-Τιθορέα-Μπράλλος πρός Λαμία όπου έχεις την αίσθηση ότι κυκλοφορείς σε ιδιωτικό δρόμο "Μακρυά απ' τ' αγριεμένο πλήθος" , όπως έλεγε μιά παλιά ταινία του 1966 αν θυμάμαι καλά.
Καλό ταξίδι επιστροφής Skakinen !

Και γω προκρινω απο Ριο.
Τις εχω κανει και τις δυο και παρολα τα εργα στη Κορινθου Πατρας, μου φανηκε βολικοτερη.
Ενας γνωστος μου ειπε οτι απο Λαρισα να βγεις Εγνατια ειναι καλυτερα, αλλα το θεωρω μεγαλη υπερβολη τοσο γυρο.
Ασε που τα διοδια θα πανε στο Θεο (θα μου πεις η γεφυρα φτηνη ειναι!!).
Λιγη υπομονη μεχρι Ριο και μετα ειναι ευκολακι!!

Απάντηση: Re: Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

Και γω προκρινω απο Ριο.
Τις εχω κανει και τις δυο και παρολα τα εργα στη Κορινθου Πατρας, μου φανηκε βολικοτερη.
Ενας γνωστος μου ειπε οτι απο Λαρισα να βγεις Εγνατια ειναι καλυτερα, αλλα το θεωρω μεγαλη υπερβολη τοσο γυρο.
Ασε που τα διοδια θα πανε στο Θεο (θα μου πεις η γεφυρα φτηνη ειναι!!).
Λιγη υπομονη μεχρι Ριο και μετα ειναι ευκολακι!!

Παίρνεις το φέρρυ,αστείο το κόστος,πληρώνει μόνο το αυτοκίνητο και πας και τουαλέτα

Βασικά έχω κάνει όλες τις διαδρομές. Ακόμη και μέσω Καρπενησίου από το Αγρίνιο. Αυτή είναι όλη η Ελλάδα ένας δρόμος αρκεί να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μείνεις. Πανέμορφη. Η διαδρομή Αθήνα, Λαμία, Καρδίτσα, Καλαμπάκα Εγνατία που πρότεινε ο supersonic δεν είναι άσχημη. Το βασικότερο είναι πως είναι πιο ασφαλής. Έχει βέβαια κάποια σημεία που μπορεί να κολλήσεις. Από Ιτέα. μέτρια πράγματα. Σε μερικά σημεία θέλει προσοχή και αν κολλήσεις πίσω από αργά οχήματα το ξεχνάς. 2 φορές πέρασα και αναγκάστηκα να σταματήσω από το σιχτίριασμα. Επίσης, δεν είναι μόνο η Πατρών-Κορίνθου. Και Αντίρριο-Ιωάννινα χάλια μαύρα είναι. Πάντα ήταν, ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους, ειδικά όταν βρέχει. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να πάει στο οδόστρωμα στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας με εξαίρεση το κομμάτι της Ιονίας. Θα δοκιμασθούν τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου σας αλλά και τα σφραγίσματα σας. Αν τα τελευταία αντέξουν, προτείνετε μας τον οδοντίατρο σας. Όσο και αν έχω κάνει τη διαδρομή Κόρινθος-Ρίο και Αντίρριο-Ιωάννινα, όσο ο δρόμος δεν έχει προστατευτική νησίδα είναι καρμανιόλα και άκρως επικίνδυνος. Έχω περιορίσει τις μετακινήσεις μου στο ελάχιστο (πατρικό στα Ιωάννινα) και αναμένω να δοθούν οι δρόμοι στους επόμενους 15 μήνες. Όχι για το γρήγορο της υπόθεσης αλλά κυρίως για την ασφάλεια.

Re: Απάντηση: Re: Αθήνα - Ιωάννινα. Προτιμότερη διαδρομή;

Παίρνεις το φέρρυ,αστείο το κόστος,πληρώνει μόνο το αυτοκίνητο και πας και τουαλέτα

Ξέρεις πόσες φόρες έχω σκεφτεί να το κάνω, άλλα:
1)πάντα πάω βιαστικά
2)δεν ξέρω κάθε ποτέ έχει φέρρυ.

Εκτός απο τουαλέτα ,πίνεις ενα καφέ ,κάνεις και ενα τσιγάρο ρε αδελφέ!!!
Αν υπολογίσεις ότι κάνεις πάντα μια στάση σε τέτοια ταξίδια,καθόλου κακή ιδέα δεν ακούγεται.
Εξάλλου, πριν την Γέφυρα ,αυτό πάντα ήταν το διάλειμμα μου.......άντε και μια μικρή στάση στο ηρώο στο Μενίδι για τουαλέτα οι γυναίκες και τσιγάρο εγώ (στο αυτοκίνητο δεν καπινώ!!)
Όταν βέβαια είμαι μόνος μου το κάνω μονοκοπανιά........γρηγορότερος χρόνος (σε μερα χωρίς καθόλου κίνηση) 4 ώρες περίπου.

Όποιος καταφέρει να πάει τουαλέτα στο φέρρυ, του βγάζω το καπέλο. Ελπίζω στο Trainspotting 2 να έχουν σκηνή με τουαλέτα σε φέρρυ της γραμμής Ρίο-Αντίρριο.

Πάντως με την τωρινή κατάσταση των δρόμων, μια η άλλη είναι και οι δύο διαδρομές. Εγώ συνήθως ανεβαίνω από Πάτρα, ενώ γυρίζω από την άλλη πλευρά για να μην κάνω την ίδια διαδρομή μιας και όσες φορές έχω πάει είναι για διακοπές. Σε χρόνο αν πας με το ρολόι άντε να δεις 10-15 λεπτά συνολική διαφορά αν δεν είσαι πολύ άτυχος.
Από δυτική Ελλάδα είναι ένα χάλι μέχρι την Πάτρα και μετά έχει επίσης χάλια τμήματα (πχ από Αντίρριο μέχρι να κατέβεις το βουνό για Μεσολόγγι, κοντά στο Μενίδι, πιο ψηλά...). Και επίσης συνήθως στην Αιτωλοακαρνανία έχει συχνά μπλόκα για ταχύτητα σε σημεία με αστεία όρια ταχύτητας.
Από την Εγνατία έχεις ουσιαστικά 2 τμήματα μόνο που είναι χάλια ο δρόμος. Το πρώτο είναι από την έξοδο της Εγνατίας μέχρι Καλαμπάκα (μου έχει κάτσει νταλίκα μπροστά και σταμάτησα κάπου γιατί είχα βαρεθεί για διάλειμμα και μετά την βρήκα πολύ σύντομα και την πέρασα πριν τα Τρίκαλα). Το κομμάτι αυτό είναι κάπου 40 κμ αν θυμάμαι καλά και όντως αν σου κάτσει να το κάνεις όλο με 40-50 κμ την έβαψες.
Μπάμπη ο δρόμος του Δομοκού είναι ο μισός φτιαγμένος. Από Λαμία μέχρι Δομοκό είναι ΟΚ, αλλά από Δομοκό μέχρι να πατήσεις τον κάμπο ερχόμενος από Λαμία είναι άστα να πάνε και αν σου τύχει νταλίκα απλά βολτάρεις από πίσω - είναι κάπου 10κμ όμως μόνο, οπότε δεν σε νοιάζει και τρελά.
Τις υπόλοιπες διαδρομές τις έχω κάνει εκδρομικά, είναι όμορφες, αλλά δεν θα τις πρότεινα με τίποτα για κάποιον που θέλει να φτάσει από Αθήνα στα Ιωάννινα σύντομα και με ασφάλεια.

Αν πάνε καλά τα πράγματα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θέλω να περάσω από τον αυχένα του Μπάρου μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. Από φωτογραφίες πρέπει να είναι πανέμορφη η διαδρομή που φτάνει στα 2000 μέτρα.

Γιωργο Κ. ποιον αυχενα του Μπαρου μεταξυ Ηπειρου - Θεσσαλιας εννοεις; μηπως την παλαια Καταρα;

Μεταξύ Ηπείρου-Θεσσαλίας έχω κάνει τη διαδρομή Ανήλιο-Χαλίκι-Ασπροπόταμος. Ο δρόμος πάντως όπως ανεβαίνεις από το Ανήλιο (από πλευρά Ηπείρου δλδ) δεν είναι καλός, έχει σημεία που σαρίζει και έχει φύγει κομμάτι του οδοστρώματος. Δεν ξέρω εάν τον έφτιαξαν από όταν πέρασα.

Επίσης έχω κάνει τη διαδρομή από Θεσσαλία μέχρι Καλαρρύτες (δλδ από Ελάτη-Περτούλι). Ωραία διαδρομή, αρκετή ώρα βέβαια, και στροφές.

mountain road by S_end, on Flickr

clouds by S_end, on Flickr

...και καιρό ευμετάβλητο ακόμη και καλοκαίρι

Misty embrace by S_end, on Flickr

αυτή πρέπει να είναι η κορυφή πάνω από τον αυχένα

mighty mountain by S_end, on Flickr

Last edited:
Γιωργο Κ. ποιον αυχενα του Μπαρου μεταξυ Ηπειρου - Θεσσαλιας εννοεις; μηπως την παλαια Καταρα;

Ο δρόμος που εννοώ είναι αυτός που ανεβαίνει από Καλαρίτες προς Χαλίκι ουσιαστικά και περνά στα 2000 μέτρα τον αυχένα του Μπάρου (αν ζητήσεις στο google earth δρομολόγηση από Καλαρίτες για Χαλίκι θα στον βγάλει). Από Ελάτη/Περτούλι μέχρι Χαλίκι και Κρανιά είχα πάει την Καθαρή Δευτέρα πριν από 2 χρόνια και ήταν πανέμορφα, όμως ο δρόμος τότε για Καλαρίτες ήταν κλειστός. Ο δρόμος του Μπάλου έχει ασφαλτοστρωθεί την τελευταία 10ετία κάποια στιγμή και είναι ανοικτός μόνο κάποιους μήνες του έτους γιατί κλείνει από τη στιγμή που θα πέσει το πρώτο χιόνι (μαζεύει σε μερικά σημεία πάνω από 2 μέτρα χιόνι) και ανοίγει όταν λιώσουν και τα τελευταία χιόνια. Από όσο έμαθα το καλοκαίρι που λιώνει το χιόνι τον σουλουπώνουν και περνάς και με απλό επιβατικό αυτοκίνητο.
Πάντως μου έκανε πολύ εντύπωση πως από Ελάτη που μέναμε τότε μας είχαν πει να μην περάσουμε την Πύρρα είτε προς Χαλίκι, είτε προς Κρανιά γιατί ο δρόμος είναι πολύ χάλια, επικίνδυνος κλπ. Ευτυχώς που δεν τους ακούσαμε. Για χαλαρή οδήγηση ήταν μια χαρά και ο μόνος κίνδυνος που ένιωσα να υπάρχει ήταν μην γινόταν πουθενά καμιά κατολίσθηση γιατί ψιχάλιζε στη διαδρομή σε σημεία και φοβόμουν μην δυναμώσει. Οδοιπορικό πάντως στα χωριά του Απροποτάμου προτείνεται ανεπιφύλακτα.
Μακάρι να μην έχουν πέσει τα πρώτα χιόνια και να είναι βατός ο δρόμος τέλος Οκτώβρη που θα πάμε.

Εχω παει Τζουμερκα μα απο την πλευρα των Ιωαννινων, εχω κανει ομως τον γυρο Ασπροποταμου: απο Ελατη και βγηκαμε Καστανια-Καλαμπακα, ωραια πραγματα. Απο Χαλικι προς Καλαρρυτες πηγαν δικοι μου ανετα (σχετικα...) οχι χειμωνα εννοειται. Ομορφη Ελλαδα τοσο κοντα...

Ο δρόμος που εννοώ είναι αυτός που ανεβαίνει από Καλαρίτες προς Χαλίκι ουσιαστικά και περνά στα 2000 μέτρα τον αυχένα του Μπάρου (αν ζητήσεις στο google earth δρομολόγηση από Καλαρίτες για Χαλίκι θα στον βγάλει). Από Ελάτη/Περτούλι μέχρι Χαλίκι και Κρανιά είχα πάει την Καθαρή Δευτέρα πριν από 2 χρόνια και ήταν πανέμορφα, όμως ο δρόμος τότε για Καλαρίτες ήταν κλειστός.

Νομίζω το μπερδεύεις λίγο, από Χαλίκι-Ανθούσα περνάει ο δρόμος Ανήλιου-Ασπροποτάμου (δλδ ενώνει την περιοχή Ασπροποτάμου με Μέτσοβο-Εγνατία). Από Ελάτη για Καλαρρύτες δεν περνάς από Χαλίκι, αλλά στρίβεις δυτικότερα, προς Γαρδίκι και συνεχίζεις. Εάν θυμάμαι καλά. Μια χαρά είναι ο δρόμος, αλλά ερημιά. Οι φωτογραφίες παραπάνω είναι από τον δρόμο αυτό. Το χωριό μες το σύννεφο είναι η Πύρρα. Στην Πύρρα οπωσδήποτε κατεβαίνεις στο χωριό (κατεβαίνεις αρκετά από τον κεντρικό) για να φας καταπληκτικά κεφτεδάκια στην πλατεία. :p

(στέλνω τους γιους κατασκήνωση τα δύο τελευταία χρόνια στην Πύρρα και τα έχω μάθει :p . Αφού κάνουν τα μπάνια τους στη Χαλκιδική, 2 εβδομάδες στο βουνό τον Ιούλιο είναι ό,τι πρέπει. Αρκεί να μην παρακάνει ...κρύο!)