Ρε παιδιά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι οι πέτρες στη χολή (βασικά ο όλος μηχανισμός του υγρού , χοληστερίνες πρωτείνες ηλεκτρολύτες κ.τ.λ) αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά κληρονομικό φαινόμενο. Αν αφήσουμε αυτό στην άκρη (δεν μπορείς να κάνεις και πολλά) πιο πάνω μίλησα για δημιουργία πετρών στην χολή, στην χοληδόχο κύστη (γιατί χολή είναι το υγρό) και είπα συγκεκριμένα στον Σωκράτη να βάζει την λογική του πάνω από όλα και μετά να μελετά.
Τα ιατρικά άρθρα και οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση (εσκεμμένα?δεν το γνωρίζω).
Αν κάποιος δεν τρώει λιπαρά, ή μάλλον να το θέσω διαφορετικά, αν κάποιος κάνει διατροφή περιορισμένων λιπαρών (μην το πάμε σε κέτο διατροφή συνέχεια) τότε η χοληδόχο κύστη του κάθε φορά που ΔΕΝ τρώει λίπος αλλα αλλες τροφές, δεν συσπάται με τον ξέφρενο ρυθμό που συσπάται όταν "μυριστεί" λιπαρά, ο λόγος είναι οτι η χολή, το υγρό, δεν έχει κάποια σημαντική δουλειά να κάνει, βασικά δεν έχει καμία δουλειά να κάνει.
Αφού οι συσπάσεις λοιπόν είναι νωχελικές, και το υγρό της δεν αδειάζει εντελώς, τότε δημιουργείται ιδανικό "κλίμα" για την δημιουργία πετρών (αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η χοληστερίνη δεν διαλύεται από την χολή, πρωτείνες συνωμοτούν μαζί της και της δίνουν αντοχή, και πάει λέγοντας).
Αν κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών επίσης για να χάσεις βάρος, και εκεί ο ίδιος μηχανισμός.
Αν τα τριγλυκερίδια σου είναι αυξημένα, που είναι αυξημένα αν δεν τρως και καις λίπος ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ διότι γυρνάνε σαν τις άδικες κατάρες στο αίμα σου χωρίς αντικείμενο εργασίας. και εκεί το ίδιο.
Πολλά άρθρα προτείνουν αποφυγή λιπαρών τροφών ως μέθοδος πρόληψης πέτρας στην κύστη?Μα γιατί λένε την μισή αλήθεια θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε?Δεν έχω απάντηση σε αυτό, πιθανόν άγνοια.
Ναι, πολλά λιπαρά κρέατα αυξάνουν την χοληστερίνη και ως γνωστόν η χοληστερίνη είναι το υλικό για τις πέτρες, αλλα οχι μόνη της, θέλει ολόκληρο "σκάρτο" μηχανισμό από πίσω της για να μετατραπεί σε πέτρες!όλοι μας έχουμε χοληστερίνη, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Δεν παθαίνουμε πέτρες στην κύστη όμως!Γιατί οπως λέει η wikipedia
Βρώσιμες πηγές χοληστερόλης είναι κυρίως ζωικής προέλευσης[3], αν και υπάρχουν ουσίες που μοιάζουν με τη χοληστερόλη και στα φυτά.[3] Ωστόσο, η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι[2][1][3]. https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη
Aρα τι πάει να πει μην τρως λίπος γιατί θα κάνεις πέτρες χοληστερίνης? Εδώ λέμε ότι και μία γουρνοπούλα να φας, δεν φτάνει, το συκώτι σου θα φτιάξει και άλλη χοληστερίνη που λέει ο λόγος!Αρα μήπως αλλη είναι η αιτία?
Από την άλλη, ΔΕΝ λένε ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών προκαλεί πέτρες ΑΡΑ φάτε λιπαρά τακτικά ώστε να δουλεύει η κύστη σας και να μην μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί πέτρα!ή "αποφύγετε τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για χάσιμο βάρους" (το 99% των διαιτών δηλαδή) διότι δημιουργούν πέτρες! Αυτό το κομμάτι γιατί το αποφεύγουν?Μα αναφέρετε σε επίσημα papers που θα έπρεπε οι γιατροί να γνωρίζουν ΠΡΙΝ από εμάς
In fasting associated with severely fat restricted diets, gallbladder contraction is reduced, and the accompanying gallbladder stasis favors gallstone formation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/
Και για να απαντήσω και στον Σωκράτη γιατί έχει απόλυτο δίκιο ο "θέλω να γίνω γιατρός".
Κάνεις κετογονική διατροφή, τρως ΠΟΛΥ λίπος, αρα η κύστη σου συσπάται σαν τρελή και αδειάζει την χολή με πίεση στο εντερο "καθαρίζοντας" τυχόν κρυστάλους που πάνε να δημιουργήσουν πέτρα, επίσης έχεις ΠΟΛΥ χαμηλά τριγλυκερίδια αφού καις σαν καύσιμο λίπος, επίσης η χοληστερίνη σου είναι χαμηλή (η συνολική) μιας και δεν χρειάζεται πλέον ο οργανισμός να παράγει μεγάλες ποσότητες για να επουλώσουν φλεγμονές στις αρτηρίες που προκαλεί η γλυκόζη, αφού δεν τρως ζάχαρη.
"Ο Μάλκολμ Κέντρικ υποστηρίζει πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών.[6]" https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη
Συμπέρασμα, χαμηλός κίνδυνος να δημιουργηθεί πέτρα στην χολή
Κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών με μία φρυγανιά με μέλι το πρωί, 127γρ απαχο κοτόπουλο το μεσημέρι 2 μήλα το απόγευμα κ.τ.λ. Εχεις αυξημένα τριγλυκερίδια, ή ακόμα καλύτερα τριγλυκερίδια σε αχρηστία (ακόμα χειρότερα). Εχεις αυξημένη παραγωγή χοληστερίνης διότι από την πολύ φρουκτόζη η χοληστερίνη τρέχει να καλύψει φλεγμονές. Εχεις την κύστη σου να συσπάτε αραιά και που μιας και η χολή δεν έχει δουλειά να κάνει, επιτρέποντας στους κρυστάλλους να δημιουργήσουν πέτρα.
Συμπέρασμα, ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί πέτρα στη χολή
Εχει πολύ "ψωμί" η διατροφή μας παιδιά. Ενα έχω μάθει όσο χώνομαι όλο και πιο βαθιά στο θέμα, μην παίρνεις ΤΙΠΟΤΑ ως δεδομένο.
Πάλι σεντόνι...δεν ξαναγράφω τέλος....