Άθληση και Διατροφή

Σύμφωνα με τον παρακάτω (που είναι γιατρός):
"Επομένως, μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας λίθων στη χολή όταν, διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος, όταν ασκούμαστε τακτικά, όταν αποφεύγουμε σκληρές δίαιτες και παρατεταμένη νηστεία και όταν μειώνουμε την πρόσληψη λίπους και αυξάνουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
www.axiarchos.gr/prolipsi-petra-xoli/
Mου ζητάς να σου παραθέσω μελέτες χωρίς να απαντάς σε αυτά που έγραψα,γράφοντάς μου ότι ο Απόλλωνας τα λέει μια χαρά και ισχύουν 100%.Έχει παραθέσει μελέτες ο Απόλλωνας;

Σωκράτη συγνώμη, δεν μπορώ να ασχοληθώ, δεν έχω τον χρόνο ειλικρινά. Ψάξτο μόνος σου και πράξε για το κορμί σου αυτό που εσύ θα αποφασίσεις. Εχω κάνει καρμπόν την ίδια ακριβώς κουβέντα με παρα πολλά άτομα για τις εντελώς αυτονόητες αυτές έννοιες και έχω κουραστεί (έχω γράψει και σεντόνια στο παρόν νήμα), δεν έχω τα κουράγια πλέον.
Μελέτη, ρίξε μελέτη, μόνο αυτό μπορώ να σου πω, και βάλε την λογική σου να δουλέψει, ο γιατρός από πάνω λέει τις μισές ακριβώς αλήθειες, τι συμπέρασμα να βγάλεις?φυσικά λάθος..
(τρωω λίπος, αρα η κύστη μου αδειάζει όλη την χολή στο στομάχι για να το διασπάσει καθημερινά - δεν τρωω λίπος οπότε η χολή παραμένει μέρες μέσα στην κύστη, σε ποιες απο τις δυο περιπτώσεις μοιάζει πιθανότερο να δημιουργηθεί πέτρα?οταν ένα δοχείο αδειάζει συνέχει τα υγρά του?ή όταν τα αδειάζει αραιά και που?Θέλει και λίγο λογική, όπως όλα...)

Αρα η πετρα (στα νεφρα) δημιουργειται ΚΥΡΙΩΣ το καλοκαιρι
οταν οι πιθανοτητες να εχουμε λιγοτερα υγρα στο σωμα μας
ειναι αυξημενη κατακορυφα ..... σωστα ? :rolleyes:

Τεσπα ...

εγω εχω φτασει την 1 ωρα και 15 λεπτα (περπατηματακι) καθε βραδυ
(δηλαδη, απο Ραδιο Σιτυ μεχρι Μοσχονησιων-Αγιο Ελευθεριο και πισω)
και σαν να με ειδα σημερα (το πρωι) με λιγοτερο φουσκωμενη την μπακα.
Αλλα ισως και να ημουν χαρουμενος και να εβλεπα αλλα'ντ'αλλων :rolleyes: (εξαιρετικα πιθανο).
Σημασια εχει οτι την ταρζανια της 1 ωρας και 50 λεπτων (μεχρι Νταλιπη και πισω)
την εχω αφησει για μετα τον Αυγουστο .... !

Σημερα, θα ξανακανω μονο 1 ωρα (μεχρι Σοφουλη και πισω) ... χωρις τα +15 λεπτα
γιατι δεν χρειαζεται να μου αποδεικνυω οτι ειμαι 25 ετων (... ΔΕΝ .... ΕΙΜΑΙ).
Για 54 ετων, αυτο που κανω, ειναι ικανοποιητικο (και θα το αυξησω οσονουπω).
Kαι ετσι θα το αυξανω (μερα - παραμερα).

Υστεροπληκτρον :smash: :
οι γροθιες στον τοιχο (λογω ελλειψης ζαχαρης και τηγανητων) εχουν παρελθει.
Καλο αυτο (γιατι μας ρωτουσαν οι γειτονες τι κανω τα βραδυα μεσα στο σπιτι) :laugh: :flute:

Δεν ξέρω περί ερευνών κλπ . Εγώ έχω βγάλει την χολή μου , όπως και ο πατέρας μου και η μητέρα του (γιαγιά μου) και η αδελφή του (θεία μου) . Καθαρά κληρονομικό. Η χολή παραγεται κάθε μέρα στο συκώτι . Φας δεν φας λίπος . Και η χοληφορος κύστη μόλις γεμισει ,αδειάζει φας δεν φας λίπος . Το θέμα είναι τι ποιότητας χολή παράγει το συκώτι το οποίο έχει σχέση ένα ποσοστό με την διατροφή σου και ένα ποσοστό με κληρονομικότητα. Όταν έχεις ελαττωματική κύστη και δεν αποβάλει σωστά την χολή , δημιουργειται λάσπη και στη συνέχεια πέτρες μέσα σε αυτή . Εγώ αν και είμαι υγιής τώρα παρακολουθώ συνεχώς τα sgot , γ gt κλπ. γιατί συνεχίζω να κινδυνεύω από απόφραξη χοληφόρων αγγείων λόγο "κακής" ποιότητας χολής .

Εγώ έπαθα το πρώτο περιστατικό μετά από δίαιτα . Ο πατέρας μου μετά από κατσικάκι ...

Και να σημειώσω περί κληρονομικότητας . Το συκώτι μου παρουσιάζει λιπωδης διήθηση όπως και του πατέρα και όλο το σόι μου από εκείνη την πλευρά ανεξάρτητα από την διατροφή . Ο πατέρας μου μείωνε τα συμπτώματα λόγω αλκοόλ . Εν ολίγοις. Αν έχεις ελαττωματική κύστη δεν σε σώζει η διατροφή . Εγώ έβγαλα την χολη μου στα 32, ο πατέρας μου στα 52 και η γιαγιά μου στα 62...

Το συκώτι μου παρουσιάζει λιπωδη διήθηση όπως και του πατέρα και όλο το σόι μου από εκείνη την πλευρά ανεξάρτητα από την διατροφή.

Το ιδιο και εγω ! :nounder:
Το ιδιο και η μανα μου !
Για καποιο λογο, ΟΧΙ η αδερφη μου.

@songless_bird, έχω την εντύπωση ότι το αλκοόλ αυξάνει το λίπος στο συκώτι.
Μειώνει όμως τα συμπτώματα της χοληδόχου κύστης. Δηλαδή κάποιος που πίνει θα παρουσιάσει αργότερα από κάποιον που δεν πίνει τα συμπτώματα , αλλά η κύστη θα είναι και σε χειρότερη κατάσταση .

Εγώ ζήτημα αν πιω ενα ποτήρι μπύρα μια φορά τον μήνα . Και πριν το πρώτο σύμπτωμα είχα να πιω 5 χρόνια .

Ρε παιδιά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι οι πέτρες στη χολή (βασικά ο όλος μηχανισμός του υγρού , χοληστερίνες πρωτείνες ηλεκτρολύτες κ.τ.λ) αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά κληρονομικό φαινόμενο. Αν αφήσουμε αυτό στην άκρη (δεν μπορείς να κάνεις και πολλά) πιο πάνω μίλησα για δημιουργία πετρών στην χολή, στην χοληδόχο κύστη (γιατί χολή είναι το υγρό) και είπα συγκεκριμένα στον Σωκράτη να βάζει την λογική του πάνω από όλα και μετά να μελετά.

Τα ιατρικά άρθρα και οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση (εσκεμμένα?δεν το γνωρίζω).

Αν κάποιος δεν τρώει λιπαρά, ή μάλλον να το θέσω διαφορετικά, αν κάποιος κάνει διατροφή περιορισμένων λιπαρών (μην το πάμε σε κέτο διατροφή συνέχεια) τότε η χοληδόχο κύστη του κάθε φορά που ΔΕΝ τρώει λίπος αλλα αλλες τροφές, δεν συσπάται με τον ξέφρενο ρυθμό που συσπάται όταν "μυριστεί" λιπαρά, ο λόγος είναι οτι η χολή, το υγρό, δεν έχει κάποια σημαντική δουλειά να κάνει, βασικά δεν έχει καμία δουλειά να κάνει.
Αφού οι συσπάσεις λοιπόν είναι νωχελικές, και το υγρό της δεν αδειάζει εντελώς, τότε δημιουργείται ιδανικό "κλίμα" για την δημιουργία πετρών (αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η χοληστερίνη δεν διαλύεται από την χολή, πρωτείνες συνωμοτούν μαζί της και της δίνουν αντοχή, και πάει λέγοντας).
Αν κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών επίσης για να χάσεις βάρος, και εκεί ο ίδιος μηχανισμός.
Αν τα τριγλυκερίδια σου είναι αυξημένα, που είναι αυξημένα αν δεν τρως και καις λίπος ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ διότι γυρνάνε σαν τις άδικες κατάρες στο αίμα σου χωρίς αντικείμενο εργασίας. και εκεί το ίδιο.

Πολλά άρθρα προτείνουν αποφυγή λιπαρών τροφών ως μέθοδος πρόληψης πέτρας στην κύστη?Μα γιατί λένε την μισή αλήθεια θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε?Δεν έχω απάντηση σε αυτό, πιθανόν άγνοια.
Ναι, πολλά λιπαρά κρέατα αυξάνουν την χοληστερίνη και ως γνωστόν η χοληστερίνη είναι το υλικό για τις πέτρες, αλλα οχι μόνη της, θέλει ολόκληρο "σκάρτο" μηχανισμό από πίσω της για να μετατραπεί σε πέτρες!όλοι μας έχουμε χοληστερίνη, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Δεν παθαίνουμε πέτρες στην κύστη όμως!Γιατί οπως λέει η wikipedia
Βρώσιμες πηγές χοληστερόλης είναι κυρίως ζωικής προέλευσης[3], αν και υπάρχουν ουσίες που μοιάζουν με τη χοληστερόλη και στα φυτά.[3] Ωστόσο, η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι[2][1][3]. https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη

Aρα τι πάει να πει μην τρως λίπος γιατί θα κάνεις πέτρες χοληστερίνης? Εδώ λέμε ότι και μία γουρνοπούλα να φας, δεν φτάνει, το συκώτι σου θα φτιάξει και άλλη χοληστερίνη που λέει ο λόγος!Αρα μήπως αλλη είναι η αιτία?

Από την άλλη, ΔΕΝ λένε ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών προκαλεί πέτρες ΑΡΑ φάτε λιπαρά τακτικά ώστε να δουλεύει η κύστη σας και να μην μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί πέτρα!ή "αποφύγετε τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για χάσιμο βάρους" (το 99% των διαιτών δηλαδή) διότι δημιουργούν πέτρες! Αυτό το κομμάτι γιατί το αποφεύγουν?Μα αναφέρετε σε επίσημα papers που θα έπρεπε οι γιατροί να γνωρίζουν ΠΡΙΝ από εμάς

In fasting associated with severely fat restricted diets, gallbladder contraction is reduced, and the accompanying gallbladder stasis favors gallstone formation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/

Και για να απαντήσω και στον Σωκράτη γιατί έχει απόλυτο δίκιο ο "θέλω να γίνω γιατρός".

Κάνεις κετογονική διατροφή, τρως ΠΟΛΥ λίπος, αρα η κύστη σου συσπάται σαν τρελή και αδειάζει την χολή με πίεση στο εντερο "καθαρίζοντας" τυχόν κρυστάλους που πάνε να δημιουργήσουν πέτρα, επίσης έχεις ΠΟΛΥ χαμηλά τριγλυκερίδια αφού καις σαν καύσιμο λίπος, επίσης η χοληστερίνη σου είναι χαμηλή (η συνολική) μιας και δεν χρειάζεται πλέον ο οργανισμός να παράγει μεγάλες ποσότητες για να επουλώσουν φλεγμονές στις αρτηρίες που προκαλεί η γλυκόζη, αφού δεν τρως ζάχαρη. "Ο Μάλκολμ Κέντρικ υποστηρίζει πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών.[6]" https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη
Συμπέρασμα, χαμηλός κίνδυνος να δημιουργηθεί πέτρα στην χολή

Κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών με μία φρυγανιά με μέλι το πρωί, 127γρ απαχο κοτόπουλο το μεσημέρι 2 μήλα το απόγευμα κ.τ.λ. Εχεις αυξημένα τριγλυκερίδια, ή ακόμα καλύτερα τριγλυκερίδια σε αχρηστία (ακόμα χειρότερα). Εχεις αυξημένη παραγωγή χοληστερίνης διότι από την πολύ φρουκτόζη η χοληστερίνη τρέχει να καλύψει φλεγμονές. Εχεις την κύστη σου να συσπάτε αραιά και που μιας και η χολή δεν έχει δουλειά να κάνει, επιτρέποντας στους κρυστάλλους να δημιουργήσουν πέτρα.
Συμπέρασμα, ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί πέτρα στη χολή

Εχει πολύ "ψωμί" η διατροφή μας παιδιά. Ενα έχω μάθει όσο χώνομαι όλο και πιο βαθιά στο θέμα, μην παίρνεις ΤΙΠΟΤΑ ως δεδομένο.
Πάλι σεντόνι...δεν ξαναγράφω τέλος....

Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

Ρε παιδιά ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι οι πέτρες στη χολή (βασικά ο όλος μηχανισμός του υγρού , χοληστερίνες πρωτείνες ηλεκτρολύτες κ.τ.λ) αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά κληρονομικό φαινόμενο. Αν αφήσουμε αυτό στην άκρη (δεν μπορείς να κάνεις και πολλά) πιο πάνω μίλησα για δημιουργία πετρών στην χολή, στην χοληδόχο κύστη (γιατί χολή είναι το υγρό) και είπα συγκεκριμένα στον Σωκράτη να βάζει την λογική του πάνω από όλα και μετά να μελετά.

Τα ιατρικά άρθρα και οι γιατροί σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν σύγχυση (εσκεμμένα?δεν το γνωρίζω).

Αν κάποιος δεν τρώει λιπαρά, ή μάλλον να το θέσω διαφορετικά, αν κάποιος κάνει διατροφή περιορισμένων λιπαρών (μην το πάμε σε κέτο διατροφή συνέχεια) τότε η χοληδόχο κύστη του κάθε φορά που ΔΕΝ τρώει λίπος αλλα αλλες τροφές, δεν συσπάται με τον ξέφρενο ρυθμό που συσπάται όταν "μυριστεί" λιπαρά, ο λόγος είναι οτι η χολή, το υγρό, δεν έχει κάποια σημαντική δουλειά να κάνει, βασικά δεν έχει καμία δουλειά να κάνει.
Αφού οι συσπάσεις λοιπόν είναι νωχελικές, και το υγρό της δεν αδειάζει εντελώς, τότε δημιουργείται ιδανικό "κλίμα" για την δημιουργία πετρών (αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η χοληστερίνη δεν διαλύεται από την χολή, πρωτείνες συνωμοτούν μαζί της και της δίνουν αντοχή, και πάει λέγοντας).
Αν κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών επίσης για να χάσεις βάρος, και εκεί ο ίδιος μηχανισμός.
Αν τα τριγλυκερίδια σου είναι αυξημένα, που είναι αυξημένα αν δεν τρως και καις λίπος ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ διότι γυρνάνε σαν τις άδικες κατάρες στο αίμα σου χωρίς αντικείμενο εργασίας. και εκεί το ίδιο.

Πολλά άρθρα προτείνουν αποφυγή λιπαρών τροφών ως μέθοδος πρόληψης πέτρας στην κύστη?Μα γιατί λένε την μισή αλήθεια θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε?Δεν έχω απάντηση σε αυτό, πιθανόν άγνοια.
Ναι, πολλά λιπαρά κρέατα αυξάνουν την χοληστερίνη και ως γνωστόν η χοληστερίνη είναι το υλικό για τις πέτρες, αλλα οχι μόνη της, θέλει ολόκληρο "σκάρτο" μηχανισμό από πίσω της για να μετατραπεί σε πέτρες!όλοι μας έχουμε χοληστερίνη, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Δεν παθαίνουμε πέτρες στην κύστη όμως!Γιατί οπως λέει η wikipedia
Βρώσιμες πηγές χοληστερόλης είναι κυρίως ζωικής προέλευσης[3], αν και υπάρχουν ουσίες που μοιάζουν με τη χοληστερόλη και στα φυτά.[3] Ωστόσο, η χοληστερίνη από τις τροφές δεν επαρκεί για τις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα να συνθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στο συκώτι[2][1][3]. https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη

Aρα τι πάει να πει μην τρως λίπος γιατί θα κάνεις πέτρες χοληστερίνης? Εδώ λέμε ότι και μία γουρνοπούλα να φας, δεν φτάνει, το συκώτι σου θα φτιάξει και άλλη χοληστερίνη που λέει ο λόγος!Αρα μήπως αλλη είναι η αιτία?

Από την άλλη, ΔΕΝ λένε ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών προκαλεί πέτρες ΑΡΑ φάτε λιπαρά τακτικά ώστε να δουλεύει η κύστη σας και να μην μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί πέτρα!ή "αποφύγετε τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για χάσιμο βάρους" (το 99% των διαιτών δηλαδή) διότι δημιουργούν πέτρες! Αυτό το κομμάτι γιατί το αποφεύγουν?Μα αναφέρετε σε επίσημα papers που θα έπρεπε οι γιατροί να γνωρίζουν ΠΡΙΝ από εμάς

In fasting associated with severely fat restricted diets, gallbladder contraction is reduced, and the accompanying gallbladder stasis favors gallstone formation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/

Και για να απαντήσω και στον Σωκράτη γιατί έχει απόλυτο δίκιο ο "θέλω να γίνω γιατρός".

Κάνεις κετογονική διατροφή, τρως ΠΟΛΥ λίπος, αρα η κύστη σου συσπάται σαν τρελή και αδειάζει την χολή με πίεση στο εντερο "καθαρίζοντας" τυχόν κρυστάλους που πάνε να δημιουργήσουν πέτρα, επίσης έχεις ΠΟΛΥ χαμηλά τριγλυκερίδια αφού καις σαν καύσιμο λίπος, επίσης η χοληστερίνη σου είναι χαμηλή (η συνολική) μιας και δεν χρειάζεται πλέον ο οργανισμός να παράγει μεγάλες ποσότητες για να επουλώσουν φλεγμονές στις αρτηρίες που προκαλεί η γλυκόζη, αφού δεν τρως ζάχαρη. "Ο Μάλκολμ Κέντρικ υποστηρίζει πως η χοληστερόλη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, αλλά έχει μόνο ρόλο δείκτη. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση, όταν προκαλούνται τραύματα στις αρτηρίες η χοληστερόλη λειτουργεί επουλωτικά, επιδεικνύοντας την κακή κατάσταση των αρτηριών.[6]" https://el.wikipedia.org/wiki/Χοληστερόλη
Συμπέρασμα, χαμηλός κίνδυνος να δημιουργηθεί πέτρα στην χολή

Κάνεις δίαιτα χαμηλών λιπαρών με μία φρυγανιά με μέλι το πρωί, 127γρ απαχο κοτόπουλο το μεσημέρι 2 μήλα το απόγευμα κ.τ.λ. Εχεις αυξημένα τριγλυκερίδια, ή ακόμα καλύτερα τριγλυκερίδια σε αχρηστία (ακόμα χειρότερα). Εχεις αυξημένη παραγωγή χοληστερίνης διότι από την πολύ φρουκτόζη η χοληστερίνη τρέχει να καλύψει φλεγμονές. Εχεις την κύστη σου να συσπάτε αραιά και που μιας και η χολή δεν έχει δουλειά να κάνει, επιτρέποντας στους κρυστάλλους να δημιουργήσουν πέτρα.
Συμπέρασμα, ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί πέτρα στη χολή

Εχει πολύ "ψωμί" η διατροφή μας παιδιά. Ενα έχω μάθει όσο χώνομαι όλο και πιο βαθιά στο θέμα, μην παίρνεις ΤΙΠΟΤΑ ως δεδομένο.
Πάλι σεντόνι...δεν ξαναγράφω τέλος....
Δηλαδή μου λες να συγκρίνω τώρα τα όσα έγραψες παραπάνω για την χολή και την χοληστερόλη,με τα όσα λέει και όπως τα λέει ο Απόλλωνας που είναι "ειδικός" και μάλιστα αμοίβεται σε συνεδρείες στο παραπάνω video?
Συγγνώμη,αλλά αν θέλω να πείσω κάποιον να ακολουθήσει κέτο διατροφή,θα συρράψω τα όσα έχεις γράψει εδώ μέσα και όχι να τον βάλω να δει τα video του Απόλλωνα.-bye-