Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή
.Παλμοι στο τελος, μετρησα 156. Μηπως ειναι πολλοι; Καπου διαβασα οτι υπαρχει ενας ιδανικος καρδιακος ρυθμος για καυση λιπους, και οχι τοσο πολυ (μεγιστο οριο βασει ηλικιας εχω 175, τωρα που καθομαι μετρω 78).
Η γνωστή εξίσωση (220 - Ηλικία) είναι από λίγο έως πολύ ανακριβής. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για υπολογισμό Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας είναι η μέτρησή της σε μέγιστο έργο. Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι στα 46 μου, που είχα κάνει εργομέτρηση, ενώ βάσει του τύπου έπρεπε να έχω 174 παλμούς, είχα 192. Τέτοιες μέγιστες δοκιμασίες όμως, δεν είναι για όλους. Θα μάθεις να εκτιμάς το επίπεδο έντασης βάσει του επιπέδου δυσφορίας. Αν μπορείς, ενώ τρέχεις, να μιλάς χωρίς να πιάνεται ιδιαίτερα η αναπνοή σου, είσαι σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης. Με βάση αυτό, διαμορφώνεις ανάλογα την άσκησή σου.
Όσον αφορά το είδος της άσκησης που είναι πιο αποτελεσματική σε καύσεις, υπάρχουν δύο σχολές, Υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT - High-Intensity Interval Training) και Παρατεταμένη αερόβια άσκηση (Steady State Cardio). Τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει έδαφος η πρώτη αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ίσως να μην είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο νόμιζαν.
Υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT - High-Intensity Interval Training)
Έντονη, βασικά αναερόβια (αλλά όχι μόνο), ίσως δυσάρεστη για κάποιους, αυξημένος μεταβολισμός και μετά την άσκηση, πιο αποδοτική (ως προπονητικό ερέθισμα και ως προς τις θερμίδες που καταναλώθηκαν) συναρτήσει του δαπανώμενου χρόνου, πιθανώς μειώνει την όρεξη, πιο αργή αποκατάσταση.
Παρατεταμένη αερόβια (Steady State Cardio)
Μέτριας έντασης, κυρίως αερόβια, βαρετή για κάποιους, χρονοβόρα, πιθανώς αυξάνει την όρεξη, πιο γρήγορη αποκατάσταση.
Στο ερώτημα τι να προτιμήσει κάποιος, η απάντηση είναι ότι του ταιριάζει βάσει επιπέδου και ιδιοσυγκρασίας.
Ένας αρχάριος θα μπορούσε να ξεκινήσει με την Steady State και προϊόντος του χρόνου και πάντα βάσει της σχετικής βελτίωσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα υβρίδιο, δηλαδή Steady State με κάποια εμβόλιμα έντονα κομμάτια, λίγα στην αρχή πολύ μικρής διάρκειας και μέτριας προς υψηλή έντασης, και περισσότερα μεγαλύτερης διάρκειας και πιο υψηλής έντασης αργότερα, μετά από κάποιες μέρες ή εβδομάδες.