Άθληση και Διατροφή

Είναι ένας, που παλιά ήταν σε προδιαγραφές ασανσέρ. Μετά τον συναντούσα μια στο τόσο σε διάφορες πόλεις με την δουλειά.
Όπου πήγαινε σε όλη την Ελλάδα το πρώτο που έκανε είναι να ψάχνει για την καλύτερη προβατίνα.

Τώρα την κουβαλάει συνέχεια επάνω του. :sheep::flipout:

:laugh::flipout::laugh:

Δηλαδη ενας Δημητρης (Ιωαννου) + η μαγειριτσα μ :proud:

Λύσσαξες βρε γρουσούζη με τα κιλά μου.:argue:

Πέρυσι ήμουν 75.Τώρα ...ντρούλης.

Δεν έχω πλέον ρούχα να βάλω!!Ειδικά από παντελόνια,με φόρμα κυκλοφορώ !

Τι κατάλαβες τώρα?

Καλή Ανάσταση κι όλας !:antlers::operator:

Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Τι κατάλαβες τώρα?

Χαχα! γενικότερα οταν αλλάζουμε είτε στο θετικό ή στο αρνητικό, αλλάζει και η καρνταρόμπα μαζί μας!! Καλή Ανάσταση!!!

Τι κατάλαβες τώρα?

Kαλη Ανασταση -bye-....

.... αλλα ΒΑΛΕ και κανα κιλακι .... :rolleyes: .... μην σε παρει ο ανεμος !

Το αρνακι χθες και σημερα, παρολο που δεν εφαγα πολυ, μου προξενησε τρομερες τυψεις. Τρομερες. Σε σημειο να κανουμε 8 χιλιομετρα περπατημα χθες βραδυ, και αλλα 9 καπακι το πρωι (υπεροχη μερα), και τωρα το απογευμα, παροτι πιστευα πως θα πιανομουν, σκαλες. 12 φορες τους 4 οροφους πανω κατω σε 19:20 (προηγουμενη φορα: 11 φορες σε 18:30).

Το περιεργο ειναι πως ενιωθα οτι μπορουσα να συνεχισω μερικες φορες ακομη, απλα το φοβηθηκα.
Παλμοι στο τελος, μετρησα 156. Μηπως ειναι πολλοι; Καπου διαβασα οτι υπαρχει ενας ιδανικος καρδιακος ρυθμος για καυση λιπους, και οχι τοσο πολυ (μεγιστο οριο βασει ηλικιας εχω 175, τωρα που καθομαι μετρω 78).

.Παλμοι στο τελος, μετρησα 156. Μηπως ειναι πολλοι; Καπου διαβασα οτι υπαρχει ενας ιδανικος καρδιακος ρυθμος για καυση λιπους, και οχι τοσο πολυ (μεγιστο οριο βασει ηλικιας εχω 175, τωρα που καθομαι μετρω 78).

Η γνωστή εξίσωση (220 - Ηλικία) είναι από λίγο έως πολύ ανακριβής. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για υπολογισμό Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας είναι η μέτρησή της σε μέγιστο έργο. Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι στα 46 μου, που είχα κάνει εργομέτρηση, ενώ βάσει του τύπου έπρεπε να έχω 174 παλμούς, είχα 192. Τέτοιες μέγιστες δοκιμασίες όμως, δεν είναι για όλους. Θα μάθεις να εκτιμάς το επίπεδο έντασης βάσει του επιπέδου δυσφορίας. Αν μπορείς, ενώ τρέχεις, να μιλάς χωρίς να πιάνεται ιδιαίτερα η αναπνοή σου, είσαι σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης. Με βάση αυτό, διαμορφώνεις ανάλογα την άσκησή σου.

Όσον αφορά το είδος της άσκησης που είναι πιο αποτελεσματική σε καύσεις, υπάρχουν δύο σχολές, Υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT - High-Intensity Interval Training) και Παρατεταμένη αερόβια άσκηση (Steady State Cardio). Τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει έδαφος η πρώτη αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ίσως να μην είναι τόσο πιο αποτελεσματική όσο νόμιζαν.

Υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT - High-Intensity Interval Training)
Έντονη, βασικά αναερόβια (αλλά όχι μόνο), ίσως δυσάρεστη για κάποιους, αυξημένος μεταβολισμός και μετά την άσκηση, πιο αποδοτική (ως προπονητικό ερέθισμα και ως προς τις θερμίδες που καταναλώθηκαν) συναρτήσει του δαπανώμενου χρόνου, πιθανώς μειώνει την όρεξη, πιο αργή αποκατάσταση.

Παρατεταμένη αερόβια (Steady State Cardio)
Μέτριας έντασης, κυρίως αερόβια, βαρετή για κάποιους, χρονοβόρα, πιθανώς αυξάνει την όρεξη, πιο γρήγορη αποκατάσταση.

Στο ερώτημα τι να προτιμήσει κάποιος, η απάντηση είναι ότι του ταιριάζει βάσει επιπέδου και ιδιοσυγκρασίας.

Ένας αρχάριος θα μπορούσε να ξεκινήσει με την Steady State και προϊόντος του χρόνου και πάντα βάσει της σχετικής βελτίωσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα υβρίδιο, δηλαδή Steady State με κάποια εμβόλιμα έντονα κομμάτια, λίγα στην αρχή πολύ μικρής διάρκειας και μέτριας προς υψηλή έντασης, και περισσότερα μεγαλύτερης διάρκειας και πιο υψηλής έντασης αργότερα, μετά από κάποιες μέρες ή εβδομάδες.

Το να ανεβοκατεβαινω συνεπως τις σκαλες, καιτοι σε σταθερο ρυθμο, ειναι βλεπω βασει των παλμων βασικως αναεροβια ασκηση, τουλαχιστον στο κομματι του ανεβασματος (το κατεβασμα ως πιο ηπιο δινει περιπου 40 δευτερα ας την πουμε ξεκουρασης).
Εχω ξεκινησει απο χαμηλα (4 πανω κατω τους 4 οροφους) και σταδιακως εχω ανεβει στα 12. Εχει νοημα να συνεχισω τη σταδιακη αυξηση (και χρονικη, ασφαλως, ηδη εφτασα στα 19:20) οσο αντεχω ή καλυτερα να το εληγα καπου και να στρεφομουν σε κατι αλλο;
Παντως ειναι μια ασκηση που ανα διημερο συνεχιζω και την κανω, και δεν μου πιανει πολυ χρονο συγκριτικως. Ηδη βλεπω σοβαρα οφελη στα ποδια, θυμιζουν εποχες που εκανα συστηματικα ποδηλατο.

Του Τσιοδρα πρεπει να του τα εχουν κανει ζεπελιν....:flipout: που εχουν παρει οι περισσοτεροι κιλα και αποφασισε να δωσει οδηγιες διατροφης

«είναι μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή».

«Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός περίφημος οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι η εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως εξήγησε, «η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολύ νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και ιδιαίτερα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινους κρέατος και επιλογή των άπαχων μερών».

Ο διατροφικός αυτός οδηγός αναφέρεται, επίσης, σε «θαλασσινά και ψάρια, όπως τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά, τα οποία προτιμούμε όταν τρώμε ψάρια, τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, το ελαιόλαδο, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν και φυσικά την καθημερινή σωματική μας δραστηριότητα σε συνεννόηση με το γιατρό μας και τη διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού σωματικού βάρους».

Εχει νοημα να συνεχισω τη σταδιακη αυξηση (και χρονικη, ασφαλως, ηδη εφτασα στα 19:20) οσο αντεχω ή καλυτερα να το εληγα καπου και να στρεφομουν σε κατι αλλο;
Παντως ειναι μια ασκηση που ανα διημερο συνεχιζω και την κανω, και δεν μου πιανει πολυ χρονο συγκριτικως. Ηδη βλεπω σοβαρα οφελη στα ποδια, θυμιζουν εποχες που εκανα συστηματικα ποδηλατο.

Απολύτως λογικό το ότι βλέπεις, σχετικά γρήγορα, τα οφέλη. Από όσο πιο χαμηλό επίπεδο ξεκινάει κάποιος, τόσο πιο απότομη είναι η καμπύλη βελτίωσης.

Θα μπορούσες να αλλάξεις τον ρυθμό ανεβάσματος. Είτε σε όλα, είτε εκ περιτροπής, είτε ανά τριάδα με αυξανόμενη ταχύτητα. Πχ,
ένα κανονικό, ένα γρήγορο/ένα κανονικό, ένα γρήγορο
ή
ένα κανονικό, ένα γρήγορο, ένα πολύ γρήγορο/ένα κανονικό, ένα γρήγορο, ένα πολύ γρήγορο

Θα μπορούσες επίσης, ένα, κάθε δύο ή τρία ανεβάσματα, να το κάνεις δύο δύο σκαλοπάτια.
Θα μπορούσες επίσης κάποιο συνδυασμό απ'όλ'αυτά.

Το κάτι άλλο που θα μπορούσες να στραφείς, ποιό είναι; Τρέξιμο, ποδήλατο;

Ποδήλατο. Το μόνο ανασχετικό είναι ο πόνος της πρώτης εβδομάδας, όχι στα πόδια, αλλά από τη σέλα... από βδομάδα που όπως φαίνεται θα κατεβαίνουμε κανονικά στο γραφείο και θα φτιάξει αυτός ανώμαλος καιρός, θα κοιτάξω να κατεβαίνουμε με ποδήλατο όσο μπορούμε, 8 km πήγαινε, άλλα 8 έλα, δεν είναι άσχημα έστω και χαλαρά. Για άσκηση μεγαλύτερης έντασης πρέπει να χαλαρώσουν περισσότερο τα μέτρα γιατί δεν θα κάνω ποδήλατο προφανώς τρία τέσσερα χιλιόμετρα από το σπίτι μου αλλά θα πηγαίνω μακρύτερα. Πάντως τόσους παλμούς που ανεβάζω τα σκαλιά δεν νομίζω να ανεβάζω στο ποδήλατο, θα πρέπει να πιάσω την ανηφόρα της Καρδίας!
Από βδομάδα που έχω χάσει λίγο βάρος και έχω δυναμώσει λέω να αρχίσω τις αεροβικές ασκήσεις που μου πρότεινες πιο πίσω. Μπορείς επίσης να ξανανεβάσεις κάτι αρχεία για τη μέτρηση των θερμίδων; Προσπάθησα να τα κατεβάσω χθες αλλά δεν μπόρεσα...

@send, το ποδήλατο θέλει προσοχή με τα γόνατα. Πρέπει να έχεις σηκώσει αρκετά τη σέλα έτσι ώστε το πόδι να μη λυγίζει πολύ στο ανώτερο σημείο της κυκλικής τροχιάς. Το λέει και το άσμα:
"Be kind with your knees."
...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μπορείς επίσης να ξανανεβάσεις κάτι αρχεία για τη μέτρηση των θερμίδων; Προσπάθησα να τα κατεβάσω χθες αλλά δεν μπόρεσα...

Διατηρούνται για λίγες μέρες, δυστυχώς.
Κλικ

Απάντηση: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Μέγιστη καταπόνηση;
Χωρίς ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ανεβοκατεβηκα τους 4 ορόφους από 5 φορές (x 66 = 330 σκαλοπάτια) πριν το φαγητό. Σταθερό ρυθμό, σε 8 λεπτά. Εντάξει ιδρώνεις λίγο αλλά μέχρι εκεί.

Μετά από 2 1/2 εβδομάδες (ακριβώς), από τις 5 φορές πήγα χθες στις 13, και μάλιστα οι μισές ήταν με 2-2 τα σκαλοπάτια. Σήμερα κατεβήκαμε με ποδήλατα στο γραφείο. Από μυϊκής απόψεως, ένιωθα πραγματικά να πετάω. Το θέμα είναι πώς θα συνηθίσουν τα τρυφερά μου οπίσθια τη σέλα... :blush: Σκεφτόμαστε το πρώτο 10ήμερο το πήγαινε να είναι με ποδήλατο και η επιστροφή (8 χιλιόμετρα) με τα πόδια, εναλλάξ. Στο παρελθόν τη μεγαλύτερη διαφορά μακροπρόθεσμα την έβλεπα όταν έκανα τη μισή διαδρομή για το γραφείο (παρκάροντας στην παραλία) με τα πόδια, και αυτό για κανένα 2μηνο-3μηνο... Είναι το καθημερινό αλλά σταθερό που μακροπρόθεσμα κάνει τη διαφορά, και μάλιστα το παραπάνω δεν έτρωγε και ιδιαίτερο χρόνο γιατί ούτως ή άλλως γλύτωνες κάτι από την κίνηση... Ε μετά άρχιζαν οι βροχές και ο άστατος καιρός και το κόβαμε....

Re: Απάντηση: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Μετά από 2 1/2 εβδομάδες (ακριβώς), από τις 5 φορές πήγα χθες στις 13, και μάλιστα οι μισές ήταν με 2-2 τα σκαλοπάτια. Σήμερα κατεβήκαμε με ποδήλατα στο γραφείο. Από μυϊκής απόψεως, ένιωθα πραγματικά να πετάω. Το θέμα είναι πώς θα συνηθίσουν τα τρυφερά μου οπίσθια τη σέλα... :blush: Σκεφτόμαστε το πρώτο 10ήμερο το πήγαινε να είναι με ποδήλατο και η επιστροφή (8 χιλιόμετρα) με τα πόδια, εναλλάξ. Στο παρελθόν τη μεγαλύτερη διαφορά μακροπρόθεσμα την έβλεπα όταν έκανα τη μισή διαδρομή για το γραφείο (παρκάροντας στην παραλία) με τα πόδια, και αυτό για κανένα 2μηνο-3μηνο... Είναι το καθημερινό αλλά σταθερό που μακροπρόθεσμα κάνει τη διαφορά, και μάλιστα το παραπάνω δεν έτρωγε και ιδιαίτερο χρόνο γιατί ούτως ή άλλως γλύτωνες κάτι από την κίνηση... Ε μετά άρχιζαν οι βροχές και ο άστατος καιρός και το κόβαμε....

Μπράβο! Είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
Αυτό που πρέπει να προσέξεις, όταν με το καλό επιστρέψεις στην συνήθη σου καθημερινότητα, είναι να μην αρχίσεις τις περικοπές του τύπου ''α, σήμερα ψιλοβαριέμαι ή δεν προλαβαίνω, θα κάνω αύριο'', και το αύριο γίνεται μεθαύριο ή παραμεθαύριο και χωρίς να το καταλάβεις έχεις πέσει σε 1 φορά/εβδομάδα. Επιπροσθέτως, θα χαλάσει η συνολική σου fitness mentality και πιθανότατα θα αρχίσουν και οι ''εκπτώσεις'' στην ποιότητα της διατροφής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό με τις εκπτώσεις... Χθες βράδυ έκανε η σύζυγος ζύμη και έφτιαξε πίτσα.... μου έσπασε τη μύτη, έφαγα δυο κομμάτια.... αμαρτία.... ένιωσα να θέλω να πάρω έναν βούρδουλα να αρχίσω το αυτομαστίγωμα.
Βέβαια παλιά μπορεί να είχα κάτσει να φάω το μισό ταψί.

Αυτό με τις εκπτώσεις... Χθες βράδυ έκανε η σύζυγος ζύμη και έφτιαξε πίτσα.... μου έσπασε τη μύτη, έφαγα δυο κομμάτια.... αμαρτία.... ένιωσα να θέλω να πάρω έναν βούρδουλα να αρχίσω το αυτομαστίγωμα.

Μην ανησυχείς. Θα το ξεπεράσεις. Αν δε μπορείς μόνος σου θα βοηθήσουμε κι εμείς. Όταν με το καλό ανοίξουν και τα μαγαζιά θα πρέπει θαρρώ να δέσουμε τον κακοφωνίξ στο δέντρο και να στήσουμε ένα τσιμπούσι. Έλειψα και από την κοπή της πίτας βλέπεις, και το έχω άχτι :)
Θυμίζω ότι όσο τρώγατε εγώ ήμουν κολλημένος έξι ώρες στο αεροδρόμιο στο Μιλάνο lol! Στις 16 Φλεβάρη!

Έχω κατεβάσει και διαβάζω, μετά και τις συστάσεις του Τσιόδρα, τους εθνικούς διατροφικούς οδηγούς, που δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν.
http://www.diatrofikoiodigoi.gr/default.aspx?page=home

Βέβαια τις γενικές κατευθύνσεις όλοι λίγο πολύ τις γνωρίζουμε, ωστόσο δίνουν έναν μπούσουλα για τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πλάνου, δίχως τον ψυχαναγκασμό μιας δίαιτας.

Ακριβώς αυτό είναι η ουσία! Βήμα βήμα!
Δεν πρέπει να μπαίνουμε στη λογική άσπρου-μαύρου ή διακόπτη on-off. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να πάνε από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο, από την διατροφική αναρχία στην απόλυτη πειθαρχία. Από το μισό ταψί πήγες στα δύο κομμάτια, σε βάθος χρόνου ίσως να πας στο ένα κομμάτι αλλά και να μην πας δεν έγινε και τίποτα, αρκεί αυτά τα δύο κομμάτια να είναι, έστω αδρά, ενταγμένα στο ημερήσιο πλάνο σου. Η ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ούτε δαιμονοποίηση τροφών ή ομάδων τροφών (πχ οι κακοί υδατάνθρακες και άλλα φαιδρά που κυκλοφορούν) ούτε ενοχοποίηση για την απειροελάχιστη ατασθαλία-απόλαυση. Αν κάποιος δεν μπορεί να στερηθεί την πίτσα ας φάει και μισό ταψί, αρκεί να είναι εντός πλάνου θερμιδικά και όσον αφορά την κατανομή των μακροσυστατικών. Αν η πίτσα είναι home made πράγμα που σημαίνει καλύτερη επιλογή υλικών, ακόμη καλύτερα. Αν κάποιος δεν μπορεί να στερηθεί το γλυκό ή το παγωτό, ας φάει, αλλά μικρή ποσότητα, όχι καθημερινά και πάντα έχοντάς το στο πλάνο του.

Γλυκά-γλυκά (σοκολάτες, πάστες κλπ) τα έχω κόψει εντελώς εδώ και πάνω από μήνα.
Ζάχαρη επίσης -ούτως ή άλλως δεν έβαζα ούτε στον καφέ, πλέον δεν βάζω καν μέλι στο τσάι, δεν νιώθω πλέον να μου χρειάζεται. Τρώω καθημερινά μια φετούλα τσουρέκι (αρκετά άγλυκο) που έφτιαξε η σύζυγος για το πάσχα γιατί ...θα πεταχθούν.
Το βασικό είναι ότι δεν τσιμπολογώ, τρώω μόνο στα πλαίσια των γευμάτων, έστω και εάν οι ώρες τους είναι πιο χαλαρές. Όπως και δεν τρώω τίποτα από έξω. Το παραπάνω το σημείωσα, γιατί στο πλαίσιο της πειθαρχίας που άρχισε να γίνεται καθημερινότητα, αμέσως αισθάνθηκα αμαρτία... σαν τον Πολ Μπέτανι στον Κώδικα Νταβίντσι ένα πράμα :p