Οι μεσσιανικές δίαιτες είναι κάτι σαν τις θρησκείες. Οι εκπρόσωποί τους θεωρούν ότι είναι η μόνη απάντηση σε όλα τα διατροφικά αδιέξοδα και παραγνωρίζουν ότι:
α) δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους (όσον αφορά ψυχολογικές αντοχές, επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, υπάρχοντα προβλήματα υγείας, δυνητική πρόκληση άλλων προβλημάτων υγείας κλπ)
β) είναι αδύνατον να τις υιοθετήσει κάποιος σαν μόνιμο διατροφικό πλάνο.
Η κάθε δίαιτα (η keto δεν αποτελεί εξαίρεση), είναι εξ'ορισμού ένα μοντέλο διατροφής το οποίο έχει συγκεκριμένο σκοπό (απώλεια βάρους), βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και στηρίζεται (όπως όλες οι δίαιτες) στον πολύ βασικό κανόνα της φυσιολογίας: μείωση θερμίδων ώστε να επιτευχθεί θερμιδικό έλλειμμα.
Συμφωνώ φίλτατε, παντού σε όλα τα διατροφικά πλάνα υπάρχουν και οι κολλημένοι οπαδοί που δρουν ακριβώς όπως ΠΟΛΥ σωστά περιέγραψες.
Μόνο μια υποσημείωση ως προς το τελευταίο σκέλος, δύο για την ακρίβεια...και μία για το β
1)στην κετογονική η "μείωση θερμίδων" είναι κάτι που δεν υπάρχει ως "ορολογία". Τι εννοώ, είτε το θες είτε όχι αδυνατείς να πιάσεις με φαγητό το θερμιδικό σου όριο. Εγώ ας πούμε πρέπει να παίρνω max 2700 θερμίδες αν δεν θέλω να είμαι σε θερμιδικό πλεόνασμα. Δεν μπόρεσα ΠΟΤΕ να το πιάσω στην κετογονική, πάντα ήμουν κάτω από 2000 (για να μην μιλήσω για κάτω από 1000 κάποιες μέρες), άθελα μου, τρώγοντας ΟΣΟ ήθελα.
Τρως πολύ λίπος, υπάρχει κορεσμός για ώρες, το λίπος αργεί πολύ να μεταβολιστεί, με 2 γεύματα δεν θέλεις να ξανακούσεις για φαγητό όλη μέρα. Επίσης, το πιο σημαντικό ίσως, μόλις κάψεις το φαγητό που έφαγες, είσαι ήδη σε κέτωση (είσαι δηλαδή σε μόνιμη διαδικασία καύσης λίπους αντί γλυκογόνου) οπότε ο οργανισμός σου αρχίζει και καίει από τις "αποθήκες" σου χωρίς να σε ρωτήσει προηγουμένως (να πεινάσεις δηλαδή, να ζητήσει πάλι φαγητό, να νιώσεις αδυναμία κ.τ.λ).
Δηλαδή σχεδόν δεν πεινάς ποτέ ενώ είσαι φουλ με ενέργεια σαν να έφαγες πριν από μισή ώρα.
Οπότε, είναι άτοπο να μιλάμε στην κετογονική για μείωση θερμίδων μιας και οι θερμίδες του φαγητού σου (80% λίπος) και το λίπος του κορμιού σου αναγνωρίζονται από τον οργανισμό σχεδόν σαν ένα και είσαι όλο το 24ωρο σε κέτωση, με πηγές είτε το ένα είτε το άλλο.
Με απλά λόγια, τρως όσο αντέχεις, δεν πεινάς ποτέ, είσαι πάντα με φούλ ενέργεια, και χάνεις και βάρος (λίπος, σημαντικό, δεν χάνεις γραμμάριο μυς).
2)Την κετογονική μπορείς να την υιοθετήσεις ως μόνιμο διατροφικό πλάνο αν πρέπει ή αν χρειαστεί, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κετογονική διατροφή από βρέφη μέχρι να πεθάνουν από γηρατειά (είναι "φαρμακευτική" αγωγή για επιληπτικούς που την ακολουθούν όλη τους τη ζωή π.χ). Φυσικά αν χάσεις τα κιλά σου, φέρεις τα επίπεδα λίπους στον οργανισμό σου εκεί που θέλεις, δεν βρίσκω κάποιο λόγο να την συνεχίσεις αν είσαι υγιής. Εγώ είμαι υπέρ της ισορροπημένης διατροφής , αλλα στις δίαιτες για χάσιμο λίπους (οχι απλά βάρους) και επαναφορά στο "φυσιολογικό" για όλους τους αιματολογικούς σου δείκτες, θεωρώ ότι η κετογονική είναι μονόδρομος, για τους λόγους που προανέφερα.