To βίντεο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Ενας "σφίχτης" που έχει πιάσει επιφανειακά και με άπειρες διαστρεβλώσεις το θέμα την κετογονικής (ειλικρινά δεν ξέρω από που να το πιάσω) , ενώ έχει και αλλο βιντεάκι στο κανάλι του που υποστηρίζει ότι η ζάχαρη δεν παχαίνει και δεν σκοτώνει, πράγματα για γέλια δηλαδή.
Οσο αφορά την κετογονική δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει την γνώμη κανενός youtuber ή διατροφολόγου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαβάσει αναλυτικά και εντελώς ψυχρά τους μηχανισμούς γλυκογόνου-ινσουλίνης-κετόνων του ανθρώπινου σώματος καθαρά από βιβλία της ιατρικής. Επειτα να την δοκιμάσει και να διαπιστώσει μόνος του πως το κορμί του δουλεύει πλέον με το εναλλακτικό καύσιμο.
Οσο αφορά την θεραπευτική δράση της κετογονικής τα πράγματα είναι απλά, ανοίγεις google και διαβάζεις ιατρικά άρθρα και μελέτες από επίσημους οργανισμούς, και βγάζεις τα συμπεράσματα σου.
π.χ
Ketogenic Diets and Cancer
When glucose is scarce, the body senses the need to make an alternative form of energy for cells. The liver then produces ketones and fatty acids, which provide for normal cells but do not benefit cancer cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375425/
Και στα Ελληνικά..
Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης λίπους περιορίζει αποτελεσματικά το “ζαχαρούχο καύσιμο” που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου
Η εφαρμογή μιας κετογονικής διατροφής και η παραμονή σε μια κατάσταση διατροφικής κέτωσης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεταβολικού περιβάλλοντος στο σώμα μας, αφιλόξενο για τα καρκινικά κύτταρα και ασύμβατο με την επιβίωση τους.
https://www.cancer-nutrition.org/ketogoniki-diatrofi
Και εδώ σας έφερα παράδειγμα τον καρκίνο, που να δείτε τα επιστημονικά άρθρα και μελέτες για διαβήτη, επιληψίες, ΣΚΠ, κ.τ.λ...
Κάποια πράγματα βέβαια δεν χρειάζονται ΚΑΝ μελέτες και διάβασμα. Είσαι διαβητικός τύπου 1 για παράδειγμα, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του πάγκρεας σου δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να διασπάσουν την γλυκόζη με αποτέλεσμα αυτή να κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, το λεγόμενο υψηλό ζάχαρο. Θέλει πολύ μυαλό για να κατανοήσεις ότι αν κόψεις μαχαίρι τους υδατάνθρακες, η ινσουλίνη ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, διότι δεν υπάρχει τίποτα για διάσπαση, οπότε ΝΑ (μετα συγχωρήσεως) αν παράγουν ινσουλίνη τα κύτταρα του πάγκρεας, ΝΑ και αν δεν παράγουν, δεν την χρειάζεσαι.
Πέρα της θεραπευτικής κετογονικής διατροφής, η άλλη διάσταση της είναι που αφορά πιο πολύ εμένα προσωπικά, ως χοντρός που προσπαθεί να αδυνατίσει, οχι βέβαια ότι με αφήνει αδιάφορο η θεραπευτική της δράση, κάθε άλλο.
Σε γενικές γραμμές, περιληπτικά και "μπακαλίστικα" για όσους δεν γνωρίζουν και βαριούνται να διαβάσουν
Ο άνθρωπος χρειάζεται καύσιμο για να ζήσει, να δουλέψει η καρδιά του, οι μυς του, το μυαλό του, κ.τ.λ. Αυτό το καύσιμο το παίρνει σε μορφή τροφής από το στόμα και το μεταβολίζει σε ενέργεια μέσω του εντέρου του με την βοήθεια του πάγκρεας και του ήπαρ του.
Τα καύσιμα που μπορεί από την φύση του να κάψει το κορμί μας είναι δύο.
Η γλυκόζη, και το λίπος.
Μπορεί να καίει μόνο ένα την φορά και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην γλυκόζη. Ο λόγος είναι ότι αυτό το καύσιμο είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολα μεταβολίσιμο από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Ενα πιάτο μακαρόνια, και σε 20 λεπτά ο οργανισμός μας έχει μια έκρηξη γλυκόζης αρα και ενέργειας (την ίδια ενέργεια χρειάζεται ώρες για να την αποκτήσει πολύ σιγά από αντίστοιχη θερμιδικά μερίδα λίπους).
Το δεύτερο καύσιμο είναι καύσιμο που ο οργανισμός το χρησιμοποιεί σε καταστάσεις ανάγκης.
Π.χ αν βρεθούμε σε μία έρημο για 20 μέρες μόνο με νερό. Θα πεθάνουμε από έλλειψη ενέργειας??οχι βέβαια, μόλις εξαντληθούν οι αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού μας, συνήθως σε 2-3 μέρες, τότε το σώμα μας ξεκινάει να καίει άλλο καύσιμο για να ζήσει. Πως είναι το αυτοκίνητο με υγραέριο που μόλις τελειώσει γυρνάει σε βενζίνη?κάπως έτσι..και εκεί που τις πρώτες 2-3 μέρες σερνόμασταν και ο οργανισμός μας έκανε στην ουσία shut down παρακαλώντας για λίγη γλυκόζη, ξαφνικά η ενέργεια μας επανέρχεται στο 100% μιας και το καύσιμο-λίπος έχει τεράστιες αποθήκες στον οργανισμό μας, είναι πρακτικά ατελείωτο!
Οπότε το σώμα μας ξεκινάει έναν αλλον μηχανισμό που έχει, σταματάει να κάνει διάσπαση γλυκόζης και παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και στην θέση του βάζει το συκώτι μας να μεταβολίζει λίπος και να παράγει κετώνες.
Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κέτωση.
Και σε αυτή τη κατάσταση ο οργανισμός μας μπορεί να μείνει λίγο και παροδικά (όταν δεν τρώμε για 1 βδομάδα ξέρω γω, νηστεία) ή συνεχόμενα και για καιρό αν αντί για υδατάνθρακες=γλυκόζη=ινσουλίνη=γυκογόνο καύσιμο, τρώμε απλά λίπος.
Μερικές ερωτήσεις που θα διαφωτίσουν και τον πιο αδαή
1)γιατί κετογονική και όχι μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα από διατροφολόγο?
Στην κετογονική και μόλις βρεθείς σε κέτωση θα αρχίσεις άμεσα να καις λίπος, λίπος από παντού όμως, από το συκώτι σου, από τις αρτηρίες σου, από την κοιλιά σου, από παντού. Αυτό συνεπάγεται υγεία, και σωστό χάσιμο βάρους (λίπος μόνο) με ελάχιστη γυμναστική
Στην κλασική δίαιτα τι συμβαίνει. Τρώμε από όλα και κόβουμε θερμίδες. Δηλαδή συνεχίζουμε να καίμε καύσιμο γλυκόζη, απλά δίνουμε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας είναι σε θερμιδική έλλειψη αλλα παράλληλα δεν έχει πρόσβαση στις αποθήκες λίπους μιας και τον κρατάμε στον μηχανισμό υδατάνθρακες/γλυκόζη/ινσουλίνη (είπαμε, μόνο ΜΙΑ πηγή καυσίμου μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας κάθε φορά)?
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο οργανισμός μας είναι να αρχίσει να υπολειτουργεί ωστε να μειώσει τις απαιτήσεις σε καύσιμο, με την γνωστή κατάπτωση ταυτόχρονα με αίσθημα πείνας. Δηλαδή θα σερνόμαστε...
Επειτα και μόλις πάρει απόφαση ο οργανισμός μας ότι δεν πρόκειται να δει παραπάνω καύσιμο, ξεκινάει να μεταβολίζει μυς. Χρησιμοποιεί δηλαδή τους μυς μας ως "κρέας" και τους καταναλώνει. Το λίπος είναι πάντα η τελευταία πηγή που θα προτιμήσει το κορμί μας, μιας και το κρατάει για την απόλυτη ανάγκη και δεν το χρησιμοποιεί με το παραμικρό.
Εμείς παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε συστηματική γυμναστική και μάλιστα ΚΑΙ βάρη, να παίρνουμε αρκετή πρωτείνη ώστε να ξαναχτίζουμε αυτούς τους μυς που "τρώμε".
Στο τέλος, είτε σε κατάσταση πολύωρης γυμναστικής που θα έχουμε ξεμείνει εντελώς από ενέργεια αρα το σώμα μας θα αναγκαστεί να το γυρίσει σε κέτωση για μερικές ώρες, είτε σε φάση μακράς νηστείας (τρώμε μια μαρουλοσαλάτα στις 7 το βράδυ και ξανατρώμε πρωινό στις 11 την άλλη μέρα, 16 ωρες νηστείας δηλαδή) το σωμα μας θα αρχίσει να καίει ΚΑΙ λίγο λίπος.
Θέλετε να υποθέσουμε ότι και με τις δυο διατροφές θα έχουμε χάσει ακριβώς τα ίδια κιλά πάνω στο 3μηνο?πιθανώς!
-στην κετογονική θα τα έχουμε χάσει αποκλειστικά σε λίπος, με ελάχιστη γυμναστική (π.χ περπάτημα 1 ώρα) τρώγοντας πανσέτες και ομελέτες χωρίς όρια
-στην κλασική δίαιτα θα τα έχουμε χάσει με τρελή στέρηση, τρομερές αδυναμίες και καταπτώσεις, άπειρη και σκληρή γυμναστική, και σε ποσοστό περίπου 50-50 λίπος μυς.
Εγώ είμαι από τη φύση μου ΠΟΛΥ διστακτικός με οτιδήποτε είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζω χρόνια. Τι διαπίστωσα εγώ κάνοντας κετογονική?
1)επανήλθαν όλες οι αιματολογικές μου στο φυσιολογικό
2)εχασα βάρος (ο βασικός στόχος μου δηλαδή)
3)τρομερή ενέργεια όλο το 24ωρο, λόγο κέτωσης δεν υπάρχει το σκαμπανέβασμα πείνας-φαγητό-ενέργεια-σούπερ-αδυναμία-ξανά πείνα-ξανά φαγητό, κ.τ.λ. Είσαι πάντα λες και έχεις φάει πριν από 20 λεπτά, χωρίς όμως να έχεις φάει.
4)διαύγεια μυαλού, είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, πρέπει να το ζήσει κάποιος για να κατανοήσει τι λέω. Απλα θα πω ότι έτσι το μυαλό μου θυμάμαι ότι δούλευε πριν από 20 χρόνια.
Εχει μειονεκτήματα η κετογονική?
Ναι, και σημαντικά..
1)χρειάζεται ΠΟΛΥ διάβασμα ωστε να κατανοήσεις τι και πως (εγώ λογικά σας γλίτωσα μερικές ώρες, εμένα δεν μου τις γλίτωσε κανείς), μιλάω για πολύ διάβασμα, αν είστε σαν και εμένα που θέλω πριν κάνω το παραμικρό να έχω κατανοήσει πλήρως τι και πως χωρίς να στηρίζομαι τι λέει ο κάθε γκουρού, αν δεν είστε, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.
2)χρειάζεται χρόνος προσαρμογής που μπορεί να τον βιώσετε με δυσάρεστα συμπτώματα, την λεγόμενη keto flu, κρατάει συνήθως max μία βδομάδα.
3)Περιοριστική (τουλάχιστον στην αρχή) διατροφή, κόβει σχεδόν όσα τρώγαμε (ψωμιά, πατάτες, ρύζια, φρούτα, οσπρια, οτιδήποτε από περίπτερο ή φούρνο, κ.τ.λ)
4)Χρειάζονται συμπληρώματα. Χηλικό ή κιτρικό Μαγνήσιο καθημερινά, και πολύ αλάτι (σχεδόν 10 γραμμάρια τη μέρα) ώστε να εξασφαλίζεις νάτριο και κάλιο (βάσανο για εμένα που έτρωγα τα τελευταία 15 χρόνια τα πάντα ανάλατα)
Υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο νετφλιξ όπου μπορείτε να πάρετε μια ιδέα, λέγεται magic pill, δείτε το , αξίζει..
https://www.youtube.com/watch?v=61GitUC_678