Άθληση και Διατροφή

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Δεν θυμάμαι αν το έχουμε αναφέρει, ότι η μείωση θερμίδων πυροδοτεί ενδοκρινικές αλλαγές (μείωση λεπτίνης, ινσουλίνης, τεστοστερόνης, θυρεοειδικών ορμονών / αύξηση γκρελίνης και κορτιζόλης) οι οποίες προκαλούν αίσθημα πείνας και μείωση του μεταβολισμού. Επιπροσθέτως τίθεται σε κίνδυνο ο άλιπος ιστός (μύες, οστά, όργανα). Όσο πιο μεγάλο το θερμιδικό έλλειμμα (για την συνακόλουθη γρήγορη απώλεια βάρους), τόσο πιο έντονη θα είναι αυτή η μεταβολική προσαρμογή και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το διάστημα για ανάκαμψη. Στον οργανισμό δεν αρέσουν οι απότομες αλλαγές (ομοιόσταση) οπότε θα αντισταθεί σε ότι του επιβληθεί βίαια, στην περίπτωσή μας η μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.

Ξαναβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο:
The Metabolic Adaptation Manual: Problems, Solutions, and Life After Weight Loss


Δεν υπάρχει κανένας λόγος δαιμονοποίησης των υδατανθράκων εφ'όσον αυτοί είναι ενταγμένοι σε ορθολογικό διατροφικό πλάνο.
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
To βίντεο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Ενας "σφίχτης" που έχει πιάσει επιφανειακά και με άπειρες διαστρεβλώσεις το θέμα την κετογονικής (ειλικρινά δεν ξέρω από που να το πιάσω) , ενώ έχει και αλλο βιντεάκι στο κανάλι του που υποστηρίζει ότι η ζάχαρη δεν παχαίνει και δεν σκοτώνει, πράγματα για γέλια δηλαδή.
Οσο αφορά την κετογονική δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει την γνώμη κανενός youtuber ή διατροφολόγου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαβάσει αναλυτικά και εντελώς ψυχρά τους μηχανισμούς γλυκογόνου-ινσουλίνης-κετόνων του ανθρώπινου σώματος καθαρά από βιβλία της ιατρικής. Επειτα να την δοκιμάσει και να διαπιστώσει μόνος του πως το κορμί του δουλεύει πλέον με το εναλλακτικό καύσιμο.

Οσο αφορά την θεραπευτική δράση της κετογονικής τα πράγματα είναι απλά, ανοίγεις google και διαβάζεις ιατρικά άρθρα και μελέτες από επίσημους οργανισμούς, και βγάζεις τα συμπεράσματα σου.


π.χ Ketogenic Diets and Cancer

When glucose is scarce, the body senses the need to make an alternative form of energy for cells. The liver then produces ketones and fatty acids, which provide for normal cells but do not benefit cancer cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375425/

Και στα Ελληνικά..

Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης λίπους περιορίζει αποτελεσματικά το “ζαχαρούχο καύσιμο” που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου
Η εφαρμογή μιας κετογονικής διατροφής και η παραμονή σε μια κατάσταση διατροφικής κέτωσης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεταβολικού περιβάλλοντος στο σώμα μας, αφιλόξενο για τα καρκινικά κύτταρα και ασύμβατο με την επιβίωση τους.
https://www.cancer-nutrition.org/ketogoniki-diatrofi

Και εδώ σας έφερα παράδειγμα τον καρκίνο, που να δείτε τα επιστημονικά άρθρα και μελέτες για διαβήτη, επιληψίες, ΣΚΠ, κ.τ.λ...

Κάποια πράγματα βέβαια δεν χρειάζονται ΚΑΝ μελέτες και διάβασμα. Είσαι διαβητικός τύπου 1 για παράδειγμα, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του πάγκρεας σου δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να διασπάσουν την γλυκόζη με αποτέλεσμα αυτή να κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, το λεγόμενο υψηλό ζάχαρο. Θέλει πολύ μυαλό για να κατανοήσεις ότι αν κόψεις μαχαίρι τους υδατάνθρακες, η ινσουλίνη ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, διότι δεν υπάρχει τίποτα για διάσπαση, οπότε ΝΑ (μετα συγχωρήσεως) αν παράγουν ινσουλίνη τα κύτταρα του πάγκρεας, ΝΑ και αν δεν παράγουν, δεν την χρειάζεσαι.


Πέρα της θεραπευτικής κετογονικής διατροφής, η άλλη διάσταση της είναι που αφορά πιο πολύ εμένα προσωπικά, ως χοντρός που προσπαθεί να αδυνατίσει, οχι βέβαια ότι με αφήνει αδιάφορο η θεραπευτική της δράση, κάθε άλλο.

Σε γενικές γραμμές, περιληπτικά και "μπακαλίστικα" για όσους δεν γνωρίζουν και βαριούνται να διαβάσουν

Ο άνθρωπος χρειάζεται καύσιμο για να ζήσει, να δουλέψει η καρδιά του, οι μυς του, το μυαλό του, κ.τ.λ. Αυτό το καύσιμο το παίρνει σε μορφή τροφής από το στόμα και το μεταβολίζει σε ενέργεια μέσω του εντέρου του με την βοήθεια του πάγκρεας και του ήπαρ του.
Τα καύσιμα που μπορεί από την φύση του να κάψει το κορμί μας είναι δύο.
Η γλυκόζη, και το λίπος.
Μπορεί να καίει μόνο ένα την φορά και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην γλυκόζη. Ο λόγος είναι ότι αυτό το καύσιμο είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολα μεταβολίσιμο από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Ενα πιάτο μακαρόνια, και σε 20 λεπτά ο οργανισμός μας έχει μια έκρηξη γλυκόζης αρα και ενέργειας (την ίδια ενέργεια χρειάζεται ώρες για να την αποκτήσει πολύ σιγά από αντίστοιχη θερμιδικά μερίδα λίπους).

Το δεύτερο καύσιμο είναι καύσιμο που ο οργανισμός το χρησιμοποιεί σε καταστάσεις ανάγκης.

Π.χ αν βρεθούμε σε μία έρημο για 20 μέρες μόνο με νερό. Θα πεθάνουμε από έλλειψη ενέργειας??οχι βέβαια, μόλις εξαντληθούν οι αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού μας, συνήθως σε 2-3 μέρες, τότε το σώμα μας ξεκινάει να καίει άλλο καύσιμο για να ζήσει. Πως είναι το αυτοκίνητο με υγραέριο που μόλις τελειώσει γυρνάει σε βενζίνη?κάπως έτσι..και εκεί που τις πρώτες 2-3 μέρες σερνόμασταν και ο οργανισμός μας έκανε στην ουσία shut down παρακαλώντας για λίγη γλυκόζη, ξαφνικά η ενέργεια μας επανέρχεται στο 100% μιας και το καύσιμο-λίπος έχει τεράστιες αποθήκες στον οργανισμό μας, είναι πρακτικά ατελείωτο!
Οπότε το σώμα μας ξεκινάει έναν αλλον μηχανισμό που έχει, σταματάει να κάνει διάσπαση γλυκόζης και παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και στην θέση του βάζει το συκώτι μας να μεταβολίζει λίπος και να παράγει κετώνες.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κέτωση.

Και σε αυτή τη κατάσταση ο οργανισμός μας μπορεί να μείνει λίγο και παροδικά (όταν δεν τρώμε για 1 βδομάδα ξέρω γω, νηστεία) ή συνεχόμενα και για καιρό αν αντί για υδατάνθρακες=γλυκόζη=ινσουλίνη=γυκογόνο καύσιμο, τρώμε απλά λίπος.

Μερικές ερωτήσεις που θα διαφωτίσουν και τον πιο αδαή

1)γιατί κετογονική και όχι μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα από διατροφολόγο?
Στην κετογονική και μόλις βρεθείς σε κέτωση θα αρχίσεις άμεσα να καις λίπος, λίπος από παντού όμως, από το συκώτι σου, από τις αρτηρίες σου, από την κοιλιά σου, από παντού. Αυτό συνεπάγεται υγεία, και σωστό χάσιμο βάρους (λίπος μόνο) με ελάχιστη γυμναστική

Στην κλασική δίαιτα τι συμβαίνει. Τρώμε από όλα και κόβουμε θερμίδες. Δηλαδή συνεχίζουμε να καίμε καύσιμο γλυκόζη, απλά δίνουμε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας είναι σε θερμιδική έλλειψη αλλα παράλληλα δεν έχει πρόσβαση στις αποθήκες λίπους μιας και τον κρατάμε στον μηχανισμό υδατάνθρακες/γλυκόζη/ινσουλίνη (είπαμε, μόνο ΜΙΑ πηγή καυσίμου μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας κάθε φορά)?
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο οργανισμός μας είναι να αρχίσει να υπολειτουργεί ωστε να μειώσει τις απαιτήσεις σε καύσιμο, με την γνωστή κατάπτωση ταυτόχρονα με αίσθημα πείνας. Δηλαδή θα σερνόμαστε...
Επειτα και μόλις πάρει απόφαση ο οργανισμός μας ότι δεν πρόκειται να δει παραπάνω καύσιμο, ξεκινάει να μεταβολίζει μυς. Χρησιμοποιεί δηλαδή τους μυς μας ως "κρέας" και τους καταναλώνει. Το λίπος είναι πάντα η τελευταία πηγή που θα προτιμήσει το κορμί μας, μιας και το κρατάει για την απόλυτη ανάγκη και δεν το χρησιμοποιεί με το παραμικρό.
Εμείς παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε συστηματική γυμναστική και μάλιστα ΚΑΙ βάρη, να παίρνουμε αρκετή πρωτείνη ώστε να ξαναχτίζουμε αυτούς τους μυς που "τρώμε".
Στο τέλος, είτε σε κατάσταση πολύωρης γυμναστικής που θα έχουμε ξεμείνει εντελώς από ενέργεια αρα το σώμα μας θα αναγκαστεί να το γυρίσει σε κέτωση για μερικές ώρες, είτε σε φάση μακράς νηστείας (τρώμε μια μαρουλοσαλάτα στις 7 το βράδυ και ξανατρώμε πρωινό στις 11 την άλλη μέρα, 16 ωρες νηστείας δηλαδή) το σωμα μας θα αρχίσει να καίει ΚΑΙ λίγο λίπος.

Θέλετε να υποθέσουμε ότι και με τις δυο διατροφές θα έχουμε χάσει ακριβώς τα ίδια κιλά πάνω στο 3μηνο?πιθανώς!
-στην κετογονική θα τα έχουμε χάσει αποκλειστικά σε λίπος, με ελάχιστη γυμναστική (π.χ περπάτημα 1 ώρα) τρώγοντας πανσέτες και ομελέτες χωρίς όρια
-στην κλασική δίαιτα θα τα έχουμε χάσει με τρελή στέρηση, τρομερές αδυναμίες και καταπτώσεις, άπειρη και σκληρή γυμναστική, και σε ποσοστό περίπου 50-50 λίπος μυς.

Εγώ είμαι από τη φύση μου ΠΟΛΥ διστακτικός με οτιδήποτε είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζω χρόνια. Τι διαπίστωσα εγώ κάνοντας κετογονική?
1)επανήλθαν όλες οι αιματολογικές μου στο φυσιολογικό
2)εχασα βάρος (ο βασικός στόχος μου δηλαδή)
3)τρομερή ενέργεια όλο το 24ωρο, λόγο κέτωσης δεν υπάρχει το σκαμπανέβασμα πείνας-φαγητό-ενέργεια-σούπερ-αδυναμία-ξανά πείνα-ξανά φαγητό, κ.τ.λ. Είσαι πάντα λες και έχεις φάει πριν από 20 λεπτά, χωρίς όμως να έχεις φάει.
4)διαύγεια μυαλού, είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, πρέπει να το ζήσει κάποιος για να κατανοήσει τι λέω. Απλα θα πω ότι έτσι το μυαλό μου θυμάμαι ότι δούλευε πριν από 20 χρόνια.

Εχει μειονεκτήματα η κετογονική?
Ναι, και σημαντικά..
1)χρειάζεται ΠΟΛΥ διάβασμα ωστε να κατανοήσεις τι και πως (εγώ λογικά σας γλίτωσα μερικές ώρες, εμένα δεν μου τις γλίτωσε κανείς), μιλάω για πολύ διάβασμα, αν είστε σαν και εμένα που θέλω πριν κάνω το παραμικρό να έχω κατανοήσει πλήρως τι και πως χωρίς να στηρίζομαι τι λέει ο κάθε γκουρού, αν δεν είστε, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.
2)χρειάζεται χρόνος προσαρμογής που μπορεί να τον βιώσετε με δυσάρεστα συμπτώματα, την λεγόμενη keto flu, κρατάει συνήθως max μία βδομάδα.
3)Περιοριστική (τουλάχιστον στην αρχή) διατροφή, κόβει σχεδόν όσα τρώγαμε (ψωμιά, πατάτες, ρύζια, φρούτα, οσπρια, οτιδήποτε από περίπτερο ή φούρνο, κ.τ.λ)
4)Χρειάζονται συμπληρώματα. Χηλικό ή κιτρικό Μαγνήσιο καθημερινά, και πολύ αλάτι (σχεδόν 10 γραμμάρια τη μέρα) ώστε να εξασφαλίζεις νάτριο και κάλιο (βάσανο για εμένα που έτρωγα τα τελευταία 15 χρόνια τα πάντα ανάλατα)

Υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο νετφλιξ όπου μπορείτε να πάρετε μια ιδέα, λέγεται magic pill, δείτε το , αξίζει..

https://www.youtube.com/watch?v=61GitUC_678
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Δεν ξέρω, μου φαίνεται ότι τόσο δραστικά πλάνα είναι για όσους θέλουν να χάσουν πάρα πολλά κιλά και επειγόντως. Επίσης η απότομη απώλεια με φοβίζει πέραν θεμάτων υγείας και για το αισθητικό κομμάτι ("κρέμασμα"; Απότομο αδυνάτισμα προσώπου; )
Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος με τα 2 κιλά μηνιαίως, κι ας έχω βάλει μάλλον ψηλά τον τελικό στόχο (-19). Είμαι στα μείον 6, θέλω άλλα 13. Μέχρι τα γενέθλιά μου τέλη Νοεμβρίου θα τα φτάσω, δεν τρέχει κάστανο. Και σκοπεύω να τα διατηρήσω.

Επίσης, δοκίμασα κάποιον περιορισμό των υδαταθράκων για 2-3 μέρες (κυρίως από το πρωϊνό), αλλά ενώ δεν μπορώ να πω ότι πεινούσα (αυτό πλέον είναι ελεγχόμενο), δεν είχα ενέργεια, άρα και θέληση, για να κάνω τις ασκήσεις μου πχ βαράκια. Και που δοκίμαζα, έβγαζα πιο απρόθυμα και κατά τι λιγότερες επαναλήψεις.
Άρα δεν το επιχειρώ. Απλώς φροντίζω οι υδατάνθρακές μου να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: βρώμη, γλυκοπατάτα, καστανό ρύζι μια στο τόσο, ψωμί σικάλεως ακόμη σπανιότερα, και φυσικά λαχανικά και φρούτα. Και ό,τι παίρνω από τα γαλακτοκομικά. Πρόσθετη ζάχαρη δεν υπάρχει στο διαιτολόγιό μου (και γενικώς προσέχω να διαβάζω τις ετικέτες, αν και πλέον οι περισσότερες τροφές μου είναι μη επεξεργασμένες).


Εκτός από σήμερα, καθότι 30η ημέρα που προσέχω το διαιτολόγιό μου (από την αρχή του εγκλεισμού είχα κόψει απλώς τα γλυκά και σταδιακά τα ψωμοειδή) λέω να επιβραβεύσω τον εαυτό μου και να πάω απέναντι στον Μίλτο για ένα γλυκό. Έγραψα ότι έχω αδυναμία στους μπαμπάδες. Προβληματίζομαι μόνο γιατί έχω ξεσυνηθίσει τη ζάχαρη και φοβάμαι ότι θα μου φανεί σαν πετιμέζι.
Έχω κακό προηγούμενο, έφαγα τσουρέκι της συζύγου που το έφτιαξε με λίγη ζάχαρη και μου φάνηκε τέλειο, και δοκίμασα κανονικό τσουρέκι της θείας μου που πάντα μου άρεσαν και μου φάνηκε αρκετά γλυκό.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις κετογονική για να χάσεις πολλά κιλά και γρήγορα, μπορεί να θες να χάσεις απλά πόντους, λίπος ή να θες να χάνεις μισό κιλό μήνα το μήνα, ή απλά να θέλεις να ρίξεις την χοληστερίνη σου και τα τριγλυκερίδια σου, στο χέρι σου είναι πως θα κάνεις αυτή τη διατροφή.
Δεν μπορείς με περιορισμό υδατανθράκων 2-3 μέρες να κάνεις πολλά, μόνο αδυναμία θα νιώσεις μιας και ο οργανισμός σου θα ζητάει αυτό που του στερείς. Μέχρι να μπεις σε κέτωση, να πάρει απόφαση ο οργανισμός σου ότι δεν θα ξαναδεί γλυκόζη και να καις λίπος, η έλλειψη υδατανθράκων θα σου προκαλεί δυσφορία και ατονία, είναι απολύτως λογικό. Ξέρω ανθρώπους που εγκατέλειψαν την κετογονική πριν ΚΑΝ μπουν σε κέτωση, δεν είχαν την υπομονή, στην ουσία δεν έκαναν ποτέ την διατροφή.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
To βίντεο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Ενας "σφίχτης" που έχει πιάσει επιφανειακά και με άπειρες διαστρεβλώσεις το θέμα την κετογονικής (ειλικρινά δεν ξέρω από που να το πιάσω) , ενώ έχει και αλλο βιντεάκι στο κανάλι του που υποστηρίζει ότι η ζάχαρη δεν παχαίνει και δεν σκοτώνει, πράγματα για γέλια δηλαδή.

Ξέρεις, ακόμη και οι ''σφίχτες'' σπουδάζουν και παίρνουν διδακτορικά...
Επίσης, αν πρόσεξες, ο ''σφίχτης'', παρέθεσε αποσπάσματα από επιστημονικές μελέτες.

Προφανώς έχεις ''βρει'' οριστικές απαντήσεις στα διατροφικά ζητήματα (κάποια εκ των οποίων ακόμη ερευνά η επιστημονική κοινότητα), έχεις επίσης βρει την διατροφή που σου ταιριάζει, οπότε άσε εμάς στο ψάξιμο. Κάποια στιγμή ίσως δούμε το ''φως το αληθινό''.

Αυτό που υποστηρίζεις, ''ότι η ζάχαρη παχαίνει'', είναι ενδεικτικό...
Καμμία τροφή δεν παχαίνει και καμμία δεν αδυνατίζει. Το θερμιδικό πλεόνασμα παχαίνει και το θερμιδικό έλλειμμα αδυνατίζει.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Δεν υπαρχει καλυτερη πορεια απο αυτη. 2 κιλα το μηνα ειναι σουπερ, και τρωγε ισορροπημενα μην το σκισεις και κοψεις εντελως υδατανθρακες.

Θελει προσοχη η ταχυτητα και κανε και λιγα βαρη για να μην μειωθει ο μυικος ιστος.

Βαρη κανω (μη φανταστεις τπτ εξτρημ, αλτηρες αλλα συστηματικα καθε 2η μερα, οπως επισης και πους απς και κοιλιακους) , και οχι μονο δεν εχει μειωθει, αλλα και αυξηθει και τονωθει ο μυικός ιστος. Μαλιστα παρατηρησα σημερα οτι μου κανει ενα ρουχο που ειχα παραγγελει κατα λαθος μικρο πέρσι το Σεπτέμβριο που η ζυγαριά έδειχνε μόλις 1 με 1,5 κιλό παραπάνω από τώρα. Άρα συμπεραίνω ότι η πραγματική απώλεια λίπους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Απλως τωρα που κατεβαινω στο γραφειο και μαλιστα με ποδηλατο και γενικως κινουμαι περισσοτερο απο την περιοδο του εγκλεισμου, εχω κοψει τη γυμναστικη στις σκαλες. Προτιμησα τα βαρακια. Βεβαια καθως εχω καταργησει τη χρηση ασανσερ, παλι καθημερινως ανεβαινω συνολο καμια 15ρια οροφους, απλως εχω καταργησει το 25 λεπτα πανω κατω τις σκαλες για ασκηση.
Ισως το κανω μια φορα την εβδομαδα, και οχι μερα παρα μερα οπως την περιοδο του εγκλεισμου.
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Ξέρεις, ακόμη και οι ''σφίχτες'' σπουδάζουν και παίρνουν διδακτορικά...
Επίσης, αν πρόσεξες, ο ''σφίχτης'', παρέθεσε αποσπάσματα από επιστημονικές μελέτες.

Προφανώς έχεις ''βρει'' οριστικές απαντήσεις στα διατροφικά ζητήματα (κάποια εκ των οποίων ακόμη ερευνά η επιστημονική κοινότητα), έχεις επίσης βρει την διατροφή που σου ταιριάζει, οπότε άσε εμάς στο ψάξιμο. Κάποια στιγμή ίσως δούμε το ''φως το αληθινό''.

Αυτό που υποστηρίζεις, ''ότι η ζάχαρη παχαίνει'', είναι ενδεικτικό...
Καμμία τροφή δεν παχαίνει και καμμία δεν αδυνατίζει. Το θερμιδικό πλεόνασμα παχαίνει και το θερμιδικό έλλειμμα αδυνατίζει.

φίλε μου, το παίρνεις προσωπικά, δεν υπάρχει λόγος. Ο τύπος στο βίντεο και διδακτορικό να έχει, δεν αλλάζει οτι στο βίντεο του λέει μπαρούφες, μάλιστα μαεστρικά δομημένες όστε να κάνει την αποδόμηση που είδε έχει προαποφασίσει. Μπορώ να σου αποδομήσω ένα ένα οτι έχει υποστηρίξει, το οποίο δεν είναι απαραίτητα ψέμα.
Το να λέει ότι π.χ με την κετογονική χάνεις το ίδιο βάρος με τις υπόλοιπες δίαιτες και να κοτσάρεις και την αντίστοιχη μελέτη κανονικά θα έπρεπε να σε κάνει να γελάς. ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ δίαιτα θα χάσεις βάρος, και αν είναι στις ίδιες θερμίδες πιθανόν να χάσεις και το ίδιο βάρος. Το θέμα μας δεν είναι αυτό όμως, βάρος μπορώ να χάσω και αν μείνω νηστικός 1 μήνα, μόνο με νερό.
Το θέμα είναι τι χάνεις?πως το χάνεις?αν ο οργανισμός σου βελτιώνεται, καταστρέφεται, το συκώτι σου αν βελτιώνεται κ.τ.λ.
Τεσπα, είπα αρκετά, δεν έγραψα για να πείσω κανέναν να ακολουθήσει καμία διατροφή. Απλά είπα να μοιραστώ τις γνώσεις μου ως πολύ πλέον έμπειρος στις δίαιτες (πολλά χρόνια παλεύω να χάσω κιλά, με ΠΟΛΛΕΣ αποτυχημένες δίαιτες όλων των ειδών) ωστε αν κάποιος ενδιαφερθεί να διαβάσει και να ασχοληθεί. Το τι λέω εγώ ή ο σφίκτης στο βίντεο, δεν θα πρέπει να επηρεάζει κανέναν. Διαβάζεις, δοκιμάζεις, κρίνεις. Εγώ αυτό ακολούθησα, και αυτό ακολουθώ.

και μια διόρθωση στην τελευταία σου παράγραφο. Οχι, φυσικά και δεν παίζει ρόλο ΜΟΝΟ το θερμιδικό πλεόνασμα στο αν θα αδυνατίσεις ή αν παχύνεις.
Μπορώ κάλλιστα να πάρω 10 κιλά μυς με την κατάλληλη υπερθερμιδική δίαιτα και γυμναστική, και αντιστοίχως μπορώ να χάσω μόνο μυς και καθόλου λίπος με μια κακή υποθερμιδική δίαιτα, φυσικά και δεν "πάχυνα" στην πρώτη περίπτωση ούτε "αδυνάτησα" στην δεύτερη.
Οπότε, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε νοιάζει είναι οι θερμίδες, (οι οποίες σου παίρνουν και μόλις 1 λεπτό απλά να τις υπολογίσεις δηλαδή). Οι σημαντικές μεταβλητές στην εξίσωση είναι αλλες, οχι οι θερμίδες. Γνωρίζω άνθρωπο που αδυνάτισε τρώγοντας 5000 θερμίδες ημερησίως (ετρεχε μαραθώνιο καθημερινά) και γνωρίζω άτομο (εμένα!) που με δίαιτα των 1400 θερμίδων δεν έχασα γραμμάριο, μουλάρωσε ο μεταβολισμός μου, ήμουν σε κατάπτωση 24/7 αλλά δεν έκαιγα αποθηκευμένη ενέργεια με την καμία.
Η ζάχαρη παχαίνει (δεν είπα πουθενά ότι η ζάχαρη παχαίνει βέβαια αλλα δεν έχει σημασία), παχαίνει δεν σημαίνει ότι κάνεις μπυροκοιλιά ή παίρνεις κιλά απαραίτητα. Παχαίνει, σημαίνουν και τα 6 γραμμάρια λίπος που σου βρήκε στον υπέρηχο ο γιατρός στο ήπαρ και που οφείλονται αποκλειστικά στην ζάχαρη που κατανάλωνες π.χ

Αρκετά το τραβήξαμε θεωρώ, έγραψα τα σεντόνια μου:ROFLMAO:, παιδιά καλή συνέχεια!
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,630
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Βαρη κανω (μη φανταστεις τπτ εξτρημ, αλτηρες αλλα συστηματικα καθε 2η μερα, οπως επισης και πους απς και κοιλιακους) , και οχι μονο δεν εχει μειωθει, αλλα και αυξηθει και τονωθει ο μυικός ιστος. Μαλιστα παρατηρησα σημερα οτι μου κανει ενα ρουχο που ειχα παραγγελει κατα λαθος μικρο πέρσι το Σεπτέμβριο που η ζυγαριά έδειχνε μόλις 1 με 1,5 κιλό παραπάνω από τώρα. Άρα συμπεραίνω ότι η πραγματική απώλεια λίπους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Απλως τωρα που κατεβαινω στο γραφειο και μαλιστα με ποδηλατο και γενικως κινουμαι περισσοτερο απο την περιοδο του εγκλεισμου, εχω κοψει τη γυμναστικη στις σκαλες. Προτιμησα τα βαρακια. Βεβαια καθως εχω καταργησει τη χρηση ασανσερ, παλι καθημερινως ανεβαινω συνολο καμια 15ρια οροφους, απλως εχω καταργησει το 25 λεπτα πανω κατω τις σκαλες για ασκηση.
Ισως το κανω μια φορα την εβδομαδα, και οχι μερα παρα μερα οπως την περιοδο του εγκλεισμου.

Κινησου σε αυτο τον ρυθμο και μην σε νοιαζει θα εκπλαγεις.....
Γνωμη μου και πιστευω θα συμφωνησει και ο Διονυσης οτι οι επαναληψεις σε μια ασκηση με λιγοτερα κιλα σε αλτηρες ειναι εξισου σημαντικες και αποδοτικες με το να ανεβασεις κιλα στους αλτηρες
πχ αν ειχες συνηθίσει 3 σετ των 10 με 5 κιλα αλτηρες και ανεβεις σταδιακα στα 5 σετ των 12 με τα ιδια κιλα εχει το ιδιο αποτελεσμα με το να αλλαξεις βαρος στους αλτηρες και να πας σε 8κιλους 10κιλους
Επισης και η ταχυτητα εκτέλεσης των ασκησεων εξισου σημαντικές προσπαθησε να επιβραδυνεις 30%-40% τον ρυθμο επναληψεων και θα δεις τρομερη διαφορα
Αναμενω τοποθετηση Διονυση ..... οτι σου εγραψα ειναι προσωπικο μου πλανο που εκτελουσα με βαση οδηγιας γυμναστη με σκοπο την ενδυναμωση χεριων στηθους μεσης για εκρηκτικότητα στο τένις
Λογω επικονδυλιτιδας αγκωνα (tennis elbow)εχω σταματησει δυστυχως τα βαρη και προσπαθω να βρω εναλακτικες με λαστιχα
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,630
To βίντεο δεν είναι καν άξιο σχολιασμού. Ενας "σφίχτης" που έχει πιάσει επιφανειακά και με άπειρες διαστρεβλώσεις το θέμα την κετογονικής (ειλικρινά δεν ξέρω από που να το πιάσω) , ενώ έχει και αλλο βιντεάκι στο κανάλι του που υποστηρίζει ότι η ζάχαρη δεν παχαίνει και δεν σκοτώνει, πράγματα για γέλια δηλαδή.
Οσο αφορά την κετογονική δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει την γνώμη κανενός youtuber ή διατροφολόγου. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να διαβάσει αναλυτικά και εντελώς ψυχρά τους μηχανισμούς γλυκογόνου-ινσουλίνης-κετόνων του ανθρώπινου σώματος καθαρά από βιβλία της ιατρικής. Επειτα να την δοκιμάσει και να διαπιστώσει μόνος του πως το κορμί του δουλεύει πλέον με το εναλλακτικό καύσιμο.

Οσο αφορά την θεραπευτική δράση της κετογονικής τα πράγματα είναι απλά, ανοίγεις google και διαβάζεις ιατρικά άρθρα και μελέτες από επίσημους οργανισμούς, και βγάζεις τα συμπεράσματα σου.


π.χ Ketogenic Diets and Cancer

When glucose is scarce, the body senses the need to make an alternative form of energy for cells. The liver then produces ketones and fatty acids, which provide for normal cells but do not benefit cancer cells.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6375425/

Και στα Ελληνικά..

Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών με ταυτόχρονη αύξηση της κατανάλωσης λίπους περιορίζει αποτελεσματικά το “ζαχαρούχο καύσιμο” που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκίνου
Η εφαρμογή μιας κετογονικής διατροφής και η παραμονή σε μια κατάσταση διατροφικής κέτωσης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεταβολικού περιβάλλοντος στο σώμα μας, αφιλόξενο για τα καρκινικά κύτταρα και ασύμβατο με την επιβίωση τους.
https://www.cancer-nutrition.org/ketogoniki-diatrofi

Και εδώ σας έφερα παράδειγμα τον καρκίνο, που να δείτε τα επιστημονικά άρθρα και μελέτες για διαβήτη, επιληψίες, ΣΚΠ, κ.τ.λ...

Κάποια πράγματα βέβαια δεν χρειάζονται ΚΑΝ μελέτες και διάβασμα. Είσαι διαβητικός τύπου 1 για παράδειγμα, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του πάγκρεας σου δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να διασπάσουν την γλυκόζη με αποτέλεσμα αυτή να κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα, το λεγόμενο υψηλό ζάχαρο. Θέλει πολύ μυαλό για να κατανοήσεις ότι αν κόψεις μαχαίρι τους υδατάνθρακες, η ινσουλίνη ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, διότι δεν υπάρχει τίποτα για διάσπαση, οπότε ΝΑ (μετα συγχωρήσεως) αν παράγουν ινσουλίνη τα κύτταρα του πάγκρεας, ΝΑ και αν δεν παράγουν, δεν την χρειάζεσαι.


Πέρα της θεραπευτικής κετογονικής διατροφής, η άλλη διάσταση της είναι που αφορά πιο πολύ εμένα προσωπικά, ως χοντρός που προσπαθεί να αδυνατίσει, οχι βέβαια ότι με αφήνει αδιάφορο η θεραπευτική της δράση, κάθε άλλο.

Σε γενικές γραμμές, περιληπτικά και "μπακαλίστικα" για όσους δεν γνωρίζουν και βαριούνται να διαβάσουν

Ο άνθρωπος χρειάζεται καύσιμο για να ζήσει, να δουλέψει η καρδιά του, οι μυς του, το μυαλό του, κ.τ.λ. Αυτό το καύσιμο το παίρνει σε μορφή τροφής από το στόμα και το μεταβολίζει σε ενέργεια μέσω του εντέρου του με την βοήθεια του πάγκρεας και του ήπαρ του.
Τα καύσιμα που μπορεί από την φύση του να κάψει το κορμί μας είναι δύο.
Η γλυκόζη, και το λίπος.
Μπορεί να καίει μόνο ένα την φορά και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην γλυκόζη. Ο λόγος είναι ότι αυτό το καύσιμο είναι ΠΟΛΥ πιο εύκολα μεταβολίσιμο από τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Ενα πιάτο μακαρόνια, και σε 20 λεπτά ο οργανισμός μας έχει μια έκρηξη γλυκόζης αρα και ενέργειας (την ίδια ενέργεια χρειάζεται ώρες για να την αποκτήσει πολύ σιγά από αντίστοιχη θερμιδικά μερίδα λίπους).

Το δεύτερο καύσιμο είναι καύσιμο που ο οργανισμός το χρησιμοποιεί σε καταστάσεις ανάγκης.

Π.χ αν βρεθούμε σε μία έρημο για 20 μέρες μόνο με νερό. Θα πεθάνουμε από έλλειψη ενέργειας??οχι βέβαια, μόλις εξαντληθούν οι αποθήκες γλυκογόνου του οργανισμού μας, συνήθως σε 2-3 μέρες, τότε το σώμα μας ξεκινάει να καίει άλλο καύσιμο για να ζήσει. Πως είναι το αυτοκίνητο με υγραέριο που μόλις τελειώσει γυρνάει σε βενζίνη?κάπως έτσι..και εκεί που τις πρώτες 2-3 μέρες σερνόμασταν και ο οργανισμός μας έκανε στην ουσία shut down παρακαλώντας για λίγη γλυκόζη, ξαφνικά η ενέργεια μας επανέρχεται στο 100% μιας και το καύσιμο-λίπος έχει τεράστιες αποθήκες στον οργανισμό μας, είναι πρακτικά ατελείωτο!
Οπότε το σώμα μας ξεκινάει έναν αλλον μηχανισμό που έχει, σταματάει να κάνει διάσπαση γλυκόζης και παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και στην θέση του βάζει το συκώτι μας να μεταβολίζει λίπος και να παράγει κετώνες.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κέτωση.

Και σε αυτή τη κατάσταση ο οργανισμός μας μπορεί να μείνει λίγο και παροδικά (όταν δεν τρώμε για 1 βδομάδα ξέρω γω, νηστεία) ή συνεχόμενα και για καιρό αν αντί για υδατάνθρακες=γλυκόζη=ινσουλίνη=γυκογόνο καύσιμο, τρώμε απλά λίπος.

Μερικές ερωτήσεις που θα διαφωτίσουν και τον πιο αδαή

1)γιατί κετογονική και όχι μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα από διατροφολόγο?
Στην κετογονική και μόλις βρεθείς σε κέτωση θα αρχίσεις άμεσα να καις λίπος, λίπος από παντού όμως, από το συκώτι σου, από τις αρτηρίες σου, από την κοιλιά σου, από παντού. Αυτό συνεπάγεται υγεία, και σωστό χάσιμο βάρους (λίπος μόνο) με ελάχιστη γυμναστική

Στην κλασική δίαιτα τι συμβαίνει. Τρώμε από όλα και κόβουμε θερμίδες. Δηλαδή συνεχίζουμε να καίμε καύσιμο γλυκόζη, απλά δίνουμε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας. Τι συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας είναι σε θερμιδική έλλειψη αλλα παράλληλα δεν έχει πρόσβαση στις αποθήκες λίπους μιας και τον κρατάμε στον μηχανισμό υδατάνθρακες/γλυκόζη/ινσουλίνη (είπαμε, μόνο ΜΙΑ πηγή καυσίμου μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας κάθε φορά)?
Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο οργανισμός μας είναι να αρχίσει να υπολειτουργεί ωστε να μειώσει τις απαιτήσεις σε καύσιμο, με την γνωστή κατάπτωση ταυτόχρονα με αίσθημα πείνας. Δηλαδή θα σερνόμαστε...
Επειτα και μόλις πάρει απόφαση ο οργανισμός μας ότι δεν πρόκειται να δει παραπάνω καύσιμο, ξεκινάει να μεταβολίζει μυς. Χρησιμοποιεί δηλαδή τους μυς μας ως "κρέας" και τους καταναλώνει. Το λίπος είναι πάντα η τελευταία πηγή που θα προτιμήσει το κορμί μας, μιας και το κρατάει για την απόλυτη ανάγκη και δεν το χρησιμοποιεί με το παραμικρό.
Εμείς παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε συστηματική γυμναστική και μάλιστα ΚΑΙ βάρη, να παίρνουμε αρκετή πρωτείνη ώστε να ξαναχτίζουμε αυτούς τους μυς που "τρώμε".
Στο τέλος, είτε σε κατάσταση πολύωρης γυμναστικής που θα έχουμε ξεμείνει εντελώς από ενέργεια αρα το σώμα μας θα αναγκαστεί να το γυρίσει σε κέτωση για μερικές ώρες, είτε σε φάση μακράς νηστείας (τρώμε μια μαρουλοσαλάτα στις 7 το βράδυ και ξανατρώμε πρωινό στις 11 την άλλη μέρα, 16 ωρες νηστείας δηλαδή) το σωμα μας θα αρχίσει να καίει ΚΑΙ λίγο λίπος.

Θέλετε να υποθέσουμε ότι και με τις δυο διατροφές θα έχουμε χάσει ακριβώς τα ίδια κιλά πάνω στο 3μηνο?πιθανώς!
-στην κετογονική θα τα έχουμε χάσει αποκλειστικά σε λίπος, με ελάχιστη γυμναστική (π.χ περπάτημα 1 ώρα) τρώγοντας πανσέτες και ομελέτες χωρίς όρια
-στην κλασική δίαιτα θα τα έχουμε χάσει με τρελή στέρηση, τρομερές αδυναμίες και καταπτώσεις, άπειρη και σκληρή γυμναστική, και σε ποσοστό περίπου 50-50 λίπος μυς.

Εγώ είμαι από τη φύση μου ΠΟΛΥ διστακτικός με οτιδήποτε είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που γνωρίζω χρόνια. Τι διαπίστωσα εγώ κάνοντας κετογονική?
1)επανήλθαν όλες οι αιματολογικές μου στο φυσιολογικό
2)εχασα βάρος (ο βασικός στόχος μου δηλαδή)
3)τρομερή ενέργεια όλο το 24ωρο, λόγο κέτωσης δεν υπάρχει το σκαμπανέβασμα πείνας-φαγητό-ενέργεια-σούπερ-αδυναμία-ξανά πείνα-ξανά φαγητό, κ.τ.λ. Είσαι πάντα λες και έχεις φάει πριν από 20 λεπτά, χωρίς όμως να έχεις φάει.
4)διαύγεια μυαλού, είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, πρέπει να το ζήσει κάποιος για να κατανοήσει τι λέω. Απλα θα πω ότι έτσι το μυαλό μου θυμάμαι ότι δούλευε πριν από 20 χρόνια.

Εχει μειονεκτήματα η κετογονική?
Ναι, και σημαντικά..
1)χρειάζεται ΠΟΛΥ διάβασμα ωστε να κατανοήσεις τι και πως (εγώ λογικά σας γλίτωσα μερικές ώρες, εμένα δεν μου τις γλίτωσε κανείς), μιλάω για πολύ διάβασμα, αν είστε σαν και εμένα που θέλω πριν κάνω το παραμικρό να έχω κατανοήσει πλήρως τι και πως χωρίς να στηρίζομαι τι λέει ο κάθε γκουρού, αν δεν είστε, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά.
2)χρειάζεται χρόνος προσαρμογής που μπορεί να τον βιώσετε με δυσάρεστα συμπτώματα, την λεγόμενη keto flu, κρατάει συνήθως max μία βδομάδα.
3)Περιοριστική (τουλάχιστον στην αρχή) διατροφή, κόβει σχεδόν όσα τρώγαμε (ψωμιά, πατάτες, ρύζια, φρούτα, οσπρια, οτιδήποτε από περίπτερο ή φούρνο, κ.τ.λ)
4)Χρειάζονται συμπληρώματα. Χηλικό ή κιτρικό Μαγνήσιο καθημερινά, και πολύ αλάτι (σχεδόν 10 γραμμάρια τη μέρα) ώστε να εξασφαλίζεις νάτριο και κάλιο (βάσανο για εμένα που έτρωγα τα τελευταία 15 χρόνια τα πάντα ανάλατα)

Υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο νετφλιξ όπου μπορείτε να πάρετε μια ιδέα, λέγεται magic pill, δείτε το , αξίζει..

https://www.youtube.com/watch?v=61GitUC_678


η προσβολή Νικο με τις εκφράσεις ντουκι σφιχτης , αναξιο σχολιασμου και δεν ξερω τι αλλο δεν βοηθαει καθολου την συζητηση
το νήμα έχει σκοπό να βοηθήσει και όχι να προκαλέσει σύγχυση ή να προκρινει την μια διαιτα-διατροφη Άθληση και να απεμπολήσει μια αλλη

ο κάθε οργανισμός είναι ένα ξεχωριστό εργοτάξιο με 1000δες παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψιν
Κατα τα αλλα ολα οσα εγραψες τουλαχιστον σε μενα διαβαστηκαν με μεγαλη προσοχη και επισης εκτιμση προς σε εσενα που μπηκες στον κοπο να τα γραψεις να τα εξηγησεις και να μας τα μεταφερεις απο κει και περα ο καθενας θα συμβουλευτει το διατροφολογο του τον γιατρο του και το ειδικο εκεινον που θα τον οδηγησει στην καλυτερη για αυτον λυση

ο διάλογος ο αντίλογος και οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις μόνον κάλο μπορούν να κάνουν

Αν εχεις την καλοσυνη και θελεις γραψε μας μια τυπικη εβδομαδιαία/μηνιαία διατροφη (την δικη σου ακομη καλυτερα) με ωρες ποσοτητες και τυπος τροφιμων ωστε να εχουμε μια εικονα γιατι ακριβως μιλαμε
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Κινησου σε αυτο τον ρυθμο και μην σε νοιαζει θα εκπλαγεις.....
Γνωμη μου και πιστευω θα συμφωνησει και ο Διονυσης οτι οι επαναληψεις σε μια ασκηση με λιγοτερα κιλα σε αλτηρες ειναι εξισου σημαντικες και αποδοτικες με το να ανεβασεις κιλα στους αλτηρες
πχ αν ειχες συνηθίσει 3 σετ των 10 με 5 κιλα αλτηρες και ανεβεις σταδιακα στα 5 σετ των 12 με τα ιδια κιλα εχει το ιδιο αποτελεσμα με το να αλλαξεις βαρος στους αλτηρες και να πας σε 8κιλους 10κιλους
Επισης και η ταχυτητα εκτέλεσης των ασκησεων εξισου σημαντικές προσπαθησε να επιβραδυνεις 30%-40% τον ρυθμο επναληψεων και θα δεις τρομερη διαφορα
Αναμενω τοποθετηση Διονυση ..... οτι σου εγραψα ειναι προσωπικο μου πλανο που εκτελουσα με βαση οδηγιας γυμναστη με σκοπο την ενδυναμωση χεριων στηθους μεσης για εκρηκτικότητα στο τένις
Λογω επικονδυλιτιδας αγκωνα (tennis elbow)εχω σταματησει δυστυχως τα βαρη και προσπαθω να βρω εναλακτικες με λαστιχα

Το προβλημα ειναι οτι γενικως στις ασκησεις ξεπερνω πλεον τις 20 επαναληψεις με τους 5κιλους. Δικεφαλους φτανω και 30 επαναληψεις. Και εαν το ζοριζα μπορει να το πηγαινα και παραπανω.
Δεν λεω, παλι για τονωση και μαλλον και για αντοχη (που αυτα εδω που τα λεμε μαλλον ενδιαφερουν περισσοτερο, δεν δουλευω ουτε στο χωραφι ουτε στηξ οικοδομη) κανουν δουλεια, αλλα ηξερα οτι κανονικα μετα τις 12 με 15 επαναληψεις θελεις παραπανω βαρος.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Το προβλημα ειναι οτι γενικως στις ασκησεις ξεπερνω πλεον τις 20 επαναληψεις με τους 5κιλους. Δικεφαλους φτανω και 30 επαναληψεις. Και εαν το ζοριζα μπορει να το πηγαινα και παραπανω.
Δεν λεω, παλι για τονωση και μαλλον και για αντοχη (που αυτα εδω που τα λεμε μαλλον ενδιαφερουν περισσοτερο, δεν δουλευω ουτε στο χωραφι ουτε στηξ οικοδομη) κανουν δουλεια, αλλα ηξερα οτι κανονικα μετα τις 12 με 15 επαναληψεις θελεις παραπανω βαρος.

Χρειάζεσαι μεγαλύτερη αντίσταση, όποια κι αν είναι αυτή (αλτήρες, λάστιχο, σωματικό βάρος στο μονόζυγο κλπ) αν το ζητούμενο είναι η μυική υπερτροφία και η αύξηση δύναμης (ως ένα βαθμό πάνε μαζί αυτά). Σε γενικές γραμμές πρέπει να κινείσαι στην ζώνη 8-12 επαναλήψεων, σε γενικές γραμμές το τονίζω. Ακόμη και με τον υπάρχοντα εξοπλισμό σου, υπάρχουν λύσεις. Αν θέλεις γράψε ποιες ασκήσεις κάνεις, με τι βάρος και πόσες επαναλήψεις κάνεις. Περιττό να διευκρινίσω, ότι όταν μιλάμε για μυική υπερτροφία δεν πρέπει να πάει το μυαλό σας στους bodybuilders. Υπάρχουν πολύ πιο ήπιες διαβαθμίσεις.

Κλασσική μελέτη, για όσους φιλέρευνους...

The mechanisms of muscle hypertrophy and their application to resistance training

Το παρακάτω, στα ελληνικά, βασίζεται και στην παραπάνω μελέτη. Είναι η παράγραφος ''Μηχανισμοί Υπερτροφίας''.

Η μυϊκή υπερτροφία και οι μηχανισμοί της
 

Johnkokk

Senior Member
20 June 2006
477
Kάποια στιγμή κοιτούσα για ΚΕΤΟ.Δεν ενθουσιαστικα με τις παρενεργειες τουλάχιστον στην αρχή.
Αλλα η ερώτηση ειναι άλλη.

Με τόσα λίπη που τρώει κάποιος, οι βιοχημικοί του δείκτες (χοληρεστόλη, τριγλικεριδια, LDL) δεν εκτοξέυονται στα ουράνια ?
 

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Διονύση,
Θα βοηθούσε να μπει και στα Ελληνικά έστω μια μικρή περίληψη διότι δεν είναι όλοι τόσο αγγλομαθείς

Βρε Λάρυ μου, χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο και απλά ρίχνοντας μια ματιά στο site, είναι δυνατόν να εμπιστευτείς την γνώμη ενός site που πουλάει "προϊόντα" αδυνατίσματος?
Είναι δυνατόν αυτό το site να έχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη και "ουδέτερη" γνώμη πάνω σε μία δίαιτα/διατροφή?

3.png



Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοια sites και βίντεο είναι η γνώμη μου.


Αν θέλει κάποιος να ενημερωθεί για την κετογονική μπορεί με λίγο ψάξιμο να βρει κανάλια π.χ στον youtube γιατρών ειδικών πάνω στην κετογονική ή να διαβάσει ιατρικές μελέτες και ιατρικά άρθρα από επίσημα sites.

2 κανάλια γιατρών π.χ που ασχολούνται με την κετογονική
https://www.youtube.com/channel/UCIma2WOQs1Mz2AuOt6wRSUw
https://www.youtube.com/channel/UCLGu62anfPbFDkdQj0p-hQw
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Αν θέλεις γράψε ποιες ασκήσεις κάνεις, με τι βάρος και πόσες επαναλήψεις κάνεις.

δεν κάνω καθόλου ασκήσεις για πόδια με αλτήρες γιατί δεν θέλω να τα κουράζω καθώς κυκλοφορώ με ποδήλατο.

Το τυπικό μου πρόγραμμα, μέρα παρά μέρα, -πέραν των πους απς και των κοιλιακών, αυτά μπαίνουν άλλη μέρα- είναι αυτό:

1) δικέφαλοι:
- η κλασική κάμψη δικεφάλων όρθιος αλλά με αλλαγή λαβής στην κάθοδο (zottman curl), 2 σετ των 20-25 επαναλήψεων
- hammer curls, 2 σετ των 30 επαναλήψεων το κάθε χέρι

2) τρικέφαλοι, οι κλασικές εκτάσεις όρθιος πίσω από το κεφάλι, 3 σετ των 20 επαναλήψεων ανά χέρι

3) ώμοι (οι περισσότερες):
- ξεκινώ με πιέσεις όρθιος, 3 σετ των 20+ (φτάνω και 25) επαναλήψεων
- συνεχίζω με εκτάσεις σκυφτός, πιο δύσκολη αυτή, 3 σετ από 13 μέχρι 15 επαναλήψεις
- πλάγιες εκτάσεις, αλλά επειδή ακούγεται ενίοτε ένα κρακ στον ώμο αριστερά όταν έχω απολύτως τεντωμένο το χέρι, δεν το κάνω με τον κλασικό τρόπο, δλδ με τους αλτήρες παράλληλους προς την κατεύθυνσή μου, αλλά αλλάζω τη λαβή σε κάθετη, λυγίζω ελαφρώς τους αγκώνες και κάνω κίνηση σαν ...πεταλουδίτσα. 3x20+
- όρθια κωπηλατική, αυτή παραείναι εύκολη με 5κιλους, 3x25-30+
μπορεί εάν έχω διάθεση να κάνω και τις κλασικές προτάσεις, αλλά φροντίζω να εξαντλώ την ενέργειά μου στις παραπάνω, καθώς οι προτάσεις γυμνάζουν περισσότερο την πρόσθια μοίρα την οποία έχω παραπάνω αναπτυγμένη ούτως ή άλλως.
Πού και πού κλείνω με shrugs, αλλά προσπαθώ να κρατηθώ να μην μου έρχεται στο μυαλό ο πατέρας του πρωθυπουργού

Σκέφτομαι να πάρω ένα kettlebell... μην πω καμιά 20ριά κιλά!
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Βρε Λάρυ μου, χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο και απλά ρίχνοντας μια ματιά στο site, είναι δυνατόν να εμπιστευτείς την γνώμη ενός site που πουλάει "προϊόντα" αδυνατίσματος?
Είναι δυνατόν αυτό το site να έχει κάποια επιστημονικά τεκμηριωμένη και "ουδέτερη" γνώμη πάνω σε μία δίαιτα/διατροφή?

Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο θα έβλεπες ότι αναφέρει και θετικά στοιχεία για την keto αλλά δεν πιστεύει ότι είναι για όλους, κάτι που είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από την άποψη των keto οπαδών που θεωρούν ότι βρήκαν την μαγική διατροφή για ''πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν''. Φυσικά δεν το διάβασες διότι έχεις ήδη παγιωμένη άποψη οπότε ''πας μη Έλλην βάρβαρος''.
Όσον αφορά το site, ναι υπάρχουν πολλά άρθρα του τα οποία δεν συνάδουν με την βιβλιογραφία. Ο εν λόγω αθρογράφος όμως είναι από τους αξιόπιστους.

Αναρωτιέμαι, αυτό γιατί το έγραψες...
Συμφωνώ φίλτατε, παντού σε όλα τα διατροφικά πλάνα υπάρχουν και οι κολλημένοι οπαδοί που δρουν ακριβώς όπως ΠΟΛΥ σωστά περιέγραψες.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,279
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Αλλα η ερώτηση ειναι άλλη.

Με τόσα λίπη που τρώει κάποιος, οι βιοχημικοί του δείκτες (χοληρεστόλη, τριγλικεριδια, LDL) δεν εκτοξέυονται στα ουράνια ?

Έλα ντε. Κι εμένα αυτή είναι - μεταξύ άλλων - η απορία μου για την κετογονική.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,523
Πικέρμι
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Έλα ντε. Κι εμένα αυτή είναι - μεταξύ άλλων - η απορία μου για την κετογονική.

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται το να μην καιε υδατανθρακες (αφου δεν του δίνεις) αλλά λίπος το οποίο το πέρνεις απο τις πιο πάνω τρόφες. Εφόσον καταναλώνει λίπος, τότε τα νουμερα πέφτουν . Αυτά καταλαβαινώ.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Εάν έχω καταλάβει καλά, τα περισσότερα λιπαρά τα τρως τις πρώτες 2-3 μέρες για να πάρεις μπρος. Μετά, εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί, δεν υπάρχει ιδιαίτερο αίσθημα πείνας ούτε και έλλειψη ενέργειας, οπότε τρώγοντας πάντα σε θερμιδικό έλλειμα και δη μάλλον σοβαρό, για να φτάνει να χάνει κανείς πάνω από 5 κιλά μηνιαίως (αυτό αντιστοιχεί, εάν ισχύουν απολύτως οι αριθμοί, σε περίπου 1.500 θερμίδες ημερήσιο έλλειμμα!), ακόμη και που είναι το 75% της διατροφής σου λιπαρά, σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι πολύ υψηλότερα από τα λιπαρά μιας μετρίως κακής διατροφής (με δείκτες τέτοιας διατροφής φαντάζομαι γίνεται η σύγκριση για να φτάσει κανείς να κάνει κετο, όχι για καμιά ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή!). Πέραν τούτου, έχω την αίσθηση ότι δεν μιλάμε για τρανς λιπαρά, αλλά για πιο υγειϊνές μορφές (όχι απαραίτητα ω3 και ελαιόλαδα, αλλά μπροστά στα βιομηχανοποιημένα τηγανιτά, 1000 φορές καλύτερο το αγνό βούτυρο και το μπέικον).
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,630
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

δεν κάνω καθόλου ασκήσεις για πόδια με αλτήρες γιατί δεν θέλω να τα κουράζω καθώς κυκλοφορώ με ποδήλατο.

Το τυπικό μου πρόγραμμα, μέρα παρά μέρα, -πέραν των πους απς και των κοιλιακών, αυτά μπαίνουν άλλη μέρα- είναι αυτό:

1) δικέφαλοι:
- η κλασική κάμψη δικεφάλων όρθιος αλλά με αλλαγή λαβής στην κάθοδο (zottman curl), 2 σετ των 20-25 επαναλήψεων
- hammer curls, 2 σετ των 30 επαναλήψεων το κάθε χέρι

2) τρικέφαλοι, οι κλασικές εκτάσεις όρθιος πίσω από το κεφάλι, 3 σετ των 20 επαναλήψεων ανά χέρι

3) ώμοι (οι περισσότερες):
- ξεκινώ με πιέσεις όρθιος, 3 σετ των 20+ (φτάνω και 25) επαναλήψεων
- συνεχίζω με εκτάσεις σκυφτός, πιο δύσκολη αυτή, 3 σετ από 13 μέχρι 15 επαναλήψεις
- πλάγιες εκτάσεις, αλλά επειδή ακούγεται ενίοτε ένα κρακ στον ώμο αριστερά όταν έχω απολύτως τεντωμένο το χέρι, δεν το κάνω με τον κλασικό τρόπο, δλδ με τους αλτήρες παράλληλους προς την κατεύθυνσή μου, αλλά αλλάζω τη λαβή σε κάθετη, λυγίζω ελαφρώς τους αγκώνες και κάνω κίνηση σαν ...πεταλουδίτσα. 3x20+
- όρθια κωπηλατική, αυτή παραείναι εύκολη με 5κιλους, 3x25-30+
μπορεί εάν έχω διάθεση να κάνω και τις κλασικές προτάσεις, αλλά φροντίζω να εξαντλώ την ενέργειά μου στις παραπάνω, καθώς οι προτάσεις γυμνάζουν περισσότερο την πρόσθια μοίρα την οποία έχω παραπάνω αναπτυγμένη ούτως ή άλλως.
Πού και πού κλείνω με shrugs, αλλά προσπαθώ να κρατηθώ να μην μου έρχεται στο μυαλό ο πατέρας του πρωθυπουργού

Σκέφτομαι να πάρω ένα kettlebell... μην πω καμιά 20ριά κιλά!

σε τι χρόνο εκτελείς το ένα σετ των 25 ? Προσπάθησε στην όρθια κωπηλατική στο ανέβασμα να διπλασιάσεις τον χρόνο εκτέλεσης
οι προτάσεις ποιες ειναι ? εννοείς προβολές εκτάσεις?