Άθληση και Διατροφή

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Kάποια στιγμή κοιτούσα για ΚΕΤΟ.Δεν ενθουσιαστικα με τις παρενεργειες τουλάχιστον στην αρχή.
Αλλα η ερώτηση ειναι άλλη.

Με τόσα λίπη που τρώει κάποιος, οι βιοχημικοί του δείκτες (χοληρεστόλη, τριγλικεριδια, LDL) δεν εκτοξεύονται στα ουράνια ?

αυτή τη λανθασμένη άποψη (λίπος=υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.τ.λ) την είχαμε όλοι, η πλειοψηφία εξακολουθεί να την έχει βέβαια. Οχι μόνο δεν ανεβαίνουν, γίνονται πιο φυσιολογικές από ποτέ.
Τα τριγλυκερίδια π.χ μεταφέρουν την ενέργεια από το λίπος στο σώμα σου. Αν η κύρια τροφή σου είναι υδατάνθρακες τότε θα έχεις και αυξημένα τριγλυκερίδια διότι απλά περιφέρονται στο αίμα σου χωρίς να χρησιμεύουν πουθενά. Οταν αρχίζεις να καις λίπος για ενέργεια τότε κάνεις χρήση των τριγλυκεριδίων, τα "καταναλώνεις", και αυτά πέφτουν σε αριθμό στο αίμα. Εγώ σε 3 μήνες τα πήγα από 200 στα 60, δεν το πίστευα όταν διάβαζα τις εξετάσεις.

Η χοληστερίνη, άλλος μύθος εκεί, καταρχάς κάνουμε όλοι ένα λάθος, η LDL και η HDL δεν είναι χοληστερίνη, είναι λιποπρωτείνη που μεταφέρει χοληστερίνη. Το ξέρεις ότι η LDL είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του οργανισμού μας?Με πολύ χαμηλή LDL, πεθαίνεις. Η LDL είναι υπεύθυνη για την δημιουργία και την συντήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, κύριο συστατικό ΠΟΛΥ σημαντικών ορμονών, π.χ κορτιζόλη, βοηθάει στην δημιουργία της βιταμίνης D κ.τ.λ.
Ο κύριος ρόλος στο αίμα της "κακής" LDL είναι να μεταφέρει την χοληστερίνη , τριγλυκερίδια και γενικά λιπίδια από το συκώτι προς το σώμα μας και η "καλή" HDL να μεταφέρει τα περισσεύματα πίσω στο ήπαρ για αποβολή από τον οργανισμό.

Μύθος, αν τρώμε 5 αυγά τη μέρα θα ανέβει η χοληστερίνη μας, έλα πες μου ότι δεν το έχεις ακούσει αυτό, ,και το ακούς σχεδόν από όλους! Ο οργανισμός παράγει μόνος του την συντριπτική πλειοψηφία χοληστερίνης που χρειάζεται, περίπου 3000mg καθημερινά, και παίρνει και ελάχιστη από την τροφή. Αν π.χ πάρει 500mg χοληστερίνη από το φαγητό, θα παράξει στο ήπαρ μας αλλα 2500mg. Τα 5 αυγά έχουν περίπου 2000mg χοληστερίνης, οπότε οχι μόνο δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη σου, αλλα ξεκουράζουν και το ήπαρ σου που πλέον θα παράξει μόνο 1000mg ως συμπλήρωμα. Επίσης ακόμα και 5000mg να φας, το περίσσευμα φεύγει σύσσωμο μέσω χολής αυθημερόν, δεν πρόκειται να δεις άνοδο στις τιμές, εκτός αν κάνεις εξέταση μετά από μερικές ώρες.

Η "κακή" χοληστερίνη (η λιποπρωτείνη LDL δηλαδή) φράζει τις αρτηρίες, άλλος μύθος (ευτυχώς σιγά σιγά η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αλλάζει στάση πάνω σε αυτό το θέμα).
H LDL πηγαίνει και δημιουργεί ιστό, μια πλάκα στην ουσία οπουδήποτε υπάρξει φλεγμονή στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Με απλά λόγια επουλώνει φλεγμονές στις αρτηρίες μας. Οταν δημιουργούνται συνέχεια φλεγμονές τότε δημιουργούνται και πολλές πλάκες φράζοντας τις αρτηρίες. Η LDL φταίει?Οχι βέβαια, φταίει αποκλειστικά η ζάχαρη και η υπερινσουλιναιμία (άρα και οι υδατάνθρακες) που είναι κατα κύριο λόγο υπεύθυνες για την δημιουργία φλεγμονών στο σώμα μας.(φαντάζομαι έχεις ακούσει ότι οι διαβητικοί χάνουν μέχρι και τα πόδια τους, σαπίζουν γεμάτα φλεγμονές από την υψηλή γλυκόζη, γενικά το κορμί τους γεμίζει φλεγμονές)

Αν ελλατώσεις τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες, αρα κρατάς και την γλυκόζη/ινσουλίνη σου σε χαμηλά επίπεδα τότε μειώνονται οι φλεγμονές και η LDL δεν είναι αναγκασμένη να τις επουλώνει. Μάντεψε, σε αυτή τη φάση ας έχεις και 3000 LDL, δεν σε νοιάζει!Δεν θα φράξει καμία αρτηρία.

Συμπέρασμα, η "κακή" χοληστερίνη, η LDL δηλαδή, μόνο κακή δεν είναι. Είναι απαραίτητη όσο τίποτα άλλο στον οργανισμό μας.

Στην κετογονική αν εξαιρέσεις το πρώτο διάστημα που οι δείκτες ανεβαίνουν (αν κάνεις εξέταση π.χ στις πρώτες 10 μέρες) αφού δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί ο οργανισμός στο να καίει αποκλειστικά λίπος ως καύσιμο, λογικό, σε βάθος τριμήνου οι δείκτες όλοι κατεβαίνουν σε τιμές μη πιστευτές.
Δεν μπορώ να βρω τις τελευταίες μου τριμήνου κετο εξετάσεις ρε γαμώτο, τις αφήνω γενικά στο νοσοκομείο (λόγο αυτοάνοσου πηγαίνω νοσοκομείο κάθε μήνα) αλλα βρήκα μία ενδιάμεση νομίζω του δεύτερου μήνα αν κρίνω από την ημερομηνία.
Αν ξέρεις πολλούς αγύμναστους ανθρώπους ανω των 100 κιλών με τέτοιες τιμές χοληστερίνης μας το λες:afro: (Να σου μόνο ότι ανέκαθεν, τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον, είχα LDL και τριγλυκερίδια ανω του 200)

20200508-135724.jpg

Αυτές οι εξετάσεις είναι τρώγοντας καθημερινά το 80% των ημερήσιων θερμίδων μου, λίπος.

Αυτά τα λίγα σε περίληψη και ίσως και με ιατρικές ασάφειες (δεν είμαι γιατρός).

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

σε τι χρόνο εκτελείς το ένα σετ των 25 ? Προσπάθησε στην όρθια κωπηλατική στο ανέβασμα να διπλασιάσεις τον χρόνο εκτέλεσης
οι προτάσεις ποιες ειναι ? εννοείς προβολές εκτάσεις?

Δεν τα εκτελώ πολύ γρήγορα, εάν αυτό εννοείς. Τουλάχιστον 3 δεύτερα την επανάληψη.

προτάσεις ώμων

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις το άρθρο θα έβλεπες ότι αναφέρει και θετικά στοιχεία για την keto αλλά δεν πιστεύει ότι είναι για όλους, κάτι που είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από την άποψη των keto οπαδών που θεωρούν ότι βρήκαν την μαγική διατροφή για ''πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν''. Φυσικά δεν το διάβασες διότι έχεις ήδη παγιωμένη άποψη οπότε ''πας μη Έλλην βάρβαρος''.
Όσον αφορά το site, ναι υπάρχουν πολλά άρθρα του τα οποία δεν συνάδουν με την βιβλιογραφία. Ο εν λόγω αθρογράφος όμως είναι από τους αξιόπιστους.

Αναρωτιέμαι, αυτό γιατί το έγραψες...

Μάλλον με έχεις παρεξηγήσει:ADFADF1:
Δεν διάβασα το άρθρο, και δεν θα μπω στην διαδικασία να διαβάσω κανένα άρθρο (μεγάλο τουλάχιστον που να απαιτεί χρόνο) διότι το διάβασμα μου οσο αφορά την κετογονική το έχω ρίξει προ πολλού, και μάλιστα εξονυχιστικό, τι άλλο μπορεί να μου προσφέρει ένα ακόμα άρθρο από ένα site προϊόντων γυμναστηρίου κιόλας?(μου είναι αδιάφορο αν είναι θετικό ή αρνητικό προς την κέτο)

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ στα περι οπαδισμού στην κετο, ή και σε άλλα ήδη διατροφής, μακριά από εμάς. Σε ΠΑΡΑ πολλά sites η βίντεο θα διαβάσει ή θα δει κανείς οπαδούς της κετο να μιλάνε λες και ανακάλυψαν το άγιο δισκοπότηρο, τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με αυτούς που για χ ψ λόγο αποδομούν την κέτο με δόλο, για δικούς τους λόγους, στην κατηγορία της παραπληροφόρησης δηλαδή.

Δεν έχω καμία παγιωμένη άποψη για τίποτα φίλε μου, πόσο μάλλον για διατροφή που στο κάτω κάτω δεν είμαι και ειδικός!όσο ζω, μαθαίνω. Αυτό που λέω πάντα είναι, τίποτα ως δεδομένο, σοβαρή μελέτη, και μετά η κρίση...

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,175
Μάλλον με έχεις παρεξηγήσει:ADFADF1:
Δεν διάβασα το άρθρο, και δεν θα μπω στην διαδικασία να διαβάσω κανένα άρθρο (μεγάλο τουλάχιστον που να απαιτεί χρόνο) διότι το διάβασμα μου οσο αφορά την κετογονική το έχω ρίξει προ πολλού, και μάλιστα εξονυχιστικό, τι άλλο μπορεί να μου προσφέρει ένα ακόμα άρθρο από ένα site προϊόντων γυμναστηρίου κιόλας?(μου είναι αδιάφορο αν είναι θετικό ή αρνητικό προς την κέτο)

Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ στα περι οπαδισμού στην κετο, ή και σε άλλα ήδη διατροφής, μακριά από εμάς. Σε ΠΑΡΑ πολλά sites η βίντεο θα διαβάσει ή θα δει κανείς οπαδούς της κετο να μιλάνε λες και ανακάλυψαν το άγιο δισκοπότηρο, τους κατατάσσω στην ίδια κατηγορία με αυτούς που για χ ψ λόγο αποδομούν την κέτο με δόλο, για δικούς τους λόγους, στην κατηγορία της παραπληροφόρησης δηλαδή.

Δεν έχω καμία παγιωμένη άποψη για τίποτα φίλε μου, πόσο μάλλον για διατροφή που στο κάτω κάτω δεν είμαι και ειδικός!όσο ζω, μαθαίνω. Αυτό που λέω πάντα είναι, τίποτα ως δεδομένο, σοβαρή μελέτη, και μετά η κρίση...

Νίκο ( ; ) μπορείς, αν δεν είναι κόπος να ανεβάσεις ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων, από αυτά που τυχόν χρησιμοποίησες εσύ ?

Ευχαριστώ !

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

Νίκο ( ; ) μπορείς, αν δεν είναι κόπος να ανεβάσεις ένα πρόγραμμα δύο εβδομάδων, από αυτά που τυχόν χρησιμοποίησες εσύ ?

Ευχαριστώ !

Και σημείωση για τι θερμιδικούς στόχους μιλάμε ή για πόσα έστω κιλά σωματικού βάρους του ενδιαφερόμενου.

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

δεν κάνω καθόλου ασκήσεις για πόδια με αλτήρες γιατί δεν θέλω να τα κουράζω καθώς κυκλοφορώ με ποδήλατο.

Το τυπικό μου πρόγραμμα, μέρα παρά μέρα, -πέραν των πους απς και των κοιλιακών, αυτά μπαίνουν άλλη μέρα- είναι αυτό:

1) δικέφαλοι:
- η κλασική κάμψη δικεφάλων όρθιος αλλά με αλλαγή λαβής στην κάθοδο (zottman curl), 2 σετ των 20-25 επαναλήψεων
- hammer curls, 2 σετ των 30 επαναλήψεων το κάθε χέρι

2) τρικέφαλοι, οι κλασικές εκτάσεις όρθιος πίσω από το κεφάλι, 3 σετ των 20 επαναλήψεων ανά χέρι

3) ώμοι (οι περισσότερες):
- ξεκινώ με πιέσεις όρθιος, 3 σετ των 20+ (φτάνω και 25) επαναλήψεων
- συνεχίζω με εκτάσεις σκυφτός, πιο δύσκολη αυτή, 3 σετ από 13 μέχρι 15 επαναλήψεις
- πλάγιες εκτάσεις, αλλά επειδή ακούγεται ενίοτε ένα κρακ στον ώμο αριστερά όταν έχω απολύτως τεντωμένο το χέρι, δεν το κάνω με τον κλασικό τρόπο, δλδ με τους αλτήρες παράλληλους προς την κατεύθυνσή μου, αλλά αλλάζω τη λαβή σε κάθετη, λυγίζω ελαφρώς τους αγκώνες και κάνω κίνηση σαν ...πεταλουδίτσα. 3x20+
- όρθια κωπηλατική, αυτή παραείναι εύκολη με 5κιλους, 3x25-30+
μπορεί εάν έχω διάθεση να κάνω και τις κλασικές προτάσεις, αλλά φροντίζω να εξαντλώ την ενέργειά μου στις παραπάνω, καθώς οι προτάσεις γυμνάζουν περισσότερο την πρόσθια μοίρα την οποία έχω παραπάνω αναπτυγμένη ούτως ή άλλως.
Πού και πού κλείνω με shrugs, αλλά προσπαθώ να κρατηθώ να μην μου έρχεται στο μυαλό ο πατέρας του πρωθυπουργού

Σκέφτομαι να πάρω ένα kettlebell... μην πω καμιά 20ριά κιλά!

Shrugs με 5κιλο αλτήρα...ανέκδοτο...
Σε όποιες ασκήσεις οι επαναλήψεις σου είναι 20+, χρειάζεσαι επειγόντως μεγαλύτερη αντίσταση, είτε είναι αλτήρες είτε λάστιχα είτε kettlebell. Δεν θα πρότεινα kettlebell διότι λόγω σχήματος δεν βολεύουν σε κάποιες ασκήσεις. Επιμένω για τα σωληνωτά λάστιχα, από τη στιγμή που έχεις σταθερό σημείο ψηλά (μονόζυγο) και δεν είναι δύσκολο να βρεις επιπλέον σταθερά σημεία σε μέσο και χαμηλό ύψος.

Θα έβλεπα όμως το πρόγραμμά σου πιο συνολικά και θα σου έλεγα ότι, ως αρχάριος, δεν σου είναι τόσο απαραίτητες οι ασκήσεις απομόνωσης (δικέφαλοι, τρικέφαλοι, ίσως και ώμοι).
Στις πιέσεις (Push - ups), εκτός του μεγάλου θωρακικού δουλεύουν και οι τρικέφαλοι και η πρόσθια μοίρα του δελτοειδή. Στις έλξεις, εκτός του πλατύ ραχιαίου, των χαμηλών μοιρών του τραπεζοειδή και άλλων μικρότερων μυών της πλάτης (ρομβοειδείς κλπ) δουλεύουν και οι δικέφαλοι και η οπίσθια μοίρα του δελτοειδή. Στα πρώιμα στάδια, θα ήταν καλύτερα να εστιάσεις σε συνδυασμένες ασκήσεις (compound) όπως τα push-ups (αφού δεν έχεις πάγκο) και οι έλξεις, καθώς και ανάλογες ασκήσεις με το βάρος του σώματος για τον κορμό. Τουλάχιστον οι περισσότερες ασκήσεις της συνεδρίας σου να είναι τέτοιες ασκήσεις και στο τέλος θα μπορούσες να κάνεις 1-2 set απομόνωσης, αν ψυχολογικά σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Μια full body προσέγγιση δηλαδή (εκτός ποδιών προφανώς), με συχνότητα, ενδεικτικά, 3 φορές την εβδομάδα. Ή θα μπορούσες στην full (upper) body προπόνηση να μην έχεις ασκήσεις κορμού και να τις βάλεις άλλη μέρα με ασκήσεις για τα πόδια.
Οι 2 έλξεις που μπορείς να κάνεις στο μονόζυγο με την λαβή υπτιασμού (underhand), την πιο εύκολη, είναι μια μαγιά ώστε να χτίσεις προοδευτικά. Όσον αφορά τα pus-ups υπάρχουν τρόποι, με το σωματικό βάρος να είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά.

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Επιμένω για τα σωληνωτά λάστιχα, από τη στιγμή που έχεις σταθερό σημείο ψηλά (μονόζυγο) και δεν είναι δύσκολο να βρεις επιπλέον σταθερά σημεία σε μέσο και χαμηλό ύψος.

Δύσκολο το δεύτερο σημείο εκτός εάν τρυπήσω τοίχο για κρίκο. Εκεί όμως η μετά βεβαιότητος προβλεπομένη παντοφλιά θεωρώ ότι ακυρώνει τα όποια οφέλη της άσκησης.

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Δύσκολο το δεύτερο σημείο εκτός εάν τρυπήσω τοίχο για κρίκο. Εκεί όμως η μετά βεβαιότητος προβλεπομένη παντοφλιά θεωρώ ότι ακυρώνει τα όποια οφέλη της άσκησης.

Βεράντα, κλιμακοστάσιο, ταράτσα, γκαράζ;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,292
Αθήνα
Δεν είναι απαραίτητο να βάλεις κάτι μόνιμο (κρίκο κλπ). Μπορείς να το πιάσεις σε ένα κάγκελο, κουπαστή ή κάτι τέτοιο. Πιο απαραίτητο είναι το μέσου ύψους σημείο απ'ότι το χαμηλό.
Κάποιες ασκήσεις θα τις κάνεις χρησιμοποιώντας το μονόζυγο για στήριξη, κάποιες άλλες θα τις κάνεις σε άλλο χώρο. Είναι αναγκαίοι οι συμβιβασμοί...

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Θα δώσω έναν μπούσουλα μιας και μου το ζητήσατε πολλοί ξεκινώντας από το εξής
-δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι διατροφολόγος, ουτε έχω σπουδάσει το αντικείμενο, και δεν προτείνω σε κανέναν τίποτα, πλην της συμβουλής «μελέτα, σιγουρέψου, κρίνε, αποφάσισε, δοκίμασε, συμπαιρένεις»

Θα μιλήσω μόνο για χάσιμο βάρους, αν κάποιος κάνει κετογονική για θέμα υγείας υπάρχει αλλη διαδικασία ώστε να μην χάνεις βάρος
Πάμε στα τυπικά της κέτο, έτσι πρέπει να ξεκινήσουμε, στην συνέχεια αλλάζουν τα δεδομένα.
1)πρέπει να βρούμε τα γραμμάρια λίπους/πρωτεΐνης/υδατάνθρακα που πρέπει να τρώμε καθημερινά και τις ιδανικές θερμίδες για εμας αποκλειστικά, τα λεγόμενα μάκρος, θα τα ακούσετε συχνά αν διαβάσετε για κετο. Αυτό το επιτυχγάνουμε μέσω εφαρμογών στο κινητό, στο διαδίκτυο, ή με μαθηματικούς υπολογισμούς που κάνουμε μόνοι μας. Μπορείτε να μπείτε σε κάποιον από τους παρακάτω συνδέσμους και να υπολογίσετε τα δικά σας μάκρο
https://www.wholesomeyum.com/the-best-free-low-carb-keto-macro-calculator/
https://keto-calculator.ankerl.com/
ή και σε αλλα keto macros calculator που θα βρείτε στο διαδίκτυο

Ας υποθέσουμε οτι τα δικά σας μάκρος για να χάσετε βάρος είναι να τρώτε 2300 θερμίδες οι οποίες θα προέρχονται από 200γρ λίπος, 100γρ πρωτείνη και 20γρ υδατάνθρακες.
(200γρ λίπος= 1800 θερμίδες) + (100γρ πρωτεΐνη =420 θερμίδες) + (20γρ υδατάνθρακες=80γρ) = 2300 θερμίδες σύνολο.
Ξεκινάμε τηρώντας αυτές τις αναλογίες
Μια μπριζόλα π.χ έχει 50γρ λίπος, 60γρ πρωτεΐνη και 0γρ υδατάνθρακα και 500 θερμίδες
Μπορώ να προσθέσω όμως 30γρ μαγιονέζα, 30 γραμμάρια φέτα, και μια σαλάτα μαρούλι.
Πήγα αυτομάτως στα 100γρ λίπος, 60γρ πρωτεΐνη και 10 γραμμάρια υδατάνθρακες, σχεδόν στο 1 προς 2 που που λένε τα μάκρος μου μεταξύ πρωτεΐνης και λίπους, μια χαρά δηλαδή.
Από θερμίδες πήρα ξέρω γω 700-800 θερμίδες, αρα μου μένουν αλλες 1500.
Κάπως έτσι είναι ο μηχανισμός θυμίζοντας τις κλασικές δίαιτες, στην πράξη δουλεύει αλλιώς η κετο όμως...
Στην πράξη ξεκινάω και τρώω όσο θέλω σε ποσότητα αρκεί να κρατάω με ακρίβεια τα ποσοστά και προσπαθώντας να ξεφεύγω σε λίπος ακόμα και πάνω από το 80%, καλό θα μου κάνω μέχρι να μπω σε κέτωση, συνήθως πεινάμε τις πρώτες μέρες, του δίνω και καταλαβαίνει. (Μετά θα δείτε και μόνοι σας οτι δεν θα αντέχετε να φάτε πολύ εξαιτίας όσων ανέλυσα σε προηγούμενα μου ποστ, θα νιώθετε όλο και πιο πλήρης τόσο σε φαγητό όσο και σε ενέργεια).

Μόλις μπω σε κέτωση και ο οργανισμός μου γυρίσει το καύσιμο του σε λίπος από γλυκογόνο, τότε το πόσο θα φάω το καθορίζει και πάλι το σώμα μας και όχι οι θερμίδες, θα τρώτε πάλι όσο θέλετε, μόνο που τώρα θα νιώθετε πλήρης ΠΟΛΥ πιο εύκολα και για ΠΟΛΥ μεγαλύτερο διάστημα, πιστέψτε με, το να πιάσετε το ανώτατο όριο των θερμίδων θα αποτελεί έναν άθλο!(δίαιτα για χάσιμο βάρους που αγωνίζεσαι να πιάσεις το όριο των θερμιδών!!οσο γελοίο ακούγεται αλλα τόσο αληθινό είναι!)
(Στην ουσία τις πρώτες μέρες που ξεκινάω την διατροφή ο οργανισμός μου καίει ακόμα γλυκογόνο από τις αποθήκες του ήπαρ, των μυών κ.τ.λ αγνοώντας το λίπος που του δίνω, οπότε δεν το μεταβολίζει ως ενέργεια, οπότε δεν απασχολείται, οπότε δεν νιώθουμε πλήρης. Μετα που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το παραμικρό λίπος που θα τρώμε για να το μεταβολίζει σε ενέργεια και να το στέλνει σε όλο μας το σώμα, θα εκτελεί μια διαδικασία, δείτε το σαν χώνεψη, πολύ αργή και σταθερή, οπότε μας στέλνει σήμα οτι είμαστε φουλ για πολλές ώρες. Πρακτικά σε κάποια φάση και μετά, δεν νιώθεις καμία πείνα ακόμα και 2 μέρες να έχεις να φας, καίει το αποθηκευμένο λίπος του σώματος και είναι σαν να έχεις φάει γεύμα πριν από μερικά λεπτά από θέμα ενέργειας.)

Ποια φαγητά επιτρέπονται
Ολα τα κρέατα, προτιμούμε τα λιπαρά (πανσέτες , λουκάνικα, μοσχάρι, ρολό κοτόπουλο, πάπια, κατσίκι, αρνί κ.τ.λ), μπέικον, λουκάνικα, κ.τ.λ
Ψάρια (η ιδανικότερη τροφή), λιπαρά ψάρια, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ξιφίας, κ.τ.λ
Ολα τα πράσινα που φυτρώνουν πάνω από το έδαφος (μαρούλια μπρόκολα, ντομάτες με μέτρο!)
Από φρούτα ΜΟΝΟ αβοκάντο (μιλάμε για το απόλυτο σούπερ φούντ, ψάξτε το) και φράουλες/μούρα. Ολα τα αλλα περιέχουν φρουκτόζη, καθαρή ζάχαρη δηλαδή.
Αυγά (η κύρια τροφή μας), τυριά (αν και τα γαλακτοκομικά προκαλούν φλεγμονές στο πεπτικό, καλό είναι να αποφεύγονται, βέβαια είναι κέτο..), σάλτσες (μαγιονέζα, τζατζίκι, κ.τ.λ), βούτυρα, λάδια (ΟΧΙ σπορέλαια, θάνατος!ουτε μαργαρίνες, μόνο καθαρό βούτυρο, το σκληρό δηλαδή κερκύρας ας πούμε και παρθένο ελαιόλαδο, εναλλακτικά λάδι καρύδας)
Ξηροί καρποί, φουντούγια, αμύγδαλα, καρύδια
φασολάκια αρακά με μέτρο
Καθαρή στέβια, καφές, τσάι, σοκολάτα 90% και πάνω, βούτυρο κακάο (σε καθαρή μορφή) και διάφορα άλλα προιόντα που δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Δεν τρώμε
Οσπρια, πατατες, αλευρια, ρύζι, ζαχαρη, αναψυκτικά, ζυμαρικά, ζαρζαβατικά εδάφους-κρεμμύδια καρότα κ.τ.λ, αλκοόλ (επιτρέπονται με μέτρο μόνο τα χωρίς ζύμωση λευκά, τσίπουρο, βοτκα , τζίν, κ.τ.λ)
Σύνδεσμοι ελληνικοί να διαβάσετε
Κουζίνα
https://www.ketokitchenninja.com/
Κουζίνα
https://mybigfatketolife.com/category/κετο-συνταγεσ/

blogάκι ωραίο
https://ketogreekdiet.wordpress.com/category/συστάσεις/

κανάλι με επεξηγηματικά βίντεο στα Ελληνικά (γνώστης)
https://www.youtube.com/channel/UCmBRrbZmCJf_s7Tv_7HftDA

Συμπληρώματα
Απαραίτητα 400mg μαγνήσιο ημερησίως , 7-8 γραμμάρια αλάτι (νάτριο) + 3-4 γραμμάρια πράσινο αλάτι κάλας (κάλιο).
Επειδή δεν τρώμε υδατάνθρακες αρα δεν κάνουμε και κατακράτηση υγρών, χρειαζόμαστε το αλάτι για να μην διαταραχθούν οι ηλεκτρολύτες μας, η κέτο είναι διουρητική. Γιαυτό και τα 3-4 πρώτα σας κιλά που θα χάσετε τις πρώτες μέρες, δεν υπολογίζονται, είναι υγρά.

Πολλοί ίσως τις πρώτες μέρες βιώσουν την κετογρίπη. Τι είναι η κετογρίπη στα Ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.ketolina.gr/καλη-αρχη/γρίπη-κέτωσης-κέτο-γρίπη/

Ισως κάποιοι βιώσουν αλλαγές στο πεπτικό τους (διάρροια ή δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, κ.τ.λ) τις πρώτες μέρες. Δεν είναι τίποτα, απλά καθαρίζει το έντερο σας από τα νεκρά πλέον από ασιτία "κακά" βακτήρια, τα οποία υπόψιν, τρέφονται αποκλειστικά με ζάχαρη. (το έντερο μας περιέχει καλά βακτήρια, τα θέλουμε, κάνουν όλη τη δουλειά για εμάς, περιέχει όμως και κακά, που απλά ως παρτάκηδες τρώνε και καλοπερνάνε, κάνοντας διαρκώς ζημιές, περνάνε μέσα στα κύτταρα του εντέρου και πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας φλεγμονές κ.τ.λ, αυτά τρέφονται αποκλειστικά με ζάχαρη/φρουκτόζη και υδατάνθρακες, γιαυτό και θα ακούσετε ειδικές δίαιτες όπως η low fodmap που δίνονται σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου για να πετύχουν ακριβώς αυτό το πράγμα)

Το πότε, πόσα γεύματα και τι ,είναι καθαρά δική σας επιλογή (ένα δυο τρία τέσσερα πέντε, κανένα?οπως νιώσετε). Μπορείτε να τρώτε οτι ώρα θέλετε (πλην λίγο πριν κοιμηθείτε διότι ως γνωστόν καλύτερα να μην έχει η καρδιά μας και το βάρος του να αιματώνει και το πεπτικό μας όσο υποτίθεται....ξεκουράζεται)

Προσωπική μου συμβουλή , αν κάποιος θελήσει να ακολουθήσει κετογονική διατροφή καλό θα είναι να στρωθεί στο διάβασμα. Μόνο μέσα από επιβεβαιωμένες μελέτες και επίσημες ιατρικές οδηγίες θα πείσουμε τον εγκέφαλο μας ότι η τηγανιτή πανσέτα π.χ που επι 10ετίες την θεωρεί απαγορευμένη τροφή, θα πρέπει να την τρώμε χωρίς τύψεις.
Παιδιά, είναι δύσκολο ψυχικά, η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλο πράγμα. Εγώ ένιωθα τύψεις για πολύ καιρό, οτι τρώω λάθος, κακά λιπαρά κ.τ.λ, παρόλο που είχα μελετήσει εξονυχιστικά τα πάντα, και τα ΠΑΝΤΑ έδειχναν ότι τα πράγματα είναι φυσιολογικά. Οταν πήρα βέβαια τις πρώτες μου εξετάσεις αίματος ηρέμησα, εκεί και ΜΟΝΟ επιβεβαιώθηκα πλήρως.

Οσοι είστε "τεμπέληδες" στο διάβασμα θα σας συμβούλευα να βρείτε έναν ειδικό στην κετογονική (γιατρό αν είστε ασθενής, διατροφολόγο αν είστε απλά υπέρβαρος και θέλετε να χάσετε κιλά) και να σας κουράρει, τουλάχιστον στην αρχή μέχρι να τα μάθετε στην "πράξη" όλα, γεμάτο είναι το διαδίκτυο, ψάξτε.

Τέλος μακριά από τα site που με το Χ ποσό σας δίνουν κετογονική διατροφή, απάτη!

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,630
Άρα Νίκο οι θερμίδες και το λεγόμενο Θερμιδικό έλλειμμα και ισοζύγιο παραμένει.

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Άρα Νίκο οι θερμίδες και το λεγόμενο Θερμιδικό έλλειμμα και ισοζύγιο παραμένει.

είναι πολύ τυπικό Λάρυ, ενημέρωσα εντελώς τυπικά για τις θερμίδες. Δεν υπολογίζεις θερμίδες, δεν χρειάζεται στην πράξη. Επίσης δεν μπορείς να κάνεις και μεγάλη πρόσληψη λίπους. Αν είσαι δηλαδή αχόρταγος και φας 5 κιλά προβατίνα για παράδειγμα, θα πάρεις πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που φαντάζεσαι, οι υπόλοιπες θα γίνουν μια ωραία πλαδαρή κίτρινη λιπώδη κουράδα (πωωω τι είπα ο άνθρωπος ωρε, συγνώμη παιδιά!) μιας και το τελικό κομμάτι του λεπτού σου εντέρου (ο λεγόμενος τελικός ειλεός, εκεί γίνεται η απορρόφηση) δεν θα προλάβει να κάνει απορρόφηση τόσο λίπος και θα φύγει ταξίδι μακρινό προς τον υπόνομο. Αυτή διατροφή είναι κάπως φάε όσο πεινάς, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κιλά θα χάνεις, δεν θα βάζεις...ξέρω τι σου λέω, το κάνω εγώ. Βέβαια πάντα υπάρχει και ψυχαναγκαστικός που θέλει να ξέρει σε νούμερα τα πάντα!ε ναι, εκεί μέτρα θερμίδες κανονικά, ζύγισε φαγητά, κ.τ.λ...

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Πολυ λιπος βρε παιδια.... ανακατευτηκα

https://youtu.be/t-uJ1XgD3e0

alora abbiamo, Carne: una bella bisteca pesante oppure agnello rognone e fegato fritto intriso impanato.
Pesce: abbiamo un rombo grasso grasso oppure baccala imporcettato intriso un po al gran marnier

δεν είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται...δεν τρως σκέτο άσπρο λίπος όπως πολλοί φαντάζονται (τρως ας πούμε μια φέτα σαλάμι αέρος με λίγο φέτα και έχεις πάρει 15-20 γραμμάρια λίπους π.χ. ή 2 κουταλιές ταχίνι και έχεις πάρει αλλα 25-30). Πρόσεχε, εγώ ήμουν από αυτούς που αν δεν ξεψείριζα εξονυχιστικά το κρέας για κάθε πιθανό μόριο λίπους, δεν το ακουμπούσα!:ROFLMAO:

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Να φέρω ένα παράδειγμα μήπως και γίνει πιο κατανοητό.
Αν φάς π.χ στις 12 το μεσημέρι μια ομελέτα με 3 αβγά (3 κρόκους 2 ασπράδια) και αρκετή κρέμα γάλακτος πλήρης ψημένη μέσα σε 20 γραμμάρια βούτυρο κατσικίσιο, 4 μεγάλες φέτες μπέικον τηγανισμένες σε βούτυρο, ένα κομμάτι φέτα, μισό αβοκάντο με μπόλικο αλάτι και λεμόνι, τριμένο τυρί γκούντα πάνω στην ομελέτα και ένα πιάτο ρόκα με μαρούλι με μπόλικο ελαιόλαδο και ξυδάκι αφιλτράριστο θα πάρεις από 1100 εως 1300 θερμίδες και θα έχεις πάρει 120-130 γραμμάρια λίπους και 50 γραμμάρια πρωτείνη και κάτι λίγους υδατάνθρακες από τα μαρούλια, έχεις πιάσει τα ποσοστά σου δηλαδή μια χαρά. Βόμβα κανονική. Ξέρεις πότε θα ξαναπεινάσεις? Την άλλη μέρα. Οταν λέω δεν πεινάς, δεν εννοώ αυτό το δεν πεινάω όταν έχω φάει μια μακαρονάδα με κιμά, που αμα λάχει να ουμε, ξανατρώς ένα πιάτο βρε αδερφέ σε κανα δίωρο, έτσι, γιατί γουστάρεις και μπορείς!
Στην περίπτωση της κέτο νιώθεις σχεδόν απέχθεια για το φαγητό όσο είσαι φουλ από λίπος, δεν μπορω να στο εξηγήσω πιο απλά, σου βάζουν μπροστά μια τούρτα παγωτό και δεν στέκεται ούτε το βλέμμα σου πάνω της. Με το πιάτο που μόλις σου περιέγραψα, εγώ πεινάω την άλλη μέρα πάντως (υπόψιν μιλάω για όταν βρίσκεσαι πια σε καλή κέτωση και οχι τις πρώτες μέρες που πεινάς σαν διάολος και που ακόμα σε έχεις μπει στην αλλαγή καυσίμου), αντε το βραδυ να τσιμπήσω λίγο σπιτική σοκολάτα (κάπου 20-30γρ λίπος δηλαδή) απλά για την γεύση.

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
21,630
Έγραψες για μαγιονέζα και φυσικά θα εννοείς την σπιτική διοτι του εμποριου φτιαχνεται απο παλιολαδα (σπορελαια κλπ)
Επίσης το λεμόνι επιτρέπεται ;
Μουστάρδα;
Υπάρχει στα Ελληνικά κατάλογος to eat or not to eat? Για να μην σε ζαλίζουν

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Έγραψες για μαγιονέζα και φυσικά θα εννοείς την σπιτική διοτι του εμποριου φτιαχνεται απο παλιολαδα (σπορελαια κλπ)
Επίσης το λεμόνι επιτρέπεται ;
Μουστάρδα;
Υπάρχει στα Ελληνικά κατάλογος to eat or not to eat? Για να μην σε ζαλίζουν

ναι σορρυ, μου διέφυγε, σπιτική , του εμπορίου έχει ζαχαρη και σπορέλαια. Δεν χρειάζεται κατάλογος, google is your friend. Τροφή που έχει πάνω από 5-6/100 γραμμάρια υδατάνθρακες απαγορεύεται (το ιδανικό είναι 0 , ωστε να τους παίρνουμε τους λίγους υδατάνθρακες ΜΟΝΟ από φυλλώδη λαχανικά), επίσης κοιταμε με καλό μάτι οτιδήποτε fat, το ταχίνι π.χ. Το λεμόνι όσο και να σου φαίνεται περίεργο έχει ζάχαρη, αλλα τον χυμό του σε ένα κρεας, ναι, μια χαρά. Επίσης το ξίδι παίζει το ρόλο του ένζυμου χώνεψης, το θέλεις με τα λίπη (οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούν για να καθαρίζουν λίπη), στην σαλάτα, κάπου, βοηθάει στην πέψη.
η μουστάρδα δεν μου αρέσει, δεν το έχω ψάξει, πιθανόν μια χαρά είναι για κέτο

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη

Με πράσινο είναι η λίστα της “ελεύθερης” κατανάλωσης: μπορείτε να επιλέξετε ό, τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αφού όλα τα τρόφιμα σε αυτή την λίστα έχουν από 0 έως 5 γρ υδατανθράκων ανά 100g. Αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, προφανώς θα πρέπει να ελέγξετε σχετικά την ποσότητα, οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες και ακόμα και το νερό σε απεριόριστη ποσότητα μπορεί να αποβεί επίκινδυνο!

Παρότι δεν χρειάζετε να μετράτε κάτι ιδιαίτερο, αν τρώτε από αυτή την λίστα (πρέπει βέβαια να τρώτε λογικές ποσότητες, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ), η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης δεν συνιστάται, οπότε φάτε μια μέτρια ποσότητα σε κάθε γεύμα.

αρα;