Άθληση και Διατροφή

Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή


o καθένας δίνει τις συμβουλές του. Το ότι πρέπει να προσέχεις ποσότητα και θερμίδες είναι απόλυτα σωστό ως λογική. Η δική μου αποκλειστικά εμπειρία μου έδειξε ότι στην κέτο είναι εντελώς ανούσιο μιας και στην ουσία παλεύεις διαρκώς να πιάσεις τις θερμίδες που πρέπει και οχι το αντίστροφο. Να σου δώσω να καταλάβεις για να πιάσω τα γραμμάρια και θερμίδες βάζω κρέμες γάλακτος στους καφέδες, τρωω σκέτο βούτυρο με αλάτι, και αλλα τέτοια κουλά.
Είναι 11.30 το βράδυ και έχω πάρει ολη μέρα περίπου 1400 θερμίδες, με το ΖΟΡΙ.
Εφαγα κατα τις 3 τρία μπιφτέκια μοσχαρίσια, ένα αβοκάντο, 2 αβγά μάτια από πάνω στα μπιφτέκια με έξτρα βούτυρο, ένα κομμάτι γκούντα, μαγιονέζα, και φασολάκια (σαλάτα, με ξίδι και λάδι). Αυτή τη στιγμή πίνω ένα τσάι και οχι δεν πεινάω, δεν θέλω να ακούσω για φαγητό θα ξεράσω, ακόμα ο οργανισμός μου μεταβολίζει λίπος είτε από το μεσημεριανό μου είτε από τη "μπάκα" μου...το ζάχαρο μου είναι στα κατώτατα επίπεδα, το πάγκρεας μου δεν παράγει ινσουλίνη, πως είναι δυνατόν να πεινάσω?
Αντε πιάσε τις 2300 περίπου που είναι οι θερμίδες που πρέπει να τρωω για να αδυνατίζω! Οπότε θεωρητικά οποιος μιλάει για θερμίδες σαφώς και δεν μπορείς να του πεις ότι έχει άδικο από τη μία, από την άλλη όμως στην κέτο δεν σε ενδιαφέρουν, αν καταφέρεις και ξεπεράσεις τις 3000 θερμίδες ωστε θεωρητικά να αρχίσεις να παχαίνεις (που και αυτό δεν γίνεται, εξήγησα τον λόγο, δεν προλαβαίνει το έντερο σου να μεταβολίσει όλο το λίπος με την μία, οπότε θεωρητικά πρέπει να τρως ας πούμε 2-3 πανσέτες κάθε 3-4 ώρες ώστε να μεταβολιστούν και οι 3500 θερμίδες π.χ που θα πάρεις για να είσαι +500 στο τέλος) πραγματικά χαλάλι σου.
Ειλικρινά είναι ακατόρθωτο κάτι τέτοιο, ακόμα και απο εμένα που το πεπτικό μου χωράει υποβρύχιο....
Αυτά είναι πράγματα που τα ανακαλύπτεις στην πράξη μόνος σου, σιγά σιγά, οτι και να σου λέω εγώ ή κάποιος άλλος, είναι απλά πληροφορίες, που αν θέλεις τις λαμβάνεις σοβαρά, αλλιώς τις απορρίπτεις, γιαυτό λέω θέλει πολύ μελέτη. Εγώ που ξεκίνησα κυριολεκτικά από το 0, αν είχα μια τέτοια πληροφόρηση που σας έδωσα εδώ (που σας έχω δώσει τα 9 στα 10 σχεδόν), θα χρειαζόμουν μόνο λιγο διάβασμα για επιβεβαίωση και θα είχα βγάλει τα συμπεράσματα μου. Αντιθέτως εμένα μου πήρε κάπου 6 μήνες να σιγουρευτώ μέσω της μελέτης και να ξεκινήσω. Θα ήταν πολύ αφελές να υποβάλω τον εαυτό μου σε μια ΠΟΛΥ περίεργη και εντελώς άγνωστη διατροφή για εμένα που μου κατέρριπτε ότι ήξερα μέχρι εκείνη τη μέρα, έτσι, ελαφρά τη καρδία.

(επίσης η κυρία στο site δεν είναι και πολύ... άξια εμπιστοσύνης, την ψιλοβολεύει να λέει π.χ ότι πρέπει να μετριούνται οι θερμίδες με ακρίβεια ή τα γραμμάρια κ.τ.λ μιας και πουλάει πρόγραμμα διατροφής κέτο, το πρόγραμμα υποτίθεται βγαίνει σε συγκεκριμένες ποσότητες και θερμίδες..αλλιώς ποιος και ο λόγος να πληρώσεις αν σου πει απλά φάε οσο θέλεις? γιαυτό έκλεισα το ποστ μου, sites που πουλάνε πρόγραμμα=απάτη, μπορείς μόνο να διαβάζεις και να αντλείς πληροφορίες όπως η λίστα με τα φαγητά, είναι ψιλοσωστή, και οι συνταγές της κάποιες αρκετά καλές, μέχρι εκεί, γιαυτό εξάλλου έδωσα άλλο κανάλι στο youtube με την υποσημείωση "γνώστης" για άντληση πληροφοριών...)

Νομίζω το ξεσκίσαμε το θέμα κετο, υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που μπορεί να χρειαστεί κάποιος στα γραπτά μου και υπάρχει και το google για επιβεβαιώσεις και έξτρα πληροφόρηση (είμαστε όλοι αρκετά έμπειροι θεωρώ ωστε να ξεζουμίζουμε το google).
Let's move on!
 
Σ´ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Αν θες και γνωρίζεις,διάβασα για παρενέργειες όπως κακοσμία,κίνδυνο κετοξέωσης με βλάβες στους νεφρούς.
Επίσης,ο εγκέφαλος τρέφεται μόνο με γλυκόζη.Τι γίνεται αν σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε;
 
Re: Απάντηση: Άθληση και Διατροφή

Σ´ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Αν θες και γνωρίζεις,διάβασα για παρενέργειες όπως κακοσμία,κίνδυνο κετοξέωσης με βλάβες στους νεφρούς.
Επίσης,ο εγκέφαλος τρέφεται μόνο με γλυκόζη.Τι γίνεται αν σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε;

Aν διάβασες για κετοξέωση και οτι ο εγκέφαλος τρέφεται μόνο με γλυκόζη, πρέπει να ξοδέψεις και άλλο χρόνο για διασταυρώσεις. Η κετοξέωση είναι μια κατάσταση που απλά κάνει χρήση της λέξης κέτο, αλλα αφορά διαβητικούς και την μη παραγωγή ινσουλίνης (ασχετο με την διατροφή κέτο, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι σε κετογονική διατροφή για να το πάθουν, το αντίθετο μάλιστα, πρέπει να είναι σε διατροφή με υδατάνθρακες).
Ο εγκέφαλος χαίρεται στην κυριολεξία να λειτουργεί με λίπος. Δεν θα σου πω εγώ πως αισθάνομαι, διάβασε μια τυχαία μελέτη που βρήκα κάνοντας ένα απλό search στο google.
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180995
Αμερικάνικη σχολή ιατρικής σε άτομα που ήταν στην αρχή του αλτσχαιμερ έδωσε κετογονική στους μισούς και μια καλή υγιεινή διατροφή στους υπόλοιπους. Ολοι όσοι ήταν στην κετογονική έδειξαν σημαντική βελτίωση στην μνήμη τους, δήλωσαν ότι ένιωσαν και σημαντική αύξηση στην ενέργεια τους.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις, και αυτό θέλει διάβασμα, είναι ότι η κέτωση είναι μια ΑΠΟΛΥΤΩΣ φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας που την κάνει ακόμα και σε σένα χωρίς να το γνωρίζεις 10αδες 100δες φορές τον χρόνο. Αν μείνεις νηστικός για 14-15 ώρες (δηλαδή αν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 8 το βράδυ και ξαναφάς μετά τις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας έχει ήδη γυρίσει σε κέτωση χωρίς να το ξέρεις, τόσο εύκολα, για αναρωτήσου...πόσες φορές σου έχει συμβεί αυτό?), αν μια μέρα τυχαία δεν φας υδατάνθρακες, κ.τ.λ τότε το σώμα σου γυρνάει σε καύσιμο λίπος.
Δεν μπορεί μια φυσική διαδικασία του οργανισμού μας να αποτελέσει κίνδυνο, απλά εσύ έχεις τους ενδοιασμούς (και σωστά!) γιατί μόλις έμαθες ότι ο οργανισμός σου διαθέτει....και αυτόν τον μηχανισμό.
Αν δώσεις π.χ στους Εσκιμώους ή στους κατοίκους της βόρειας Ρωσίας υδατάνθρακες (γιατί αυτοί κάνουν κετογονική διατροφή ανέκαθεν, χωρίς καν να το ξέρουν) δεν θα πεθάνουν!ουτε θα πάθουν κάτι, απλά θα κάψουν γλυκογόνο, τον μηχανισμό τον έχουν.
 
Απάντηση: Re: Πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σε καιρό καραντίνας

Για τον Τάσο που εκδήλωσε ενδιαφέρον αλλά και για όποιον άλλο ενδιαφέρεται.

asasas.jpg


Υπάρχουν κάποιες βασικές ασκήσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το σώμα και είναι χωρισμένες σε Ομάδες.
Επιλέγουμε εκ περιτροπής από τις Ομάδες και εκτελούμε είτε με αριθμό επαναλήψεων (ενδεικτικά 5, 10 ή 15 φορές) ή με χρόνο (ενδεικτικά 15, 20 ή παραπάνω sec). Το διάλειμμα το ρυθμίζουμε αναλόγως, ώστε όταν αρχίζουμε μια άσκηση να μην είμαστε εξουθενωμένοι από την προηγούμενη. Ενδεικτικός χρόνος διαλείμματος θα μπορούσε να είναι 45 sec ή 1 min αλλά είναι πολύ σχετικό. Εξαρτάται από το πόσες επαναλήψεις ή για πόσο χρόνο κάναμε μια άσκηση. Αναλόγα με το επίπεδο του ασκούμενου επιλέγεται ο χρόνος (ή οι επαναλήψεις) και το διάλειμμα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα Κύκλο ασκήσεων (με όσες ασκήσεις θέλουμε) και να τον επαναλάβουμε 1,2,3 ή όσες φορές θέλουμε. Μεταξύ των Κύκλων κάνουμε μεγαλύτερο διάλειμμα πχ 3 min.

Καλό είναι:
- η συνεδρία να έχει ασκήσεις από όλες τις Ομάδες
- η συνεδρία να περιέχει όλες τις ασκήσεις των Ομάδων Κορμός + Χέρια, Full body + χέρια
- οι ασκήσεις Renegade row, Bicep Jacks, Press Jacks να γίνονται με αλτήρες

Μια ενδεικτική επιλογή (10 ασκήσεις) είναι η παρακάτω. Έχει επιλεγεί μια άσκηση από κάθε Ομάδα εκτός από την τελευταία Ομάδα (Full body Γ) επειδή είναι πιο απαιτητική. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν έναν Κύκλο.
Full body Α
Πόδια A
Κορμός
Full body Β
Πόδια Β
Κορμός + Χέρια
Πόδια Γ
Κορμός + Χέρια
Full body + χέρια
Full body + χέρια

Μια πιο απλή επιλογή (8 ασκήσεις) είναι η παρακάτω. Έχει επιλεγεί μία άσκηση από κάποιες Ομάδες. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν έναν Κύκλο.
Full body Α
Πόδια A
Κορμός
Κορμός + Χέρια
Κορμός + Χέρια
Full body + χέρια
Full body + χέρια

Για οποιαδήποτε απορία, διευκρίνιση, είμαι στη διάθεσή σας.


Πωπω... Εκανα εναν πληρη κυκλο 10 ασκησεων ( jumping jacks, butt kicks, plank rolls, plank push ups, squats, renegade row, Jump squats, push-ups, biceps Jacks, press jacks) και τα εφτυσα.
)
 
Διατροφή Bodybuilding - Το Πιο Ισορροπημένο Πλάνο Διατροφής Στον Κόσμο;

Αντενδείκνυται για όσους αναγνώστες έχουν στερεότυπα...:smile:

Η ολική αποφυγή συγκεκριμένων τροφών - ανεξάρτητα του είδους της τροφής - συχνά κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Αξίζει κάποιος να σταθεί σε αυτό το σημείο του κατα τα άλλα ενδιαφέροντος άρθρου.
Ανεξάρτητα του είδους της τροφής....μάλιστα...

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα και θα καταλάβουμε ότι αυτό που μόλις είπε ο αρθρογράφος είναι εντελώς αβάσιμο και σε κάνει να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν κάποιος να υποστηρίζει μια τέτοια ανακρίβεια τόσο εύκολα και απλά.

Αγελαδινό γάλα,

Η αγελάδα, όπως και κάθε άλλο θηλαστικό στον πλανήτη, παράγει μία υγρή ουσία ωστε να ταΐσει τα νεογέννητα μωρά της. Οι λόγοι δύο, πρώτον το νεαρό μοσχαράκι να πάρει ιχνοστοιχεία και ουσίες που είναι απαραίτητα να μεταφερθούν από την μάνα στο παιδί κατά τις πρώτες μέρες, και κατα δεύτερο να προετοιμάσει το πεπτικό του μοσχαριού ώστε να μπορέσει αργότερα να επεξεργάζεται την τροφή (να χτιστεί ο βακτηριακός πληθυσμός του εντέρου του κ.τ.λ) . Δείτε το κάπως σαν κάποιος εξαιτίας προβλήματος υγείας να τρέφεται με ορούς κανα μήνα, οταν ξεκινήσει να τραφεί με κανονική τροφή θα ξεκινήσει σιγά σιγά με σούπες και υγρά ωστε σιγά σιγά να προσαρμοστεί το πεπτικό του σταδιακά.

Το ίδιο κάνει και ο άνθρωπος, η μάνα δίνει στο παιδί της αυτή την υγρή ουσία (μητρικό γάλα) για να πετύχει ακριβώς το ίδιο για το νεαρό της βρέφος. Η ίδια η φύση έχει εξελίξει όλα τα θηλαστικά του πλανήτη να σιτίζονται στα πρώτα στάδια της ζωής τους με αυτή τη τροφή που στην ουσία είναι μια μικρογραφία του τι θα ακολουθήσει (το μητρικό γάλα περιέχει τα τρία βασικά συστατικά στην ουσία υδατάνθρακες-λίπος-πρωτεΐνη με τα οποία το πεπτικό του νεογνού θα έρθει σε μια πρώτη επαφή για να τα συνηθίσει).

Η ίδια η φύση όμως όρισε ότι αυτό το έκκριμα των μαστών της μάνας έχει χρονικό περιορισμό λήψης, αφορά ΜΟΝΟ το συγκεκριμένο είδος θηλαστικού και το λαμβάνει το νεογνό μέχρι να αρχίσει να μπορεί να καταναλώσει κανονική τροφή, και εκεί φυσικά σταματάει και η παραγωγή αυτού του υγρού από τον μαστό της μητέρας.

Εμείς οι άνθρωποι τι κάνουμε?Βάζουμε ένα ζώο, την αγελάδα εν προκειμένω, να γεννήσει, ωστε να παράγει αυτό το ειδικό υγρό για το μοσχαράκι της , και το υφαρπάζουμε για δική μας κατανάλωση.
Δηλαδή, σκεφτείτε το λίγο, πίνουμε για όλη μας τη ζωή ένα ειδικό υγρό που η φύση το έχει δώσει αποκλειστικά για την πρώιμη σίτιση των νεαρών μοσχαριών!!Πίνουμε το υγρό που παράγει ένα άλλο ζώο για τα δικά της παιδιά, τα οποία έχουν άλλο DNA, και φυσικά εντελώς διαφορετικό πεπτικό σύστημα από το δικό μας.

Αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να μας θέσει κάποιο προβληματισμό?

Συμπέρασμα, το αγελαδινό γάλα είναι μια πολύ σωστή τροφή...για τα μοσχαράκια,και για λίγο χρονικό διάστημα, οχι για τον άνθρωπο, και για όλη του τη ζωή!

Φυσικά και το υγρό αυτό αδυνατεί να το διαχειριστεί ο δικός μας οργανισμός διότι δεν είναι σχεδιασμένος για κάτι τέτοιο.

Επεξήγηση ΠΟΛΥ περιληπτικά,

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνη 2 μορφών. Την πρωτεΐνη ορού γάλακτος (την γνωστή whey για όσους παίρνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης) η οποία αποτελεί περίπου το 1/5 της συνολικής πρωτεΐνης του γάλατος και μια άλλη μορφή, την καζεΐνη, που αποτελεί τα υπόλοιπα 4/5.
Δεν θα μπω στην επεξήγηση της β' καζεΐνης τύπου Α1 και Α2 (σίγουρα κάπου θα έχει πέσει στο αυτί σας), θα μιλήσω γενικά για καζεΐνη ώστε να καταλάβει και ο πιο αδαής.
Η καζεΐνη είναι μια κολλώδη πρωτεΐνη που δίνει και αυτή την ελαστικότητα στα τυριά (τα κρατάει δεμένα) και την χρησιμοποιούμε και για την κατασκευή κόλας (ναι, ω ναι), είναι εξαιρετικά κολλώδη ουσία, φτιάχνει εκπληκτικές κόλλες.

Επαναλαμβάνω,η πρωτεΐνη που περιέχει ένα ποτήρι γάλα, είναι κατά 80% καζεΐνη, πάμε παρακάτω..

Η καζεΐνη σαν πρωτεΐνη είναι δημιουργημένη να χωνεύεται (και μάλιστα είναι και ευεργετική!) από τα μικρά μοσχαράκια οπου διαθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό πεπτικό από τον άνθρωπο, και θα μπορούσε να πει κανείς, πολύ πιο ισχυρό, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (κατηγορήστε την φύση, οχι εμένα).

Το τι ζημιές προκαλεί η καζεΐνη στο ανθρώπινο πεπτικό αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά στο διαδίκτυο για τις αντίστοιχες ιατρικές μελέτες.

Συγκεκριμένα προκαλεί ότι θα προκαλούσε οποιαδήποτε μη συμβατή τροφή έμπαινε στο πεπτικό μας, φούσκωμα, πόνοι, φλεγμονές , πεπτικά προβλήματα, δυσπεψία, νευρολογικά κ.τ.λ.
Ταλαιπωρεί και αποδιοργανώνει το πεπτικό μας, όπως θα έκανε οποιοδήποτε "δηλητήριο" και αν βάζαμε καθημερινά σε μικρή ποσότητα που δεν θα προκαλούσε τον θάνατο.
Δεν θα μπω καν στην διαδικασία να σας πω ότι η β' καζεΐνη τύπου Α1 μεταβολίζεται στο έντερο μας σε καζομορφίνη7, ένα οπιοειδή (μια ναρκωτική νευρολογική ουσία, κάτι σαν την μορφίνη) που σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κρύβεται πίσω από πολλές νευρολογικές παθήσεις, ακόμα και παιδιών.

Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε σε sites (bodybuilder επι το πλείστον, που εκεί συνήθως συζητιέται έντονα η λήψη έξτρα πρωτεΐνης) πόσο καλή είναι η πρωτεΐνη καζεΐνη, και πόσο πιο αργά απορροφάται από την πρωτεΐνη ορού (κάτι τέτοια λένε...που στην ουσία η αργή απορρόφηση οφείλεται στην δυσκολία του πεπτικού μας να την διαχειριστεί), απλά τρέξτε να σωθείτε.

Ναι, αλλα το γάλα είναι δυναμωτικό!
Για να δούμε,..
Ενα λίτρο αγελαδινό γάλα πλήρης περιέχει

-30γρ πρωτεΐνης
-40γρ λίπος
-45γρ υδατάνθρακες (σε μορφή λακτόζης, υπόψιν, ζάχαρη δηλαδή)

Δηλαδή πρέπει να πιεις ένα ολόκληρο λίτρο γάλα, για να πάρεις την πρωτεΐνη που θα σου δώσει μισή και λιγότερο μοσχαρίσια μπριζόλα, και μάλιστα σε καζεΐνη!

Τέλος, ασβέστιο
ναι αλλα το γάλα έχει πολύ ασβέστιο που το χρειαζόμαστε!μάλιστα...πόσο ασβέστιο περιέχει δηλαδή το ποτήρι γάλα που θα πιούμε το πρωί?
Περιέχει 300 μικρογραμμάρια ασβέστιο.

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει 300mg ασβέστιο
1 πιάτο μπρόκολο περιέχει 300mg ασβέστιο
1 κούπα αμύγδαλα περιέχει 300mg ασβέστιο
και πάει λέγοντας...

Δεν θα θίξω καν τα light γάλατα που πίνει η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος..

Και ερχόμαστε στην αρχική διατύπωση του αρθρογράφου, γιατί εγώ αν αποκλείσω εντελώς από την διατροφή μου το αγελαδινό γάλα π.χ θα μου κάνω περισσότερο κακό παρά καλό?Ρητορική φυσικά η ερώτηση...

Οπως υπάρχουν τα στερεότυπα στους "κάντε μόνο την συγκεκριμένη διατροφή" έτσι υπάρχουν και στους "φάτε τα όλα με μέτρο". Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, και έρχεται ΜΟΝΟ με μελέτη και γνώση.
(ασχολήθηκα ΜΟΝΟ με το αγελαδινό γάλα και δεν ανέλυσα ΟΥΤΕ τα μισά, φαντάζομαι είναι εύκολο να υποθέσει κανείς πόσες άλλες τροφές υπάρχουν εκεί έξω που καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε εντελώς από την διατροφή μας...αλλα οι τεράστιες βιομηχανίες που κάνουν μπίζνα με τις τροφές μας είναι μεγάλες, ανίκητες)

Και για να κλείσω, φυσικά και κάνουμε καλό στον οργανισμό μας αποκλείοντας δια παντός ορισμένα είδη τροφής που δεν τα έχουμε ανάγκη και μας προκαλούν ΚΑΙ πρόβλημα. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε ποιες τροφές είναι αυτές, και για ποιο λόγο πρέπει να το κάνουμε.

Ας πούμε το πίτουρο για τις κότες, εεε με συγχωρείτε, τη βρώμη εννοώ. Θέλει κάποιος να συζητήσουμε γιατί δεν πρέπει να βάζουμε αυτό το σκουπίδι στον οργανισμό μας?Αν ναι, ας βάλει σε ένα μπωλ γάλα, ας ρίξει και βρώμη και τρώγοντας το αναλύουμε... :grinning-smiley-043
 
Άρα ισχύει το ίδιο και στο κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα που σημαίνει οτι και στην κετο διατροφή που τα γαλακτοκομικά παίζουν έναν σοβαρό ρόλο θα πρέπει να αποφεύγονται βουτυρο Κερκυρας, guda τυρια κοκ
Οποτε βρισκουμε απο το καλαθι των επιτρεπομενων αλλα υποκατάστατα τους?
 
Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

Τέλος, ασβέστιο
ναι αλλα το γάλα έχει πολύ ασβέστιο που το χρειαζόμαστε!μάλιστα...πόσο ασβέστιο περιέχει δηλαδή το ποτήρι γάλα που θα πιούμε το πρωί?
Περιέχει 300 μικρογραμμάρια ασβέστιο.

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει 300mg ασβέστιο
1 πιάτο μπρόκολο περιέχει 300mg ασβέστιο
1 κούπα αμύγδαλα περιέχει 300mg ασβέστιο
και πάει λέγοντας...

Όχι ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, μόνο ο συσκευασμένος και ενισχυμένος με ασβέστιο.

Ο φυσικός χυμός περιέχει μόλις 11mg ανά 100ml
Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα περιέχει 120mg ανά 100ml (11 φορές παραπάνω!)
Τα 100 γραμμάρια μπρόκολο περιέχουν 47mg ασβέστιο
Τέλος, τα 100 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα (μία τεράστια ποσότητα από θερμιδικής απόψεως! μιλάμε για 575 θερμίδες!) περιέχουν 264mg ασβέστιο (πλάι βέβαια σε πόσα άλλα).


Από τα παραπάνω προκύπτει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι ΜΑΚΡΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ φυσική πηγή ασβεστίου. Μπορείς ίσως να το πάρεις σε συμπληρώματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.


Βάσει των παραπάνω, για να πάρεις την απαιτούμενη δόση ασβεστίου (1.000 mg ημερησίως) χρειάζεσαι:
- 830 ml γάλα 2% ή περίπου 3 ποτήρια ή
- 9 λίτρα φυσικού χυμού πορτοκάλι ή
- 2,1 κιλά μπρόκολο (περίπου 9 ευρώ) ή
- 380 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα (περίπου 2.150 θερμίδες!!!)
 
Άρα ισχύει το ίδιο και στο κατσικίσιο και προβατίσιο γάλα που σημαίνει οτι και στην κετο διατροφή που τα γαλακτοκομικά παίζουν έναν σοβαρό ρόλο θα πρέπει να αποφεύγονται βουτυρο Κερκυρας, guda τυρια κοκ
Οποτε βρισκουμε απο το καλαθι των επιτρεπομενων αλλα υποκατάστατα τους?

Oχι, δεν ισχύει το ίδιο. Ανέφερα το αγελαδινό μόνο που είναι και το σύνηθες γάλα που τρώει ο περισσότερος κόσμος. Το κατσικίσιο γάλα και η κατσικίσια φέτα για παράδειγμα έχει πολύ λιγότερη β-καζεΐνη τύπου Α1, μπορεί κάποιος να τα καταναλώσει με μέτρο πάντα. Από βούτυρα προφανώς καλό είναι να προτιμάς κατσικίσιο και ghee (αλλα και το πρόβειο/αγελαδινό έχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη καζείνη από το γάλα, αλλά αφού υπάρχει το κατσικίσιο...), φυσικά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς λαρδί στο μαγείρεμα, είτε δικής σου κατασκευής είτε αγοραστό.
Βασικά όποιο βούτυρο και να επιλέξεις είσαι οκ, μακριά από μαργαρίνες και διάφορα μαλακά βούτυρα που αλείφουμε σε ψωμιά κ.τ.λ, θάνατος!

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, εγώ ας πούμε χρησιμοποιώ τα παρακάτω, βούτυρο κατσικίσιο και λαρδί λίπος χοιρινό έτοιμο (από ρώσικο σούπερ μάρκετ)

20200510-221700.jpg
 

Ας πούμε το πίτουρο για τις κότες, εεε με συγχωρείτε, τη βρώμη εννοώ. Θέλει κάποιος να συζητήσουμε γιατί δεν πρέπει να βάζουμε αυτό το σκουπίδι στον οργανισμό μας?Αν ναι, ας βάλει σε ένα μπωλ γάλα, ας ρίξει και βρώμη και τρώγοντας το αναλύουμε... :grinning-smiley-043


Για ανάλυσε το που το τρωω ορισμενες φορες.
 
Re: Απάντηση: Re: Άθληση και Διατροφή

Όχι ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, μόνο ο συσκευασμένος και ενισχυμένος με ασβέστιο.

Ο φυσικός χυμός περιέχει μόλις 11mg ανά 100ml
Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα περιέχει 120mg ανά 100ml (11 φορές παραπάνω!)
Τα 100 γραμμάρια μπρόκολο περιέχουν 47mg ασβέστιο
Τέλος, τα 100 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα (μία τεράστια ποσότητα από θερμιδικής απόψεως! μιλάμε για 575 θερμίδες!) περιέχουν 264mg ασβέστιο (πλάι βέβαια σε πόσα άλλα).


Από τα παραπάνω προκύπτει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι ΜΑΚΡΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ φυσική πηγή ασβεστίου. Μπορείς ίσως να το πάρεις σε συμπληρώματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.


Βάσει των παραπάνω, για να πάρεις την απαιτούμενη δόση ασβεστίου (1.000 mg ημερησίως) χρειάζεσαι:
- 830 ml γάλα 2% ή περίπου 3 ποτήρια ή
- 9 λίτρα φυσικού χυμού πορτοκάλι ή
- 2,1 κιλά μπρόκολο (περίπου 9 ευρώ) ή
- 380 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα (περίπου 2.150 θερμίδες!!!)


Οπότε καλύτερα να καταναλώνουμε 1 λίτρο τη μέρα αγελαδινό γάλα σωστά?Και το ασβέστιο που βρίσκεται στην πρωτεΐνη καζεΐνη στο αγελαδινό γάλα που το απορροφάμε δύσκολα ή καθόλου και με κίνδυνο της υγείας μας?

Αν θες να μπεις σε μαθηματικό μοντέλο ασβεστίου, εκεί στο ράφι που υπάρχει το γάλα που θα πάρεις, δίπλα ακριβώς έχει γάλα αμυγδάλου που έχει την ίδια ή και περισσότερη ποσότητα ασβεστίου με το αγελαδινό, πάρε αυτό ή σόγιας, ή αν θέλεις να ξεμπερδεύεις με το ασβέστιο πάρε ένα σακουλάκι με σπόρους chia που έχουν 100mg ασβέστιο ανα κουταλάκι και θα είσαι μια χαρά (και οχι μόνο, έχουν Ω3, έχουν μεγάλες ποσότητες σίδηρου και μαγνήσιου, κ.τ.λ, σουπερ φουντ δηλαδή), φάε 10 κουταλάκια τη μέρα και έχεις πάρει 1000mg ασβέστιο.

Η κουβέντα για το αν παίρνουμε από τις τροφές μας ικανή ποσότητα ασβεστίου είναι μεγάλη και αφορά σχεδόν και όλες τις βιταμίνες, εδώ το 70% των Ελλήνων έχει έλλειψη σε βιταμίνη D (που χωρίς αυτή πάρεις δε πάρεις ασβέστιο ένα και το ίδιο, ή μάλλον σου κάνεις και τεράστια ζημιά!) που ζούμε σε χώρα με 365 μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια.

Εδώ το 99% των ανθρώπων έχουμε έλλειψη μαγνησίου (τα λαχανικά μας πλέον δεν έχουν αρκετή ποσότητα μαγνησίου λόγω κουρασμένων χωμάτων από την καλλιέργεια, λόγω βαρέων μετάλλων, κ.τ.λ) που είναι ίσως ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό.(και η έλλειψη μαγνησίου είναι άτιμη, δεν φαίνεται στην απλή εξέταση αίματος διότι η μεγάλη και σημαντική ποσότητα μαγνησίου είναι αποθηκευμένη στα κύτταρα μας)

Χωρίς μαγνήσιο δεν γίνεται σωστή απορρόφηση βιταμίνης D, χωρίς D και βιταμίνη Κ δεν γίνεται απορρόφηση ασβεστίου. Υπάρχει αυτή η αλυσίδα (τα συμπληρώματα ασβεστίου συνήθως έχουν και βιταμίνη D μέσα για να γίνει η απορρόφηση). Οπότε αν θέλεις να εμβαθύνουμε στο αν παίρνεις 300mg όταν πίνεις ένα ποτήρι γάλα, είναι ΠΟΛΥ μεγάλη συζήτηση.

Προσωπικά συμπληρώνω το ασβέστιο μου με το παρακάτω που μου συνταγογραφεί ο γιατρός μου.

20200510-232401.jpg



Για τα πρακτικά

-Αν ανέφερα φυσικό χυμό και όχι απλά χυμό πορτοκάλι, ζητώ συγνώμη, λάθος μου. Μίλησα για τον χυμό πορτοκαλιού που θα πάρεις από το διπλανό ράφι από αυτό που είναι το γάλα (όλα αυτά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, και πολλά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο), όπως επίσης και το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, ολα αυτά κάπου εκεί έχουν, 300mg ασβέστιο, και δεν περιέχουν β-καζεΐνη. Για να μην σου πω ότι παίρνεις την ίδια ποσότητα και με 3-4 σαρδέλες ή μια φέτα σολομού. Επιλογές, πολλές, και φυσικά όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (ή σύκα π.χ, εξαιρετική πηγή ασβεστίου, νομίζω και μεγαλύτερη περιεκτικότητα από το γάλα)
-Μία κούπα αμύγδαλα, οχι 100 γραμμάρια, και φυσικά στο περίπου είναι κοντά στα 120 γραμμάρια, να σταθούμε ότι μπορεί να έχουν 280mg ασβέστιο π.χ ή 320mg και οχι 300mg?δεν έχει σημασία θεωρώ. Το αν έχουν πολλές θερμίδες και δεν σε παίρνει θερμιδικά να τα φας, απλά κάνεις το κουμάντο σου και φροντίζεις πόση ποσότητα θα φας. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις όλο σου το ασβέστιο από μία πηγή, και δεν είναι και σωστό δηλαδή.
-Μίλησα για ένα πιάτο μπρόκολο, ούτε κούπα, ούτε 100 γραμμάρια, αν όντως δεν είπα πιάτο τότε πάλι λάθος μου . Δεν κάθισα να υπολογίσω με κομπιουτεράκι αν το πιάτο βγαίνει 300mg ή 200mg, δεν είναι αυτό το νόημα.

Δεν έγραψα αυτά τα παραδείγματα ως σύγκριση μικρογραμμαρίων ασβεστίου μεταξύ τροφών, αλλιώς θα αναφερόμουν αποκλειστικά σε γραμμάρια και θα έβαζα μέσα και τις τροφές που έχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, έτσι, για εντυπωσιασμό. Το έγραψα απλά να επισημάνω ότι υπάρχουν και άλλες τροφές σημαντικής πηγής ασβεστίου, δεν χρειαζόμαστε το αγελαδινό γάλα και την καζεΐνη του ως καθημερινή μας τροφή!
 
Η βητα-καζεινη τυπου Α1 και Α2 ειναι αναλογια 1προς1 στις αγελαδες δηλαδη μισες εχουν τον "κακο" τυπο οι αλλες μισες τον "καλο",το κατσικισιο γαλα περιεχει αποκλειστικα Α2,ετσι οπως ηταν αρχικα και οι αγελαδες αρχικα μεχρι να γινει μεταλλαξη,στην Αγγλια-ΗΠΑ ηδη κυκλοφορουν γαλατα Α2 αγελαδινα,γενικα πρεπει να αποφευγουμε το γαλα και προιοντα με καζεινη τυπου Α1 συμφωνα με νεες μελετες που βρισκονται ακομη σε σταδιο ερευνας.
Αποψη μου ειναι η ισορροπημενη διατροφη για τον πολυ απλο λογο οτι αυτη ακολουθειται στον επαγγελματικο αθλητισμο οπου τα εκ. και οι ερευνες πανε πακετο,μηπως ο Κριστιανο που πληρωνει δεκαδες χιλιαδες σε συμβουλους και γιατρους κανει κετο?οι λιπαρες τροφες προκαλουν πολλαπλες συσπασεις στο εντερο ενω τα επεξεργασμενα κρεατα ειναι τροφη για τα σκουπιδια,αλλα και τα κρεατα γενικα οσο πιο μεγαλη παραγωγη τοσο πιο πολυ τιγκαρισμενα ειναι στα αντιβιοτικα,δεν μπορω να νοησω λοιπον το τρωγε μπεικον βουτυρο παιδια καθε μερα και να συνδιαζεται με υγεια,αυτα για Λαπωνες και Σιβηρες τα ακουω βερεσε,στο Αρχιπελαγος Οκιναουα στην Ιαπωνια που εχει τους πιο πολλους υπεραιωνοβιους στον κοσμο και με τα χαμηλοτερα ποσοστα καρκινου παγκοσμιως τρωνε γλυκοπατατε,ρυζι,τοφου,μανιταρια φυκια και λιγα ψαρια κρεατα..σε κατι Ιταλικα χωρια η Ελληνικα νησια με μεγαλο προσδοκιμο ζωης τρωνε ισορροπημενα,στοΕκουαδορ στην κοιλαδα της μακροζωιας δεν τρωνε σχεδον καθολου κρεας..
 
1 ποτηρι γαλα τη μερα (το μισο με τη βρωμη, το μισο με τον καπουτσινο), ενα κεσεδακι γιαουρτι, οχι απαραιτητα αγελαδινο, και 30-40 γραμμαρια τυρι (γραβιερα συνηθως) μου δινουν το καθημερινο ασβέστιο, περαν φυσικα των οσων θα παρω απο αλλες τροφες. Απλα τα παραπανω ειναι πανω κατω σε καθημερινη βαση.
 
Η βητα-καζεινη τυπου Α1 και Α2 ειναι αναλογια 1προς1 στις αγελαδες δηλαδη μισες εχουν τον "κακο" τυπο οι αλλες μισες τον "καλο",το κατσικισιο γαλα περιεχει αποκλειστικα Α2,ετσι οπως ηταν αρχικα και οι αγελαδες αρχικα μεχρι να γινει μεταλλαξη,στην Αγγλια-ΗΠΑ ηδη κυκλοφορουν γαλατα Α2 αγελαδινα,γενικα πρεπει να αποφευγουμε το γαλα και προιοντα με καζεινη τυπου Α1 συμφωνα με νεες μελετες που βρισκονται ακομη σε σταδιο ερευνας.
Αποψη μου ειναι η ισορροπημενη διατροφη για τον πολυ απλο λογο οτι αυτη ακολουθειται στον επαγγελματικο αθλητισμο οπου τα εκ. και οι ερευνες πανε πακετο,μηπως ο Κριστιανο που πληρωνει δεκαδες χιλιαδες σε συμβουλους και γιατρους κανει κετο?οι λιπαρες τροφες προκαλουν πολλαπλες συσπασεις στο εντερο ενω τα επεξεργασμενα κρεατα ειναι τροφη για τα σκουπιδια,αλλα και τα κρεατα γενικα οσο πιο μεγαλη παραγωγη τοσο πιο πολυ τιγκαρισμενα ειναι στα αντιβιοτικα,δεν μπορω νο νοησω λιπον το τρωγε μπεικον βουτυρο παιδια καθε μερα και να συνδιαζεται με υγεια,αυτα για Λαπωνες και Σιβηρες τα ακουω βερεσε,στο Αρχιπελαγος Οκιναουα στην Ιαπωνια που εχει τους πιο πολλους υπεραιωνοβιους στον κοσμο και με τα χαμηλοτερα ποσοστα καρκινου παγκοσμιως τρωνε γλυκοπατατε,ρυζι,τοφου,μανιταρια φυκια και λιγα ψαρια κρεατα..σε κατι Ιταλικα χωρια η Ελληνικα νησια με μεγαλο προσδοκιμο ζωης τρωνε ισορροπημενα,στοΕκουαδορ στην κοιλαδα της μακροζωιας δεν τρωνε σχεδον καθολου κρεας..

Το τόφου και αυτό εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σωστός!Το κατσικίσιο δεν περιέχει αποκλειστικά τύπου Α2, περιέχει και β-καζεΐνη τύπου Α1, απλά σε μικρότερη ποσότητα. Κανείς δεν είπε κάποιος υγιής άνθρωπος στα σωστά κιλά να γυρίσει την διατροφή του σε κετογονική ντε και καλά. Προσωπικά την πρότεινα ως διατροφή χάσιμου κιλών. Αν κάποιος θέλει να χάσει 5-10-20-30 κιλά, ας έχει στο μυαλό του ότι υπάρχει και αυτή η διατροφή, που λειτουργεί πολύ καλύτερα από τις απλές υποθερμιδικές δίαιτες στο χάσιμο λίπους παράλληλα με την καλή λειτουργία του οργανισμού. Aν βέβαια δει τους αιματολογικούς του δείκτες να βελτιώνονται (και γενικότερα η υγεία του) όπως οι δικοι μου π.χ, γιατί οχι να την κάνει και τρόπο ζωής, δική του απόφαση είναι, ούτε οι Ιάπωνες στην Οκινάουα θα του πουν τι πρέπει να τρώει, ούτε οι Αζτέκοι.

Προσωπικά το τι κάνει ο ρονάλντο ή η πλειοψηφία του πλανήτη, με αφήνει παγερά αδιάφορο (αν κάποιος νομίζει οτι αυτοί οι αθλητές τρέφονται υγιεινά και δεν έχουν καμία σχέση με χημικά συμπληρώματα, ας σκεφτεί διπλά). Μελετάω προσεκτικά, λαμβάνω γνώση, κρίνω και ακολουθώ τον δρόμο μου, και φυσικά τα συμπεράσματα μου κατόπιν δοκιμής.
Τίποτα δεν είναι σίγουρο στην διατροφή μας, σαφώς μπορείς να φας χοιρινό τίγκα στα αντιβιοτικά όπως λες, αλλα παράλληλα μπορείς να φας και μπάμια τίγκα στον υδράργυρο, και ντομάτες τίγκα στο φυτοφάρμακο, και μήλο τίγκα στο βερνίκι και κολοκυθάκι τίγκα στο χημικό και πάει λέγοντας. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε το μποστάνι μας, τη φάρμα μας, και να τρώγαμε τα δικά μας προϊόντα, δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον για τους περισσότερους.
 
Τα χημικα συμπληρωματα οπως λες και συ ειναι συμπληρωματα που τα χρησιμοποιουν συνηθως επαγγελματιες,συμπληρωματα πανω στην βασικη διατροφη που κανουμε κουβεντα.
 
Τα χημικα συμπληρωματα οπως λες και συ ειναι συμπληρωματα που τα χρησιμοποιουν συνηθως επαγγελματιες,συμπληρωματα πανω στην βασικη διατροφη που κανουμε κουβεντα.

Πρέπει να αναλύσουμε το αυτονόητο: ότι ο επαγγελματίας αθλητής, που βγάζει λεφτά από το άθλημά του και το σώμα του είναι το εργαλείο του, και έχει ολόκληρο επιστημονικό επιτελείο από πίσω του, δεν κάνει την ιδανική διατροφή και την κάνει ο οπαδός της χ,ψ ακραίας δίαιτας που μπορεί να λέει μείνε νηστικός για δύο μέρες ή μην τρως ολόκληρη ομάδα μακροσυστατικών ή φάει μόνο βούτυρα και μπέικον κλπ. Τα βοηθήματα (που σε κάθε άθλημα είναι διαφορετικά) είναι άλλο θέμα.
 
Πρέπει να αναλύσουμε το αυτονόητο: ότι ο επαγγελματίας αθλητής, που βγάζει λεφτά από το άθλημά του και το σώμα του είναι το εργαλείο του, και έχει ολόκληρο επιστημονικό επιτελείο από πίσω του, δεν κάνει την ιδανική διατροφή και την κάνει ο οπαδός της χ,ψ ακραίας δίαιτας που μπορεί να λέει μείνε νηστικός για δύο μέρες ή μην τρως ολόκληρη ομάδα μακροσυστατικών ή φάει μόνο βούτυρα και μπέικον κλπ. Τα βοηθήματα (που σε κάθε άθλημα είναι διαφορετικά) είναι άλλο θέμα.

Σαφώς και ο επαγγελματίας αθλητής που το σώμα του είναι εργαλείο όπως λες δεν κάνει την ιδανική διατροφή. Κάνει ακραία διατροφή πουσάροντας το κορμί του στα απόλυτα άκρα, γιαυτό και ΠΑΡΑ πολλοί αθλητές αποκτούν προβλήματα σε νεφρά ηπαρ κ.τ.λ. Πολλοί bodybuliders ανα τον κόσμο π.χ καταντάν νεφροπαθείς μεγαλώνοντας. Αμφιβάλεις?
(αν θεωρείς ότι η κετογονική δίαιτα, προκαλεί την οποιαδήποτε "βλάβη" στον οργανισμό εστω και μακροπρόθεσμα, είμαι όλος αυτιά να ακούσω την τεκμηριωμένη άποψη σου, και γιατί όχι να λάβω και γνώση επι τούτου την οποία δεν έχω)