Αττικό πάρκο

Εγώ πάλι παθαίνω απελπισία όταν ξεχωρίζουμε το χταπόδι από το δελφίνι...
Τώρα θα μου πεις άλλη γεύση... άλλο μέγεθος... άλλη κατηγορία...

Αλλά τον σκύλο μέσα στο διαμέρισμα, σε σχέση με το δελφίνι στη δεξαμενή...??? Σιγά τώρα... και τι έγινε?

Αγαπητέ Κώστα όταν μπορέσεις να πας τα πιτσιρίκια σου και στη Δαδιά.
Πέφτει λίγο μακριά (Έβρο) αλλά αξίζει το κόπο. Να δουν γύπες δύο μέτρα και το φυσικό περιβάλλον τους.
Σε δυό τρία μέρη απαντιούνται στην Ευρώπη, ένα από αυτά είναι η Δαδιά.

ήμουν κάτω από την Δαδιά για 16 μήνες
την έχω περπατήσει και ναι θα ήθελα να ξαναπάω όταν μπορέσω

Υπάρχουν περιπτώσεις διάσωσης ειδών, τραυματισμός ζώων, ζώων που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και δεν μπορούν να προσαρμοστούν (χωρίς ρίσκο για τη ζωή τους) στο φυσικό περιβάλλον κτλ.

Γεγονός είναι βέβαια ότι το κλουβί ή η πισίνα ή η εκπαίδευσή τους για το τσίρκο και επιδείξεις είναι ΙΜΟ εντελώς λάθος και απλά αποδεικνύει πόσο εγωπαθή και αναίσθητο είναι το είδος μας...

Η δημιουργία ή η διατήρηση προστατευόμενων πάρκων προφανώς είναι η ενδεδειγμένη λύση, όπως επίσης η απαγόρευση οικοδόμησης και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον των ζώων.

Όλα αυτά, δυστυχώς, απαιτούν πόρους οι οποίοι δεν πρόκειται να βρεθούν αφού όσοι είναι υπεύθυνοι μετρούν με "άλλο" τρόπο το χρήμα...

Η συζήτηση εδώ νομίζω ότι κινείται περισσότερο στο τι είναι υποκριτικό και πιο συγκεκριμένα πoια είναι τα όρια της φιλοζωίας και του σεβασμού στα άλλα είδη του πλανήτη μας.

Last edited:
το να υπαρξει διασωση καποιου ζωου και στη συνεχεια απελευθερωση του στο φυσικο του περιβαλλον,δεν νομιζω οτι εχει καποια σχεση με το θεμα που συζηταμε.
Το να γεννηθει καποιο ζωο σε αιχμαλωσια και να ισχυριζομαστε οτι δεν μπορει να επιβιωσει μονο του,αρα το κραταμε αιχμαλωτο,ειναι ενα ψευτοδιλημμα.Γιατι εξαρχης οι γονεις του δεν επρεπε να τελουν υπο αιχμαλωσια,οποτε και το ιδιο δεν θα ειχε γεννηθει υπο τετοιο καθεστως.

Σωστός είσαι. Όμως το πρώτο λάθος (καταδικαστέο) έχει ήδη γίνει.

Τι να κάνουμε τα 2ης και 3ης γενιάς αιχμάλωτα δελφίνια? Να τα αφήσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον με κίνδυνο να μην επιβιώσουν ή ακόμα χειρότερα να τα σκοτώνουν οι ψαράδες ή να τα ποτίζουν μπύρες τουρίστες για χαβαλέ? (ναι έχει συμβεί και αυτό!)

Μια αγριόπαπια με αναπηρία από σκάγια?

Το σωστό είναι να γίνουν μεγάλα προστατευόμενα πάρκα, αλλά...

Last edited:
η απαντηση ειναι προφανης,εαν θελουμε τη βλεπουμε,αν οχι θα μπλεκουμε σε ψευτοδιλημματα συνεχως.
Δεν ζευγαρωνεις τα αιχμαλωτα ζωα και η ιστορια τελειωνει πολυ γρηγορα.

η απαντηση ειναι προφανης,εαν θελουμε τη βλεπουμε,αν οχι θα μπλεκουμε σε ψευτοδιλημματα συνεχως.
Δεν ζευγαρωνεις τα αιχμαλωτα ζωα και η ιστορια τελειωνει πολυ γρηγορα.

Πως θα το επιβάλεις αυτό? Μήπως με στείρωση?

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερη, από αυτό που γίνεται σήμερα, αυτή η λύση...

Εσύ θα ήθελες να σε στειρώσουν?

Γενικά δεν είναι απλά τα πράγματα...

Ας μείνουμε στο γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό των έμβιων όντων και ας πράξει ότι νομίζει καλύτερο ο γονέας για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών του.

Πάντως γατούλα και σκυλάκι στο διαμέρισμα και χταποδάκι στα κάρβουνα δεν δικαιολογούν υπέρμετρες ευαισθησίες για τα δελφίνια και αγενείς καταδίκες...

-bye-

To κουράσαμε. Τα πράγματα είναι απλά. Όσο υποστηρίζονται οικονομικά τέτοιου είδους εμπόρια, η σκλαβιά θα αυξάνεται.

Νικο μου,μπερδευεις τη βουρτσα με την οδοντοβουρτσα.
Τι σχεση εχει η τροφη σου,με την αιχμαλωσια δικην θεαματος των ζωων?
Η γατουλα και το σκυλακι εχουν αμεση εξαρτιση για την επιβιωση τους τον ανθρωπο και μπορουν να μοιραστουν τον ιδιο χωρο,ειναι εξημερωμενα εδω και χιλιαδες χρονια και ζουν αρμονικα μαζι μας.

Νικο μου,μπερδευεις τη βουρτσα με την οδοντοβουρτσα.
Τι σχεση εχει η τροφη σου,με την αιχμαλωσια δικην θεαματος των ζωων?
Η γατουλα και το σκυλακι εχουν αμεση εξαρτιση για την επιβιωση τους τον ανθρωπο και μπορουν να μοιραστουν τον ιδιο χωρο,ειναι εξημερωμενα εδω και χιλιαδες χρονια και ζουν αρμονικα μαζι μας.

Ρε συ Λάκη γιατί να μπερδεύω εγώ την βούρτσα?

Πάλι από την αρχή θα το πάμε?

Να το πάμε...
Από πότε οι σκύλοι και οι γάτες προσαρμόστηκαν κλεισμένα στο διαμέρισμα?
Η γάτα της γυναίκας μου πήγε στον κτηνίατρο, γιατί έχανε το τρίχωμά της και ο κτηνίατρος της είπε ότι δεν αντέχει το ζώο στο διαμέρισμα γι' αυτό και όποτε ανοίγει η πόρτα τρέχει να εξαφανιστεί!!! Στρες και δυστυχία!
Όταν προσπάθησε να την αφήσει έξω, ώστε να έχει την ελευθερία μέσα - έξω, τη βρήκαμε τη γάτα σε άθλια κατάσταση κάτω από ένα αυτοκίνητο και για πολύ καιρό πλησίαζε μόνο την πεθερά μου!

Τα ίδια και ο σκύλος της...
Δύο βόλτες την ημέρα σε όλη του τη ζωή και στα τελευταία του (όχι από γερατειά) είχε σχεδόν τρελαθεί. Το καρκίνο έβγαλε στο διαμέρισμα...

Κάθε ζώο Λάκη, εξημερωμένο ή όχι, θέλει ελευθερία.

Αυτή είναι η γνώμη μου.

Τώρα για το άλλο που λες για χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, (θεωρητικά μιλώντας) φαντάζομαι ότι δεν θα ήσουν σύμφωνος, μετά χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, με τα κατοικίδια λιοντάρια, βόες, δελφίνια κτλ

Για την διατροφή θα επιμείνω επίσης.
Δεν έχουμε καμία ανάγκη να τρώμε χταπόδια (έμβια με ιδιαίτερη ευφυΐα) και όμως για όλους μας δεν τρέχει τίποτα.

Αποδεχόμαστε δε (όχι όλοι σε αυτό, αλλά η παγκόσμια κοινότητα και οι νόμοι το κάνουν...) το κυνήγι φαλαινών από Νορβηγούς και Ιάπωνες καθώς και το διατροφικό συνήθειο κάποιων στην ανατολή: σκύλος στη σκάρα... και κάποιων πολιτισμένων στη κεντρική Ευρώπη... σαλάμι από άλογο κοκ... λόγω παράδοσης και ιδιαιτεροτήτων των λαών της υφηλίου...

Το γεγονός όμως είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να φάει φάλαινα, σκύλο, άλογο και χταποδάκι λεμονάτο κτλ... κοτόπουλο, μοσχάρι και ψάρια (όλα εκτροφείου) αρκούν για τις πολύτιμες βιταμίνες μας...

Άρα, το διατροφικό κομμάτι, ακόμα και αυτή η πτυχή του ζητήματος, λέει πολλά.... όσον αφορά τις ευαισθησίες μας για τα ζωντανά, δε νομίζεις?

Εκτός αν τα ξεχωρίζεις σε μεγάλα και μικρά, με δάχτυλα ή χωρίς, ευφυή ή λιγότερο ευφυή, θηλαστικά και μη, νόστιμα ή όχι κτλ...

Αν ισχύει αυτό πάντως (δεν το πιστεύω) σε διαβεβαιώ ότι δεν μπερδεύω εγώ τη βούρτσα...

παληκαρι μου,η ιδια η φυση σ'εχει φτιαξει να τρως αλλους ζωντανους οργανισμους για λογους επιβιωσης,τι σχεση εχει το χταποδακι και το αλογο και δε ξερω τι αλλο.
Και αλογο θα φας αν χρειαστει και χταποδακι θα φας αν το θες.Αμα πρεπει να σταματησει ολος ο πλανητης να τρωει το ενα ειδος το αλλο,για να σταματησουμε εμεις να εχουμε σε αιχμαλωσια ζωα και να τα ''καμαρωνουμε'',τι να πω,δεν εχω αλλα επιχειρηματα,σηκωνω τα χερια ψηλα.
Για να εχεις καποιο γατι ή σκυλο στο διαμερισμα,θα πρεπει να του παρεχεις τα στοιχειωδη για να ζει καλα το ζωντανο,αν δεν μπορεις να του τα παρασχεις,τοτε να μη παρεις.

Λάκη δεν μπορώ να σε πείσω για την σχέση των διατροφικών μας συνηθειών (για μας που το συζητάμε και όχι για τον υπόλοιπο πλανήτη) με την αιχμαλωσία των ζωντανών....

Τελευταία προσπάθεια:
...και τα δύο έχουν σχέση με την αντίληψη που έχουμε για τα ζωντανά (και σίγουρα η φύση δεν με υποχρέωσε να τρώω όλα τα ζωντανά!)
Μου κάνει υποκριτικό να σε ενοχλεί η αιχμαλωσία τους και να μην ενοχλείσαι από τη ΠΕΡΙΤΤΗ θανάτωσή τους!

Για τα ζώα στα διαμερίσματα, χαίρομαι που συμφωνούμε (παρ´ότι τα "στοιχειώδη" δεν είναι η ακριβώς η λέξη που θα χρησιμοποιούσα - καταλαβαίνω όμως τι θέλεις να πεις).
Γνώμη μου είναι ότι σε πολυκατοικία δεν πληρούνται τα "στοιχειώδη". Θες αυλή για να εκπληρώσεις τις ελάχιστες καλές συνθήκες για μια γάτα ή ένα σκύλο.

(δεν το συζητάω καν για φίδια, ψάρια κτλ)

Αλλιώς να δεχόμαστε ότι περνάνε μια χαρά και τα δελφίνια στις πισίνες.

Δεν θα ήταν άσχημο λοιπόν (ΙΜΟ) να είμαστε το ίδιο "επιθετικοί" και σε φίλους που διατηρούν ζωάκια κλεισμένα σπίτι τους... με δυό ώρες βόλτες στα πεζοδρόμια κάθε μέρα...
Αν δεν μας "κάνει" κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα τσακωθούμε κι όλας με το κολλητό... ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις, για όσους πάμε τα παιδιά μας στο Αττικό Πάρκο, επί παραδείγματι. Δεν γνωριζόμαστε και μεσολαβεί και το πληκτρολόγιο που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει τα γραπτά του άλλου και διατηρεί δικά του όρια ευθιξίας!

-bye-

Last edited:
Λάκη δεν μπορώ να σε πείσω για την σχέση των διατροφικών μας συνηθειών (για μας που το συζητάμε και όχι για τον υπόλοιπο πλανήτη) με την αιχμαλωσία των ζωντανών....

Τελευταία προσπάθεια:
...και τα δύο έχουν σχέση με την αντίληψη που έχουμε για τα ζωντανά (και σίγουρα η φύση δεν με υποχρέωσε να τρώω όλα τα ζωντανά!)
Μου κάνει υποκριτικό να σε ενοχλεί η αιχμαλωσία τους και να μην ενοχλείσαι από τη ΠΕΡΙΤΤΗ θανάτωσή τους!

Για τα ζώα στα διαμερίσματα, χαίρομαι που συμφωνούμε (παρ´ότι τα "στοιχειώδη" δεν είναι η ακριβώς η λέξη που θα χρησιμοποιούσα - καταλαβαίνω όμως τι θέλεις να πεις).
Γνώμη μου είναι ότι σε πολυκατοικία δεν πληρούνται τα "στοιχειώδη". Θες αυλή για να εκπληρώσεις τις ελάχιστες καλές συνθήκες για μια γάτα ή ένα σκύλο.

Δεν θα ήταν άσχημο λοιπόν (ΙΜΟ) να είμαστε το ίδιο "επιθετικοί" και σε φίλους που διατηρούν ζωάκια κλεισμένα σπίτι τους... με δυό ώρες βόλτες στα πεζοδρόμια κάθε μέρα...
Αν δεν μας "κάνει" κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα τσακωθούμε κι όλας με το κολλητό... ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις, για όσους πάμε τα παιδιά μας στο Αττικό Πάρκο, επί παραδείγματι. Δεν γνωριζόμαστε και μεσολαβεί και το πληκτρολόγιο που ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει τα γραπτά του άλλου και διατηρεί δικά του όρια ευθιξίας!

-bye-
Τα σκυλιά δεν ζουν στην αιχμαλωσία,εκτός από συγκεκριμένο είδος άγριων σκύλων τα υπόλοιπα δεν επιβιώνουν στην άγρια φύση,δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Μια χαρά ζούνε στο δρόμο και τα σκυλάκια και τα γατάκια... αν βάζεις και σε συγκεκριμένα σημεία λίγο νεράκι σου κάνουν και "γουρ γουρ" χωρίς να σε ξέρουν... ;)

...αλλά αυτά είναι αδέσποτα...

τσπ... είναι προφανές ότι δεν μπορώ να μεταδώσω αυτό που έχω να πω...

Τα αδέσποτα έχουν μέσω όρο ζωής 2 έτη.Η συντριπτική πλειοψηφία πεθαίνει με τραγικό τρόπο.Δεν έγραψα για αδέσποτα αλλά για τον σκύλο στην άγρια φύση.Δεν ειρωνεύτηκα τα αδέσποτα,φιλοξενώ 3.

Τελευταία προσπάθεια:

-bye-

θα με τρελανεις ρε Νικο,εγραψα εγω καπου οτι δεν μ'ενοχλει η περιττη θανατωση?
μ'αρεσει που το τονιζεις κι ολας.
Δεν σου εχει επιβαλλει η φυση να τρως αλλους οργανισμους?
Τα φυτα εχουν υποτυπωδη νοημοσυνη,παψε να τα τρως.
Τα ζωα εχουν προσωπικοτητα,παψε να τα τρως.
Το νερο εχει ''μνημη'',παψε να την καταστρεφεις πινοντας το.
Για τον αερα δεν γνωριζω κατι,αλλα για καλο και για κακο,παψε να αναπνεεις.