Audio Grade Ethernet Switch

Εγώ θα το έβαζα δίπλα στο άλλο router ή κάπου ενδιάμεσα.
Ας πούμε 2 μέτρα μακριά από το router, 3 μέτρα μακριά από το streamer.

Βασικό, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Αυτό είναι κάτι που έχει δώσει διαφορά σε όποιο σύστημα έχει μπει.
Η διαφορά σε εμένα που έχω ήδη προσεγμένο δίκτυο ήταν στην ησυχία και στη στερεοφωνική εικόνα.
Συνηθίζουμε να λέμε "να δεν άκουγα θόρυβο"
Πόσες φορές όμως έχουμε κλείσει έναν απορροφητήρα και τότε καταλαβαίνουμε πόσο ενοχλητικός ήταν;
Σε προσεγμένο δίκτυο πληροφορικάριου και έκανε τόση διαφορά, σε δίκτυο πίτα στο σκουπίδι το αφήνουμε στη φαντασία σας:love:

• Like
Reactions: Tzimisce
Πάμε τώρα στα 10 με 15 άτομα που ίσως μαζευτούν η εκτύπωση πλακετών είναι μακρινό όνειρο.
Για να κρατήθει το κόστος χαμηλά θα κάνουμε χρήση της πλακέτας του zyxel στην οποία θα αλλαχτούν τα ολοκληρωμένα που πρέπει τα ρολόγια και τα smd. Το επίπεδο δυσκολίας αυτής της εργασίας είναι υψηλό, από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε όλοι θα βρω ηλεκτρονικό να αναλάβει τη δουλειά αυτή με την επίβλεψη του άλλου Δημήτρη.
Μιας και όλοι αναμένεται το κόστος μπορώ να γράψω το εξής.
Τα υλικά θα κοστίσουν κάτι λιγότερο από 200 ευρώ (υπολογίζω και το κουτί) δεν υπολογίζω τη δουλειά του ηλεκτρονικού.
Με τον παραπάνω τρόπο το project δεν είναι πια diy.
Ποσα ατομα πρεπει να μαζευτουμε για να δωσουμε παραγγελια για πλακετα;

Να κάνω κι εγώ μία ερώτηση.
Στο σπίτι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 gigabit switches που μοιράζουν δίκτυο σε διάφορα σημεία (αποθήκη, γραφείο, σαλόνι κλπ) μέσα από cat5e καλώδια που τρέχουν παντού. Δύο από αυτά τα switches (αυτά που είναι με κόκκινο στο παρακάτω σχέδιο) περιμένω να τα αντικαταστήσω με κινέζικα 2.5gbps switches.

Έχει νόημα να μπουν τα αναβαθμισμένα switches που συζητάτε, στο τέλος της αλυσίδας πριν τα streamers μου (ένα rpi 4 με allo boss στο σαλόνι και ένα allo usb signature > topping D70 στο γραφείο), ή επειδή όλο το οικιακό δίκτυο είναι - με audiophile όρους - χαωτικό, κάτι τέτοιο είναι ανούσιο;

Αυτή είναι η τοπολογία, αν βοηθάει

1765106586482.png

Ξέρω / υποθέτω ότι θα δημιουργήσω πρόβλημα τώρα, αλλά στην δική μου πλακέτα δεν θέλω να βάλει κανένας ηλεκτρονικός χέρι αν δεν είναι ο ίδιος ο dim dim.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι ο dim dim δεν μπορεί , όπως είναι αδύνατον να φτιάξω όλα τα κουτιά εγώ..

Στην δική μου πλακέτα θα αλλάξω εγώ ο ίδιος τα smd και όχι κάποιος ξένος (εκτός φόρουμ δηλαδή)

Να διευρινίσουμε κάτι: Απαιτούνται ικανότητες DIY για τη συμμετοχή στο project; Διότι, αν απαιτούνται, δηλώνω εντελώς ακατάλληλος.
Έλα βρε Μιχάλη, δεν διαβάζεις, ακριβώς για αυτό το λόγο λέω να τα κάνει ηλεκτρονικός έτοιμο προϊόν θα πάρεις.

Ξέρω / υποθέτω ότι θα δημιουργήσω πρόβλημα τώρα, αλλά στην δική μου πλακέτα δεν θέλω να βάλει κανένας ηλεκτρονικός χέρι αν δεν είναι ο ίδιος ο dim dim.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι ο dim dim δεν μπορεί , όπως είναι αδύνατον να φτιάξω όλα τα κουτιά εγώ..

Στην δική μου πλακέτα θα αλλάξω εγώ ο ίδιος τα smd και όχι κάποιος ξένος (εκτός φόρουμ δηλαδή)
Εσύ λοιπόν είσαι ναι στα υλικά και όχι στον ηλεκτρονικό κατανοητό αν και δεν έχεις ακούσει καν ποιος θα είναι, αστεία το έγραψα ότι θα τα κάνεις εσύ τα κουτιά το ποιο πιθανό είναι και αυτά ο ηλεκτρονικός.

Θα ήθελε να μου πει κάποιος που ξέρει πως παίζει το Switch με όλες του τις αναβαθμίσεις του πως παίζει; Ποια είναι τα θετικά του;..
Απλά θέλω να καταλάβω διότι έχω ένα Switch Netgear στοκ, απείραχτο αλλά με ψαγμενη τροφοδοσία από εμένα..
Θέλω να μου πείτε πόσο καλύτερο θα είναι στα 200 ευρώ που θέλει αυτο περίπου..
Ρωτώ για να συμμετέχω και εγώ, αν όντως κάνει σοβαρή δουλειά..

Έχει νόημα να μπουν τα αναβαθμισμένα switches που συζητάτε, στο τέλος της αλυσίδας πριν τα streamers μου (ένα rpi 4 με allo boss στο σαλόνι και ένα allo usb signature > topping D70 στο γραφείο), ή επειδή όλο το οικιακό δίκτυο είναι - με audiophile όρους - χαωτικό, κάτι τέτοιο είναι ανούσιο;

Για αρχή θα βοηθούσε πάρα πολύ να στήσεις ένα isolated vlan μόνο για το audio κομμάτι σου.
Μετά, μπορείς μόνο με ένα switch να δίνεις σε αυτό.

Εσύ λοιπόν είσαι ναι στα υλικά και όχι στον ηλεκτρονικό κατανοητό αν και δεν έχεις ακούσει καν ποιος θα είναι, αστεία το έγραψα ότι θα τα κάνεις εσύ τα κουτιά το ποιο πιθανό είναι και αυτά ο ηλεκτρονικός.

Δεν έγινα κατανοητός ;;

Δεν θα πειράξει πλακέτα δική μου ηλεκτρονικός εκτός φόρουμ , πόσο μάλλον το κουτί !

Παιδιά, το project θα είναι ορθάνοιχτο. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να το υλοποιήσει όπως θέλει και "όσο" θέλει.

Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν επαφή με DIY και ο μόνος τρόπος να συμμετέχουν είναι να προκύψει έτοιμο ολοκληρωμένο μηχάνημα. Όπως είπε και ο έτερος Δημήτρης, θα δούμε πως μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό, σε συνεργασία με κάποιον σοβαρό επαγγελματία του χώρου.

Αλλά και οι DIYers (που είναι κανονικά το κοινό ενός τέτοιου project) θα μπορέσουν να αποκτήσουν σκέτη πλακέτα, την οποία θα ενσωματώσουν όπως θέλουν στην κατασκευή τους, κάνοντας τις απαραίτητες μόντες στην πλακέτα του εμπορικού switch και ενσωματώνοντας τα πάντα σε κουτί της αρεσκείας τους.

Τώρα, το πόσο καλύτερα παίζει το συγκεκριμένο switch σε σχέση με κάποιο εμπορικό που έχει απλά αλλαγμένο το εξωτερικό τροφοδοτικό, δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Για αρχή τα διάφορα εμπορικά switches έχουν ούτως ή άλλως διαφορετικούς μεταξύ τους ήχους. Δεν είναι χαοτικές οι διαφορές, αλλά υπάρχουν.
Μετά μπαίνει στην εξίσωση και το αλλαγμένο εξωτερικό τροφοδοτικό (άπειρες οι επιλογές) και χάνεται εντελώς η δυνατότητα εκτίμησης.

Οπότε μόνο με απ' ευθείας σύγκριση συγκεκριμένων μηχανημάτων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα.

Για αρχή θα βοηθούσε πάρα πολύ να στήσεις ένα isolated vlan μόνο για το audio κομμάτι σου.
Μετά, μπορείς μόνο με ένα switch να δίνεις σε αυτό.
Καταλαβαίνω τη χρησιμότητα, αλλά το φοβάμαι σε αυτή τη φάση. Εδώ και μόλις μία εβδομάδα μαθαίνω το proxmox, οπου εχω βαλει σε δικό του vm το roonserver (πριν έτρεχε σε ένα nuc με ubuntu bare metal μαζί με όλα τα άλλα services - *arr, deluge, vpn, emby και ένα κάρο άλλα) και δεν θέλω ακόμα να μπλέξω με vlan. Άσε που χρειάζομαι και νέο router (το Asus ax-rt92u δεν υποστηρίζει) ή managed switch, σωστά;

• Like
Reactions: Tzimisce
Πρακτικά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν είναι απλό.
Πρέπει το modem του παρόχου να δουλεύει μόνο σαν modem και τίποτα άλλο.
Όλα τα υπόλοιπα, DHCP, routing, WiFi κλπ να τα χειρίζεται ένα managed router.
Αυτό αν δεν το κάνει κάποιος που ξέρει πολύ καλά τι να κάνει, οι πιθανότητες είναι να... χρειαστείς κάποιον που ξέρει για να σου το διορθώσει. 😉

Οπότε, μόνος σου, βήμα βήμα, για να μπορείς να επαναφέρεις κάποια ρύθμιση που μπορεί να σπάσει το δίκτυο σου.

• Like
Reactions: NassosT
Απαντώντας συνοπτικά.
Σύστημα: ρούτερ μετά streamer ακολουθεί dac τέλος ενισχυτής και ηχεία.
Όσα περισσότερα τα swiches πριν το streamer τόσο μεγαλύτερος ο θόρυβος που θα διορθώσει το ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ στην αλυσίδα που θα είναι το δικό μας.
Να κάνω αύριο μια κουβέντα με το Γιατρά και με κάνα δυο ηλεκτρονικούς που θα περάσουν συνέντευξη πρώτα από το dimdim :cool:για να μπορέσω να απαντήσω στο πόσοι πρέπει να είμαστε λίγο υπομονή.
Όσοι επιθυμουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ας μας ενημερωσουν σε τι θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας.
1. Υλικά
2. Τροφοδοσία
3. Κουτί
4. Ηλεκτρονικός.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis
Ας πω δυο λόγια μιας και μάλλον άνοιξε το κουτί της Πανδώρας εδώ..

Για αρχή, η κατασκευή απαιτεί DIY. Δεν είναι έτοιμη συσκευή που την βάζεις στην πρίζα και παίζει.

Πρόκειται ουσιαστικά για βελτίωση του switch Zyxel GS-108B v3 με αλλαγή των on-board σταθεροποιητών του (ενός γραμμικού και ενός διακοπτικού) με κορυφαία γραμμικά.
Επίσης αντικαθίσταται το ρολόι του (τυπικός κρύσταλλος) με πολύ καλύτερο ρολόι με εξίσου κορυφαίο τροφοδοτικό.
Όλα τα παραπάνω τροφοδοτούνται από έναν τοροειδή μετασχηματιστή τάσης 4V AC / 50VA και πρέπει να μπουν σε κάποιο νέο κουτί.

Οπότε για αρχή απαιτείται μια πλακέτα με κολλημένα ένα μάτσο αρκετά δύσκολα στην κόλληση SMD εξαρτήματα.
Επειδή τέτοια πλακέτα δεν κολλιέται εύκολα ούτε από προχωρημένους DIYers, η ιδέα είναι να παραγγελθεί ένας αριθμός έτοιμων, κολλημένων πλακετών σε τοπική μονάδα παραγωγής πλακετών.
Οπότε το πραγματικά δύσκολο κομμάτι οι ενδιαφερόμενοι θα το πάρουν έτοιμο.
Μιλάμε για κάτι τέτοιο:

View attachment 262238

Μετά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μόντες στην πλακέτα του switch ώστε να προσαρμοστεί η δικιά μου πλακέτα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αποκολληθούν δυο ολοκληρωμένα (ένα 8 pin DIP και ένα SOT-23):

View attachment 262239

Καθώς και ο κρύσταλλος:

View attachment 262240

Για να ξεκολλήσουν τα ολοκληρωμένα θα χρειαστεί θερμός αέρας, για τον κρύσταλλο αρκεί ένα κλασικά κολλητήρι.

Με τον θερμό αέρα μπορώ να βοηθήσω, αρκεί να γίνουν όλες οι πλακέτες μαζί.

Το τελικό μοντάρισμα περιλαμβάνει την σύνδεση των τροφοδοσιών με τρία καλώδια και του ρολογιού με ένα ομοαξονικό:

View attachment 262241

Στο τέλος όλα πρέπει να μπουν σε κάποιο μεταλλικό κουτί.

Αυτό είναι στο χέρι του καθενός σας, πως θέλει να το χειριστεί.
Η βασική απαίτηση είναι να είναι μεταλλικό το κουτί, να γειωθεί μέσω του καλωδίου ρεύματος και να κάνει επαφή το μεταλλικό περίβλημα των RJ45 με το μεταλλικό κουτί.

Προσωπικά επιλέγω να βάζω και ένα φίλτρο EMI/RFI στο IEC, κάτι σαν αυτό:

View attachment 262242

Οπότε στο σύνολό της και με δεδομένο ότι τις πλακέτες θα τις πάρετε έτοιμες, την κατασκευή θα την χαρακτήριζα σχετικά εύκολη για έναν DIYer.

Αλλά είναι DIY. Απαιτεί κάποια σχετική εμπειρία ή πρόσβαση σε άνθρωπο που έχει σχετική εμπειρία.

Μην περιμένετε από εμένα να βοηθήσω στο πρακτικό σκέλος, πέραν του θερμού αέρα (αν χρειαστεί). Δυστυχώς δεν έχω τόσο χρόνο και τρέχω ήδη πολύ περισσότερα προσωπικά projects απ' ότι θα έπρεπε.

Φυσικά μέσω του φόρουμ μπορώ να προσφέρω απεριόριστη βοήθεια.

Όσο αφορά το κόστος, η ίδια η πλακέτα στοιχίζει πενταροδεκάρες, τα εξαρτήματα που θα κολληθούν πάνω της λίγο κάτω από πενηντάρικο, ο μετασχηματιστής (αν θυμάμαι καλά) κάπου στα 30-35€, το κουτί περίπου άλλα τόσα (αν αγοραστεί από τον γνωστό Ιταλό) και το φίλτρο περίπου στα 4€.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το κόστος κολλήματος των εξαρτημάτων στην πλακέτα (pick-n-place), αλλά δεν είναι μεγάλο, δεν θα επηρεάσει σημαντικά το τελικό κόστος.

Φυσικά θα χρειαστείτε και το ίδιο το switch, που αυτή τη στιγμή κάνει περίπου 25€.

Οπότε δεν είναι φτηνό project (σε απόλυτα νούμερα), αλλά η προσθήκη του σε ένα ήδη σοβαρό σύστημα σίγουρα φέρνει αποτέλεσμα.

Εκτιμώ ότι αν μαζευτούν τουλάχιστον 10 συμμετοχές μπορούμε να το ξεκινήσουμε.

Θα ποστάρω σχετικά και στην DIY κατηγορία, όπου κανονικά ανήκει το συγκεκριμένο project.

Θα ήθελα μία διευκρίνιση..

Με το project ολοκληρωμένο, πόσα "κουτιά" θα έχουμε ;; 1 ή 2 ;;

Απαντώντας συνοπτικά.
Σύστημα: ρούτερ μετά streamer ακολουθεί dac τέλος ενισχυτής και ηχεία.
Όσα περισσότερα τα swiches πριν το streamer τόσο μεγαλύτερος ο θόρυβος που θα διορθώσει το ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ στην αλυσίδα που θα είναι το δικό μας.
Να κάνω αύριο μια κουβέντα με το Γιατρά και με κάνα δυο ηλεκτρονικούς που θα περάσουν συνέντευξη πρώτα από το dimdim :cool:για να μπορέσω να απαντήσω στο πόσοι πρέπει να είμαστε λίγο υπομονή.
Όσοι επιθυμουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ας μας ενημερωσουν σε τι θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας.
1. Υλικά
2. Τροφοδοσία
3. Κουτί
4. Ηλεκτρονικός.

Στα 1,2,3 ναι

Στο 4 όχι

Ένα Μισό μυαλό κι' αυτό χειμώνα-καλοκαίρι!

Νέώτατη Λίστα:
  1. analog-jimaras 2 τεμ
  2. Κώστας Ζαγγογιαννης
  3. Sonus Naturalis
  4. Vlad66
  5. petronik
  6. Hunter
  7. Λάκης
Έχω ξεχάσει κανένα; 😠 :mad: 💢
Είναι η παραπάνω λίστα πλήρης ξεχάσαμε κανέναν, ο Αϊ Βασίλης θα κουβεντιάσει με τα ξωτικά του αύριο μη μείνει κάποιο παιδάκι χωρίς Δώρο. Χο Χο Χο.