Audio Grade Ethernet Switch

Έχει αποδειχθεί (και το έχουμε αποδεχθεί όσοι ασχολούμαστε με το χόμπι) ότι από τη στιγμή που έχεις ένα σωστό καλώδιο, πολλαπλάσια ποσά δεν δίνουν πολλαπλάσιες βελτιώσεις.
Μπορεί με 100€ να φτάσεις το 90%+ της απόδοσης ενός καλωδίου αξίας 1000€.
Νομίζω με κλέβεις το πορτοκαλί ήταν πιο κοντά απο το 90% και την παρομοίωση ας την κάνουμε με 500 ευρω το 90% με 100 ευρω το 75%

Τα νέα των σημερινών ακροάσεων.
Δοκιμάσαμε καλωδια usb και δικτύου φτηνά, μεσαία, ακριβά.
Αρχικά να πω οτι οι αλλαγες ανάμεσα σε καλώδια δικτύου είχαν διαφοροποιήσεις στο άκουσμα πολύ μεγαλύτερες απο τις αλλαγές ανάμεσα σε καλωδια usb.
Ας ξεκινήσουμε με τα usb.
To οικονομικό Αtlas των 70 ευρω πολύ κοντά στο neotech της μεσαίας κατηγορίας το οποίο ήταν επίσης πολύ κοντά στο hi-end το ασημένιο της wireworld. Όλα αρκετά κοντά με τη σειρά αξίας τους. Δίνουμε μια μικρη ,αβαντα στο wireworld που ήταν άστρωτο.
Πάμε στα δικτύου τωρα.
Το φτηνο που δίνουν δώρο με το ρουτερ σε σχέση με λίγο πιο ακριβά των 5-15 ευρώ πολύ κοντά σχεδον το ιδιο, το δικο μου το πορτοκαλί ή οπως το βάφτισε ο DimDim entry level hi-end είχε μεγάλη διαφορά εμφανίζοντας βάθος σκηνής και αρμονικές που δεν υπήρχαν πρίν.
Το wireworld red ναι ειναι καλύτερο απο το πορτοκαλακι, στα σημεία ομως και σε καποια κομμάτια ίσως και όχι.
Οπότε αν τα βάλουμε κάτω η διαφορά ενός καλωδίου diy ethernet των 80 ευρω σε σχέση με το απλο καλο των 10-15 ευρω δικαιολογεί απόλυτα τη σχέση αποδοση κόστος ηχητικά. Από τα 80 στα 360 το μετρο δεν είμαι τόσο σίγουρος. Αλλά αυτο ειναι το σπορ μας θες λίγο παραπάνω απο ενα επίπεδο και πάνω το πληρώνεις ακριβά.

Ποιό είναι το atlas που δοκιμάσατε?

Οπότε έτσι προκύπτει και η φορά των καλωδίων γενικοτερα
Η κατευθυντικοτητα που λενε οι κατασκευαστες δεν αφορα το που κολλας τη θωρακιση , αλλα τη φυσικη δομη των κρυσταλλων του μεταλλου οταν φυγει απο τη μηχανη που το φτιαχνει. Ισχυριζονται οτι τη φορα την αποκτα ο αγωγος εξ αιτιας του τροπου τραβηγματος του μεταλλου .
Το σημειο οπου κολλας τη θωρακιση , οντως ειναι στην εισοδο του καλωδιου ( 2 conductor+shield ,δηλαδη balanced καλωδιο και οχι ομοαξωνικο ).
Εξαιρεση αποτελουν τα καλωδια βραχιονα του πικαπ, οπου η θωρακιση ειναι κολλημενη στην εξοδο του καλωδιου , ειτε στο πλην του RCA , ειτε βγαζοντας την εξω απο τα RCA χωρις να τα ακουμπα καθολου και γειωνοντας την στο ground terminal του phono preamp.

Last edited:
Νομίζω με κλέβεις το πορτοκαλί ήταν πιο κοντά απο το 90% και την παρομοίωση ας την κάνουμε με 500 ευρω το 90% με 100 ευρω το 75%

Δεν μιλάω συγκεκριμένα βρε, γενικά μιλάω με τυχαία νούμερα! 😂

Αφού δεν είχαμε καν καλώδιο των 1000€!

Η κατευθυντικοτητα που λενε οι κατασκευαστες δεν αφορα το που κολλας τη θωρακιση , αλλα τη φυσικη δομη των κρυσταλλων του μεταλλου οταν φυγει απο τη μηχανη που το φτιαχνει. Ισχυριζονται οτι τη φορα την αποκτα ο αγωγος εξ αιτιας του τροπου τραβηγματος του μεταλλου .
Το σημειο οπου κολλας τη θωρακιση , οντως ειναι στην εισοδο του καλωδιου ( 2 conductor+shield ,δηλαδη balanced καλωδιο και οχι ομοαξωνικο ).
Εξαιρεση αποτελουν τα καλωδια βραχιονα του πικαπ, οπου η θωρακιση ειναι κολλημενη στην εξοδο του καλωδιου , ειτε στο πλην του RCA , ειτε βγαζοντας την εξω απο τα RCA και γειωνοντας την στο ground terminal του phono preamp.
Καλός τον, αυτο με την κρυογεννεση ποτέ μου δεν το κατάλαβα, κάποτε μαλιστα ειχα βαλει και έναν απο τους χημικούς στην εταιρεία να συγκρινει ένα χαλκινο καλώδιο κανονικό και ένα κρυογγενημενο στο μικροσκόπιο τους. Μου είπε δεν είδε κάποια διαφορά.
Εμείς κάναμε κουβέντα για τη φορά του καλωδίου δικτύου που η wireworld και πολλοί άλλοι σοβαροί κατασκευαστές βάζουν.
Δεν ειναι off topic αυτή η κουβέντα μιας και το swich υπο κατασκευή, (για την ακρίβεια είμαστε στη συλλογή των υλικών), ΑΚΟΥΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στα καλώδια δικτύου μεταμορφωνοντας τον ήχο.
Αρε τυχεροί άλλοι δίνουν ένα σκασμό λεφτά για dac με φίλτρα. Εσείς θα παίζεται με καλώδια.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Καλός τον, αυτο με την κρυογεννεση ποτέ μου δεν το κατάλαβα, κάποτε μαλιστα ειχα βαλει και έναν απο τους χημικούς στην εταιρεία να συγκρινει ένα χαλκινο καλώδιο κανονικό και ένα κρυογγενημενο στο μικροσκόπιο τους. Μου είπε δεν είδε κάποια διαφορά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να βρω αρκετές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέθοδο, αλλά.... Μπορώ ως χημικός να σου πω με σιγουριά και μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση με τα υλικά, ότι όταν ένα υλικό το λιώνεις και μετά το ψύχεις ακαριαία για να το φέρεις ξανά σε στερεή κατάσταση, διαγράφεις την θερμική του ιστορία, το φέρνεις δηλαδή στην αρχική του κατάσταση όπου δεν υπάρχουν άτακτα σχηματισμένοι κρύσταλλοι στο εσωτερικό του (η οποίοι προκύπτουν όταν κάτι το λειώνεις και το ξαναπίζεις (όχι ακαριαία)). Η ακαριαία ψύξη γίνεται με χρήση υγρού αζώτου (-180 βαθμούς). Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο κάνουν και παράλληλα κατά την διαδικασία με κάποιο τρόπο εξαγνίζουν κι όλας το μέταλλο.

Ένα καθημερινό - καλοκαιρινό παράδειγμα είναι τα παγωτά. Αν βάλεις ένα παγωτό στην κατάψυξη το καλοκαίρι, την πρώτη φορά που θα το βγάλεις θα είναι μαλακό. Αν το αφήσεις να λιώσει και το ξαναβάλεις στην κατάψυξη, την επόμενη φορά θα είναι πέτρα.

Last edited:
  • Like
Reactions: Λάκης
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να βρω αρκετές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέθοδο, αλλά.... Μπορώ ως χημικός να σου πω με σιγουριά και μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση με τα υλικά, ότι όταν ένα υλικό το λιώνεις και μετά το ψύχεις ακαριαία για να το φέρεις ξανά σε στερεή κατάσταση, διαγράφεις την θερμική του ιστορία, το φέρνεις δηλαδή στην αρχική του κατάσταση όπου δεν υπάρχουν άτακτα σχηματισμένοι κρύσταλλοι στο εσωτερικό του (η οποίοι προκύπτουν όταν κάτι το λειώνεις και το ξαναπίζεις (όχι ακαριαία)). Η ακαριαία ψύξη γίνεται με χρήση υγρού αζώτου (-180 βαθμούς). Θεωρώ ότι κάτι παρόμοιο κάνουν και παράλληλα κατά την διαδικασία με κάποιο τρόπο εξαγνίζουν κι όλας το μέταλλο.

Ένα καθημερινό - καλοκαιρινό παράδειγμα είναι τα παγωτά. Αν βάλεις ένα παγωτό στην κατάψυξη το καλοκαίρι, την πρώτη φορά που θα το βγάλεις θα είναι μαλακό. Αν το αφήσεις να λιώσει και το ξαναβάλεις στην κατάψυξη, την επόμενη φορά θα είναι πέτρα.
Αρκεί να μην καταναλώσεις το παγωτο-πετρα.
Πως όμως,επιστημων ανθρωπος,ασχολείσαι με τα ποταπά καλώδια;

Εμείς κάναμε κουβέντα για τη φορά του καλωδίου δικτύου που η wireworld και πολλοί άλλοι σοβαροί κατασκευαστές βάζουν.
Δεν ειναι off topic αυτή η κουβέντα μιας και το swich υπο κατασκευή, (για την ακρίβεια είμαστε στη συλλογή των υλικών), ΑΚΟΥΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στα καλώδια δικτύου μεταμορφωνοντας τον ήχο.
Αρε τυχεροί άλλοι δίνουν ένα σκασμό λεφτά για dac με φίλτρα. Εσείς θα παίζεται με καλώδια.
Λέω απλά αυτά που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές, για να ξέρουμε τη διαφορά απο το θέμα γείωσης της θωράκισης.

Πληροφορίες AI για Κρυογένεση Καλωδίων

Ερώτημα: "κρυογένεση καλώδια"

κρυογονική επεξεργασία συμβατικών καλωδίων ήχου.

Εξειδικευμένα Κρυογονικά Καλώδια
Αυτά τα καλώδια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε περιβάλλοντα εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών (κοντά στο απόλυτο μηδέν, έως και 4 millikelvin ή -273°C).
  • Υλικά: Κατασκευάζονται από υλικά με πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, όπως κράματα χαλκού-νικελίου ή ανοξείδωτου χάλυβα, και μερικές φορές από υπεραγώγιμα υλικά όπως νιόβιο-τιτάνιο (NbTi).
  • Εφαρμογές: Χρησιμοποιούνται σε κβαντικούς υπολογιστές, ιατρικό εξοπλισμό MRI, διαστημικές εφαρμογές, και επιστημονική έρευνα, όπου η διατήρηση της ακεραιότητας του σήματος και η ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας είναι κρίσιμες.
Κρυογονική Επεξεργασία Καλωδίων Ήχου (Audiophile)
Αυτή είναι μια τεχνική μετα-παραγωγής όπου τα συμβατικά καλώδια, συνήθως καλώδια ήχου (ηχείων, διασυνδέσεων), ψύχονται ελεγχόμενα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (περίπου -196°C) και στη συνέχεια επιστρέφουν αργά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Υποτιθέμενα Οφέλη: Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η επεξεργασία αναδιατάσσει τη μοριακή δομή του μετάλλου, με αποτέλεσμα πιο ομοιόμορφη κρυσταλλική δομή, μειωμένη ηλεκτρική αντίσταση και καλύτερη αγωγιμότητα. Οι ακουστικές βελτιώσεις που αναφέρονται υποκειμενικά περιλαμβάνουν βελτιωμένη τονική ισορροπία, μεγαλύτερο βάθος ηχητικής σκηνής, μειωμένη παραμόρφωση και πιο φυσική παρουσίαση του ήχου.
  • Επιστημονική Αξιοπιστία & Σκεπτικισμός: Η αποτελεσματικότητα στην πραγματική ακουστική απόδοση αποτελεί αντικείμενο διαφωνίας στη διεθνή επιστημονική και ακουστική κοινότητα. Ενώ επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις σε μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες (όπως σκληρότητα και αγωγιμότητα) σε συγκεκριμένα κράματα μετάλλων για βιομηχανικές χρήσεις (π.χ., σύρματα EDM), τα οφέλη για τα οικιακά καλώδια ήχου συχνά περιγράφονται ως οριακά ή υποκειμενικά.
Συνοπτικά, τα κρυογονικά καλώδια είναι ένα εξειδικευμένο βιομηχανικό/επιστημονικό προϊόν, ενώ η κρυογονική επεξεργασία καλωδίων ήχου είναι μια αμφιλεγόμενη τεχνική με υποκειμενικά αναφερόμενα οφέλη.

Το πορτοκαλί καλώδιο είναι δυνατόν να το προμηθευτούμε με το μέτρο και να βάλουμε εμείς τα βύσματα??
Αν ναι ,από που??

Πολύ ωραίο Μιχάλη οπως πάντα to the point η προσωπική σου άποψη όμως πια είναι?
Έχω λόγους να πιστεύω ότι η κρυογένεση αλλάζει προς το καλύτερο τη δομή των μετάλλων (την κρυσταλλική δομή). Με αποτελέσματα ευεργετικά για τον ήχο. Οι κατασκευαστές Hi-End καλωδίων το κάνουν.
Η άποψη μου είναι ότι μπορούμε να διαλέξουμε κορυφαία καλώδια και βύσματα για custom κατασκευές, να φτιάξουμε τα καλώδια που θέλουμε (ρεύματος, interconnects, ηχείων, κλπ). Και κατόπιν να τα στείλουμε για κρυογένεση. Με μικρό κλάσμα μόνο του κόστους αντίστοιχης ποιότητας Hi-End καλωδίων.

Βλ. Κρυογένεση εδώ.

Αρκεί να μην καταναλώσεις το παγωτο-πετρα.
Πως όμως,επιστημων ανθρωπος,ασχολείσαι με τα ποταπά καλώδια;

Έχω φάει ξανα-παγωμένο παγωτό.. σιγά μη το άφηνα... τίποτα δεν έπαθα, ούτε wc δεν θυμάμαι να έτρεχα να βρω....

Έχω λόγους να πιστεύω ότι η κρυογένεση αλλάζει προς το καλύτερο τη δομή των μετάλλων (την κρυσταλλική δομή). Με αποτελέσματα ευεργετικά για τον ήχο. Οι κατασκευαστές Hi-End καλωδίων το κάνουν.
Η άποψη μου είναι ότι μπορούμε να διαλέξουμε κορυφαία καλώδια και βύσματα για custom κατασκευές, να φτιάξουμε τα καλώδια που θέλουμε (ρεύματος, interconnects, ηχείων, κλπ). Και κατόπιν να τα στείλουμε για κρυογένεση. Με μικρό κλάσμα μόνο του κόστους αντίστοιχης ποιότητας Hi-End καλωδίων.

Βλ. Κρυογένεση εδώ.
Όπως πάντα μου βάζεις φυτιλιες, δεν το ήξερα οτι έχουμε και στην Ελλάδα

• Haha
Reactions: Sonus Naturalis
Εμφανίστηκε μια τεχνική δυσκολια.
Έφτασαν τα zyxel απο τη Βουλγαρία και ειναι κι αυτα V5, όσο και αν το είχα τονίσει οτι θέλω V3.
Να κάνω μια αναδρομή μιας και το νήμα ειναι τεράστιο. Αρχικά παρήγγειλα 21 απο την Ελληνική αντιπροσωπεία έλαβα 18 V5 και 4 V4.
To V ειναι η έκδοση ο Δημήτρης το σχεδιάσε για την V3.
Μετα προσπάθησα στα Ελληνικά καταστήματα τα οποια τελικα έγραφαν όλα το στοκ τους με βάση την αντιπροσωπεία.
Τέλος βρήκα στη Βουλγαρία έναν που με διαβεβαίωσε οτι ειναι v3 παρέλαβα και ειναι v5.
Αύριο θα στείλω ένα V5 να το μελετήσει ο Δημήτρης να μας πει αν ειναι το ιδιο.
Αν όχι θα ήθελα να βοηθήσετε όλοι οι συμμετέχοντες να βρούμε. Ειναι το παρακάτω.

Μια λύση θα ήταν να αγοράσει ο καθένας το δικό του απο ebay uk πχ. που εχει πολλά και να μου το στείλει Αφου το παραλάβετε τις εσωτερικές αποστολές μπορώ μέσω Acs να τις χρεωθω εγω αρχικα και να τις μοιραστούμε στο τελος όλοι μαζί.
Ας περιμένουμε αρχικά την απάντηση του Δημήτρη.

Last edited:
  • Sad
Reactions: vlad66
Για ρίξτε μια ματιά!
Επίσης

Last edited:
Εμφανίστηκε μια τεχνική δυσκολια.
Έφτασαν τα zyxel απο τη Βουλγαρία και ειναι κι αυτα V5, όσο και αν το είχα τονίσει οτι θέλω V3.
Να κάνω μια αναδρομή μιας και το νήμα ειναι τεράστιο. Αρχικά παρήγγειλα 21 απο την Ελληνική αντιπροσωπεία έλαβα 18 V5 και 4 V4.
To V ειναι η έκδοση ο Δημήτρης το σχεδιάσε για την V3.
Μετα προσπάθησα στα Ελληνικά καταστήματα τα οποια τελικα έγραφαν όλα το στοκ τους με βάση την αντιπροσωπεία.
Τέλος βρήκα στη Βουλγαρία έναν που με διαβεβαίωσε οτι ειναι v3 παρέλαβα και ειναι v5.
Αύριο θα στείλω ένα V5 να το μελετήσει ο Δημήτρης να μας πει αν ειναι το ιδιο.
Αν όχι θα ήθελα να βοηθήσετε όλοι οι συμμετέχοντες να βρούμε. Ειναι το παρακάτω.

Μια λύση θα ήταν να αγοράσει ο καθένας το δικό του απο ebay uk πχ. που εχει πολλά και να μου το στείλει Αφου το παραλάβετε τις εσωτερικές αποστολές μπορώ μέσω Acs να τις χρεωθω εγω αρχικα και να τις μοιραστούμε στο τελος όλοι μαζί.
Ας περιμένουμε αρχικά την απάντηση του Δημήτρη.

Η πρώτη εκτίμησή μου από datasheet και φωτογραφίες είναι ότι δεν είναι το ίδιο μηχάνημα.

Αλλά θα το δω και από κοντά. Μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικά που να είναι πρόβλημα.