audyssey calibration

Λοιπόν, ακολούθησα τη συμβουλή του Τάσου και φώναξα τον @ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ να μου ρυθμίσει τον ήχο.
Το δικο μου, σχετικά modest ηχοσύστημα, αποτελείται απο εναν Marantz SR6013 A/V, 6 εντοιχιζόμενα ηχεία Elac IW 1230 και ενα Elac S12Eq subwoofer.
Το στήσιμο του συστήματος ειναι κυρίως για Home cinema αλλα τα Elac παιζουν και πολύ ευχαριστα μουσική λόγω του JET ribbon tweeter τους.
Ειχα κάνει το default setup με το Audyssey το οποίο ειχε μεν βελτιώσει τον ηχο σε home cinema αλλα δεν ειχα τοσο καλό διαχωρισμό και υστερούσα στο χαμηλό.
Ηρθε λοιπόν ο Μανώλης με το laptop του στο οποίο έτρεχε REW και ενα μικρόφωνο και μετά απο καμιά ωρα μετρήσεων και αλλαγων σε καμπύλες, ο ήχος κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε!
Εξαιρετικός διαχωρισμός, πολύ καλό αλλά ελεγχόμενο χαμηλό ακόμα και σε χαμηλότερες εντάσεις. Ακόμα και σε δικάναλο περιεχόμενο, το soundstage μεγάλωσε και ο ήχος ηταν πεντακάθαρος χωρίς τσιρίγματα.
Στην σκηνή του τελευταίου Mission impossible εντός του υποβρυχίου, με έπιασε νευρικό γέλιο απο την εκταση και την ενταση του χαμηλού χωρις μαλιστα να μπουμάρει.
Ξερω φυσικά οτι με Dirac και καλυτερο σύστημα προφανώς θα ισχύουν αλλα πράγματα. Παντως στο δικό μου σύστημα δεν περίμενα τετοια διαφορά χωρις αλλαγή A/V.
Well done Manolis!

Και κάποιοι συνεχίζουν να κρίνουν τα πολυκάναλα απλά έχοντας τρέξει Audyssey με μηδενική παρέμβαση... και κατακρίνουν και το Dirac και πιάνουν και τους Trinnov στο στόμα τους :D

Καλή η άγνοια...

• Haha
  • Like
Reactions: Pleo and takisot
Και κάποιοι συνεχίζουν να κρίνουν τα πολυκάναλα απλά έχοντας τρέξει Audyssey με μηδενική παρέμβαση... και κατακρίνουν και το Dirac και πιάνουν και τους Trinnov στο στόμα τους :D

Καλή η άγνοια...

Μήπως τα μπερδεύεις με τα δικάναλα ;;

Και συγκεκριμένα δικάναλα που ΔΕΝ έχεις ακούσει πριν ;;;

Καλή η άγνοια...

Χρόνια τώρα... .

Υπάρχουν και χειρότερα. Να βγάζουν το μικρόφωνο και να το ακουμπάνε στην πλάτη του καναπέ για να πάρουν τις μετρήσεις και μετά να έχουν άποψη ότι το eq «χαλάει τον ήχο».

Γενικά θεωρούν ότι πατάνε το start και γίνονται όλα αυτόματα. Εγώ πάντως καταλαβαίνω τι δεν έχουν κάνει σωστά όταν τους ρωτάω αν εφάρμοσαν στο Audyssey τις καμπύλες που πρέπει (μέσω curve editor) για όλα τα ηχεία.

• Like
Reactions: billpeppas
Χρόνια τώρα... .

Υπάρχουν και χειρότερα. Να βγάζουν το μικρόφωνο και να το ακουμπάνε στην πλάτη του καναπέ για να πάρουν τις μετρήσεις και μετά να έχουν άποψη ότι το eq «χαλάει τον ήχο».

Γενικά θεωρούν ότι πατάνε το start και γίνονται όλα αυτόματα. Εγώ πάντως καταλαβαίνω τι δεν έχουν κάνει σωστά όταν τους ρωτάω αν εφάρμοσαν στο Audyssey τις καμπύλες που πρέπει (μέσω curve editor) για όλα τα ηχεία.

Το καλύτερο δεν το έχεις ζήσει όμως...
Ρωτάω ένα παλικάρι τι έχει κάνει στο σύστημα και παίζει έτσι. Μου λέει τίποτα, έκανα το audyssey calibration όπως δείχνει η εφαρμογή στο κινητό.
Εν τέλει, επειδή ακουγόταν λες και έχει δώσει +20dB στα πρίμα, του λέω δείξε μου τι έκανες...

Ε να, όπως οι εικόνες μου λέει.
Έκανα και τις 8 θέσεις...
Δείξε μου πως του λέω.
Και μου λέει "να, π.χ. την θέση 7, την έβαλα εδώ"... και ακουμπάει το μικρόφωνο στο πάτωμα πίσω από τον καναπέ :D

Μήπως τα μπερδεύεις με τα δικάναλα ;;

Και συγκεκριμένα δικάναλα που ΔΕΝ έχεις ακούσει πριν ;;;
Τίποτα δεν μπερδεύω...

Δηλώσεις άλλων είναι...

Εγω πάντως δεν σκάω 20χιλ για subwoofers, 15 για επεξεργαστή surround, άλλα 6k για τελικούς, 30k για ηχεία... και για σύγκριση με "2κάναλο" δίνω στο 2κάναλο 3χιλ για ολοκληρωμένο και 10 για τα ηχεία ώστε να βγάλω.... συμπέρασμα.

//off-topic

Κι εγώ που ακολουθούσα ακριβώς τις οδηγίες του Audyssey και έβαζα το μικρόφωνο σε 8 σημεία (όχι στο πάτωμα όμως 😁 ) το αποτέλεσμα ήταν χάλια.
Μέχρι που παράτησα το σπορ γιατί διάβαζα και από άλλους ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με το Audyssey.

Με τον νέο τρόπο όμως που διαλέγεις curve και κάνεις παραμετροποίηση , όντως το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιέγραψε ο Τάκης. Νιώθω ότι άλλαξα μηχανήματα.

Εννοείται το προτείνω για όλων των ειδών τα setup και χώρων . Αποκλείεται να μην σας έρθει ο ήχος εκεί που πρέπει.

• Like
Reactions: takisot
Κι εγώ που ακολουθούσα ακριβώς τις οδηγίες του Audyssey και έβαζα το μικρόφωνο σε 8 σημεία (όχι στο πάτωμα όμως 😁 ) το αποτέλεσμα ήταν χάλια.
Μέχρι που παράτησα το σπορ γιατί διάβαζα και από άλλους ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με το Audyssey.

Με τον νέο τρόπο όμως που διαλέγεις curve και κάνεις παραμετροποίηση , όντως το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιέγραψε ο Τάκης. Νιώθω ότι άλλαξα μηχανήματα.

Εννοείται το προτείνω για όλων των ειδών τα setup και χώρων . Αποκλείεται να μην σας έρθει ο ήχος εκεί που πρέπει.

Που να δοκιμάσεις το ίδιο και με Dirac (δυστυχώς, και σε πλήρη παραμετροποίηση το Audyssey απέχει από το Dirac).
Βασικό και για τα 2 να μην κάνεις βεβαίως παρανομίες (π.χ. θέση ακρόασης κολλητά στον πίσω τοίχο)... εκεί δεν σε σώζει κανένα τους.

Επίσης για το βέλτιστο αποτέλεσμα με κάθε σύστημα room correction που το καθένα έχει τα τερτίπια του και τα quirks του (ακόμα και της Trinnov βελτιώνεται σημαντικά με χέριασμα), θέλει αρκετή μελέτη και πειραματισμό... και άπλετο χρόνο...

Και να μην ξεχνάμε ποτέ πως το correction software είναι το cherry on top, το κερασάκι στην τούρτα... αν η τούρτα είναι φτιαγμένη από λάσπη (λάθος θέσης ηχείων, κακή επιλογή θέσης ακρόασης, εντελώς ακατάληλος χώρος)... το correction θα σου δώσει λασπότουρτα με μεταξωτές κορδέλλες για περιτίλυγμα :D

• Like
Reactions: takisot
Εάν είχε και τρόπο να μην βάζει τα sub μέσα στα όρια του της καλιμπραρισμένης στάθμης το app των 20 ευρώ, θα ήταν πολύ καλύτερα.

Με το app

before.jpg

Με το MultEQ-X

after.jpg

Εάν είχε και τρόπο να μην βάζει τα sub μέσα στα όρια του της καλιμπραρισμένης στάθμης το app των 20 ευρώ, θα ήταν πολύ καλύτερα.

Με το app

View attachment 266040

Με το MultEQ-X

View attachment 266041

Και εαν εώ είχα ρόδες μπορεί να ήμουν πατίνι. Τα αποτελεσματα μετρούν και δυστυχώς δεν φερνουν τα αναμενόμενα ...

Που να δοκιμάσεις το ίδιο και με Dirac (δυστυχώς, και σε πλήρη παραμετροποίηση το Audyssey απέχει από το Dirac).
Βασικό και για τα 2 να μην κάνεις βεβαίως παρανομίες (π.χ. θέση ακρόασης κολλητά στον πίσω τοίχο)... εκεί δεν σε σώζει κανένα τους.

Επίσης για το βέλτιστο αποτέλεσμα με κάθε σύστημα room correction που το καθένα έχει τα τερτίπια του και τα quirks του (ακόμα και της Trinnov βελτιώνεται σημαντικά με χέριασμα), θέλει αρκετή μελέτη και πειραματισμό... και άπλετο χρόνο...

Και να μην ξεχνάμε ποτέ πως το correction software είναι το cherry on top, το κερασάκι στην τούρτα... αν η τούρτα είναι φτιαγμένη από λάσπη (λάθος θέσης ηχείων, κακή επιλογή θέσης ακρόασης, εντελώς ακατάληλος χώρος)... το correction θα σου δώσει λασπότουρτα με μεταξωτές κορδέλλες για περιτίλυγμα :D

Φυσικό είναι άλλα συστήματα να έχουν καλύττερη παραμετροποίηση. Όμως εδω είναι νομίζω ενα θεμα για το εν λόγω συστημα και πανω σε αυτό νομιζω ότι πρεπει να λέμε τις απόψεις μας για πιθανή βελτίωση της απόλαυσης του συστηματος μας. Και φυσικά σε όλυς αυτους τους ιδιοκτήτες που δεν εχουν νέα μοντέλα που δεχονται Dirac ή αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τουλάχιστον 550€ για την αγορα του.

Φυσικό είναι άλλα συστήματα να έχουν καλύττερη παραμετροποίηση. Όμως εδω είναι νομίζω ενα θεμα για το εν λόγω συστημα και πανω σε αυτό νομιζω ότι πρεπει να λέμε τις απόψεις μας για πιθανή βελτίωση της απόλαυσης του συστηματος μας. Και φυσικά σε όλυς αυτους τους ιδιοκτήτες που δεν εχουν νέα μοντέλα που δεχονται Dirac ή αυτούς που δεν θέλουν να δώσουν τουλάχιστον 550€ για την αγορα του.
Σαφώς.
Και σύστημα των 1500€ (μικρότερος όλων Denon, Elac Debut ηχεία πες) αξίζει να γίνει optimization. Και physical (θέσης ηχείων, ακρόασης, να τολμήσω να πω και λίγο acoustic treatment ? :D ) και digital (room correction όποιο και αν είναι αυτό... YPAO ? MCACC ? Audyssey ? Dirac ? ARC ?).

Και εαν εώ είχα ρόδες μπορεί να ήμουν πατίνι. Τα αποτελεσματα μετρούν και δυστυχώς δεν φερνουν τα αναμενόμενα ...

Μια δυνατότητα override ζητάμε μόνο. Για αυτή θα πρέπει να πάμε στο MultEQ-X.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι στα 20 ευρώ δεν δίνεις εύκολα την καραμπίνα σε μαϊμού, αλλά τι ψυχή έχει κάτι τέτοιο; Ας βάλουν warning στην τελική....

Και φυσικά πρώτα φτιάχνουμε τον χώρο, τις θέσεις των ηχείων μας και μετα προσωράμε στην διόρθωση. Κανένα βελρτιβτικό σύστημα δεν θα κάνει τέλεια δουλεία εαν δεν έχει έτοιμη σωστά την "πρώτη ύλη".

Μια δυνατότητα override ζητάμε μόνο. Για αυτή θα πρέπει να πάμε στο MultEQ-X.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι στα 20 ευρώ δεν δίνεις εύκολα την καραμπίνα σε μαϊμού, αλλά τι ψυχή έχει κάτι τέτοιο; Ας βάλουν warning στην τελική....
Καλά αυτά τα έχουμε κάνει χρόνια με το app. Μπαίνεις στο app και πειράζεις το αποτέλεσμα με το χέρι. Αλλά αυτό είναι κουκουρούκου ρύθμιση.