Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    10
Το ειδα κι εγω προχθες στη Μαδριτη σε 4dx (πρωτη φορα), ηταν κατι πρωτογνωρο , εβαλα και ζωνη αλλα την εβγαλα αργοτερα-κακως- γιατι με τις αποτομες κινησεις της θεσης γλιστρισα και σχεδον εφυγα αν δεν κρατιομουν... σε διαφορες σκηνες μου ερχοταν αερας απο μπρος-πισω οπως και μικρες σταγονες νερου, ειναι αλλη εμπειρια...εισιτηριο 19(μαζι με γυαλια)

Δεν ήξερα ότι παίζουν και κανονικές ταινίες σε 4D. Είχα δει αυτό στην Νέα Υόρκη πριν μερικά χρόνια το οποίο βέβαια ειναι κομμένο και ραμμένο ακριβώς για αναδεικνύει το 4D. Η πλάτη στο μπροστινό καθίσμα έχει ψεκαστηρια με νερό και επίσης ανεμιστηρακια για τον αέρα.
Αλλά περίεργο να επενδύσει κάποιος σε τέτοια πανάκριβα συστήματα για ταινίες. Εδώ γκρινιάζουν για το 3D, πόσο μάλλον να τους πιτσιλάς 😁

Ότι το HFR είναι απαραίτητο ώστε το 3D να μην σε κουράζει. Δεν έχω δει ποτέ τον συνδυασμό για να επιβεβαιώσω.
Ισχύει αυτό εν μέρει καθώς λόγω τεχνολογικών και οικονομικών περιορισμών οι δύο διαφορετικές εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη για να έχουμε τη ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης πρέπει να προβάλλονται ταυτόχρονα από δύο διαφορετικούς projector. Στη πραγματικότητα όμως προβάλλονται από ένα projector που εναλλάσσει την αριστερή και δεξιά εικόνα 48 φορές το δευτερόλεπτο αν η ταινία είναι γυρισμένη στα 24 fps και 96 ή 120 φορές το δευτερόλεπτο αν η η ταινία έχει γυριστεί σε HFR στα 48 fps ή 60 fps.

Συνεπώς μια ταινία στερεοσκοπική (3D) που είναι γυρισμένη σε HFR επιτυγχάνει τουλάχιστον το διπλάσιο ρυθμό εναλλαγής εικόνας Left/Right eye και αυτό σε συνδυασμό με την καλύτερη ανάλυση της κίνησης σε σκηνές με γρήγορη δράση μας δίνει ένα πιο ρεαλιστικό και πειστικό αποτέλεσμα χωρίς να μας δημιουργεί περαιτέρω κόπωση. Παραμένει όμως το πρόβλημα της χαμηλής φωτεινότητας και του σωστού διαχωρισμού των δύο εικόνων από τα απαρχαιώμενα συστήματα στερεοσκοπικής προβολής με πολωμένο φώς που διαθέτουν οι περισσότεροι κινηματογράφοι.