Re: AVATAR
Επειδή μια ταινία έχει πολλές παραμέτρους, εγώ θα αναφερθώ σε αυτές που "πιάνω" με την πρώτη βλέποντας μια ταινία και το πόσο είναι για εμένα σημαντικά και έτσι θα την κρίνω:
Σενάριο 30% ----- Avatar 7/10 = 2,1
Σίγουρα δεν είναι το σούπερ πρωτότυπο σενάριο, είναι όμως ομαλό, διαχρονικό, με θετικά μηνύματα (για να θυμόμαστε τι έκαναν οι Άγγλοι στους ιθαγενείς ινδιάνους για να είναι αυτοί οι σημερινοί Αμερικάνοι, και τι κάνουν / κάνουμε στη φύση…)
Ερμηνεία 20% ----- Avatar 7/10 = 1,4
Μέτρια ερμηνεία από τους περισσότερους, αλλά υπήρχαν και λαμπρές εξαιρέσεις που ανεβάζουν τον μέσο όρο (πχ. η Zoe Saldana - ναι έπαιξε, δεν ήταν απλά ψηφιακή!)
Τεχνολογία οπτική 30% ----- 10/10 =3,0
Τι να πει κανείς. Τρομερή κίνηση (όχι μόνο για ψηφιακή αλλά γενικώς) γιατί οι κινήσεις τους ήταν ούτως η άλλως υπερφυσικές (εξωγήινοι γαρ) που δεν μπορείς να τις συγκρίνεις άμεσα με ανθρώπινες. Ρεαλισμός στο φουλ, λεπτομέρειες απίστευτες που κάνουν την διαφορά.
Τεχνολογία ακουστική, 10% ----- 10/10 = 1,0
Επίσης κορυφαίος ήχος, και στα εφέ και στην μουσική υπόκρουση. Πολύ ατμοσφαιρικά κομμάτια που ταιριάζουν απόλυτα με τον κόσμο του Avatar...
Φωτογραφία 10% ----- 11/10 = 1,0
Μου αφήνει μέτρια συναισθήματα μια ταινία, όσο καλή και να είναι, αν το περιβάλλον της είναι άσχημο ή μη ταιριαστό στο ύφος της! Εδώ είναι νομίζω που το Avatar ξεφεύγει τελείως! Ο κόσμος του μου θύμισε Riven/Myst (για όσους γνωρίζουν τα μυθικά adventure games), με την χλωρίδα να αποτελείται από εκπληκτικά χρώματα, που φωτίζονται σε κάθε άγγιγμα, με περίεργα είδη φυτών, και τους ιθαγενείς ταιριάζουν τέλεια στον χώρο. Τρομερή αίσθηση, απλά χάνεσαι σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο… (Αυτό είναι ΤΕΧΝΗ!)
Σύνολο λοιπόν 8,5/10 για εμένα (και μόνο εμένα!), άρα μια πολύ καλή ταινία, που δεν την βαρέθηκα, δεν με κούρασε, δεν ένοιωσα να χάνω τον χρόνο μου, αντίθετα πέρασα ένα ευχάριστο 2,5ωρο και δεν έκλαψα με τίποτα τα 12€ για το 3D και θα την δω άνετα και σε 2D…
ΥΓ1. Ναι δεν είναι το κορυφαίο σενάριο…
ΥΓ2. Σίγουρα είναι αναφορά για τις επόμενες ταινίες και ένας σταθμός στην τεχνική άλλά και τέχνη του κινηματογράφου…
ΥΓ3. Για όσους την βλέπουν cartoon, θα τους πρότεινα να γίνουν για λίγο παιδιά και να την απολαύσουν! (μεγαλώσαμε όλοι απότομα δυστυχώς...)
:smile: