Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

STELIOS

AVClub Addicted Member
27 August 2006
2,072
Μετα την εξαγορα της Nova απο την Forthnet με πλεον μεγαλο ποσοστο αγορασμενο απο τους Σαουδαραβες ελαβα σημερα τον λογαριασμο με εκπληξη ειδα οτι τα σχεδια προς μια καλυτερη κοστολογηση τους προιοντος μετα και την παραδοχη οτι ειναι υπερτιμημενο πηραν μπρος........

Σε μια ολοσελιδη επιστολη με υπογραφη απο τον Chief Marketing Officer ελεγε τα εξης:

Μπλα μπλα.. θα θελεμα να σας ενημερωσουμε οτι φετος (λες και τις αλλες χρονιες δεν εκαναν τιποτα) προχωρησαμε σε μια μικρη αναταιμηση της μηνιαιας συνδρομης προκειμενου προκειμενου να ανταποκριθουμε στο αυξημενο κοστος που συναπαγεται η παροχη αξιοπιστων και ελκυστικων συνδρομητικων υπηρεσιων.
Σεβομενοι (κουνια που σας κουναγε) την γενικοτεροι οικονομικη κατασταση, η ανατιμηση αυτη παραμενει πολυ κατω απο τα ορια του τρεχοντος πληθωρισμου.

ΑΥΞΗΣΗ ------> +1,5 ευρώ δηλαδη στα 58,5 ευρώ για το Full pack

:bigcry::bigcry: Οφειλω να τους στειλω ευχαρηστηρια επιστολη για την καλωσυνη τους και το ενδιαφερον τους προς το κοινωνικο συνολο.

Οπως λεει και ο γιατρος Φικιωρης " ΠΑΡΤΑ"-bye--bye-

KAI KATI TETOIA ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΡΤΟΥΛΑ ΚΛΩΝΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΟΡΟΙΔΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ....ΒΡΕ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ....

Η κλοπή δεν είναι δικαίωμα κανενός.

Οι φουκαράδες είναι απλά φουκαράδες.

Όποιος είναι πραγματικά μάγκας ας μην πληρώσει το νταβατζιλίκι πάγιο της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ από την αποθήκη / εξοχικό / ρεύμα κοινοχρήστων του. Δεν αναγκάζει κανέναν η Forthnet/Nova να γίνει συνδομητής.

Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Όποιος είναι πραγματικά μάγκας ας μην πληρώσει το νταβατζιλίκι πάγιο της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ από την αποθήκη / εξοχικό / ρεύμα κοινοχρήστων του. Δεν αναγκάζει κανέναν η Forthnet/Nova να γίνει συνδομητής.

+1

Για πές μας εσύ πως το πέτυχες να το κάνω κι εγώ....
Δεν αναγκάζει κανένα η NOVA να αγοράσει, ζήσε όμως εσύ στην επαρχία (όπως εγώ)με 3 χιονισμένα κανάλια...
Και πές μου μετά, αγοράζεις κλώνο ή όχι?
Γιατί αν πιάνεις 103 χωρίς δέκτη, (όπως εσύ)τότε είσαι φουκαράς αν αγοράσεις...

Το να μην έχεις καλή λήψη στην περιοχή σου η καθόλου δεν σε νομιμοποιεί στην υποκλοπή ούτε ευθύνεται γι αυτό η NOVA. Το ξέρω κι εγώ , το συγκεκριμένο μπουκέτο είναι απ τα υποδεέστερα της Ευρώπης σε εικόνα , ήχο και ποιότητα προγράμματος καθώς και από τα ακριβότερα . Δεν παύει όμως να λειτουργεί δια της νομίμου οδού πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε δικαιώματα μεταδόσεων κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε αν θέλουμε να σεβόμαστε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας και την κοινωνία που ζούμε.

Στο σπίτι μας κάνουμε ότι θέλουμε καλός η κακός . Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να προτρέπουμε δημόσια κι άλλους συμπολίτες μας να προβούν σε κάτι που εκ του νόμου απαγορεύεται

Re: Απάντηση: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Το να μην έχεις καλή λήψη στην περιοχή σου η καθόλου δεν σε νομιμοποιεί στην υποκλοπή ούτε ευθύνεται γι αυτό η NOVA. Το ξέρω κι εγώ , το συγκεκριμένο μπουκέτο είναι απ τα υποδεέστερα της Ευρώπης σε εικόνα , ήχο και ποιότητα προγράμματος καθώς και από τα ακριβότερα . Δεν παύει όμως να λειτουργεί δια της νομίμου οδού πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε δικαιώματα μεταδόσεων κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε αν θέλουμε να σεβόμαστε πρώτα απ όλα τον εαυτό μας και την κοινωνία που ζούμε.

Στο σπίτι μας κάνουμε ότι θέλουμε καλός η κακός . Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να προτρέπουμε δημόσια κι άλλους συμπολίτες μας να προβούν σε κάτι που εκ του νόμου απαγορεύεται
Πρός θεού, ούτε το κάνω, ούτε προέτρεψα κανένα να το κάνει.
Mε παρανομίες δεν τα πήγαινα ποτέ καλά.
Δεν παύει όμως να είναι ένας καλός τρόπος αντίδρασης στην κοροϊδία της Nova.
Στο λέει κάποιος που θα ήθελε πολύ να έχει την πολυτέλεια(γιατί περί πολυτέλειας πρόκειται) να έχει nova στο σπίτι του...

Εξήγησέ μας πως ακριβώς "απαγορεύεται" η λήψη των ελεύθερων καναλιών της nova, με εξοπλισμό μη εγκεκριμένο; (γιατί περί αυτού πρόκειται, αν έχει αδυναμία να ελέγξει την λήψη με μη εγκεκριμένα μέσα). Για τα κρατικά κανάλια και για τα ελεύθερα ιδιωτικά δεν πληρώνει δικαιώματα η nova. Αντίθετα, ενώ θα έπρεπε να μοιράζει σε όλους τους έλληνες κάρτες που να ανοίγουν αυτά τα κανάλια χωρίς μηνιαίο κόστος (μόνο το αρχικό κόστος της κάρτας) δε το κάνει, γιατί ξέρει πως πολλοί αγοράζουν τις υπηρεσίες της για να καλύψουν το πρόβλημα λήψης των ελεύθερων καναλιών. Και αυτό δεν είναι κάτι που το βγάζω από το μυαλό μου, είναι κοινή πρακτική σε όλες τις χώρες και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει την άδεια να δείχνει τα ελεύθερα κανάλια μία συνδρομητική πλατφόρμα.

Οπότε το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο είναι κάτι που έχει πολλές ερμηνείες και πολλές όψεις.

Μη γελιόμαστε, έχουν ξαναειπωθεί άλλωστε!

Η Nova και κάθε άλλη εταιρία που κρατά στα χέρια της μονοπωλιακές συνθήκες, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, τα όσα νομικά της επιτρέπεται να κάνει.
Δεν είναι βέβαια παράνομο αλλά δεν είναι και κάτι καλό για κανέναν αυτό που κάνει. Απλώς μπορεί και το κάνει μέχρι εκεί που η αγορά του χώρου της επιτρέπει.
Σαφώς και είναι έμμεσος εκβιασμός σε πολλές περιπτώσεις όπως όσων βρίσκονται στην "δύσκολη" επαρχεία. Σαφώς και το ξέρει και το εκμεταλλεύεται γιατί όμως της επιτρέπεται απόλυτα να το κάνει. Δεν είναι παράνομη σε καμία περίπτωση στο υπάρχον σύστημα!
Το τί θα έπρεπε, όλοι λίγο πολύ με λίγες γνώσεις και προσοχή μπορούν να το δουν. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να το αλλάξουν αν δεν τους αρέσει, χωρίς φυσκά να πέσουν σε λάθη συμμετέχοντας στο ίδιο σύστημα πάντα.

Το θέμα βασικά ξεκινά από τους νόμους που επιτρέπουν να εξελίσσονται τέτοιες καταστάσεις ενάντια στους πολίτες που κατά τ' άλλα πρέπει πρωτίστως να προστατεύει και όχι από τις όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που ο μόνος τους στόχος είναι η το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους.

Πολύ σωστός!!

Μη γελιόμαστε, έχουν ξαναειπωθεί άλλωστε!

Η Nova και κάθε άλλη εταιρία που κρατά στα χέρια της μονοπωλιακές συνθήκες, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, τα όσα νομικά της επιτρέπεται να κάνει.
Δεν είναι βέβαια παράνομο αλλά δεν είναι και κάτι καλό για κανέναν αυτό που κάνει. Απλώς μπορεί και το κάνει μέχρι εκεί που η αγορά του χώρου της επιτρέπει.
Σαφώς και είναι έμμεσος εκβιασμός σε πολλές περιπτώσεις όπως όσων βρίσκονται στην "δύσκολη" επαρχεία. Σαφώς και το ξέρει και το εκμεταλλεύεται γιατί όμως της επιτρέπεται απόλυτα να το κάνει. Δεν είναι παράνομη σε καμία περίπτωση στο υπάρχον σύστημα!
Το τί θα έπρεπε, όλοι λίγο πολύ με λίγες γνώσεις και προσοχή μπορούν να το δουν. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να το αλλάξουν αν δεν τους αρέσει, χωρίς φυσκά να πέσουν σε λάθη συμμετέχοντας στο ίδιο σύστημα πάντα.

Το θέμα βασικά ξεκινά από τους νόμους που επιτρέπουν να εξελίσσονται τέτοιες καταστάσεις ενάντια στους πολίτες που κατά τ' άλλα πρέπει πρωτίστως να προστατεύει και όχι από τις όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που ο μόνος τους στόχος είναι η το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα. Επειδή δεν γνωρίζω αυτά που έχουν ξαναειπωθει, αν θες μπορείς να εξηγήσεις ποια είναι τα "νομικά περιθώρια" που δίνονται στη Nova και τα οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο; Πως κινείται στα όρια του νόμου και με βάση ποιο κριτήριο; Δηλαδη κάποιοι της κάνουν πλάτες και ποιοι;

Ο "έμμεσος εκβιασμός" των επαρχιωτών δεν προέρχεται ασφαλώς από τη Nova. H Nova δεν είναι οργανισμός κοινής ωφελείας, το κράτος οφείλει (αφού τα παίρνει νταβατζιλίκι) να μεριμνεί γι' αυτούς που δεν έχουν καλή λήψη. Δηλαδή αν στην επαρχία πεινάνε, δικαιούνται να κλέψουν το μανάβικο; Εκτός αν θεωρείς ότι δικαιούνται να κλέψουν το "προιον nova" επειδή είναι άϋλο ή επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους πιάσει κανένας να το κλέβουν.

Όσον αφορά στο μονοπώλιο, αυτό υπάρχει αλλά δεν είναι αθέμιτο.
Όποιος θέλει, ορίστε οι δορυφόροι, ορίσττε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όποιος θέλει ας ανοίξει μαγαζί. Προσπάθησαν κάποτε κάποιοι αλλά φαλήρησαν. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μήπως η τιμή είναι τελικά σωστή; Μήπως το 1,5% αυξηση το χρόνο είναι η μικρότεση αύξηση που είδαμε φέτος με το κόστος ζωής να ανεβαίνει 10 και 20%;

Κι εγώ θεωρώ τη nova ακριβή, αλλά πάντα με βάση το δικό μου πορτοφόλι. Κάνοντας την αυτοκριτική μου, ίσως τελικά να μην τα κατάφερα και τόσο καλά στα οικονομικά σε σχέση με τους 360.000 έλληνες που τους περισσεύουν 700 ευρώ το χρόνο για τηλεόραση. Τι να κάνουμε, κάποιοι έχουν, κάποιοι όχι. Τουλάχιστο έχω την ΕΠΙΛΟΓΗ να μην πάρω.

Δεν είμαι κανένας άγιος, έχω αγοράσει software από τον Thomas Soft και τον "Eγκέφαλο", έχω κατεβάσει τα e-books, τα torrent και τα mp3 μου που λέει ο λόγος.
Αλλά δεν διαμαρτύρομαι κι από πάνω!

ΟΚ. Σαν Έλληνες είμαστε φουκαράδες. Εσύ όμως γιατί κάθεσαι και κατεβάζεις παράνομο υλικό μέσω internet και μετά την λες στον άλλον??? Τουλάχιστον αυτοί που διαμαρτύρονται, διαμαρτυρονται γιατί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την NOVA νόμιμα, αλλά δεν το κάνουν λόγο τις υπερτιμημένης τιμής της συνδρομής. Αλλιώς δεν έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν για την τιμή της συνδρομής.

Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να προτρέπουμε δημόσια κι άλλους συμπολίτες μας να προβούν σε κάτι που εκ του νόμου απαγορεύεται
Αυτό είναι sticky --> Πόσοι βλέπτε Sky Digital και από που το πήρατε?
Το Sky δεν είναι νόμιμο στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ περεταίρω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα. Επειδή δεν γνωρίζω αυτά που έχουν ξαναειπωθει, αν θες μπορείς να εξηγήσεις ποια είναι τα "νομικά περιθώρια" που δίνονται στη Nova και τα οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο; Πως κινείται στα όρια του νόμου και με βάση ποιο κριτήριο; Δηλαδη κάποιοι της κάνουν πλάτες και ποιοι;

Ο "έμμεσος εκβιασμός" των επαρχιωτών δεν προέρχεται ασφαλώς από τη Nova. H Nova δεν είναι οργανισμός κοινής ωφελείας, το κράτος οφείλει (αφού τα παίρνει νταβατζιλίκι) να μεριμνεί γι' αυτούς που δεν έχουν καλή λήψη. Δηλαδή αν στην επαρχία πεινάνε, δικαιούνται να κλέψουν το μανάβικο; Εκτός αν θεωρείς ότι δικαιούνται να κλέψουν το "προιον nova" επειδή είναι άϋλο ή επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους πιάσει κανένας να το κλέβουν.

Όποιος θέλει, ορίστε οι δορυφόροι, ορίσττε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όποιος θέλει ας ανοίξει μαγαζί. Προσπάθησαν κάποτε κάποιοι αλλά φαλήρησαν. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μήπως η τιμή είναι τελικά σωστή; Μήπως το 1,5% αυξηση το χρόνο είναι η μικρότεση αύξηση που είδαμε φέτος με το κόστος ζωής να ανεβαίνει 10 και 20%;

Κι εγώ θεωρώ τη nova ακριβή, αλλά πάντα με βάση το δικό μου πορτοφόλι. Κάνοντας την αυτοκριτική μου, ίσως τελικά να μην τα κατάφερα και τόσο καλά στα οικονομικά σε σχέση με τους 360.000 έλληνες που τους περισσεύουν 700 ευρώ το χρόνο για τηλεόραση. Τι να κάνουμε, κάποιοι έχουν, κάποιοι όχι. Τουλάχιστο έχω την ΕΠΙΛΟΓΗ να μην πάρω.

Δεν είμαι κανένας άγιος, έχω αγοράσει software από τον Thomas Soft και τον "Eγκέφαλο", έχω κατεβάσει τα e-books, τα torrent και τα mp3 μου που λέει ο λόγος.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί "διαφωνείς" με το σχόλιό μου και μάλιστα "κάθετα"!
Κατά βάση δε λέω και πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που λες. Μήπως το διάβασες πολύ βιαστικά και θεώρησες καλό να ανοίξεις μια διαφωνία για τη διαφωνία; Διάβασε σε παρακαλώ πολύ προσεκτικότερα και με νηφαλιότητα το τί λέω και κυρίως το πώς το λέω και μετά πάρε όποια θέση θες βέβαια.
Το ότι κάποιος έχει τα νομικά περιθώρια και τα εκμεταλλεύεται σημαίνει πρώτιστα ότι κινήτε βάσει των νόμων που υπάρχουν εκεί που ανήκει. Δηλαδή ότι είναι νόμιμος, όχι παράνομος. Το αν είναι κοντά στα "όρια" των όποιων τέτοιων νόμων σε κάποια ζητήματα, δε σημαίνει νομικά τίποτα. Είναι εντός του νόμου και αυτό φτάνει.

Και μόνο το ότι υπάρχει αυτή η εταιρία και συντηρεί τα συμβόλαια της με αυτούς τους όρους και αυτές τις προϋποθέσεις για τόσα χρόνια πια, αποδεικνύει αυτόματα το ότι είναι έννομη, δεν θέλει να είσαι νομικός για να το καταλάβεις κάτι τόσο απλό, ούτε να μπλέξει κανείς με παραθέσεις νομικών άρθρων που το υποστηρίζουν αυτό.

Ο "έμμεσος εκβιασμός" επειδή ακριβώς είναι έμμεσος και άρα δεν μπορεί κανείς να τον στήσει στο έδρανο με ουσιαστικές αποδείξεις, νομικά δεν είναι εκβιασμός. Είναι όρος που τον χρησιμοποιούμαι όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί για να περιγράψουμε μια κατάσταση όπως π.χ. αυτή που αναφερόμαστε.

Σαφώς και το κράτος έχει την ευθύνη για όλα όσα αναφέρεις και όχι η όποια εταιρία που φροντίζει να εκμεταλλεύεται (με την καλή έννοια) τα όποια νομικά πλαίσια του χώρου.

Οι επιπτώσεις ενός μονοπώλιου είναι πάνω κάτω ίδιες είτε είναι αθέμιτο είτε θεμιτό γι αυτό και δεν είναι σωστό να το επιτρέπει ή ακόμα και να το προωθεί το κράτος με την υπάρχουσα νομοθεσία ή καλύτερα με την απουσία σχετικής νομοθεσίας ή αν θες ακόμα και με τον μη πλήρη έλεγχο βάσει των νόμων του.

Η εν λόγω αύξηση μπορεί πράγματι να είναι μικρή ποσοστιαία σε σχέση με τον πληθωρισμό και το πως κινήτε σε αυξήσεις η υπόλοιπη αγορά αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το αρχικό κόστος πάνω στο οποίο επιδρά η όποια αύξηση. Αν αυτό είναι ήδη αδικαιολόγητα μεγάλο σε σχέση με τις παροχές, τότε κάθε περαιτέρω αύξηση είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα πράγμα όμως που και πάλι αφού επιτρέπεται καλά γίνεται νομικά μιλώντας.

Μπορείς σε παρακαλώ να μου υποδείξεις ένα σημείο στο σχόλιό μου που λέω ξεκάθαρα ή έστω άφησα να εννοηθεί το ότι είναι θεμιτή ή όποια κίνηση κλοπής από οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε λόγο; Γιατί έτσι όπως αντιπαραθέτεις τις σκέψεις σου πάνω στις δικές μου, είναι σα να λες ότι έχω ισχυριστεί κάτι τέτοιο πράγμα που σαφώς και είναι τελείως λάθος.

Το αν κάποιος φτάνει να δώσει 700 / χρόνο για θέαση τηλεόρασης, δε σημαίνει ντε και σόνι ότι του περισσεύουν κιόλας. Ίσα ίσα που μπορεί να στερηθεί κάποιες άλλες του ανάγκες για να το κάνει δεδομένου ότι το να μπορείς να βλέπεις τηλεόραση είναι σημαντικό στην εποχή μας. Και ναι, δε φταίει η Nova που κάποιοι δε μπορούν να δουν σχεδόν δωρεάν όπως πολλοί άλλοι. Το κράτος φταίει που δεν έχει κάνει την απαραίτητη υποδομή ώστε να μη συμβαίνει αυτό ή έστω δεν πριμοδοτεί για χρήση εναλλακτικού παρόχου όπως η μοναδική δυστυχώς στην Ελλάδα Nova.

Μιας και παραδέχεσαι το ότι δεν είσαι άγιος και ότι συμμετέχεις σε "κλοπές", καλύτερα κράτα πιο χαμηλούς τους τόνους απέναντι σε όσους πιθανά κάνουν κάτι παρόμοιο με κάτι άλλο.
Η όποια διαμαρτυρία υπήρξε σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται γύρω από το ύψος των τιμών και την ανυπαρξία σωστής υποστήριξης των δικαιωμάτων των πολιτών από το κράτος τους, και θεμιτή είναι και απαραίτητη. Το ότι εσύ δεν διαμαρτύρεσαι σχετικά, εμένα μου κάνει στην απλούστερη περίπτωση παράξενο αν όχι μέχρι και ύποπτο.

Το ελληνικό κράτος (βλέπε ΕΡΤ και ΕΕΤΤ) έχουν "επιτρέψει" στη nova να αναμεταδίδει τα FTA κανάλια της Ελληνικής επικράτειας. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να την αναγκάσουν να δίνει δωρεάν συνδρομές σε όλους τους Έλληνες για τα συγκεκριμένα κανάλια, όπως ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό (δωρεάν = μόνο το κόστος της κάρτας - χωρίς συνδρομή). Αντ' αυτού στηρίζουν ένα ούτως ή άλλως σαθρό επιχειρηματικό μοντέλο δίνοντας τους το δικαίωμα να εκμεταλεύονται τους "φουκαράδες" που δεν πιάνουν με καλό σήμα τα FTA, που μέχρι πρότινως δίνανε 55 ευρώ το μήνα (και πλέον δίνουν 30 στο βασικό πακέτο). Σαθρό επιχειρηματικό μοντέλο γιατί όποιος στηρίζει στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή το επιχειρηματικό του μοντέλο στα πνευματικά δικαιώματα και στα δικαιώματα πρόσβασης, είναι χαμένος από χέρι. Διερωτήθηκε κανείς γιατί στη Ρουμανία πχ το εισαγωγικό πακέτο έχει 9-10 ευρώ ενώ εδώ έχει 30 και μέχρι πριν λίγους μήνες 55;

Όπως ξαναείπα, το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο δε το αποφασίζει μία εταιρεία, ούτε οι 300. Το αποφασίζει η κοινωνία. Η nova είναι παράνομη - όχι με το ελληνικό δίκαιο αλλά με το κοινό περί δικαίου αίσθημα - με την ανοχή του κράτους, επειδή δεν δίνει ελεύθερη πρόσβαση στα ελεύθερα κανάλια. Επίσης, αν κάποιος καταφέρνει με μη εγκεκριμένο εξοπλισμό να λάβει τις υπηρεσίες της, αυτό είναι δικό της τεχνικό πρόβλημα και θα έπρεπε να το λύσει τεχνικά και όχι αναγκάζοντας όλο το μηχανισμό του κράτους να διορθώνει νομικά το δικό της τεχνικό πρόβλημα. Αν εγώ έχω ένα μαγαζί που πουλάω ραδίκια και το βράδυ δε κλειδώνω την πόρτα γιατί η κλειδαριά είναι χαλασμένη, θα πρέπει το κράτος να βάλει ένα αστυνομικό να με φυλάει; Ή μήπως πρέπει να αλλάξω κλειδαριά;

Για να μη παρεξηγηθώ πάντως, να διευκρινίσω πως κι εγώ που αναφέρομαι για "νομιμότητα", αναφέρομαι αποκλειστικά για το καθαρά νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα. Όχι για το "δίκαιο" με την ευρύτερη έννοια που εκεί είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα.
Σαφώς και δεν πιστεύω πως το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας καλύπτει το δίκαιο βάσει του "κοινού περί δικαίου αίσθημα". Δυστυχώς απέχει πολύ ακόμα στο να καταφέρει κάτι τέτοιο και κατά την άποψη μου, με αυτούς τους τρόπους που το χειριζόμαστε εδώ και πόσα πια χρόνια ως πολίτες αυτής της δημοκρατίας, δεν θα το καταφέρει και ποτέ!

Δημήτρη,

Το μονοπώλιο είναι η χειρότερη αρρώστια του οικονομικού μας συστήματος, όπως τα καρτέλ και οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπου υπάρχει θα πρέπει να είναι κρατικά ελεγχόμενο, αλλιώς ο ιδιώτης θα τιμολογεί στα όρια αντοχής της αγοράς, μεγιστοποιώντας τα κέρδη του. Ο Alpha Digital φαλήρισε γιατί η φτωχή ελληνική αγορά δεν μπορούσε να 'σηκώσει' και τους δύο. Κι έτσι έμεινε η Nova γιατί είχε από πριν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα... Αν δεν ήταν μόνη της δεν θα είχαμε αυτές τις αυξήσεις, ούτε αυτές τις τιμές...

Το κράτος μας όμως δεν παρεμβαίνει για να διορθώνει αυτές τις ανωμαλίες. Ας βάλει π.χ. κάποιο πλαφόν στις μονοπωλιακές τιμές της Nova, 700 ευρώ το χρόνο είναι αντικειμενικά πολλά. Οι γαλακτοβιομηχανίες αφού αύξησαν 10 και 20% τις τιμές στο πιο βασικό αγαθό, το γάλα, μετά ανακοίνωσαν ξεδιάντροπα (με διαφημίσεις κιόλας) μειώσεις τάξης 2-3%, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας. Όταν αυτά γίνονται στην αγορά γάλακτος, φαντάσου τι γίνεται στην αγορά της καλωδιακής/δορυφορικής όπου η Nova παίζει μπάλα μόνη της! Μήπως η τιμή τελικά δεν είναι καθόλου σωστή;
Όπως καταλαβαίνεις είναι λάθος να συγκρίνεις την αύξηση του κόστους ζωής με τις αυξήσεις τιμών της Nova, είναι τελείως διαφορετικά μεγέθη. Αυτοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους από πριν...
Αλλά είπαμε, όλα αυτά γίνονται γιατί το κράτος μας όχι μόνο είναι ανύπαρκτο αλλά σε πολλές περιπτώσεις διαπλέκεται με αυτά τα μεγαλοσυμφέροντα (π.χ. κουμπάροι), εξαρτάται από αυτά και ουσιαστικά τα συμφέροντα ορίζουν την οικονομική πολιτική της κάθε κυβέρνησης στην Ελλάδα, φυσικά σε βάρος του λαού... Και αυτή η οικονομική πολιτική είναι που δημιουργεί όλο και περισσότερους φουκαράδες και νεόπτωχους.

Θεώρησε λοιπόν την κλοπή ως τον μοναδικό τρόπο αντίδρασης του 'φουκαρά' που θα κάτσει μέσα για να δει tv επειδή θα χαλάσει λιγότερα απ'το να βγεί έξω. Στην τελική δεν κλέβεις τον φτωχό συνάνθρωπο αλλά τα μεγαλοσυμφέροντα, τα οποία έχουν φροντίσει να σε κλέψουν πρώτα με νόμιμους τρόπους, εκμεταλλευόμενα τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού κ οικονομικού συστήματος. Δεν την επικροτώ αλλά τη δικαιολογώ απόλυτα...

Last edited:

Θεώρησε λοιπόν την κλοπή ως τον μοναδικό τρόπο αντίδρασης του 'φουκαρά' που θα κάτσει μέσα για να δει tv επειδή θα χαλάσει λιγότερα απ'το να βγεί έξω. Στην τελική δεν κλέβεις τον φτωχό συνάνθρωπο αλλά τα μεγαλοσυμφέροντα, τα οποία έχουν φροντίσει να σε κλέψουν πρώτα με νόμιμους τρόπους, εκμεταλλευόμενα τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού κ οικονομικού συστήματος. Δεν την επικροτώ αλλά τη δικαιολογώ απόλυτα...

Δεν πρόκειται για κλοπή. Μη μπαίνουμε στο τριπάκι που θα ήθελαν οι εταιρείες να μπούμε. Η κλοπή προϋποθέτει αφαίρεση ιδιοκτησίας. Έχω μία τυρόπιτα, μου την πέρνεις, τώρα την έχεις εσύ και δεν την έχω εγώ. Η αδυναμία μιας εταιρείας να ελέγξει τεχνικά την πρόσβαση σε υπηρεσίες της, δεν αποτελεί κλοπή εκ μέρους αυτού που τις λαμβάνει με μη εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό και χωρίς άδεια.
Η δορυφορική μετάδοση είναι ένα ραδιοσήμα. Δε μπορεί να μου απαγορέψει κανείς να το λαμβάνω και να κάνω ότι γουστάρω με αυτό. Κάθε άλλη "νομολογία" είναι προερχόμενη από συμφέροντα με σκοπό να προστατέψει την τεχνική αδυναμία μιας εταιρείας, και λίγο μας ενδιαφέρει αυτό της το πρόβλημα.
Πάντα αναφέρομαι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και όχι στους νόμους που φέρνουν λαμόγια για να υπηρετούν άλλα λαμόγια.

Δεν πρόκειται για κλοπή. Μη μπαίνουμε στο τριπάκι που θα ήθελαν οι εταιρείες να μπούμε. Η κλοπή προϋποθέτει αφαίρεση ιδιοκτησίας. Έχω μία τυρόπιτα, μου την πέρνεις, τώρα την έχεις εσύ και δεν την έχω εγώ. Η αδυναμία μιας εταιρείας να ελέγξει τεχνικά την πρόσβαση σε υπηρεσίες της, δεν αποτελεί κλοπή εκ μέρους αυτού που τις λαμβάνει με μη εξουσιοδοτημένο εξοπλισμό και χωρίς άδεια.
Η δορυφορική μετάδοση είναι ένα ραδιοσήμα. Δε μπορεί να μου απαγορέψει κανείς να το λαμβάνω και να κάνω ότι γουστάρω με αυτό. Κάθε άλλη "νομολογία" είναι προερχόμενη από συμφέροντα με σκοπό να προστατέψει την τεχνική αδυναμία μιας εταιρείας, και λίγο μας ενδιαφέρει αυτό της το πρόβλημα.
Πάντα αναφέρομαι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και όχι στους νόμους που φέρνουν λαμόγια για να υπηρετούν άλλα λαμόγια.
Έχεις απόλυτο δίκιο κ συμφωνώ. Απλά χρησιμοποίησα τον όρο όπως ο dimitris_ και ξέχασα να τον βάλω σε εισαγωγικά. Επειδή συμπεριέλαβε μέσα και τα torrents, mp3s κλπ...

Πάντως αυτό με τα ελεύθερα ή όχι και τόσο ελεύθερα τελικά ραδιοσήματα έχει πολύ κουβέντα!
Μη πάμε μακρυά, οι εκπομπές της αστυνομίας στα VHF κάποιο είδος "ελεύθερων" ραδιοσημάτων στον άερα είναι σε κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες αλλά απαγορεύεται δια ροπάλου να έχεις κάποιον δέκτη ανοικτό σε αυτές τις συχνότητες και να τις λαμβάνεις / μεταφράζεις και άρα να τις "ακούς". Δε το συζητώ καν να εκπέμψεις κιολας σε αυτές. Και εδώ μιλάμε για το πλέον επίσημο κράτος.
Παρόμοια συμβαίνει και με άλλες "ειδικές" συχνότητες εμπορικές η μη.

Μπορεί το παράδειγμα να μη δείχνει και τόσο σχετικό αλλά έχει να κάνει με το τί και πώς μπορεί να είναι ή να μην είναι ελεύθερο κάτι και για ποιούς.

Παιδιά δε συνενοούμαστε, οπότε λέω να το αφήσω εδώ.

Διαπιστώνω ότι υπάρχει "δυσκολία" στην κατανόηση της έννοιας της πνευματικής ιδιοκτησίας, οπότε είναι άτοπο να συζητάμε. Πάμε γι' άλλα:ernaehrung004:

DJX33, ωραίο μηχάνημα (το Amstrad). Το έχεις βάλει στη Sharp; Στο δικό μου Commmodore 128D δυσκολεύομαι να βγάλω "dot by dot" στα 1080p...