Απάντηση: Re: Απάντηση: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα. Επειδή δεν γνωρίζω αυτά που έχουν ξαναειπωθει, αν θες μπορείς να εξηγήσεις ποια είναι τα "νομικά περιθώρια" που δίνονται στη Nova και τα οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο; Πως κινείται στα όρια του νόμου και με βάση ποιο κριτήριο; Δηλαδη κάποιοι της κάνουν πλάτες και ποιοι;
Ο "έμμεσος εκβιασμός" των επαρχιωτών δεν προέρχεται ασφαλώς από τη Nova. H Nova δεν είναι οργανισμός κοινής ωφελείας, το κράτος οφείλει (αφού τα παίρνει νταβατζιλίκι) να μεριμνεί γι' αυτούς που δεν έχουν καλή λήψη. Δηλαδή αν στην επαρχία πεινάνε, δικαιούνται να κλέψουν το μανάβικο; Εκτός αν θεωρείς ότι δικαιούνται να κλέψουν το "προιον nova" επειδή είναι άϋλο ή επειδή κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους πιάσει κανένας να το κλέβουν.
Όσον αφορά στο μονοπώλιο, αυτό υπάρχει αλλά δεν είναι αθέμιτο.
Όποιος θέλει, ορίστε οι δορυφόροι, ορίσττε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όποιος θέλει ας ανοίξει μαγαζί. Προσπάθησαν κάποτε κάποιοι αλλά φαλήρησαν. Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μήπως η τιμή είναι τελικά σωστή; Μήπως το 1,5% αυξηση το χρόνο είναι η μικρότεση αύξηση που είδαμε φέτος με το κόστος ζωής να ανεβαίνει 10 και 20%;
Κι εγώ θεωρώ τη nova ακριβή, αλλά πάντα με βάση το δικό μου πορτοφόλι. Κάνοντας την αυτοκριτική μου, ίσως τελικά να μην τα κατάφερα και τόσο καλά στα οικονομικά σε σχέση με τους 360.000 έλληνες που τους περισσεύουν 700 ευρώ το χρόνο για τηλεόραση. Τι να κάνουμε, κάποιοι έχουν, κάποιοι όχι. Τουλάχιστο έχω την ΕΠΙΛΟΓΗ να μην πάρω.
Δεν είμαι κανένας άγιος, έχω αγοράσει software από τον Thomas Soft και τον "Eγκέφαλο", έχω κατεβάσει τα e-books, τα torrent και τα mp3 μου που λέει ο λόγος.
Αλλά δεν διαμαρτύρομαι κι από πάνω!
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί "διαφωνείς" με το σχόλιό μου και μάλιστα "
κάθετα"!
Κατά βάση δε λέω και πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που λες. Μήπως το διάβασες πολύ βιαστικά και θεώρησες καλό να ανοίξεις μια διαφωνία για τη διαφωνία; Διάβασε σε παρακαλώ πολύ προσεκτικότερα και με νηφαλιότητα το τί λέω και κυρίως το πώς το λέω και μετά πάρε όποια θέση θες βέβαια.
Το ότι κάποιος έχει τα νομικά περιθώρια και τα εκμεταλλεύεται σημαίνει πρώτιστα ότι κινήτε βάσει των νόμων που υπάρχουν εκεί που ανήκει. Δηλαδή ότι είναι νόμιμος, όχι παράνομος. Το αν είναι κοντά στα "όρια" των όποιων τέτοιων νόμων σε κάποια ζητήματα, δε σημαίνει νομικά τίποτα. Είναι εντός του νόμου και αυτό φτάνει.
Και μόνο το ότι υπάρχει αυτή η εταιρία και συντηρεί τα συμβόλαια της με αυτούς τους όρους και αυτές τις προϋποθέσεις για τόσα χρόνια πια, αποδεικνύει αυτόματα το ότι είναι έννομη, δεν θέλει να είσαι νομικός για να το καταλάβεις κάτι τόσο απλό, ούτε να μπλέξει κανείς με παραθέσεις νομικών άρθρων που το υποστηρίζουν αυτό.
Ο "έμμεσος εκβιασμός" επειδή ακριβώς είναι
έμμεσος και άρα δεν μπορεί κανείς να τον στήσει στο έδρανο με ουσιαστικές αποδείξεις, νομικά δεν είναι εκβιασμός. Είναι όρος που τον χρησιμοποιούμαι όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί για να περιγράψουμε μια κατάσταση
όπως π.χ. αυτή που αναφερόμαστε.
Σαφώς και το κράτος έχει την ευθύνη για όλα όσα αναφέρεις και όχι η όποια εταιρία που φροντίζει να εκμεταλλεύεται
(με την καλή έννοια) τα όποια νομικά πλαίσια του χώρου.
Οι επιπτώσεις ενός μονοπώλιου είναι πάνω κάτω ίδιες είτε είναι αθέμιτο είτε θεμιτό γι αυτό και δεν είναι σωστό να το επιτρέπει ή ακόμα και να το προωθεί το κράτος με την υπάρχουσα νομοθεσία ή καλύτερα με την απουσία σχετικής νομοθεσίας ή αν θες ακόμα και με τον μη πλήρη έλεγχο βάσει των νόμων του.
Η εν λόγω αύξηση μπορεί πράγματι να είναι μικρή ποσοστιαία σε σχέση με τον πληθωρισμό και το πως κινήτε σε αυξήσεις η υπόλοιπη αγορά αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το αρχικό κόστος πάνω στο οποίο επιδρά η όποια αύξηση. Αν αυτό είναι ήδη αδικαιολόγητα μεγάλο σε σχέση με τις παροχές, τότε κάθε περαιτέρω αύξηση είναι καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα πράγμα όμως που και πάλι αφού επιτρέπεται καλά γίνεται νομικά μιλώντας.
Μπορείς σε παρακαλώ να μου υποδείξεις ένα σημείο στο σχόλιό μου που λέω ξεκάθαρα ή έστω άφησα να εννοηθεί το ότι είναι θεμιτή ή όποια κίνηση κλοπής από οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε λόγο; Γιατί έτσι όπως αντιπαραθέτεις τις σκέψεις σου πάνω στις δικές μου, είναι σα να λες ότι έχω ισχυριστεί κάτι τέτοιο πράγμα που σαφώς και είναι τελείως λάθος.
Το αν κάποιος φτάνει να δώσει 700 / χρόνο για θέαση τηλεόρασης, δε σημαίνει ντε και σόνι ότι του περισσεύουν κιόλας. Ίσα ίσα που μπορεί να στερηθεί κάποιες άλλες του ανάγκες για να το κάνει δεδομένου ότι το να μπορείς να βλέπεις τηλεόραση είναι σημαντικό στην εποχή μας. Και ναι, δε φταίει η Nova που κάποιοι δε μπορούν να δουν σχεδόν δωρεάν όπως πολλοί άλλοι. Το κράτος φταίει που δεν έχει κάνει την απαραίτητη υποδομή ώστε να μη συμβαίνει αυτό ή έστω δεν πριμοδοτεί για χρήση εναλλακτικού παρόχου όπως η μοναδική δυστυχώς στην Ελλάδα Nova.
Μιας και παραδέχεσαι το ότι δεν είσαι άγιος και ότι συμμετέχεις σε "κλοπές", καλύτερα κράτα πιο χαμηλούς τους τόνους απέναντι σε όσους πιθανά κάνουν κάτι παρόμοιο με κάτι άλλο.
Η όποια διαμαρτυρία υπήρξε σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται γύρω από το ύψος των τιμών και την ανυπαρξία σωστής υποστήριξης των δικαιωμάτων των πολιτών από το κράτος τους, και θεμιτή είναι και απαραίτητη. Το ότι εσύ δεν διαμαρτύρεσαι σχετικά, εμένα μου κάνει στην απλούστερη περίπτωση παράξενο αν όχι μέχρι και ύποπτο.