Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Δεν υπάρχει πρόβλημα κατανόησης αυτής της έννοιας. Αλλά όταν αυτή η έννοια χρησιμοποιείται από τις εταιρίες (που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα του "περιεχομένου", δηλαδή ταινίες, σειρές, αθλητικά γεγονότα) για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε μία ενιαία κατά τα άλλα αγορά, όπως αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας τεχνητά τείχη και κατακερματίζοντας την, είναι φυσικό να χάνει και την αξία της. Γιατί δηλαδή να μη μπορεί κάποιος νόμιμα να δει κανάλια από πακέτο άλλης χώρας της ΕΕ, όταν δεν έχει κανένα πρόβλημα να αγοράσει ό,τι άλλο θέλει από μαγαζιά οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ (με εξαίρεση τα αυτοκίνητα, που και εκεί "πνίγεται" η ελεύθερη αγορά). Οπότε είναι λογικό να δημιουργούνται ολιγοπώλια, ακόμα και μονοπώλια, σ' αυτήν την αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αυξημένες τιμές, αδιαφορία για την ποιότητα του περιεχομένου, λίγες επιλογές σε κανάλια, κλπ). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο "πελάτης" αυτών των υπηρεσιών να αισθάνεται κορόιδο όταν κάνει συγκρίσεις με άλλα πακέτα και να αρχίζει να μη δίνει σημασία σε τέτοιες έννοιες, όταν αυτές του δημιουργούν πρόβλημα στην τσέπη του!

θα συμφωνήσωμε τα περι κλοπής. Δεν συνιστά κλοπή η παραλαβή η/μ σήματος που μας ακτινοβολεί είτε το θέλουμε είτε όχι.

δλδ αν ενσωματώσω τσιπάκι στον εγκέφαλό μου που λαμβάνει το σημα απο τον δορυφόρο και το ανοιγει για να το βλέπω απλά κλεινοντας τα μάτια μου, με ασυλληπτη τεχνολογία, ειμαι εξ ορισμου παράνομος? που κολλάει ο δεκτης?

για μενα παράνομη ειναι μόνο η απολαβή κερδών απο την προσφορά της τεχνικής δυνατότητας, δηλαδη αν τα καταφέρεις μόνος σου μαγκιά σου, αν κάποιος σε βοηθά επ' αμοιβή αυτός ο κάποιος πρέπει να πάει φυλακη.

Re: Απάντηση: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

dimitris__ βασικά η διαφωνία μας για την πνευματική ιδιοκτησία βρίσκεται εδώ:
Οπότε το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο είναι κάτι που έχει πολλές ερμηνείες και πολλές όψεις.
Μερικοί νόμοι είναι άδικοι, ή δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες. Ή αυτό που είναι παράνομο σήμερα γίνεται νόμιμο αύριο, ειδικά στο άθλημά μας όπου η τεχνολογία αλλάζει ταχύρρυθμα και οι νόμοι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν... Και ειδικά στην Ελλάδα!
Είχα μια παρόμοια διαφωνία στην κατηγορία με τα παιχνίδια...

ΟΤ Δυστυχώς έχω πουλήσει τον Amstrad εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Μου τον θυμίζει το avatar και ένας emulator που έχω κατεβάσει για pc...
Τελικά οι ανεπαίσθητες σκιές στη Sharp μου (που σου'λεγα) δεν είναι πρόβλημα και λέγονται 'ανομοιομορφίες φωτεινότητας'. Και είναι συχνό φαινόμενο στις Sharp, μου'πε ο μάστορας. Δεν με πειράζει γιατί στήνω πανί/προβολέα σιγά-σιγά...

Διαπιστώνω ότι υπάρχει "δυσκολία" στην κατανόηση της έννοιας της πνευματικής ιδιοκτησίας, οπότε είναι άτοπο να συζητάμε. Πάμε γι' άλλα

Η πνευματική "ιδιοκτησία" είναι ένα εφεύρημα των τελευταίων 60-70 ετών και δε βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να το αποδεχόμαστε. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να τα σκάσω για να δω έναν καλλιτέχνη από κοντά, ή να δω μία ταινία στο σινεμά, αλλά αρνούμαι να συμμετέχω σε ένα σύστημα που αναπαράγει και πουλάει "αέρα", ξανά και ξανά και ξανά. Και αν πριν 10-20 χρόνια είχε πραγματικά κάποιο κόστος να αγοράσεις ένα βινύλιο ή μία vhs κασέτα, σήμερα στην εποχή των bits and bytes, δεν υπάρχει κανένα κόστος. Αρνούμαστε λοιπόν όλοι να πληρώνουμε για αέρα. Και πίστεψέ με, ούτε η μουσική θα σβήσει, ούτε ο κινηματογράφος θα πεθάνει, ούτε το ποδόσφαιρο θα σταματήσει αν βλέπεις nova sports χωρίς να πληρώνεις. Πολύ απλά ορισμένα λαμόγια θα πάψουν να πέρνουν υπέρογκα ποσά και θα συμβιβαστούν με μικρότερα (βλέπε πχ Μπραντ Πιτ, Ροναλντίνιο, Μαντόνα κτλ κτλ κτλ).
Η ιστορία με τα IP (Intellectual Property) έληξε μαζί με την επικράτηση του άλλου IP (internet protocol). Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή δεν επιτρέπει πια επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε πνευματικά δικαιώματα. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο γι' αυτούς. Οι άλλοι απλώς θα πεθάνουν.

Εγώ αυτό που έχω να πω ανοιχτά, είναι ότι σαφώς και δεν κατηγορώ κανέναν που επιχειρεί με όποιο τρόπο, να δει "παράνομα" στο οικογενειακό του επίπεδο, το σήμα της Χ Nova. Και όχι απλά δεν τον κατηγορώ αλλά μου κάνει και κλικ θετικά όταν μαθαίνω ότι το έχει κάνει κάπως.
Δεν θα τον διαφημίσω βέβαια αλλά θα πω μέσα μου ότι "στην τελική καλά έκανε αφού δεν δίνει δικαιώματα παραέξω".
Αυτό κυρίως, γιατί πιστεύω πως η συγκεκριμένη εταιρία αισχροκερδεί με την τιμολόγησή της, σε σχέση πάντα με τις παρεχόμενές της υπηρεσίες. Το λέω ανοιχτά και θα το πάρω πίσω μόνο αν η συγκεκριμένη εταιρία βγει ανοιχτά, δηλαδή δημόσια, και προσπαθήσει με ειλικρίνεια και με τις απαραίτητες αποδείξεις, να δικαιολογήσει το ύψος των τιμολογήσεων της. Όσο αυτό δεν το κάνει, έχω κάθε δικαίωμα να θεωρώ αυτό που είπα πριν βάσει των ενδείξεων που μου παρέχει η σχετική αγορά παγκοσμίως. Δεν την καταδικάζω γιατί άλλωστε δεν μπορώ χωρίς αποδείξεις χειροπιαστές, απλά εκθέτω την άποψή μου που στο κάτω κάτω εύχομαι να είναι και λάθος.
Μάλιστα πιστεύω, πως αν αυτή η τάση μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, θα αναγκαζόταν η εταιρία να ρίξει πια τις τιμές της τόσο ώστε και κέρδος σημαντικό να έχει και να κάνει πραγματικά προσιτές τις υπηρεσίες της σε όλους. Κλασική μέθοδος άλλωστε! Ρίχνω τις τιμές τόσο ώστε να βάλουν όλοι νόμιμα και να μη τους ενδιαφέρει να μπλέξουν με άλλες "περίεργες ιστορίες". Να μην έχει νόημα να ασχοληθούν με κάτι παράνομο καν! Εκεί πια, όσοι επέμεναν να θέλουν να μείνουν παράνομοι, ε ας τους "χώναν στα μπουντρούμια" νομικά.

Απ' την άλλη όμως όσο άδικοι και να είναι οι Χ νόμοι μας, δεν μπορούμε να αγνοούμε την ύπαρξη τους. Άρα αν κάποιος εκτεθεί με μια τέτοια του κίνηση, στην παρούσα τιμολογιακή κατάσταση, θα λυπηθώ πάαααρα πολύ γιατί συνήθως θα πρόκειται για κάποιον φουκαράκο μεροκαματιάρη αλλά από την άλλη θα πω πως έτσι είναι γιατί εμείς το διαλέξαμε να είναι έτσι με αυτούς που εμείς αποδεικνύουμε για να διαχειρίζονται τόσο σημαντικά ζητήματα για εμάς!

Οι νόμοι δεν είναι παγιωμένες έννοιες. Αλλάζουν κατά καιρούς. Και δεν αλλάζουν από μόνοι τους. Άνθρωποι τους αλλάζουν και μάλιστα κάτω από κριτήρια που θα έπρεπε κανονικά να ερευνώνται για τη σκοπιμότητα τους.

Νόμους είχε και η χούντα και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όποιος τους παρέβαινε και πιανόταν, βάσει αυτών των νόμων δικαζόταν (λιγότερο ή περισσότερο πρόχειρα) και συνήθως καταδικαζόταν.

Το ότι υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν μεγάλες αδικίες βάσει μεγάλων συμφερόντων, δυστυχώς ισχύει και κάθε τίμιος νομικός είναι σε θέση να το ομολογήσει τουλάχιστον κατ' ιδίαν.

Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

...................
Η ιστορία με τα IP (Intellectual Property) έληξε μαζί με την επικράτηση του άλλου IP (internet protocol). Η σύγχρονη ψηφιακή εποχή δεν επιτρέπει πια επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε πνευματικά δικαιώματα.
............

"Σύντροφε" malakudi,
φοβερό επαναστατικό τσιτάτο, θα το έχω στο ρεπερτόριο μου!!!!

Re: Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

"Σύντροφε" malakudi,
φοβερό επαναστατικό τσιτάτο, θα το έχω στο ρεπερτόριο μου!!!!

Δεν πρόκειται περί "επαναστατικού τσιτάτου". Είναι απλή λογική.
Αν έβγαινε ένα μηχάνημα που με μηδέν κόστος, μετέτρεπε τα σουβλάκια σε bits and bytes και από την άλλη πλευρά ξανά σε σουβλάκια, και ο σουβλατζής της γειτονιάς απαιτούσε να μη τα τρώτε αλλά να πληρώνετε άδεια χρήσης για τα "ψηφιακά σουβλάκια", με τιμή μάλιστα ακριβότερη από τότε που τα σουβλάκια δεν ήταν ακόμη ψηφιακά, τι θα κάνατε; Θα λέγατε πως όποιος αντιγράφει τα ψηφιακά σουβλάκια για να φάει είναι κλέφτης; Γιατί; Επειδή κάποιος νόμος το λέει;

Ότι μετατρέπεται σε 0 και 1, δε μπορεί να έχει κανενός είδους "δικαιώματα". Ειναι απλώς μια ακολουθία αριθμών. Δεν έχουν ιδιοκτησία οι αριθμοί. Οι αριθμοί είναι ελεύθεροι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Αν έβγαινε ένα μηχάνημα που με μηδέν κόστος, μετέτρεπε τα σουβλάκια σε bits and bytes και από την άλλη πλευρά ξανά σε σουβλάκια, και ο σουβλατζής της γειτονιάς απαιτούσε να μη τα τρώτε αλλά να πληρώνετε άδεια χρήσης για τα "ψηφιακά σουβλάκια", με τιμή μάλιστα ακριβότερη από τότε που τα σουβλάκια δεν ήταν ακόμη ψηφιακά, τι θα κάνατε; Θα λέγατε πως όποιος αντιγράφει τα ψηφιακά σουβλάκια για να φάει είναι κλέφτης; Γιατί; Επειδή κάποιος νόμος το λέει;

Ότι μετατρέπεται σε 0 και 1, δε μπορεί να έχει κανενός είδους "δικαιώματα". Ειναι απλώς μια ακολουθία αριθμών. Δεν έχουν ιδιοκτησία οι αριθμοί. Οι αριθμοί είναι ελεύθεροι.
Με κάθε επιφύλαξη πάντως, όλο αυτό μου κάνει λίγο... "εξαπλούστευση".
Οι όποιες απαιτήσεις δικαιωμάτων δεν αφορούν κυριολεκτικά τα όποια βασικά και επιμέρους συστατικά που τυχόν αποτελούν το υπό προστασία τελικό προϊόν.

Χμμμ.... δλδ μια ταινία που στοίχισε εκατομμύρια θα την βλέπουμε δωρεάν γιατί είναι bits και bytes. Παράξενη λογική.
Άρα δλδ όλα τα software πρέπει να είναι τσάμπα. Πάνε τα Windows. :p

Νομίζω ότι όσοι μιλάνε για υπερκέρδη, αισχροκέρδια, κλπ καλό θα ήταν να ρίξουν πρώτα μιά ματιά στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της NOVA.

Εγώ πάντως, παρόλο που δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα, το περιεχόμενο κλπ. και παρόλο που έχω και Sky HD, προτιμώ να υπάρχει μία ελληνική πλατφόρμα έστω κακή και ακριβή, παρά καμία λόγω μεγέθους αγοράς. Στο κάτω-κάτω όποιος δεν θέλει δεν παίρνει.

Χμμμ.... δλδ μια ταινία που στοίχισε εκατομμύρια θα την βλέπουμε δωρεάν γιατί είναι bits και bytes. Παράξενη λογική.
Άρα δλδ όλα τα software πρέπει να είναι τσάμπα. Πάνε τα Windows. :p

Δεν ισχύουν αυτά που αναφέρεις και εξηγώ:

Η ταινία που στοίχισε εκατομύρια, ας βγάλει τα χρήματά της από τις προβολές στον κινηματογράφο, όπως έκανε πριν βγουν τα video vhs κτλ. Αν κοστίζει εκατομύρια γιατί ο κύριος Brad Pit θέλει 2-3 εκατομύρια για να παίξει, ας του πουν πως πλέον θα παίρνει μερικές δεκάδες χιλιάδες και αν του αρέσει. Τα πράγματα άλλαξαν, και όσοι δε το έχουν καταλάβει πολύ απλά θα χάσουν το τρένο.

Το λογισμικό είναι αντίστοιχη περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο πως το open source και το δωρεάν λογισμικό επεκτείνονται συνέχεια. Ποιος θα αγοράσει το office αν το openoffice τον καλύπτει; Επίσης, η "πειρατία" στο λογισμικό είναι κάτι που συνέβαινε από την πρώτη στιγμή και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό.

Προσωπικά διαφωνώ να γίνεται ο κρατικός μηχανισμός εργαλείο στα χέρια κάποιων που θέλουν να βγάλουν χρήματα με ένα μοντέλο που υπό κανονικές συνθήκες δε θα τους το επέτρεπε, και αυτό φυσικά είναι να πουλάς "αέρα". Γιατί όταν μία ταινία την παίζεις στο σινεμά, μετά ζητάς λεφτά για το dvd, μετά για το blueray, μετά βγάζεις την extended edition με δυο-τρεις σκηνές παραπάνω και ξαναζητάς χρήματα, ενώ ζητάς χρήματα για τα δικαιώματα προβολής πρώτα από videoclub, μετά από συνδρομητικά κανάλια και μετά από ελεύθερα κανάλια, με συγχωρείτε αλλά πουλάς αέρα. Και στην ψηφιακή εποχή δε μπορείς πια να πουλάς αέρα, γιατί το κόστος πιστής 100% αντιγραφής είναι μηδενικό. Ας το καταλάβουν οι εταιρείες πως το μοντέλο αυτό ψώφισε. Ήδη η μουσική βιομηχανία αρχίζει να το καταλαβαίνει (βλέπε δεκάδες μουσικά συγκροτήματα - καλλιτέχνες που δίνουν τη μουσική τους δωρεάν για κατέβασμα). Σύντομα θα το καταλάβουν και οι υπόλοιποι. Όσοι δε το καταλάβουν, απλώς θα εξαφανιστούν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Τα....σουβλάκια που μπαίνουν απο την εμπρός μεριά ποιός θα τα πληρώσει; κι αυτά τζάμπα είναι;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αυτα ειναι οι Σαουδαραβες εκαναν την μεγαλη κινηση

Τα....σουβλάκια που μπαίνουν απο την εμπρός μεριά ποιός θα τα πληρώσει; κι αυτά τζάμπα είναι;

Αν η αναπαραγωγή - αντιγραφή έχει μηδενικό κόστος, το πόσο κοστίζει το πρωτογενές υλικό είναι άσχετο και αδιάφορο. Σημασία έχει πως δε μπορείς με νόμους και ανασταλτικούς μηχανισμούς να αναγκάσεις κάποιον να μην αντιγράψει κάτι ψηφιακά. Αν θες να βγάλεις χρήματα από κάτι που αντιγράφεται με μηδενικό κόστος ψηφιακά, θα πρέπει να βρεις ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας. Το να απαιτείς να σε προστατέψει από την αντιγραφή ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός, το να βγάζεις "παράνομα" ακολουθίες από 0 και 1, είναι το λιγότερο αφελές. Η ιστορία αποδεικνύει πως δε μπορείς να σταματήσεις την ψηφιακή αντιγραφή. Ακόμα κι αν βρεις κάποια τεχνολογικά κόλπα για να την σταματήσεις, αυτό είναι προσωρινό (βλέπε πόσα χρήματα έχουν δωθεί για την προστασία των blueray πχ ή πριν για τα dvd. Αποτέλεσμα; Τζίφος).

Ειδικά σε μία εποχή όπου υπάρχει γενική οικονομική κρίση, είναι προκλητικό να ζητάς να σε πληρώνουν για "αέρα". Ας βρουν ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο αν θέλουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Ειδικά τώρα για τις συνδρομητικές υπηρεσίες, θα έπρεπε η nova και κάθε nova να σκεφτεί τι είναι προτιμότερο. Να έχει 3.000.000 χρήστες με 6 ευρώ τον καθένα, και μετά να προσπαθήσει με added value υπηρεσίες να τους πάρει σιγά σιγά περισσότερα, ή να έχει 300.000 χρήστες με 60 ευρώ; Γιατί να δίνει 20 εκατομύρια για τηλεοπτικά δικαιώματα σε άχρηστες ομάδες (ούτε τον πρώτο γύρο στα ευρωπαϊκά δε καταφέρνουν πλέον να περάσουν). Γιατί να τα δίνει η ΕΡΤ που την πληρώνουμε και με το ζόρι;

:grinning-smiley-043
Καλά τα λες. Οπότε ποιος ο λόγος να πληρώνει το STAR για να πάρει τα δικαιώματα του Supernatural. Τώρα θα είχαμε και τις 2 τελευταίες season, αφού το STAR θα τις έπαιρνε τσάμπα. :p

Originally Posted by malakudi
το 1ο σουβλάκι πάντα πληρώνεται. Τα υπόλοιπα εινααι απλώς κλεψίτυπα, αμφιβόλου υγιεινής και ποιότητας. Τα πρωτόκολλα διόρθωσης λαθών δεν ειναι βέβαιο οτι εξασφαλίζουν 100% ακρίβεια στην ανασύνθεση των πρωτεινών, και ως εκ τουτου ειναι υποπτ για καρκινογενέσεις και δηλητηριάσεις. Επίσης, τα χέρια του χακερ εινα βρώμικα και μπορει να εμπεριέχουν μικρόβια κ.α.

γι αυτό,

και επειδή Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΓΝΗΣΙΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ!

(σλουρπ. μου ανοιξε η ορεξη):Banane0:

Last edited:
Δεν ισχύουν αυτά που αναφέρεις και εξηγώ:

Η ταινία που στοίχισε εκατομύρια, ας βγάλει τα χρήματά της από τις προβολές στον κινηματογράφο, όπως έκανε πριν βγουν τα video vhs κτλ. Αν κοστίζει εκατομύρια γιατί ο κύριος Brad Pit θέλει 2-3 εκατομύρια για να παίξει, ας του πουν πως πλέον θα παίρνει μερικές δεκάδες χιλιάδες και αν του αρέσει. Τα πράγματα άλλαξαν, και όσοι δε το έχουν καταλάβει πολύ απλά θα χάσουν το τρένο.

.

Το ποταμι δεν γυριζει πισω δεν μπορουν τωρα που για μια ταινια ενας ηθοποιος πληρωνετε απο 3 εως 20 & 30 εκ δολαρια οι παραγωγοι να του πουνε οτι θα παιρνει 1 εκ. παρολο που μια καλη ταινια μπορει να καλυψει τα εξοδα της απο της πρωτες εβδομαδες προβολης στους κινηματογραφους τα κερδη που αποκομιζονται ειναι τεραστια.

Μα την ίδια λογική δηλαδή, θα έπρεπε( ; ) να μην αποδίδεται κέρδος στον Χ πατεντούχο ανά πώληση, σε κάθε κομμάτι κάποιων μοντέλων συσκευών, που μπορούν και υπάρχουν ως έχουν, από την υλοποίηση σε αυτές της κατοχυρωμένης του πατέντας!
Οι ιδέες - πατέντες είναι κάτι που θα πρέπει( ; ) να πωλούνται μια φορά μόνο και άρα όσοι τις χρησιμοποιούν από εκεί και μετά στα προϊόντα τους να κερδίζουν τα "άπειρα" σε κάθε πώληση ακριβώς επειδή υπήρξε η συγκεκριμένη πατέντα που έκανε το προϊόν τους τόσο επιθυμητό.

Δεν ξέρω! Σίγουρα το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο απ' όσο αρχικά φαίνεται. Δεν θα λυθεί με πολύ απλές διατυπώσεις.