Τί θα πει πολυτεκνία (θεωρώ ότι είναι εντελώς offtopic με το θέμα μας, αλλά το βλέπω να επανέρχεται, γι αυτό και το´γράφω).
Μέχρι το 2000 ήμουν ένας πολυάσχολος άνετος άνθρωπος, όπως ο μέσος Έλληνας. Είχα κάνει 2 παιδιά, είχα ιδιόκτητο´σπίτι, είχα αλλάξει αυτοκίνητο, είχα αρχίσει τις τράμπες στο ηχητικό μου σύστημα (από hifi σε hiend) είχα βιντεοπροβολέα (από το 1998), 2 νόμιμες εργασίες (η μια εκτός Θεσσαλονίκης) και καθόλου ελεύθερο χρόνο. Το ίδιο και η γυναίκα μου.
Τότε άλλαξαν όλα. Το 2000 ήλθε η Λυδία-Μαρία (το παιδί της αγάπης όπως λέμε) και το 2001 ο Αλέξης (το παιδί του διορισμού, όπως λέμε, καθώς με τη γέννησή του η γυναίκα μου πρόλαβε και διορίστηκε καθηγήτρια με την επετηρίδα).
Έξοδα: Τα έξοδα των παιδιών εκτινάχθηκαν. Αρκεί να σας πω ότι μόνο η αγορά παιδικής πάνας από το Lidl και όχι των pampers οδήηγσε σε εξοικονόμηση 2600 ευρώ σε διάστημα 3 ετών. Τώρα χρειάζομαι για τα σχολεία, μπαλέτα κλπ. των παιδιών (δημόσια σχολεία) περίπου 7500 ευρώ το χρόνο.
Ελεύθερος χρόνος: Από το Μάρτιο του 2001 που γεννήθηκε ο Αλέξης κατορθώσαμε να βγούμε έξω με τη γυναίκα μου μόνοι μας (1.15 λεπτά) στα τέλη του 2004. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και μπορούμε να κάνουμε 1-2 ταξίδια στο εξωτερικό κάθε χρόνο.
Προτεραιότητες: Τα παιδιά προηγούνται 100%. Δεν υπάρχει πιθανότητα να πεις ότι θα κάνω κάτι για τον εαυτό μου και όχι για τα παιδιά. Όταν έχεις 2 παιδιά, τότε μπορείς να ταπώσεις τα 2 παιδιά. Με τα 3 μια στα 4 χρόνια θα το κάνεις. Με τα τέσσερα ποτέ. Και δεν μιλώ για τα έξοδα. Μιλώ για τις προτεραιότητες σε προσκλήσεις, πάρτι, διαβάσματα, φροντιστήρια, κλπ.
Φθορές: Ένα σπίτι με 6 άτομα έχει περίπου 150% φθορά σε σχέση με σπίτι που φιλοξενεί 4 άτομα. Μη σας φαίνεται παράλογο. Τα παιδιά φέρνουν παιδιά και γονείς. Στις 11/9, ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία γύρισα σπίτι και βρήκα 14 παιδιά, διαφόρων ηλικιών (από 17 μέχρι 7) στο σπίτι. Όλοι ήθελαν να έλθουν σε μας και όχι εκεί που είναι λίγοι, μαγκούφηδες). Τα μισά τα τάισα κιόλας, τουτέστιν τραπέζι καθημερινή μέρα για 14 άτομα. Να μην πω για φθορές σε λάμπες, καζανάκια, πρίζες, κλπ.
ΗΥ: Πόσοι ΗΥ χρειάζονται σε μια πολύτεκνη οικογένεια; Μέχρι στιγμής 4 (3 σταθεροί και ένας φορητός). Έχω αποφύγει μέχρι στιγμής τη δικτύωσή τους, αλλά το ασύρματο δίκτυο το βλέπω να έρχεται τάχιστα και φοβάμαι. Φανταστείτε ιούς, κολλήματα κλπ. Και σκειφθείτε πόσα χρήματα πρέπει να δίνετε κάθε 2-3 χρόνια για αναβαθμίσεις και επισκευές μόνο.
Μουσική και HT. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να δούμε όλοι μαζί ή να ακούσουμε κάτι από την αρχή μέχρι το τέλος. Τηλέφωνα χτυπάνε, κουδούνια χτυπάνε, και φυσικά όλα τα παιδιά έχουν διάβασμα μέχρι αργά. Άρα... τέλος.
και μπορώ να συνεχίσω.... αλλά δεν θέλω.