Ο οδηγός νταλίκας υποχρεούται να κάνει στάση 45 λεπτά μετά από 4,5 ώρες οδήγησης, που μπορεί αν θέλει να είναι σπαστό σε δύο στάσεις, 15 και 30. Μετά και το 2ο 4,5 ώρο πρέπει να ξεκουραστεί για 12 ώρες. Τις KWh που θα καταναλώσει σε 4,5 ώρες με 90 km/h θα μπορεί να τις αναπληρώσει σε μισή ώρα σε MW charger. Οπότε μέσα στην υποχρεωτική στάση του θα φορτίζει όσο χρειάζεται. Με τους φορτιστές 350KW που έχουμε τώρα χρειάζεται 1,5 περίπου ώρα. Οπότε έχει μια καθυστέρηση 45 λεπτά παραπάνω στη μία στάση. Στη δεύτερη στάση που είναι πολύωρη δεν έχει καθυστέρηση.Με λίγα λόγια, η νταλίκα που θα πάρει εμπόρευμα από Ολλανδία ή Γερμανία από τις αποθήκες που έχουν όλοι εκεί και καταλήγουν όλα τα εμπορεύματα από όλη την υφήλιο, με τον οδηγό να οδηγεί συνεχόμενα άπειρες ώρες μέχρι να φτάσει το εμπόρευμα στην Ελλάδα, θα μπορεί να είναι ηλεκτρική;
Από range πως πάνε αυτές;
Δεν ισχύουν τίποτα από αυτά. Γνωστές ανοησίες.View attachment 235808
Επιμένετε ακόμη ότι προστατεύουμε τον πλανήτη??? γιατί όσο θα αυξάνετε η αγορά των ηλεκτρικών τόσο θα αυξάνονται τα νούμερα.
Ωπα .. εχω χαθεί .. εγω ξερω οτι ..Δεν ισχύει αυτό που γράφετε, παντού στο βασικό οδικό δίκτυο υπάρχει δυνατότητα για ρεύμα. Το κόστος έχει διαφορά τάξης μεγέθους, 2 εκατομμύρια για μία μάνικα που γεμίζει 6 αυτοκίνητα ή ένα φορτηγό την ώρα vs 1 εκατομμύριο για ένα σταθμό με 10 Tesla superchargers, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού υποσταθμού. Σε 10 Tesla Superchargers εξυπηρετούνται 25 με 30 αυτοκίνητα την ώρα, περίπου 2,5 με 3 ανά σταθμό την ώρα. Το κόστος για αντίστοιχη κάλυψη από σταθμό υδρογόνου θα ανέβαινε στα 10 εκατομμύρια. Πιστεύετε πως το να έρθει το ρεύμα στο όποιο Χ σημείο θα κοστίζει πάνω από 9 εκατομμύρια; Ας είμαστε σοβαροί, αν το να αναπτύξεις δίκτυο υδρογόνου ήταν οικονομικά εφικτό, η Toyota ή κάποιος άλλος θα το είχε κάνει τόσα χρόνια. Δεν είναι, και γι' αυτό θέλουν να τους το κάνει το κράτος. Αντίθετα η Tesla δε περίμενε καμία επιδότηση και έφτιαξε μόνη της το καλύτερο δίκτυο φορτιστών.
Καταλαβαίνω ότι έχετε επενδύσει χρόνο και ίσως και χρήμα στην υπόθεση υδρογόνο αλλά δυστυχώς είστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Δε πρόκειται να υπάρξει η οικονομία υδρογόνου.
Το 5’ ισχύει. Το 12 αυτοκίνητα την ώρα όμως όχι, διότι μετά τον ανεφοδιασμό 2-3 οχημάτων, ο σταθμός έχει downtime γύρω στο μισάωρο.Ωπα .. εχω χαθεί .. εγω ξερω οτι ..
το φουλαρισμα υδρογόνου διαρκει 5 λεπτα (12 αυτοκινητα/ωρα) και αρκεί για περισσότερα απο 600 χλμ.
το φουλαρισμα 5-85% στο model y θέλει 50-55 λεπτά (με 10 φορτιστες = 12 αυτοκινητα/ωρα) και αυτη η φορτιση αρκει για λιγότερα απο 400 χλμ ..
5 λεπτά σωστά. 30 λεπτά για 6 αυτοκίνητα, μετά θέλει 30 περίπου λεπτά να μεταφέρει υδρογόνο από το μεγάλο τεπόζιτο υψηλής πίεσης στο μικρότερο τεπόζιτο της μάνικας. Το μικρό τεπόζιτο χωράει max 26-27 κιλά υδρογόνου.Ωπα .. εχω χαθεί .. εγω ξερω οτι ..
το φουλαρισμα υδρογόνου διαρκει 5 λεπτα (12 αυτοκινητα/ωρα) και αρκεί για περισσότερα απο 600 χλμ.
το φουλαρισμα 5-85% στο model y θέλει 50-55 λεπτά (με 10 φορτιστες = 12 αυτοκινητα/ωρα) και αυτη η φορτιση αρκει για λιγότερα απο 400 χλμ ..
Γι' αυτό έγραψα παραπάνω πως ακόμα και όπως είναι τα πράγματα, έχουμε μία καθυστέρηση μισής ώρας στα 300 km.
φορτιστές έχουν μόνο τα αμαξοστάσια.. όχι τα τέρματα.@vlad66
μου εκανε εντυπωση που ειδα στο τερμα που ειναι στο παρκινγκ διπλα στο ΟΑΚΑ ενα Α8 ηλεκτρικο λεωφορειο. Νομιζα οτι τερματιζουν μονο κοντα σε φορτιστες.
προσωπικά θα ήμουν πιο επιφυλακτικός.. δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο...Δεν ισχύουν τίποτα από αυτά. Γνωστές ανοησίες.
μπορεί !Bλαδιμηρε, να ρωτησω εγω την κουτσουκελα μου ?
Μηπως μετα τις 9 το βραδυ ... η μπαταρια εκφορτιζει βραδυτερα (λιγοτερη ζεστη γαρ) ?
Ο φιλος σου το δουλευε τις χειροτερες ωρες (για μπαταρια). Λογικα, εκφορτιζε γρηγοροτερα.
Και δεν ειναι τιποτα χειμωνιατικες ηλιολουστες μερες .... ειναι καλοκαιρινες ηλιολουστες.
Πες πες πες πες λεπτομέρειες για τις νυφούλες και άφησε τις μπαταρίες.φορτιστές έχουν μόνο τα αμαξοστάσια.. όχι τα τέρματα.
κάτω από 30% μπαταρία έχουμε τον νου μας οι οδηγοί , αλλά και να μην δώσει σημασία κάποιος υπάρχει κέντρο που παρακολουθεί το κάθε όχημα.
με το που πάει η μπαταρία στο 20% , το όχημα υποχρεωτικά πάει στο αμαξοστάσιο (γιατί δεν ξέρω)
πριν λίγες μέρες έκανα βάρδια στο 830
πήρα το Λ/Φ από τον πρωινό συνάδερφο με 51% , και αργά το βράδυ είχα ακόμα 2-3 δρομολόγια με μπαταρία 28%
μιλάω με το κέντρο ελέγχου, του λέω -είμαι οκ, τρώω 4% σε κάθε δρομολόγιο.. θα το βάλω μέσα με 20 και κάτι , στην χειρότερη 19%
μου λέει -είσαι άρχοντας!!
άλλαξε αυτός βάρδια;; με παίρνει κάποιος άλλος από το κέντρο τηλ και με ρωτάει πόσα δρομολόγια έχω ακόμα..
αν θυμάμαι καλά είχα κατεβάσει την μπαταρία στο 25-26%
του λέω, -έχω μιλήσει ήδη με κάποιον από σας, τα έχω υπολογίσει όλα , θα μπω μέσα με 21-22%
με ευχαρίστησε, με καληνύχτισε και επειδή στο τελευταίο δρομολόγιο είχα πολύ λίγο κόσμο και λίγες στάσεις έφαγα 3% ρεύμα αντί 4%
για την ακρίβεια τελείωσα το δρομολόγιο με 23% και ήμουν περίεργος πόσο ρεύμα θα φάω για μέσα..
με τα κόλπα που μου έχετε μάθει εδώ μέσα πήγαινα αρκετά με το όργανο στο charge (και πατητός! όχι χελώνα) και μπήκα μέσα με 23% !!
μετά έκανα τους υπολογισμούς.. πόσο ρεύμα έφαγε ο πρωινός και πόσο εγώ...
να υποθέσουμε ότι έβγαλε το όχημα με 98% και όχι 100% ;;
έφαγε κάπου 47% μπαταρία.. σωστά;;
εγώ το πήρα με 51% και το έβαλα μέσα με 23% ... έφαγα 28% ..σωστά;;
ας πάρουμε κάποια δεδομένα υπόψη και κάποια άλλα θα τα υποθέσουμε...
το a/c του το βρήκα στους 22c , το ανέβασα στους 24 και αργότερα στους 26c
μείον για αυτόν, συν για μένα..
το ACAS το δούλευε, εγώ το έκλεισα (μη ρωτήσετε γιατί, βαριέμαι να γράψω τι είναι και γιατί...)
με ACAS όμως η ανάκτηση ενέργειας δουλεύει καλύτερα ( τουλάχιστον έτσι λένε τα μεγάλα κεφάλια από πάνω.. εγώ στο όργανο δεν είδα διαφορές όσες φορές δούλεψα ηλεκτρικό)
άρα θεωρητικά μείον για μένα, συν για αυτόν...
να πούμε ότι το πρωί είχε περισσότερη κίνηση σε κόσμο;; οκ, ας πούμε.. όμως το βράδυ έχει περισσότερη κίνηση σε οχήματα γιατί η πλ.Ελευθερίας στον Κορυδαλλό είναι νυφοπάζαρο και οι κλαρινογαμπροί δημιουργούν μποτιλιάρισμα.. οι νυφούλες από την άλλη δεν κάνουν άλλη δουλειά από το μπες-βγες στο Λ/Φ...
να πούμε μια ισοπαλία εδώ;;
όχι;;
μείον για αυτόν, συν για μένα;; (αφού το ηλεκτρικό δεν χαμπαριάζει από μποτιλιαρίσματα..)
οκ!!
άρα χοντρικά είμαστε στα 2 μείον αυτός, ένα μείον εγώ..
μα πόσο παραπάνω ρεύμα τρώει το ac με διαφορά 4 βαθμών;;
και πόσο παραπάνω βάρος κουβάλησε το όχημα στην 1η βάρδια σε σχέση με την 2η ;;;
θα μου πει κάποιος,, -τι θες να πεις;; ότι αυτός είναι ταγάρι και εσύ οδηγάρα;;;
φυσικά και όχι !
αλλά 47 με 28 είναι μεγάλη διαφορά... εκτός και αν έβγαλε το όχημα με πολύ χαμηλότερη μπαταρία από 98% (που θα το έλεγε στο γραφείο ή στο κέντρο και θα έβγαζε άλλο όχημα με γεμάτη μπαταρία) , κάτι άλλο συνέβη και είχαμε τέτοια διαφορά στην κατανάλωση..
τι, δεν ξέρω...
Η διαφορά στο ac σίγουρα μέτρησε. Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση, το acas τι είναι; Αν δεν θες να γράφεις, πες μου που να ψάξω.μπορεί !
αν το a/c τρώει τόσο πολύ ρεύμα , έχουμε θέμα !
το σίγουρο είναι ότι στο 845 (Πειραιά - Ελευσίνα από Αιγάλεω ) ΔΕΝ το έχουν βγάλει ακόμα.. ούτε μία φορά!
το 2ο σίγουρο, στο Α1 (Πειραιά - Βούλα) σε ώρες αιχμής και με πολύ κόσμο , έφαγε 20% μπαταρία σε κάθε δρομολόγιο..
3 πέρα δώθε σε κάθε βάρδια, 6 πέρα δώθε σε 2 βάρδιες.. έκλασε μαλλί που λέμε και πήγε μέσα πριν την ώρα του...
άραγε τον χειμώνα με πολύ κρύο θα φάει λιγότερο ρεύμα για θέρμανση;;
τι λένε τα ηλεκτρικά ΙΧ στην θέρμανση σε σχέση με την ψύξη;;
παιδιά, εσείς που τα έχετε,, τι λέτε ;;;
Τι είπες τώρα! Μια φορά το έπαθα και εγώ! Το πλυντήριο έδειχνε 30 λεπτά να τελειώσει το πλύσιμο, και όμως τα 30 λεπτά του πλυντηρίου δεν ήταν 30 λεπτά δικά μου, ήταν 40 λεπτά. Μα πως έγινε αυτό, φταίει η τεχνητή νοημοσύνη, φταίει ο ΑΙνστάιν, υπήρξε διαστολή του χρόνου, δεν ξέρω.Η διαφορά στο ac σίγουρα μέτρησε. Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση, το acas τι είναι; Αν δεν θες να γράφεις, πες μου που να ψάξω.
Η κίνηση επηρεάζει λιγότερο τα ηλεκτρικά παρα τα θερμικά, αλλά το βάρος σίγουρα έχει μεγαλη σημασία σε όλα τα οχήματα.
Μάλιστα, το καλοκαίρι το ac ζορίζεται ακόμα περισσότερο με τα πολλά άτομα, ενώ το χειμώνα, πολλοί επιβάτες σημαίνει (αναλογικά) μικρότερη κατανάλωση για θέρμανση (λόγω θερμότητας σώματος)
Πέρα από αυτά υποπτεύομαι κάτι άλλο για αυτήν την διαφορά μεταξύ πρωινής και απογευματινής βάρδιας. Δεν είναι απόλυτα προοδευτικός ο δείκτης της μπαταρίας. Έχει παρατηρηθεί αυτό και σε αρκετά ηλεκτρικά ΙΧ, οποίου δεν μειώνεται το ίδιο γρήγορα σε όλο το εύρος 0-100%. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των δυο βαρδιών και σίγουρα αν οδηγήσει κάποιος ηλεκτρικό όχημα «σωστά» (ομαλές επιταχύνσεις, παρατεταμένες επιβραδύνσεις) θα δει σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Η διαφορά όμως στην δικη σου περίπτωση είναι χαοτική. Εκτός αν είναι «λίγο το ένα, λίγο το άλλο» και φτάσαμε σε τέτοια διαφορά κατανάλωσης.
Από αυτά που είπες, υποθέτω ότι τα φορτίζετε έως σχεδόν 100%
Το AC τρώει 1 με 1,5 KWh την ώρα σε αυτοκίνητο. Σε λεωφορείο θα είναι σίγουρα πολύ παραπάνω αφού είναι μεγάλος ο χώρος.φορτιστές έχουν μόνο τα αμαξοστάσια.. όχι τα τέρματα.
κάτω από 30% μπαταρία έχουμε τον νου μας οι οδηγοί , αλλά και να μην δώσει σημασία κάποιος υπάρχει κέντρο που παρακολουθεί το κάθε όχημα.
με το που πάει η μπαταρία στο 20% , το όχημα υποχρεωτικά πάει στο αμαξοστάσιο (γιατί δεν ξέρω)
πριν λίγες μέρες έκανα βάρδια στο 830
πήρα το Λ/Φ από τον πρωινό συνάδερφο με 51% , και αργά το βράδυ είχα ακόμα 2-3 δρομολόγια με μπαταρία 28%
μιλάω με το κέντρο ελέγχου, του λέω -είμαι οκ, τρώω 4% σε κάθε δρομολόγιο.. θα το βάλω μέσα με 20 και κάτι , στην χειρότερη 19%
μου λέει -είσαι άρχοντας!!
άλλαξε αυτός βάρδια;; με παίρνει κάποιος άλλος από το κέντρο τηλ και με ρωτάει πόσα δρομολόγια έχω ακόμα..
αν θυμάμαι καλά είχα κατεβάσει την μπαταρία στο 25-26%
του λέω, -έχω μιλήσει ήδη με κάποιον από σας, τα έχω υπολογίσει όλα , θα μπω μέσα με 21-22%
με ευχαρίστησε, με καληνύχτισε και επειδή στο τελευταίο δρομολόγιο είχα πολύ λίγο κόσμο και λίγες στάσεις έφαγα 3% ρεύμα αντί 4%
για την ακρίβεια τελείωσα το δρομολόγιο με 23% και ήμουν περίεργος πόσο ρεύμα θα φάω για μέσα..
με τα κόλπα που μου έχετε μάθει εδώ μέσα πήγαινα αρκετά με το όργανο στο charge (και πατητός! όχι χελώνα) και μπήκα μέσα με 23% !!
μετά έκανα τους υπολογισμούς.. πόσο ρεύμα έφαγε ο πρωινός και πόσο εγώ...
να υποθέσουμε ότι έβγαλε το όχημα με 98% και όχι 100% ;;
έφαγε κάπου 47% μπαταρία.. σωστά;;
εγώ το πήρα με 51% και το έβαλα μέσα με 23% ... έφαγα 28% ..σωστά;;
ας πάρουμε κάποια δεδομένα υπόψη και κάποια άλλα θα τα υποθέσουμε...
το a/c του το βρήκα στους 22c , το ανέβασα στους 24 και αργότερα στους 26c
μείον για αυτόν, συν για μένα..
το ACAS το δούλευε, εγώ το έκλεισα (μη ρωτήσετε γιατί, βαριέμαι να γράψω τι είναι και γιατί...)
με ACAS όμως η ανάκτηση ενέργειας δουλεύει καλύτερα ( τουλάχιστον έτσι λένε τα μεγάλα κεφάλια από πάνω.. εγώ στο όργανο δεν είδα διαφορές όσες φορές δούλεψα ηλεκτρικό)
άρα θεωρητικά μείον για μένα, συν για αυτόν...
να πούμε ότι το πρωί είχε περισσότερη κίνηση σε κόσμο;; οκ, ας πούμε.. όμως το βράδυ έχει περισσότερη κίνηση σε οχήματα γιατί η πλ.Ελευθερίας στον Κορυδαλλό είναι νυφοπάζαρο και οι κλαρινογαμπροί δημιουργούν μποτιλιάρισμα.. οι νυφούλες από την άλλη δεν κάνουν άλλη δουλειά από το μπες-βγες στο Λ/Φ...
να πούμε μια ισοπαλία εδώ;;
όχι;;
μείον για αυτόν, συν για μένα;; (αφού το ηλεκτρικό δεν χαμπαριάζει από μποτιλιαρίσματα..)
οκ!!
άρα χοντρικά είμαστε στα 2 μείον αυτός, ένα μείον εγώ..
μα πόσο παραπάνω ρεύμα τρώει το ac με διαφορά 4 βαθμών;;
και πόσο παραπάνω βάρος κουβάλησε το όχημα στην 1η βάρδια σε σχέση με την 2η ;;;
θα μου πει κάποιος,, -τι θες να πεις;; ότι αυτός είναι ταγάρι και εσύ οδηγάρα;;;
φυσικά και όχι !
αλλά 47 με 28 είναι μεγάλη διαφορά... εκτός και αν έβγαλε το όχημα με πολύ χαμηλότερη μπαταρία από 98% (που θα το έλεγε στο γραφείο ή στο κέντρο και θα έβγαζε άλλο όχημα με γεμάτη μπαταρία) , κάτι άλλο συνέβη και είχαμε τέτοια διαφορά στην κατανάλωση..
τι, δεν ξέρω...
Η βέλτιστη απόδοση της μπαταρίας NCM είναι στους 22-23 βαθμούς ενώ των LFP λίγο παραπάνω. Αλλά η διαφορά +/- 10 βαθμούς είναι πολύ μικρή, 1-2% max. Μετά το +/- 10 βαθμούς αρχίζει και μεγαλώνει. Αν ανέβει/κατέβει σημαντικά τα αυτοκίνητα έχουν συστήματα ψύξης/θέρμανσης της μπαταρίας, δε την αφήνουν να υπολειτουργεί.Bλαδιμηρε, να ρωτησω εγω την κουτσουκελα μου ?
Μηπως μετα τις 9 το βραδυ ... η μπαταρια εκφορτιζει βραδυτερα (λιγοτερη ζεστη γαρ) ?
Ο φιλος σου το δουλευε τις χειροτερες ωρες (για μπαταρια). Λογικα, εκφορτιζε γρηγοροτερα.
Και δεν ειναι τιποτα χειμωνιατικες ηλιολουστες μερες .... ειναι καλοκαιρινες ηλιολουστες.
Σίγουρα, άλλωστε μόλις τώρα ξεκίνησαν να βγαίνουν πραγματικά long range ηλεκτρικά trucks, όπως το Mercedes που ανέφερα παραπάνω. Πιστεύω σε 5 χρόνια θα υπάρχει σημαντικό δίκτυο MW chargers, τουλάχιστον στην Κεντρική/Δυτική Ευρώπη.Μάλιστα. Άρα έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να γίνει λειτουργικό όλο αυτό στις διεθνείς μεταφορές.
το ACAS είναι το σύστημα που σε τρελαίνει στα ΜΠΙΠ όταν πλησιάζεις εμπόδιο, διαβάσεις, καναν πεζό και γω δεν ξέρω τι άλλο...Η διαφορά στο ac σίγουρα μέτρησε. Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση, το acas τι είναι; Αν δεν θες να γράφεις, πες μου που να ψάξω.
Η κίνηση επηρεάζει λιγότερο τα ηλεκτρικά παρα τα θερμικά, αλλά το βάρος σίγουρα έχει μεγαλη σημασία σε όλα τα οχήματα.
Μάλιστα, το καλοκαίρι το ac ζορίζεται ακόμα περισσότερο με τα πολλά άτομα, ενώ το χειμώνα, πολλοί επιβάτες σημαίνει (αναλογικά) μικρότερη κατανάλωση για θέρμανση (λόγω θερμότητας σώματος)
Πέρα από αυτά υποπτεύομαι κάτι άλλο για αυτήν την διαφορά μεταξύ πρωινής και απογευματινής βάρδιας. Δεν είναι απόλυτα προοδευτικός ο δείκτης της μπαταρίας. Έχει παρατηρηθεί αυτό και σε αρκετά ηλεκτρικά ΙΧ, οποίου δεν μειώνεται το ίδιο γρήγορα σε όλο το εύρος 0-100%. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχε διαφορά μεταξύ των δυο βαρδιών και σίγουρα αν οδηγήσει κάποιος ηλεκτρικό όχημα «σωστά» (ομαλές επιταχύνσεις, παρατεταμένες επιβραδύνσεις) θα δει σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Η διαφορά όμως στην δικη σου περίπτωση είναι χαοτική. Εκτός αν είναι «λίγο το ένα, λίγο το άλλο» και φτάσαμε σε τέτοια διαφορά κατανάλωσης.
Από αυτά που είπες, υποθέτω ότι τα φορτίζετε έως σχεδόν 100%
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.