Αυτοκινητιστικά νέα

Το αγγλικό ΚΤΕΟ σε κόβει ακόμη και αν δει σκουριά στο μαρσπιέ κάτω απο την πόρτα ή αν υπάρχει σκουριά στην βάση ή και κοντά σε αυτή των αναρτήσεων. Το δε Ιταλικό σε κόβει ακόμη και αν βάλεις μη εγκεκριμένες πεταλιέρες ή το Gear Nob.
Φυσικά και πρέπει να ελέγχεται η σκουριά σε σημεία που είναι σημαντικά για την δομή του αμαξώματος. Και φυσικά πρέπει να ελέγχονται μετατροπές χωρίς έγκριση τύπου. Το κουφό όμως το έμαθα για τη Φλόριντα: δεν επιτρέπεται όταν ανακατασκευάζεις(από ολική ή απόσυρση) αυτοκίνητο να το βάψεις σε χρώμα που δεν υπήρχε αυθεντικά στο μοντέλο!

Δεν το λέω προσωπικά σε σένα, αλλά με αφορμή αυτό που έγραψες: Ο συνδυασμός των "επιστήμονας δεν είμαι" και "έχουμε και διαδίκτυο και αντίληψη" είναι συχνά πάρα μα πάρα πολύ επικίνδυνος. Φυσικά και να σχηματίζετε άποψη για τα πράγματα, φυσικά και να διαβάζετε διαδίκτυο, αλλά για θέματα στα οποία δεν είστε ειδικοί, κρατάτε και μια πισινή (ή και δυο).
Για αυτό είπα ότι υπάρχει η αντίληψη. Σαφώς και υπάρχει ο κίνδυνος να πει κάποιος αρλούμπες. Προσωπικά ξέρω να χρησιμοποιώ το διαδίκτυο και ξέρω που να πάω να διαβάσω. Αυτά που λέω ή τα λινκ που ανεβάζω δεν νομίζω να δείχνουν το αντίθετο!

Φυσικά και πρέπει να ελέγχεται η σκουριά σε σημεία που είναι σημαντικά για την δομή του αμαξώματος. Και φυσικά πρέπει να ελέγχονται μετατροπές χωρίς έγκριση τύπου. Το κουφό όμως το έμαθα για τη Φλόριντα: δεν επιτρέπεται όταν ανακατασκευάζεις(από ολική ή απόσυρση) αυτοκίνητο να το βάψεις σε χρώμα που δεν υπήρχε αυθεντικά στο μοντέλο!
Έλα μου όμως που στην ελλάδα δεν τα κοιτάνε αυτά. Έχω δει χρέπια και χρέπια να περνάνε. Τώρα όσο αφορά τις ιδιαιτερότητες ουουου να φάνε και οι κότες.

Εγώ βρήκα αυτό στο ίδιο άρθρο....που λέει αυτονομία 420 (γραψε 350 εσυ να εισαι μεσα)

View attachment 236229
Αυτά ήξερα κι εγώ. Θα πούλαγε σαν ζεστό ψωμί αν έβγαζε 900+ χιλιόμετρα στην πράξη. (άσχετο: τραγικές οι τελικές στα ηλεκτρικά)

Ναι αλλά τι να τις κάνεις τις τελικές στην Ελλάδα; Τα 185 είναι ήδη 55 πάνω απ' το ανώτατο όριο, τι να τα κάνεις πχ τα 250;

παντως το 930 με 350 αντε 420 το θεωρω τραγικη αποκλιση ενταξει θα μου πειτε και στις βεντζινες τα ιδια εκαναν πχ ελεγαν 4 λιτρα στα 100 χλμ και στα μικρα γραμματα εγραφαν με ταχυτητα 60χλμ την ωρα στην Εθνικη

Τώρα παίζουμε.
Κάντε μήνυση στην ADAC για ψευδές άρθρο παραπλάνησης του καταναλωτή κ CC στον Ευρωπαίο Συνήγορο .

Το αγγλικό ΚΤΕΟ σε κόβει ακόμη και αν δει σκουριά στο μαρσπιέ κάτω απο την πόρτα ή αν υπάρχει σκουριά στην βάση ή και κοντά σε αυτή των αναρτήσεων. Το δε Ιταλικό σε κόβει ακόμη και αν βάλεις μη εγκεκριμένες πεταλιέρες ή το Gear Nob.
Επιβεβαιώνω. Σε πρόσφατη βλάβη στη μηχανή που δεν άναβε το daylight led, αλλά ο εγκέφαλος το έβλεπε κ άναβε τα φώτα πορείας (οπότε δεν ήταν παράνομο αφού άναβε φώτα στην διάρκεια της ημέρας) το εγκεκριμένο συνεργείο μου είπε πως θα κοβόταν στο Αγγλικό ΚΤΕΟ αφού η προδιαγραφή ειναι πως όλες οι λάμπες (led included) πρέπει να ανάβουν για να περάσεις τον έλεγχο. Και το συνεργείο δεν είχε όφελος αφού η επισκευή καλύφθηκε από την εγγύηση.

Το πόσα οχήματα εδώ δει χωρίς φώτα στην Αθήνα οπότε έρχομαι, μην το ρωτάτε

Κανω στασεις αλλα οχι 20λεπτες η μισαωρες. 10 λεπτα στα βενζιναδικα, καπου μια ωρα αν ειμαι τυχερος στα συνορα και αν χρειαστει αλκες 2-3 δεκαλεπτες ενδιαμεσα.
Η διαδρομη κραταει απο 13-14 ωρες εως 16-17 αναλογα τα συνορα.

Στα βενζιναδικα της διαδρομης, αυτα που ειναι πανω στο δρομο δεν εχω δει πανω απο δυο θεσεις φορτισης και δε νομοζω να ειναι και ιδιαιτερα γρηγοροι και φαντασου να το εχει αφησει να φορτιζει ο προηγουμενος που θελει να φαει κανα μισαωρο η να το φορτισει στο 100%

Σε τετοιες διαδρομες, να βγεις απο την εθνικη για να πας στο σουπερμαρκετ του χωριου η της παρακειμενης πολης εστω και αν η παρακαμψη ειναι 5-6 χλμ που τα θεωρουν οι ηλεκτρικοι λιγα, απλα δεν παιζει.
Ενιοτε υπαρχει και δευτερος οδηγος οποτε τα χλμ μοιραζονται.
Αν είναι δύο οι οδηγοί ΟΚ. Αν δεν είναι όμως, το να οδηγάς σερί 16-17 ώρες είναι επικίνδυνο. Όσο καλός οδηγός και να είστε, μετά από 10 ώρες οδήγησης τα αντανακλαστικά σας έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είστε εν δυνάμει κίνδυνος στο δρόμο. Στους οδηγούς νταλίκας που είναι και επαγγελματίες επιτρέπεται μέγιστο 10 ώρες το 24ωρο για 2 το πολύ φορές τη βδομάδα, αλλιώς 9 ώρες με 45 λεπτά στάση ανάμεσα στα 2 4,5ωρα.

Αν θέλετε αναφέρετε ακριβώς τη διαδρομή (αρχή - τέλος) για να δούμε πόσο παραπάνω θα χρειαστείτε με ένα καλό BEV σε στάσεις. Από τη Κροατία και μετά υπάρχουν δυνατοί φορτιστές, και στη Βουλγαρία υπάρχουν, στη Σερβία έτσι κι έτσι.

Όχι παιδιά, έχει δίκαιο.
Υπάρχει το "λευκό" υδρογόνο που υπάρχει σε αυτή τη μορφή στη φύση. Από wikipedia:
Οι πηγές φυσικού υδρογόνου περιλαμβάνουν:
  • εξαέρωση βαθέως υδρογόνου από τον φλοιό και τον μανδύα της Γης·
  • αντίδραση νερού με υπερβασικά πετρώματα (σερπεντινοποίηση).
  • νερό σε επαφή με αναγωγικούς παράγοντες στον μανδύα της Γης.
  • καιρικές συνθήκες – νερό σε επαφή με πρόσφατα εκτεθειμένες επιφάνειες βράχου.
  • αποσύνθεση ιόντων υδροξυλίου στη δομή των ορυκτών.
  • φυσική ραδιόλυση νερού.
  • αποσύνθεση οργανικής ύλης.
  • βιολογική δραστηριότητα
Δείτε και το παρακάτω:
Ναι υπάρχει το λευκό υδρογόνο. Αλλά ο φίλος υπονόησε πως είναι οικονιμικά εύκολο να το εξορίξει η κάθε χώρα και ότι είναι παντού. Κάτι που δεν ισχύει, γιατί αν ίσχυε δε θα είχαμε 99% παραγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο. Ναι έχουν χρησιμοποιηθεί κάποια μικρά κοιτάσματα σε μικρές πόλεις για παροχή ενέργειας αλλά είναι πολύ επικίνδυνο και με υψηλό κόστος.

Από ότι καταλαβαίνω ο άνθρωπος μάλλον ήθελα να πει ότι μπορεί να βγει από το φυσικό αέριο όπου υπάρχει άφθονο .
Το ότι επιμένετε όμως ότι τα ηλεκτρικά θα έχουν μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα από το υδρογόνο είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξετε. Το ότι έχετε αγοράσει ή θα αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν σημαίνει ότι κάνατε τον κόσμο ποιο πράσινο. Απλά προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας κυριότερα ότι κάνατε το σωστό για το περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν το καλύτερο γιατί χρειάζονται να καταναλώσεις άπειρους άλλους πόρους ( εξόρυξη υλικών , επεξεργασία και προετοιμασία αυτών και την επεξεργασία για να πάρεις το τελικό προιον). Σε αντίθεση με το υδρογόνο που έχει απείρως μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα.
Διαβάστε
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352484722019874

Δεν έχει νόημα να κάνουμε ξανά και ξανά την ίδια κουβέντα, ενώ τα δεδομένα παραμένουν τα ίδια.

Έχουν ανέβει links από σοβαρές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι τα ηλεκτρικά καταλήγουν να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Τώρα παίζουμε.
Κάντε μήνυση στην ADAC για ψευδές άρθρο παραπλάνησης του καταναλωτή κ CC στον Ευρωπαίο Συνήγορο .
ελα ομως που τελικα η adac δεν εγραψε τετοια πραγματα, το newsauto τα εγραψε.

Εγώ βρήκα αυτό στο ίδιο άρθρο....που λέει αυτονομία 420 (γραψε 350 εσυ να εισαι μεσα)

View attachment 236229
η wltp αυτονομια βρισκεται εντος της παρενθεσεως και ειναι 519. Το 420km το δινει η hyundai ελλαδος ως ρεαλιστικο νουμερο. Εντος πολεως ειμαι σιγουρος οτι το πιανει αυτο

Αν είναι δύο οι οδηγοί ΟΚ. Αν δεν είναι όμως, το να οδηγάς σερί 16-17 ώρες είναι επικίνδυνο. Όσο καλός οδηγός και να είστε, μετά από 10 ώρες οδήγησης τα αντανακλαστικά σας έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είστε εν δυνάμει κίνδυνος στο δρόμο. Στους οδηγούς νταλίκας που είναι και επαγγελματίες επιτρέπεται μέγιστο 10 ώρες το 24ωρο για 2 το πολύ φορές τη βδομάδα, αλλιώς 9 ώρες με 45 λεπτά στάση ανάμεσα στα 2 4,5ωρα.

Αν θέλετε αναφέρετε ακριβώς τη διαδρομή (αρχή - τέλος) για να δούμε πόσο παραπάνω θα χρειαστείτε με ένα καλό BEV σε στάσεις. Από τη Κροατία και μετά υπάρχουν δυνατοί φορτιστές, και στη Βουλγαρία υπάρχουν, στη Σερβία έτσι κι έτσι.
Η διαδρομη που ανεφερα παραπανω ειναι μπρατισλαβα σερρες η οποια γινεται συχνα. Το θεμα ειναι οτι, ο καθε ενας μας εχει διαφορετικες χρησεις και περα απο αυτη τη διαδρομη κανω και αλλες της ταξης των 500-700 και αλλα τοσα επιστροφη, παλι σε αυτοκινητοδρομους περιπου μια φορα το μηνα.
Ειναι εκδρομες σαββατοκυριακου, εδω εχουμε κοντα αρκετα μερη να επισκεφτεις, ιταλιες, σλοβενιες, πολωνιες, αυστροελβετιες κτλ.
Για το λογο αυτο αγορασα πριν πεντε περιπου χρονια καινουργιο αυτοκινητο.
Τοτε τα ηλεκτρικα μολις ξεκινουσαν γενικα στην ευρωπη, οχι ειδικα ελλαδα.
Οποτε, τωρα, αρχισα να σκεφτομαι εαν αξιζουν για τη χρηση που κανω… δευτερα παρασκευη δουλεια σπιτι και ΣΚ μικρα ταξιδια.
Δεν εχω δυνατοτητα φορτισης στο σπιτι ουτε στη δουλεια.
Δεν εχω την πολυτελεια να πηγαινω καθημερινες στα μολ να φορτιζω με τις ωρες και στα ταξιδια με ενδιαφερει να φτασω στον προορισμο και οχι να σταματαω καθε 200χλμ σε φορτιστες η να ξοδευω ωρες σε μοτελ για φαγητο.
Το 90% των διαδρομων ειναι με συνοδηγο.

• Like
Reactions: athlon6401
Α… και το βασικοτερο, δεν εχω 50 χιλιαδες να δωσω για μεγαλη μπαταρια, ουτε καν 40😎

Η διαδρομη που ανεφερα παραπανω ειναι μπρατισλαβα σερρες η οποια γινεται συχνα. Το θεμα ειναι οτι, ο καθε ενας μας εχει διαφορετικες χρησεις και περα απο αυτη τη διαδρομη κανω και αλλες της ταξης των 500-700 και αλλα τοσα επιστροφη, παλι σε αυτοκινητοδρομους περιπου μια φορα το μηνα.
Ειναι εκδρομες σαββατοκυριακου, εδω εχουμε κοντα αρκετα μερη να επισκεφτεις, ιταλιες, σλοβενιες, πολωνιες, αυστροελβετιες κτλ.
Για το λογο αυτο αγορασα πριν πεντε περιπου χρονια καινουργιο αυτοκινητο.
Τοτε τα ηλεκτρικα μολις ξεκινουσαν γενικα στην ευρωπη, οχι ειδικα ελλαδα.
Οποτε, τωρα, αρχισα να σκεφτομαι εαν αξιζουν για τη χρηση που κανω… δευτερα παρασκευη δουλεια σπιτι και ΣΚ μικρα ταξιδια.
Δεν εχω δυνατοτητα φορτισης στο σπιτι ουτε στη δουλεια.
Δεν εχω την πολυτελεια να πηγαινω καθημερινες στα μολ να φορτιζω με τις ωρες και στα ταξιδια με ενδιαφερει να φτασω στον προορισμο και οχι να σταματαω καθε 200χλμ σε φορτιστες η να ξοδευω ωρες σε μοτελ για φαγητο.
Το 90% των διαδρομων ειναι με συνοδηγο.
Σέρρες - Μπρατισλάβα με Tesla Model 3 LR νέο, 18ρες ζάντες, 150km/h μέγιστη ταχύτητα και 120% του ορίου. Οπότε αν το όριο είναι 130, πας μέχρι 150, αν είναι 120 πας με 144 κτλ.
1η στάση σε Tesla SC μετά τη Νις, στο Αλεξίνατς, 26 λεπτά
2η στάση σε Tesla SC λίγο πριν το Βελιγράδι στο AVA shopping, 25 λεπτά
3η στάση σε Tesla SC μετά τη Σουμπότιτσα, μικρή έξοδος από την εθνική, 17 λεπτά
4η στάση σε Tesla SC έξω από τη Βουδαπέστη, 22 λεπτά.
Κόστος φόρτισης, 33,8 ευρώ μόνο (μάλλον γιατί κάποιοι superchargers είναι ακόμα free)

Συνολικός χρόνος φορτίσεων, 90 λεπτά στα 1210 km. Δε νομίζω ότι το λες πολύ.

• Like
Reactions: ilias
Σέρρες - Μπρατισλάβα με Tesla Model 3 LR

1η στάση σε Tesla SC μετά τη Νις, στο Αλεξίνατς, 26 λεπτά

ξω από τη Βουδαπέστη, 22 λεπτά.

Κόστος φόρτισης, 33,8 ευρώ μόνο (μάλλον γιατί κάποιοι superchargers είναι ακόμα free)

Συνολικός χρόνος φορτίσεων, 90 λεπτά στα 1210 km. Δε νομίζω ότι το λες πολύ.
Εκτος απο τεσλα λονγκ ρειντζ, οι χρονοι και τα χλμ ειναι ιδιοι;

Το νις απο τις σερρες ειναι 600 χλμ τα βγαζει ακομα και το τεσλα μονοκοπανια;

Το εξω απο τη βουδαπεστη δεν λεει και πολλα. Ο περιφερειακος της βουδαπεστης ειναι χειροτερος και απο το φλαιοβερ της θεσσαλονικης. Ειναι 30 χλμ που γινεται της ποπης οτι ωρα και να περασεις. Θες καμμια ωρα στην καλυτερη να τον περασεις, εται και κανεις πως βγενεις για φορτιση καλυτερα να διανυκτερευσεις κιολας.

Η οικονομια, ακομα και με 50 λεπτα την κικοβατωρα οντως ειναι ενα συν.

Τα 90 λεπτα χρονος φορτισης ειναι αισιοδοξα νομιζω, εχεις υπολογισει και τον εξτρα χρονο να βγεις μπεις στην αουτομπαν;

Χωρις να εχω ηλεκτρικο δεν μπορω να ξερω αλλα εχουν θεματα σε ταξιδια. Επιμηκυνουν τον χρονο ταξιδιου λογω αυτονομιας, χρονου φορτισης και διαθεσιμοτητας φορτιστων.