Αυτοκινητιστικά νέα

Ε, καλά. Κι εσύ πριν 2 μήνες μας έλεγες ότι το ηλεκτρικό είναι μόνο για μέσα στην πόλη και κοντινούς προορισμούς και αυτό αν έχεις να φορτίζεις σπίτι/δουλειά. Στα μεγάλα ταξίδια πήγαινες με το Πεζώ στέησιον το θερμικό. Τί άλλαξε από τότε; :p
Δεν άλλαξε κάτι, αν δεν μπορείς να φορτίσεις το ηλεκτρικό σπίτι ή στην δουλειά δεν το προτείνω...άλλο αυτό όμως και άλλο να λέμε ότι δεν είναι καλά...σαν αγορά είναι πολύ καλύτερα τα ηλεκτρικά από τα βενζινοκίνητα. Για ταξίδι τώρα, αυτό είναι δική μου φοβεία, κόλλημα κλπ. που θα το ξεπεράσω κάποια στιγμή....ήδη το Πεζώ μας χαιρέτησε και πήραμε σαν δεύτερο αμάξι πάλι ηλεκτρικό, οπότε ταξίδια από εδώ και στο εξής μόνο με ηλεκτρικό!!

• Like
Reactions: athlon6401
Ποιό αυτοκίνητο είναι αυτό που καιει σαν ηλεκτρικό; Πόσα λίτρα τα 100 χιλ. καις; Φαντάζομαι γνωρίζεις ότι με οικιακή φόρτιση , το κόστος ανά χλμ είναι αστείο σε ηλεκτρικό.
Είναι και τα 2 φυσίκο αέριο, 4c/km το μικρό και 6c/km το μεγάλύτερο, κυρίως πόλη.

To απορρίπτω γιατί μένω σε διαμέρισμα, όπως το συντριπτικο ποσοστό στις πόλεις.
To απορρίπτω γιατί το κόστος αγοράς είναι (πολύ) πέραν των δυνατοτήτων μου.
To απορρίπτω γιατί και τα 2 μου αυτοκίνητα μαζί μου στοίχησαν 18.000, και έχω κόστος ανα χλμ συγκρίσιμο με ηλεκτρικο. Το κόστος των service είναι αμελητέο (για μένα).

Αυτά απο μένα, χωρίς να συγκρίνω τί κάνει το ένα και τι το άλλο. Πρακτικά και οικονομικά μόνο.
Κοίτα αν μένεις σε διαμέρισμα, δεν έχεις πάρκινγκ και δεν μπορείς να φορτίσεις στο σπίτι σου ή στην δουλειά, ναι συμφωνώ ότι είναι σοβαρό θέμα που ακυρώνει αρκετά από τα πλεονεκτήματα του να έχεις ηλεκτρικό αμάξι. Οπως καταλαβαίνω και το κόστος, όταν ο άλλος τα βγάζει πέρα δύσκολα, ε δεν μπορείς να του προτείνεις αμάξι που κάνει σχεδόν 30Κ.

Σε αυτό που διαφωνώ είναι στο κόστος ανά χλμ....εκει καμία σχέση, και το ποιο οικονομικό βενζίνης να πάρεις δεν πλησιάζει καν το κόστος αν χλμ του ηλεκτρικού που είναι στα όρια του αστείου....το πιο οικονομικό βενζίνης που υπάρχει είναι νομίζω το Yaris που καίει 4-4,5 λίτρα περίπου στα 100 χλμ. κόστος 6,5-7 ευρώ στην καλύτερη στα 100 χλμ....ε με το ηλεκτρικό στο σπίτι max θες 3 ευρώ στα 100χλμ....με λίγα λόγια το πιο οικονομικό βενζίνης θέλει πάνω από διπλά χρήματα σε σχέση με ηλεκτρικό αμάξι....

• Like
Reactions: xaris33
Είναι και τα 2 φυσίκο αέριο, 4c/km το μικρό και 6c/km το μεγάλύτερο, κυρίως πόλη.
Από τον έναν περιορισμό στον άλλον. Φαντάζομαι πρέπει να πηγαίνεις μόνο σε συγκεκριμένα πρατήρια για φυσικό αέριο, τα οποία είναι λίγα ακόμα και στο νομό Αττικής.

Από τον έναν περιορισμό στον άλλον. Φαντάζομαι πρέπει να πηγαίνεις μόνο σε συγκεκριμένα πρατήρια για φυσικό αέριο, τα οποία είναι λίγα ακόμα και στο νομό Αττικής.
Είμαι Θεσσαλονίκη, έχω 2 κοντά στο σπίτι και άλλα 2 στα 15 λεπτά, περνάω απο μπροστά κάθε μέρα. Οτι βενζίνη έχω κάψει είναι για να μην παλιώσει στο ρεζερβουάρ 5 χρόνια τωρα. Επίσης δεν έχουμε τις ουρές της αθήνας στα πρατήρια, τουλάχιστον όχι τις ώρες που πάω εγώ.

To golf έκαψε 93 ευρώ αέριο Αμβουργο-Θεσσαλονικη όταν το πήρα.

Είμαι Θεσσαλονίκη, έχω 2 κοντά στο σπίτι και άλλα 2 στα 15 λεπτά, περνάω απο μπροστά κάθε μέρα. Οτι βενζίνη έχω κάψει είναι για να μην παλιώσει στο ρεζερβουάρ 5 χρόνια τωρα. Επίσης δεν έχουμε τις ουρές της αθήνας στα πρατήρια, τουλάχιστον όχι τις ώρες που πάω εγώ.
Ναι με φυσικό αέριο και αφού έχεις και κοντά σου πρατήρια, πράγματι είσαι μια χαρά!! Είσαι βέβαια η εξαίρεση στον κανόνα!!

Υ.Γ. Πάντα βέβαια με την λογική ότι δεν θα σου βγάλει ζημιές ο κινητήρας με το φυσικό αέριο σε βάθος χρόνου, εκτός και αν είναι μαμά....βέβαια οι επιδόσεις στα αμάξια με φυσικό αέριο είναι στην καλύτερη αναιμικές...αν δεν σε πειράζει αυτό...μια χαρά..

Εντάξει αφού έχεις κοντά σου. Πάντως ενώ είναι οικονομικό σαν καύσιμο και φθηνό, τελικά απ' ότι φαίνεται ούτε αυτό περπάτησε.
Δεν περπάτησε γιατί ούτε πολλά πρατήρια υπάρχουν, οι επιδόσεις των αμαξιών με φυσικό αέριο είναι κακές, δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα μαμά που καίνε αέριο, ρισκάρεις με μετατροπές στο αυτοκίνητο, το κόστος του αερίου ανέβηκε και αυτό...και γενικά ήρθαν τα ηλεκτρικά και τα πήραν όλα αμπάριζα....

αν αναφερεστε στο lpg, νομιζω οτι υπαρχουν αρκετα πρατηρια που το εχουν (οχι ολα ομως). Το cng δεν περπατησε καθολου. Αθηνα ποσα εχουμε; 3-4;

Δεν περπάτησε γιατί ούτε πολλά πρατήρια υπάρχουν, οι επιδόσεις των αμαξιών με φυσικό αέριο είναι κακές, δεν υπάρχουν πολλά μοντέλα μαμά που καίνε αέριο, ρισκάρεις με μετατροπές στο αυτοκίνητο, το κόστος του αερίου ανέβηκε και αυτό...και γενικά ήρθαν τα ηλεκτρικά και τα πήραν όλα αμπάριζα....
Τα μαμά έχουν ενισχυμένα μέταλλα εκεί που πρέπει και έχουν αποδειχθει αξιόπιστα, δείτε μόνο πόσα ταξί υπάρχουν. Μετατροπή δεν έχει νόημα γιατί θες μπουκάλες λόγω υψηλής πίεσης, πρακτικά χάνεις τον χώρο αποσκευών. Οι επιδόσεις δεν είναι κακές, η πρώτη γενιά του 1.4 είχε 110hp, μετά ο 1.5 130, και είχαν έκδοση 160 στα σκαριά πριν τα πάρει μπάλα η ηλεκτροκίνηση όπως λες. Ναι δε βάζει φωτιά στο δρόμο αλλα λόγω turbo ειναι αξιοπρεπες σε προσπέραση π.χ. Το up! ναι, είναι αργό για ταξίδι. Στη πόλη μια χαρα.

• Like
Reactions: karamela
Τα μαμά έχουν ενισχυμένα μέταλλα εκεί που πρέπει και έχουν αποδειχθει αξιόπιστα, δείτε μόνο πόσα ταξί υπάρχουν. Μετατροπή δεν έχει νόημα γιατί θες μπουκάλες λόγω υψηλής πίεσης, πρακτικά χάνεις τον χώρο αποσκευών. Οι επιδόσεις δεν είναι κακές, η πρώτη γενιά του 1.4 είχε 110hp, μετά ο 1.5 130, και είχαν έκδοση 160 στα σκαριά πριν τα πάρει μπάλα η ηλεκτροκίνηση όπως λες. Ναι δε βάζει φωτιά στο δρόμο αλλα λόγω turbo ειναι αξιοπρεπες σε προσπέραση π.χ. Το up! ναι, είναι αργό για ταξίδι. Στη πόλη μια χαρα.
Αφού είναι μαμά, είσαι Super τότε!!

• Like
Reactions: xaris33
Αφού είναι μαμά, είσαι Super τότε!!
Αρκεί να μην εκτοξευεί η τιμή με τις αλλαγές που έρχονται με το αμερικάνικο lng. 87c είχε πριν 6 χρόνια, τώρα είναι στο 1.20. 1kg cng=1.5lt βενζίνης περίπου, ενεργειακά.

Αρκεί να μην εκτοξευεί η τιμή με τις αλλαγές που έρχονται με το αμερικάνικο lng. 87c είχε πριν 6 χρόνια, τώρα είναι στο 1.20. 1kg cng=1.5lt βενζίνης περίπου, ενεργειακά.
Για αυτό το ανέφερα, ότι και αυτό έχει ανέβει πλέον και δεν είναι τόσο φτηνό όσο ήταν κάποτε, ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον...προς το παρών πάντως σε σχέση με τα βενζίνης συμφέρει..

Πέρα από αυτά με τα σημερινά κρύα στην Αθήνα πως πήγε η ηλεκτρική σας κατανάλωση;
Η ηλεκτρική μου κατανάλωση έχει ανέβει στα 20-21 kWh/100 km και μάλιστα με προθέρμανση από την πρίζα. Ανεβαίνει ακόμη περισσότερο χωρίς προθέμανση από την πρίζα.
Σε απλά νούμερα η 12 kWh μπαταρία που έχω δίνει:
- Άνοιξη/καλοκαίρι/φθινόπωρο με θερμοκρασίες άνω των 25 αλλά όχι πολύ ψιλά ώστε να πρέπει να ανοίξω air-condition στα 75+ κμ,.
- Άνοιξη/καλοκαίρι/φθινόπωρο με θερμοκρασίες άνω των 30 και κλιματισμό κοντά στα 65-70 κμ.
- Με θερμοκρασίες 12-22 βαθμούς 60-65 κμ αυτονομία.
- Με κρύο από 5 βαθμούς και κάτω 48-50 κμ με προθέρμανση άνετα 45 κμ μόνο χωρίς προθέρμανση.
Τρελές διακυμάνσεις!

Σημείωση 1. Η μπαταρία μου είναι 14.4 kWh αλλά οι περίπου 2.5 kWh δεν τις βλέπεις σαν αυτονομία γιατί είναι μέρος της full hybrid λειτουργίας. Έτσι μπορεί να έχεις κάποια λίγα παραπάνω χιλιόμετρα. Έχω κάνει αρκετές φορές 2-4 με 0 km αυτονομίας λόγω αυτού.
Σημείωση 2. H Ford δίνει τυποποιημένη μέτρηση 67 κμ αυτονομίας. Ναι εγώ στην Ελλάδα τα βλέπω πολύ συχνά...στην Αγγλία πχ δεν τα βλέπουν ποτέ και γκρινιάζουν ότι είναι ψεύτικες οι μετρήσεις...

δεν εχω δει σοβαρη αυξηση καταναλωσης. Υποψιν οτι η καθημερινη μου διαδρομη ειναι 11χλμ (κυκλικη). Τον οκτωβριο εβλεπα 17.5kwh/100km και σημερα ειδα 19 kwh/100km. Χτες ειδα 17.8 και την παρασκευη 19.9 . Η διαδρομη ειναι τοσο μικρη (5.5 Χ 2) που μαλλον εχου μεγαλυτερη σημασια στην καταναλωση, ο τροπος που οδηγω παρα η θερμοκρασια.
Εχει μεγαλη σημασια επισης αν το οχημα μενει σταθμευμενο σε κλειστο γκαραζ ή ανοιχτη θεση (πχ πυλωτη). Αν το εχεις αφησει ολο το βραδυ εξω, τοτε η εσωτερικη του θεμροκρασια μπορει να ειναι πχ 5-8C επομενως χρειαζεται περισσοτερη ενεργεια για να ανεβει στους 19-22C (οπου τοποθετουν το κλιμα οι περισσοτεροι)

Μα τα γνώρισα, το έχω γράψει τόσες φορές..μην επαναλαμβάνω πάλι τι αμάξια είχα….το πρώτο μου αμάξι ήταν ένα Punto Gt με 133 άλογα αν θυμάμαι καλά τόσα είχε. Και opel Corsa opc είχα για ένα διάστημα και ένα σωρό άλλα…σχεδόν πάντα αμάξια δυνατά και γρήγορα είχα φτιαγμένα για στροφιλίκια, ταχύτητα, αίσθηση κλπ..απλα ποτέ δεν ήμουν τόσο ευχαριστημένος με κανένα από τα αμάξια που είχα όπως είμαι τώρα με την Tesla…πως αλλιώς να το γράψω;;; Πάντα κάτι μου έλειπε, για αυτό και δνε τα κράταγα κιόλας και τα έδιωχνα. Άλλαζα αμάξια σαν πουκάμισα.
Τότε κακώς έπαιρνες τέτοιου είδους αυτοκίνητα καθώς δεν είσαι φτιαγμένος για τέτοιες καταστάσεις. Εσύ έκανες λάθος επιλογές στην αγορά. Για κανά AUDI 100 ή AVENSIS έπρεπε να κοιτάς τότε! Όταν αφορίζεις και ονομάζεις σκοτώστρες αυτοκίνητα που έχουν γράψει ιστορία με τις δυνατότητες τους , που έχουν γράψει ιστορία στις πίστες, στο χώμα επειδή 10 άτομα δεν ήξεραν τι οδηγούσαν ή πως να το οδηγήσουν τι συζητάμε?

PUNTO μετά την στροφή δεν σου έδινε χαμόγελο;
T Ε Ρ Α Σ Τ Ι Ο !!!!! Εαν πραγματικά ΗΞΕΡΕΣ πως πρέπει να οδηγήσεις ένα τέτοιο αυτοκίνητο ακόμη και πάνω στην στροφή σου έδινε χαμόγελο που γινόταν τεράστιο εκμεταλλευόμενος την ροπή του .

Το CNG δεν έχει ΕΦΚ, γι' αυτό και είναι πιο οικονομικό από βενζίνη. Αν υπήρχε ρεύμα αλλαγής του στόλου σε οχήματα CNG θα έβαζαν και ΕΦΚ
Προφανώς!! Γιατί νομίζεις θα μας αφήσουν έτσι και με το ρεύμα και με τα ηλεκτρικά αν π.χ. μετά από δέκα χρόνια έχουμε στην Ελλάδα μεγάλο στόλο ηλεκτρικών αμαξιών? Κάτι θα σκαρφιστούν να μας τα αρπάξουν και να βγάλουν τα χαμένα από τις βενζίνες.

Προφανώς!! Γιατί νομίζεις θα μας αφήσουν έτσι και με το ρεύμα και με τα ηλεκτρικά αν π.χ. μετά από δέκα χρόνια έχουμε στην Ελλάδα μεγάλο στόλο ηλεκτρικών αμαξιών? Κάτι θα σκαρφιστούν να μας τα αρπάξουν και να βγάλουν τα χαμένα από τις βενζίνες.
Ενώ αυτό είναι πολύ εύκολα για τους εμπορικούς φορτιστές, αν φορτίζεις από σούκο σε οικιακή παροχή είναι σχεδόν αδύνατο να το επιβάλουν γιατί δεν μπορούν να το δουν.
Μόνο έμμεσα με τέλη κυκλοφορίας που βασίζονται στα κμ που έχεις διανύσει μέσω ελέγχου από το ΚΤΕΟ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι.

Τι λες Γιώργο; Θα ντραπούν να αυξήσουν το οικιακό ρεύμα; Θα μου πεις: θα την πληρώσουν όλοι την νύφη.
Ναι και ; so what; Πρώτη φορά είναι; Ή θα επαναστατήσουν οι επαναστάτες του καναπέ;
Μ αρέσει που έχετε προβληματισμούς πως θα μας αρμέξουν.

Και μην πει κανένας ότι τιμολογουν το ρεύμα σύμφωνα με την χονδρικη και δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Μήπως έχετε προσέξει την λίστα πόσα κερατιάτικα πληρώνουμε; Κάλιστα μπορεί να μπει άλλο ένα "Τέλος Αυτοκίνησης" που θα είναι ένα ποσοστό επί της κατανάλωσης. Problem solved.