Αυτοκινητιστικά νέα

Να μην πέφτει… Ή να πέφτει ελάχιστα. Απ’ όσο ξέρω λειτουργεί ως υβριδικό με μεγαλύτερη όμως μπαταρία και δυνατότερο ηλεκτροκινητήρα σε σχέση με το "σκέτο" HEV. Ρωτάω όμως γιατί δεν είχα ποτέ PHEV και δεν το ξέρω από πρώτο χέρι, μόνο όσα έχω διαβάσει.

Επίσης η μπαταρία δεν αδειάζει, πέφτει απλά κάτω από ένα όριο που χρειάζεται φόρτιση. Μιλάω κυρίως για Toyota που έχω διαβάσει λίγα πράγματα παραπάνω, δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλα.

Άντε όμως και πέφτει η ιπποδύναμη. Θα πέσει σε σημείο που να είναι πιο αργό από το αντίστοιχο HEV; Αν υπάρχει αντίστοιχο (στα Toyota συνήθως υπάρχει).

Last edited:
Τον πιο γερασμένο στόλο αυτοκινήτων και φορτηγών έχει η Ελλάδα σε σχέση με όλη την Ευρώπη...στα αμάξια η μέση ηλικία είναι 17,8 έτη και στα φορτηγά φτάνει τα 23 χρόνια!! Τραγικά πράγματα...έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω..πρέπει να δώσει σημαντικά κίνητρα απόσυρσης και ελαφρύνσεις το Ελληνικό Κράτος να βοηθήσει, αν όχι η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο τα επόμενα χρόνια.

Να δώσει?? Ποιος? Το κράτος?
Που από 6-8 οι φωστήρες είπαν να τα κάνουμε 3 για να πάρουν πιο πολλοί καινούργιο ηλεκτρικό?? Εγώ (υποθετικά μιλώντας) που ήμουν στο όριο δλδ να κάνω το βήμα όταν ήταν στα 8 η επιδότηση, τώρα τι νομίζετε ότι θα πω - κάνω?

Same Sh1t...Different Day.

Τότε παιδιά η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο, ήδη στους δρόμους βλέπω καθημερινά πάρα πολλά αμάξια 25+ ετών παντελώς σαράβαλα που είναι απαράδεκτο να κυκλοφορούν..κάτι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η ηλικία του στόλου...δεν πάει άλλο. Εχει γεμίσει όλη η χώρα με σαράβαλα που πέρα από επικίνδυνα μολύνουν και την ατμόσφαιρα.

Ο μόνος τρόπος να κουνηθεί η αγορά είναι με απόσυρση παλιού μοντέλου με σημαντική έκπτωση για αγορά καινούριου, δεν βρίσκω άλλο τρόπο...ας δώσουν και ελαφρυντικά ακόμα και για αγορά μεταχειρισμένων, αν κάποιος έχει αμάξι 25 ετών και να πάρει ένα μεταχειρισμένο 10 ετών, είναι τεράστια βελτίωση.

Με τις τιμές που έχουν πάει τα αυτοκίνητα πλέον που με το καλημέρα θες 20Κ είναι αδύνατον για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων με τους μισθούς πείνας, να αγοράσει καινούριο αμάξι.

Ερώτηση, ένα PHEV που είναι αφόρτιστο (όταν λέω αφόρτιστο εννοώ να έχει πέσει η μπαταρία στο κάτω όριο, ως γνωστόν δεν αδειάζει ποτέ) διατηρεί τις ίδιες (ή παρόμοιες) επιδόσεις αλλά με μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με full μπαταρία; Ή πάμε σε κατάσταση που γίνεται ένα απλό HEV αλλά με μεγαλύτερο βάρος άρα χειρότερες επιδόσεις; Νομίζω ισχύει το πρώτο (διατηρεί τις επιδόσεις) γιατί ναι μεν αφόρτιστο λειτουργεί ως HEV αλλά έχει ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες σε σχέση με τα απλά HEV.

Με άλλα λόγια, ποια η διαφορά στην πράξη αφόρτιστου/φορτισμένου PHEV; Φαντάζομαι η κατανάλωση και το γεγονός ότι το φορτισμένο κινείται και αμιγώς ηλεκτρικά.

Επίσης σε μοντέλα που βγαίνουν σε HEV και PHEV (π.χ. το RAV4) η διαφορά στην ιπποδύναμη συνήθως είναι υπολογίσιμη (π.χ. στο RAV μιλάμε για γύρω στους 200 hp παρά κάτι το HEV, 300 το PHEV). Άρα αν όντως το PHEV έχει αντίστοιχη ιπποδύναμη ανεξαρτήτως φορτισμένου ή όχι θα εξακολουθεί να διατηρεί το πάνω χέρι στις επιδόσεις σε σχέση με το HEV είτε το έχουμε βάλει στην πρίζα είτε όχι, right;
η απαντηση ειναι "εξαρταται απο τον κατασκευαστη/μοντελο"
Για τα ευρωπαικα και τα τογιοτα phev, δεν εχω διαβασει ποτε παραπονο οτι παρατηρηθηκε μειωση της ισχυος τους οταν ειναι αφορτιστα. Πρακτικα δεν αδειαζει ποτε η μπαταρια αλλα το συστημα κραταει παντα ενα ποσοστο ωστε να λειτουργησει ο ηλεκτροκινητηρας και να δωσει την ισχυ του.

Σε κινεζικα (p)hev εχω διαβασει γκρινιες για αυτο το θεμα. Παραθετω αρθρο απο δοκιμη του byd seal u dmi, αλλα εχω διαβασει αντιστοιχα και για mg

cartalk - byd seal u dmi

Αν διαβασεις το αρθρο, θα δεις οτι αντικειμενικα ηταν αρκετα υπερβολικη η δοκιμη και δυσκολα θα βιωσεις τετοια κατασταση, αλλα ειναι κατι που συμβαινει.

Αυτα για την ιπποδυναμη. Σχετικα με την καταναλωση, αν το οδηγεις με αδεια μπαταρια, ειναι σιγουρο οτι η καταναλωση θα αυξηθει αισθητα. Σιγουρα δεν θα φτασει στα επιπεδα αμιγως θερμικου, αλλα μαλλον, λογω του αυξημενου βαρους, δεν θα ειναι στα επιπεδα του αντιστοιχου full hybrid μοντελου.

Σχετικα με την τελευταια σου ερωτηση για το ραβ, ναι το phev θα εχει παντα καλυτερο επιδοσεις απο το hev.

• Like
Reactions: FSword
O μόνος τρόπος είναι να ανέβει τάχυστα το εισόδημα του Έλληνα. Όπως καταλαβείνεις ετοιμάσου για καταστάσεις Κούβας. Εδώ οι μισοί συμπολίτες σου δε βγάζουν το δεκαπενθήμερο, πως πιστεύεις πως θα αγοράσουν σύγχρονα αυτοκίνητα;

• Like
Reactions: paraskdi
O μόνος τρόπος είναι να ανέβει τάχυστα το εισόδημα του Έλληνα. Όπως καταλαβείνεις ετοιμάσου για καταστάσεις Κούβας. Εδώ οι μισοί συμπολίτες σου δε βγάζουν το δεκαπενθήμερο, πως πιστεύεις πως θα αγοράσουν σύγχρονα αυτοκίνητα;
Το εισόδημα αποκλείεται να ανέβει, οπότε ή θα γίνουμε Κούβα με αμάξια 30+ ετών (γιατί για εκεί πάμε) ή θα σπρώξει το κράτος με ουσιαστικά και σοβαρά κίνητρα να φύγουν έστω από τους δρόμους τα αμάξια 20+ ετών για αρχή.

Υπάρχει και μια τρίτη λύση πιο ''χουντική'' απλά απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους σε αμάξια πάνω από 20 ετών....έτσι και θα αδειάσουν και οι δρόμοι, και θα μειωθεί και η κίνηση και όποιος δεν μπορεί να πάρει αμάξι κάτω από 20 ετών που μπορείς να βρεις ακόμα και με 4-5Κ ε ας πάει με συγκοινωνία κλπ...ακραίο άλλα κάτι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή....ας βρουν μια λύση.

Υ.Γ. Ηρθα πριν 3 ώρες για μια δουλειά στους Αμπελόκηπους...κυριολεκτικά όλα τα αμάξια που είναι παρκαρισμένα στους πηγμένους δρόμους είναι πάνω από 20 ετών...μιλάμε για όλα όμως!!

Εδώ ρε παιδια οι περισσότεροι λένε μη χαλάσει αυτό που έχουμε, όχι να πάρουμε καινούργιο... Όσων ετών και να είναι. Οι μισθοί με το ζόρι φτάνουν για να βγάλεις με αξιοπρέπεια 15-20 μέρες.
Δεν είναι για την Ελλάδα αυτές οι αγορές και φαίνεται κι από τις εταιρείες και το τι εισάγουν.

Το εισόδημα αποκλείεται να ανέβει, οπότε ή θα γίνουμε Κούβα με αμάξια 30+ ετών (γιατί για εκεί πάμε) ή θα σπρώξει το κράτος με ουσιαστικά και σοβαρά κίνητρα να φύγουν έστω από τους δρόμους τα αμάξια 20+ ετών για αρχή.

Υπάρχει και μια τρίτη λύση πιο ''χουντική'' απλά απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους σε αμάξια πάνω από 20 ετών....έτσι και θα αδειάσουν και οι δρόμοι, και θα μειωθεί και η κίνηση και όποιος δεν μπορεί να πάρει αμάξι κάτω από 20 ετών που μπορείς να βρεις ακόμα και με 4-5Κ ε ας πάει με συγκοινωνία κλπ...ακραίο άλλα κάτι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή....ας βρουν μια λύση.

Υ.Γ. Ηρθα πριν 3 ώρες για μια δουλειά στους Αμπελόκηπους...κυριολεκτικά όλα τα αμάξια που είναι παρκαρισμένα στους πηγμένους δρόμους είναι πάνω από 20 ετών...μιλάμε για όλα όμως!!
Καταλαβαίνεις πως αυτό που προτείνεις δεν το έχουν τολμήσει ούτε ολοκληρωτικά καθεστώτα έ; Δηλαδή να καταδικάσουν σε έλλειψη αυτοκίνησης εκατομμύρια συμπολίτες σου (κατά τα άλλα) επειδή ειναι φτωχοί για να κυκλοφορείς εσύ ο "προνομιούχος" άνετα . Plus το γεγονός πως τα αμάξια που λες πληρώνουν στην ψυχή τέλη και καύσιμα. Να προσέχουμε λίγο τι λέμε. Και μην ξεχνάς πως κανένας δεν θέλει να κυκλοφορεί με σαράβαλο, από ανάγκη το κάνει. Over and out.

Εδώ ρε παιδια οι περισσότεροι λένε μη χαλάσει αυτό που έχουμε, όχι να πάρουμε καινούργιο... Όσων ετών και να είναι. Οι μισθοί με το ζόρι φτάνουν για να βγάλεις με αξιοπρέπεια 15-20 μέρες.
Δεν είναι για την Ελλάδα αυτές οι αγορές και φαίνεται κι από τις εταιρείες και το τι εισάγουν.

Ας μην πάρουν καινούριο, ας βρουν ένα μεταχειρισμένο σε μια τίμια κατάσταση....στην τελική ένα παλιό αμάξι και ζημιές βγάζει, και καίει τα άντερά του και σήμα κυκλοφορίας έχεις κλπ. Σε βάθος χρόνου δεν κερδίζεις τίποτα ούτε από άποψη χρημάτων...πληρώνεις το κόστος αγοράς του καινούριου σε βενζίνες, ζημιές, σήματα του παλιού κλπ.

Π.Χ. Ενας γείτονάς μου πήρε πριν 2-3 χρόνια ένα καινούριο υβριδικό Yaris αλλάζοντας ένα παλιό Seat που είχε 20+ ετών...ο ίδιος μόνο μου λέει πόσα λεφτά έχει γλιτώσει μόνο από τα καύσιμα και τις ζημιές κλπ. αυτά τα 2-3 χρόνια....στο τέλος σε βάθος δεκαετίας θα έχει καλύψει όλη την αξία του αμαξιού.

Καταλαβαίνεις πως αυτό που προτείνεις δεν το έχουν τολμήσει ούτε ολοκληρωτικά καθεστώτα έ; Δηλαδή να καταδικάσουν σε έλλειψη αυτοκίνησης εκατομμύρια συμπολίτες σου (κατά τα άλλα) επειδή ειναι φτωχοί για να κυκλοφορείς εσύ ο "προνομιούχος" άνετα . Plus το γεγονός πως τα αμάξια που λες πληρώνουν στην ψυχή τέλη και καύσιμα. Να προσέχουμε λίγο τι λέμε. Και μην ξεχνάς πως κανένας δεν θέλει να κυκλοφορεί με σαράβαλο, από ανάγκη το κάνει. Over and out.
Αν δεις για αυτό είπα για απόσυρση και κίνητρα....από την άλλη δεν είπα να κυκλοφορώ εγώ άνετα...άλλα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν βρεθεί λύση, θα πεθάνουμε όλοι μαζί παρέα από την μόλυνση....και δεν βάζω καν στην εξίσωση την κίνηση και το παρκινγκ.

Δεν είναι όλα τα παλιά αμάξια χρέπια και σαράβαλα. Αν είναι σωστά συντηρημένα, πέραν των ρύπων που αντιστοιχούν σε παλιότερες προδιαγραφές euro, δεν θα έλεγα και τόσο προβληματική την κυκλοφορία τους. Το θέμα είναι κάτι χάροι σε κυκλοφορία, με ντουμάνια από την εξάτμιση, στραβά ημιαξονία, φρένα σε μαύρο χάλι, κλπ. που είναι να απορείς πως περνάνε κτεο.

Δεν είναι όλα τα παλιά αμάξια χρέπια και σαράβαλα. Αν είναι σωστά συντηρημένα, πέραν των ρύπων που αντιστοιχούν σε παλιότερες προδιαγραφές euro, δεν θα έλεγα και τόσο προβληματική την κυκλοφορία τους. Το θέμα είναι κάτι χάροι σε κυκλοφορία, με ντουμάνια από την εξάτμιση, στραβά ημιαξονία, φρένα σε μαύρο χάλι, κλπ. που είναι να απορείς πως περνάνε κτεο.
Καλά δεν είπα ότι είναι όλα προφανώς, άλλα υπάρχει πολύ σαράβαλο εκει έξω με όλα αυτά τα θέματα που αναφέρεις...τώρα πως περνάνε ΚΤΕΟ ε ας μην το συζητήσουμε...όλα γίνονται αν ξέρεις πως... ;)

Δεν ξέρω πως γίνονται εκεί, εμένα πάντως εδώ με έβαλαν να αλλάξω ραγισμένο κωλοφάναρο επειδή "γράφονται όλα σε κάμερα".
Μου είχε γίνει και εμένα παλιότερα με μια τρυπούλα μια σταλιά σε φανάρι, μέγεθος καρφιού, που με το ζόρι φαινόταν και με έβαλαν να το αλλάξω...είχα ρίξει κάτι καντήλια!!!

Κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω. Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί;

Δεν αδειάζει ποτέ η μπαταρία.
Το 0% indicated είναι περίπου ~25% στο GLC για παράδειγμα και πάντα έχεις τη πλήρη ισχύ του συστήματος διαθέσιμη.
Ότι χρήση και να κάνεις, κάτω από αυτό το SoC δεν πέφτει.

Έτσι λειτουργεί και η Audi σίγουρα, για τους υπόλοιπους δεν γνωρίζω αν και θα μου έκανε εντύπωση κάτι συνταρρακτικά διαφορετικό.

• Like
Reactions: FSword
Ναι, αλλά δεν γίνεται, κάποιος περιορισμός θα υπάρχει.

Αποκλείεται να σε αφήσει το σύστημα να δουλεύεις και το ηλεκτρικό μοτέρ στο 100% για μεγάλο διάστημα. Θα κατέληγες να εξαντλήσεις εντελώς την μπαταρία.

Λογικά σου δίνει μεν την πλήρη ισχύ, αλλά με περιορισμούς στο διάστημα χρήσης.

Οπότε για κανένα "μπαμ" είναι μια χαρά, αλλά αν χρειαστεί να ανέβεις μια ανηφόρα με 15% κλίση και μήκος μερικά χιλιόμετρα θα υπάρχει πρόβλημα. :P

• Like
Reactions: athlon6401