Αυτοκινητιστικά νέα

ασχετως τι λεει ο κοκ και τι λενε οτι "σεταρουν" για τις ΑΙ καμερες αυτο που αρκει να σταματησει ειναι τα κινητα στο ενα χερι και το τιμονι στο αλλο......ή ακομα χειροτερα και τα δυο χερια στο κινητο.

Σε ολα τα φαναρια και τις χαμηλες ταχυτητες σε μποτιλιαρισματα βλεπεις συνεχως κοσμο να γραφει μηνυματα .

ΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕ ? :ROFLMAO: κανε μια κληση με φωνητικη πληκτρολογηση και πεστο ρε γιδι.
Που θα πάει σε λίγο καιρό και εδώ θα φύγει ο Google Assistant και θα ενεργοποιηθεί το Gemini σαν βοηθός. Μετά όλα φωνητικά στο android auto. Προς το παρόν απαντάω σε μηνύματα στα Αγγλικά γιατί δεν καταλαβαίνει ελληνικά...

Που θα πάει σε λίγο καιρό και εδώ θα φύγει ο Google Assistant και θα ενεργοποιηθεί το Gemini σαν βοηθός. Μετά όλα φωνητικά στο android auto. Προς το παρόν απαντάω σε μηνύματα στα Αγγλικά γιατί δεν καταλαβαίνει ελληνικά...

Ποιος έχει Android Auto; Σε στόλο μέσης ηλικίας 17+ ετών;
After market, έβαλα και εγώ πρόσφατα..

Ναι και συνάδελφος από την δουλειά πήρε ένα Aftermarket από Aliexpress νομίζω και το έβαλε σε ένα παλιό Toyota Auris, λίγο που μου το έδειξε αξιοπρεπέστατο ήταν!!

Με δεδομενη την ακρως επικινδυνη συμπεριφορα/αντιμετωπιση κατα την οδηγηση απο το 99% των οδηγων, ο αριθμος των ατυχηματων εξ αιτιας της αντιμετωπισης αυτης, θα ελεγες οτι ειναι και μικρος, αρκει φυσικα να μη τυχει σε σενα η σε δικο σου προσωπο.... γι αυτο νομιζω μας φαινονται και τραβηγμενα τα όποια μετρα της τροχαιας.

Προσωπικα παντως θα ηθελα να απαγορευεται μαχαιρι κατα τη διαρκεια που το οχημα ειναι σε δρομο ειτε εν κινησει ειτε εν στασει (φαναρι κτλ) εν μεσω διαδρομης....
...το καπνισμα
...καθε ειδους φραπεδες/ποτα
...κινητο
....οθονες (μονο φωνητικη καθοδηγηση η εστω οθονη που εχει μονο χαρτες και τιποτε αλλο)
...χρηση ραδιοκασετοφωνου (οτι εβαλες εβαλες πριν ξεκινησεις)
...συνομιλιες με τους επιβατες.

Ετσι θα μπορω να ειμαι σιγουρος οτι κανενα αλλο εποχουμενο γιδι δεν θα μου δημιουργησει προβλημα και θα μπορω ανετα στη βολτα μου με την αυτοκινηταρα μου, να αναβω η να στριβω τσιγαρα και να ψαχνω το τασακι για τη σταχτη η να το πεταω απο το ανοιχτο παραθυρο, να ανακατεβω τη φραπεδια μου που την εχω καπου εκει διπλα, να γραφω μηνυματα απο το κινητο στο γκομενακι, να λεω τα νεα μου με τον κολλητο διπλα, οσο εναλλασσω οθονες στο carplay, απο το streaming σε χαρτες, σε ρυθμισεις διαφορες, κλιμα, αποκριση κινητηρα, κανα youtube και οτι αλλο χρησιμο εχει το 24ιντσο ινφοτεινμεντ και να πηγαινω και με καμμια 90ρια χλμ στην κατοικημενη περιοχη, αφου δεν φαινεται κανεις πεζος και δεν εχει και κινηση πολυ.

Ολα τα παραπανω ταυτοχρονα ετσι.... ? γιατι ειμαστε και πολυασχολοι ...

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι σταθμοί εκφόρτισης, αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα καθαυτά.
Πρώτα από όλα σε επίπεδο πρωτόκολλων / προτύπων είμαστε μια χαρά (ISO 15118-20, CCS).
Λίγο αναλυτικά:
- Πρέπει ο σταθμός να υποστηρίζει σε επίπεδο προτοκόλων την εκφόρτιση.
- Πρέπει το hardware του σταθμού να υποστηρίζει αμφίδρομη μεταφορά ενέργειας.
Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει - που νομίζω ότι δεν συμβαίνει πουθενά, άσχετο αν τα πρότυπα το προβλέπουν - έχεις και το αυτοκίνητο.
Στην καλύτερη σήμερα δεν έχεις vehicle-to-grid, αλλά vehicle-to-load και στην πράξη μπορούν να δώσουν ρεύμα σε κάποια συσκευή μέσω μιας σούκο πρίζας (είτε απευθείας, είτε μέσω αντάπτορα που βάζεις στην πρίζα φόρτισης) και φυσικά περιορίζεται στα 16Α. Άρα καλύτερες οι γκαζίες με τέρμα κλιματισμό για να χάσεις ενέργεια...

Το αστείο είναι ότι τα πρώτης γενιάς σαν τα Nissan Leaf μέσω του προτύπου CHAdeMO επιτρέπουν την υψηλή εκφόρτιση, αλλά σιγά σιγά εξαφανίζονται και τα καινούργια ακολουθούν το πρότυπο CCS που όμως δεν έχει πλήρη υποστήριξη του ISO 15118-20 στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Α, το Volkswagen Group έχει κάτι proprietary φορτιστές για το σπίτι που μπορείς να φορτίζεις από τη δουλειά το αυτοκίνητο και να τροφοδοτείς το σπίτι το βράδυ τσάμπα, κρατώντας μόνο όση ενέργεια χρειάζεσαι για να ξαναπάς δουλειά :)
Η Sygenergy προσφέρει module στους hybrid inverters της που υποστηρίζει CCS ISO 15118-20. Όλα τα αυτοκίνητα που έχουν CCS μπορούν να υποστηρίξουν την εκφόρτιση με ένα απλό firmware upgrade. Υπάρχει επίσης τρόπος να δοθεί εντολή εκφόρτισης με "trick mode" αλλά η Sygenergy δε το υποστηρίζει. Έχουν γίνει διάφορες παρουσιάσεις όπου αυτοκίνητα όπως το e-Golf υποστήριζαν την εκφόρτιση με το "trick mode". Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλα τα CCS Tesla. Οπότε είναι θέμα απόφασης των εταιρειών αυτοκινήτων να το ανοίξουν, το hardware είναι ΟΚ. Προσωπικά περιμένω πότε θα βγάλει αντίστοιχο module η Huawei για το δικό μου inverter

edit: Sygenergy και όχι Synenergy που έγραψα αρχικά

edit #2: Φαίνεται δεν ήμουν καλά ενημερωμένος, πλέον χρησιμοποιεί το "trick mode" η Sygenergy και υποστηρίζει αρκετά αυτοκίνητα ήδη - πχ Model Y και Kia EV6

Last edited:
  • Like
Reactions: avpap
δεν γινεται αυτο ή τουλαχιστον δεν γινεται με τοσο απλο τροπο.
Θες αυτό

και μετά ένα φορτιστή AC ως 5KW

edit: μάλλον τα 5KW τα βγάζει σε 2 σούκο από 2,5 οπότε δε μπορείς να δώσεις με 5.

Last edited:
Θες αυτό

και μετά ένα φορτιστή AC ως 5KW

edit: μάλλον τα 5KW τα βγάζει σε 2 σούκο από 2,5 οπότε δε μπορείς να δώσεις με 5.
Αυτό κάνει δύο χιλιάρικα από ότι θυμάμαι και είναι παντελώς unofficial. Κοινώς χαιρετάς την εγγύηση.
Το άλλο θέμα που υπάρχει είναι ότι αρκετοί φορτιστές σουκο δεν αφήνουν να ξεκινήσει η φόρτιση αν δεν υπάρχει γείωση. Δεν ξέρω αν μπορεί να το παρακάμψει αυτό μια λύση σαν αυτή.

Αυτό κάνει δύο χιλιάρικα από ότι θυμάμαι και είναι παντελώς unofficial. Κοινώς χαιρετάς την εγγύηση.
Το άλλο θέμα που υπάρχει είναι ότι αρκετοί φορτιστές σουκο δεν αφήνουν να ξεκινήσει η φόρτιση αν δεν υπάρχει γείωση. Δεν ξέρω αν μπορεί να το παρακάμψει αυτό μια λύση σαν αυτή.
Έχει πέσει η τιμή του, 1300 έχει. Ναι είναι unofficial, κάνει το "trick mode" που ανέφερα παραπάνω. Ενώνεις τη γείωση με τον ουδέτερο και προχωράει ή γειώνεις εξωτερικά.

Έχει πέσει η τιμή του, 1300 έχει. Ναι είναι unofficial, κάνει το "trick mode" που ανέφερα παραπάνω. Ενώνεις τη γείωση με τον ουδέτερο και προχωράει ή γειώνεις εξωτερικά.
Και αυτό ακριβώς εννοούσα οταν έλεγα ότι «δεν γίνεται τόσο απλά» στο ποστ του Larry ;)

Και αυτό ακριβώς εννοούσα οταν έλεγα ότι «δεν γίνεται τόσο απλά» στο ποστ του Larry ;)
Το συγκεκριμένο στο τεστ του Bjorn δε χρειάστηκε να κάνει ουδετερογείωση, απλώς σύνδεσε στα σούκο και δούλεψε.
Απλό είναι, απλώς δεν είναι official. Κι εγώ δε θα το σύνδεα σε αυτοκίνητο εντός εγγύησης να πω την αλήθεια. Μπορεί να δώσει είτε 16Α σε μία σούκο είτε 11Α+11Α σε 2 σούκο