Αυτοκινητιστικά νέα

Ηλία προφανώς δεν έχεις οδηγήσει ένα όχημα με τέτοιο σύστημα. Είναι πολύ χρήσιμο στο να σε κρατάει στη λωρίδα σου και γίνεται εύκολα override αν το επιθυμείς. Καθόλου επικίνδυνο δεν είναι, το αντίθετο, μπορεί να σου σώσει τη ζωή.
Εχω Τακη τετοιο συστημα και στα 2 αυτοκινητα της οικογενειας... ρενω του 2020 και φορντ πουμα του 2021.... δεν πρεπει να ειναι και απο τα πλεον εξελιγμενα υποθετω.... το δοκιμασα κι εγω και η συζυγος και το απενεργοποιησαμε και οι δυο μετα απο λιγες μερες.... ελπιζω για καλο μας, αλλα δεν το υπεφερα αυτο το τρεμουλο.

Θα με βοηθουσε μονο σε περιπτωση που με επερνε ο υπνος σε καμμια ατελειωτη ευθεια, υποθετω, αλλα....
 
Επειδη δεν ειναι σωστό να αναφέρομαι σε θανόντες δεν θέλω να πιστευω σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας ότι έπαιζαν μέσα στο αυτοκίνητο διότι παμε σε θεωρίες συνομωσίας που βγαίνουν κ βεβηλώνουν τη μνήμη τους από τους ψεκ (πχ καπνισμα κτλ)

Ας αφήσουμε ν αναπαυτούν οι ψυχες τους ακόμα κ να μη μαθουμε ποτέ τι έγινε , αλλά σε λίγο θα πουμε ότι τα συστήματα που μας υποστηρίζουν θα μας σκοτώσουν κιόλας ...
Δεν λεω οτι επαιζαν αλλα το οτι θα επενεβη αυτο το συστημα σε πολλες αλλες περιπτωσεις νωριτερα και το σχολιασαν....

Παντως πριν λιγα λεπτα, ο δικηγορος της εταιρειας ενοικιασεων του βαν, ειπε οτι δεν ηταν διαθεσιμο αυτο το συστημα στο εν λογω οχημα.
 
Επειδή το βανακι κινιόταν στην ανάποδη λωρίδα, υπάρχει περίπτωση το lane assist να θεώρησε λάθος λωρίδα την σωστή λωρίδα και να απετρεψε το τιμόνι να στρίψει δεξιά;
 
Παιδιά, όσο δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες ας μη βγάζουμε συμπεράσματα επιπέδου... ελληνικής δημοσιογραφίας, είχε/δεν είχε, δούλεψε/δε δούλεψε, έπιναν, τραγουδούσαν, κλπ κλπ κλπ κλπ. Το καλό είναι ότι -αν κατάλαβα καλά- γίνεται σοβαρή έρευνα και κάποια στιγμή θα μάθουμε τι συνέβη.

Πάντως, γενικότερα, τα συστήματα αυτά είναι πάρα πολύ βοηθητικά, ωστόσο στην άκρη του μυαλού μου πάντα με προβληματίζει το ενδεχόμενο βλάβης/στραβής (για να μη μιλήσουμε περί δολιοφθοράς που όσο γίνονται mainstream τα... 'connected cars' θα αρχίσει να είναι κι αυτό υπολογίσιμο θέμα).

Το lane assist δεν με έχει προβληματίσει ποτέ, αντιθέτως με έχει βοηθήσει σε ελαφρές περιπτώσεις εδώ κι εκεί, πάντα παίζει να αφαιρεθείς λίγο.

Το automatic braking όμως πχ, σε δυο διαφορετικά αυτοκίνητα (Yaris 2023 και Α3 2018) με έχει φρενάρει/κοκκαλώσει σε σημείο που δε χρειαζόταν. Το πρώτο σε φάση που κυκλοφορούσα σε... ελληνικό δρόμο με διπλοπαρκαρισμένα, έχοντας όμως απόλυτο έλεγχο και επίγνωση των ζιγκ-ζαγκ που έκανα με αργή ταχύτητα, και το δεύτερο στις ΗΠΑ βγαίνοντας με τον κώλο σε δρόμο με κίνηση, πάλι πάρα πολύ αργά και με έλεγχο του τι κάνω. Εντάξει, αυτό κλάιν δεν έγινε και κάτι, στην πρώτη περίπτωση όμως στην Αθήνα, θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει ατύχημα από το πουθενά αν κάποιος πίσω μου ήταν κολλητά (συνηθισμένο δηλαδή). Δηλαδή, κάποια συστήματα είναι σχεδιασμένα με βάση μια φιλοσοφία που δεν είναι κατ'ανάγκη εφαρμόσιμη σε τριτοκοσμικές συνθήκες σαν τις αθηναϊκές. Φαντάζομαι και το lane assist μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (όχι ντε και καλά ατύχημα αλλά κάποια απροπροσανατολιστική ενέργεια για τον οδηγό) σε σβησμένες λωρίδες, ή λωρίδες που σε στέλνουν στον τοίχο, και άλλα ωραία που βλέπουμε σε ελληνικούς δρόμους.
 
  • Like
Reactions: karamela
Επειδή το βανακι κινιόταν στην ανάποδη λωρίδα, υπάρχει περίπτωση το lane assist να θεώρησε λάθος λωρίδα την σωστή λωρίδα και να απετρεψε το τιμόνι να στρίψει δεξιά;
Θεωρητικά από την στιγμή που έχεις βγάλει φλας δεν εμποδίζει τίποτα. Δεξί φλας άρα επιτρέπει χωρίς δυσκολία την κίνηση δεξια
 
Κι εγώ τα έπαιρνα λίγο στο ψιλό αυτά τα συστήματα ασφαλείας, αλλά όταν κάποιος κοκκάλωσε μπροστά μου και το αυτοκίνητο φρέναρε σχεδόν από μόνο του το βούλωσα κι έκανα το σταυρό μου που το είχα διαθέσιμο :) Τώρα έχει τύχει να φρενάρει και "προληπτικά" σε σημεία με αυτοκίνητα παρκαρισμένα στη μέση του δρόμου αλλά δεν έγινε και κάτι σοβαρό (πέραν του ότι αγχώθηκα μήπως συνέβαινε κάτι άλλο). Γενικά το ισοζύγιο θεωρώ ότι είναι σαφώς θετικό και τα συστήματα ασφαλείας χρησιμότατα.

Φυσικά δεν έχω ζήσει όλα τα πιθανά σενάρια που κάποιο τέτοιο σύστημα μπορεί να εμπλακεί (χτύπα ξύλο) και πιθανόν να υπάρχει και περίπτωση που ο οδηγός από μόνος του ν' αντιδρούσε καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι θα είναι μια πολύ μικρή εξαίρεση και στο σύνολό τους είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για την αποτροπή ατυχημάτων.
 
  • Like
Reactions: karamela