Κάτι που άκουσα ότι για να έχεις "φωτεινά νεφρά" πληρώνεις συνδρομή στην BMW είναι ράδιο αρβύλα, σωστά;
Το πιθανότερο είναι τίποτα updates Θα σταματήσουν, άλλα όλα θα δουλεύουν από αυτά που έχεις ήδη.Βασικά η αλήθεια είναι ότdι δεν έχω καταλάβει για τι πληρώνεις στη BMW. Υποτίθεται ότι έχω μια σειρά από πακέτα τα οποία τα περισσότερα γράφουν unlimited, ενώ ένα συγκεκριμένο (Connected Package Professional) λήγει σε 4 χρόνια, μαζί δηλαδή με την εγγύηση. Από online search πάντως είδα ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κόβεται τότε, αφού φαίνεται ότι τα remote start, κλπ καλούδια παραμένουν, αν κατάλαβα καλά το Navigation σταματάει να παίρνει updates.
Εν πάσει περιπτώσει, μέχρι τότε βλέπουμε.
Εχουν εξελιχθεί πολύ τα σύγχρονα αμάξια στο κομμάτι των ευκολιών, ηλεκτρονικών κλπ. Είχα νοικιάσει και εγώ το εξωτερικό για λίγες μέρες ένα Renault Symbioz...δεν μου πολυάρεσε το αμάξι σαν σύνολο και για τα λεφτά που ζητάει, άλλα είχε τα πάντα, εννοείται οθόνες, Wireless carplay, αναδιπλώμενους καθρέφτες, θερμαινόμενα και ηλεκτρικά καθίσματα και τιμόνι, κάμερες, αισθητήρες φώτα και βροχής, ήταν αυτόματο άλλα είχε και Pedals στο τιμόνι, αυτόματο παρκάρισμα και ηλεκτρικό άνοιγμα του πορτπαγκάζ, led φώτα μπρός πίσω, ασύρματη φόρτιση κινητού και ένα σωρό συστήματα ασφαλείας και άλλες ευκολίες που θέλεις ώρα να τα γράψεις όλα κλπ. Είναι χαώδης πλέον η διαφορά από ένα σύγχρονο αμάξι με ένα όχι 15 ετών άλλα ακόμα και 10 ετών.Είμαι σε συνέδριο στο Vegas για λίγες μέρες και νοίκιασα ένα Kia K4 για να πάρουμε τα βουνά όσο προλάβουμε. Εντάξει, αν εξαιρέσεις το ότι το αυτοκίνητο είναι πραγματικά άσχημο σε βαθμό που λες "γιατί" (υποκειμενικά είναι αυτά βέβαια), και βέβαια ότι δεν τραβάει μία (σε σχέση με το δικό μου πάλι, οπότε μάλλον άδικη σύγκριση), εξεπλάγην ευχάριστα με την πληθώρα ηλεκτρονικών. Εκτός από τα αυτονόητα wireless CarPlay και τα κλασσικά ασφαλείας (blind spot, adaptive cruise control και lane assist), έχει και την εξελιγμένη μορφή του τελευταίου που στρίβει μόνο του κλπ, και δουλεύει μάλλον ψαρωτικά.
Βέβαια η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοια ντεμί συστήματα δεν ξέρω τι ρόλο παίζουν: δε σε αφήνουν να αφήσεις το τιμόνι (και δικαίως), άρα δε μπορείς να χαλαρώσεις/κοιμηθείς, ενώ την ίδια στιγμή χαλαρώνουν τη συγκέντρωση σου, και πιθανότατα αυξάνουν την υπνηλία κλπ.
Είναι χαώδης πλέον η διαφορά από ένα σύγχρονο αμάξι με ένα όχι 15 ετών άλλα ακόμα και 10 ετών.
Iσχύει, π.χ. έχω οδηγήσει κάμποσες φορές ένα Ford Focus της αδερφής της συζύγου μου που δεν είναι και τόσο παλιό, αν θυμάμαι καλά το πήραν καινούριο το 2017 και σε καλή ακριβή έκδοση από όσο έχω καταλάβει. Μοιάζει λες και οδηγώ αμάξι άλλης εποχής, από τις ευκολίες, την σχεδίαση του ταμπλό, την οθόνη, τα συστήματα ασφαλείας, τον θόρυβο και την κατανάλωση του κινητήρα κλπ. όλα μοιάζουν και είναι απαρχαιωμένα. Και το ξαναλέω μιλάμε για αμάξι δεκαετίας και αν και σε καλή ακριβή έκδοση....σκέψου τα πιο παλιά και σε πιο απλές εκδόσεις.Τι 10, το Audάκι μου έκλεινε τα 8 φέτος και παρά το ότι όταν το πήρα ήταν σχεδόν full extra, δεν είχε ούτε το 1/4 από το καινούριο.
Άσχετο, επειδή το ανέφερα πιο πριν, το Navigation της BMW είναι πολύ καλό. Και σε πληρότητα και σε ποιότητα. Έχει διάφορα καλούδια που δεν τα έχει το Apple Maps που χρησιμοποιώ στάνταρ (πχ δείχνει απότομες αλλαγές κλίσης, school zones, κλπ), ενώ κάνει και πιο προχώ integration με το HUD και σε συγκεκριμένες στιγμές σου δείχνει ολόκληρο το χάρτη στη... μούρη σου. Επίσης, για τους πολύ γκαβούς, με ένα από τα instrument cluster modes σου βγάζει και βιντεάκι real-time που δείχνει τη στροφή με κινούμενα βέλη, μην πάει και σου ξεφύγει- αυτό δεν το έχω ενεργοποιημένο, είναι λίγο too much.
Βέβαια, δεν το έχω δοκιμάσει σε τίποτα ερημιές κλπ να δω πόσο ενημερωμένο είναι, αλλά στην πόλη μου είναι τζιτζί.
Ολα αυτά είναι ευκολίες που αν τις μάθεις, δεν γυρνάς πίσω και μετά απορείς πως οδηγούσες παλιό αμάξι. Το καλό για μένα είναι ότι βλέπεις και από πιο οικονομικά αμάξια και ποιο οικονομικές εταιρίες ότι έχουν εξελιχθεί πολύ και προσφέρουν πλέον ολοκληρωμένο πακέτο με ευκολίες, ασφάλεια κλπ.Εμένα μου αρέσει το AR view στο navigation, το χρησιμοποιώ. Ειδικά στην Αθήνα που ανά 30 μέτρα έχει και στενό είναι πολύ βολικό. Παίζει και η υλοποίηση ρόλο βέβαια. Στο VW το εμφανίζει τα βέλη στο HUD, πολύ ωραία υλοποίηση, η Mercedes το έχει στη κεντρική οθόνη, που ανοίγει ένα window πάνω στον χάρτη και τα βάζει πάνω στη μπροστινή κάμερα. Δεν είναι εξίσου χρηστικό. Δεν ξέρω αν σε νεότερα μοντέλα το έχουν βάλει στο HUD, στο GLC πάντως δεν.
Από την άλλη αυτό που έχει η Mercedes και είναι εξαιρετικό feature είναι το traffic cam view. Εμφανίζει στη κεντρική οθόνη το ίδιο window και βλέπεις το φανάρι, που κατά τα άλλα εάν είσαι στη 1η σειρά, θα το κρύβει πιθανότατα κάποια κολώνα, ο κεντρικός καθρέπτης κλπ.
Εμένα μου αρέσει το AR view στο navigation, το χρησιμοποιώ. Ειδικά στην Αθήνα που ανά 30 μέτρα έχει και στενό είναι πολύ βολικό. Παίζει και η υλοποίηση ρόλο βέβαια. Στο VW εμφανίζει τα βέλη στο HUD, πολύ ωραία υλοποίηση, η Mercedes το έχει στη κεντρική οθόνη, που ανοίγει ένα window πάνω στον χάρτη και τα βάζει πάνω στη μπροστινή κάμερα. Δεν είναι εξίσου χρηστικό. Δεν ξέρω αν σε νεότερα μοντέλα το έχουν βάλει στο HUD, στο GLC πάντως δεν.
Από την άλλη αυτό που έχει η Mercedes και είναι εξαιρετικό feature είναι το traffic cam view. Εμφανίζει στη κεντρική οθόνη το ίδιο window και βλέπεις το φανάρι, που κατά τα άλλα εάν είσαι στη 1η σειρά, θα το κρύβει πιθανότατα κάποια κολώνα, ο κεντρικός καθρέπτης κλπ.
Νομίζω πως και στην Κύπρο υπάρχουν κάμερες εδώ και δεκαετίες στα φανάρια και από ότι μου είχε πει φίλος από Λευκωσία δεν λειτουργουσαν ούτε εκεί. Βέβαια έχω να μιλήσω πολλά χρόνια γιαυτό το θέμα μαζί του οπότε ίσως άλλαξε το στόρι.Διαβάζω τα παρακάτω και κλαίω...
![]()
Αστυνομικές πηγές για τις «έξυπνες» κάμερες: «Η ΕΛΑΣ δεν έχει λάβει καμία παράβαση στην Αττική»
Δημοσιεύματα ανέφεραν πως δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να επαληθεύει τις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες ΑΙwww.newsit.gr
Γράφει "Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως καμία υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν έχει λάβει -μέχρι στιγμής- παράβαση από τις συγκεκριμένες κάμερες ώστε να προχωρήσει η διεκπαίρωση. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως η ΕΛΑΣ δεν έχει εμπλακεί καθόλου στη διαδικασία, συνεπώς και στις καθυστερήσεις στη νέα δράση για τον περιορισμό των παραβάσεων."
Η τροχαία δεν ξέρει τίποτα για τις ΑΙ κάμερες και δεν υπάρχει διαδικασία για την διεκπερέωσή τους.
Από που να το πιάσεις και να το αφήσεις. Η Τροχαία δεν έχει εμπλακεί καθόλου ως τώρα...αν είναι δυνατόν. Μάλλον χρειαζόταν και αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για να επιτραπεί η ψηφιακή καταγραφή και διεκπεραίωση των κλήσεων...αλλιώς θα έχουμε μερικές χιλιάδες κάμερες που μπαίνουν πολύ σύντομα και να μην κάνουν τίποτα...Ανοργάνωτοι τελείως...
Τριτοκοσμικοί το λιγότερο...
Και οι κάμερες της Αττικής Οδού δεν λειτουργούν μόνιμα, αλλά λειτουργούν και όλοι ξέρουμε κάποιον κοντινό που έχει δεχθεί κλήση.Νομίζω πως και στην Κύπρο υπάρχουν κάμερες εδώ και δεκαετίες στα φανάρια και από ότι μου είχε πει φίλος από Λευκωσία δεν λειτουργουσαν ούτε εκεί. Βέβαια έχω να μιλήσω πολλά χρόνια γιαυτό το θέμα μαζί του οπότε ίσως άλλαξε το στόρι.
Same Sh1t...Different Day.
Διαβάζω τα παρακάτω και κλαίω...
![]()
Αστυνομικές πηγές για τις «έξυπνες» κάμερες: «Η ΕΛΑΣ δεν έχει λάβει καμία παράβαση στην Αττική»
Δημοσιεύματα ανέφεραν πως δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να επαληθεύει τις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες ΑΙwww.newsit.gr
Γράφει "Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως καμία υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν έχει λάβει -μέχρι στιγμής- παράβαση από τις συγκεκριμένες κάμερες ώστε να προχωρήσει η διεκπαίρωση. Ταυτόχρονα αναφέρουν πως η ΕΛΑΣ δεν έχει εμπλακεί καθόλου στη διαδικασία, συνεπώς και στις καθυστερήσεις στη νέα δράση για τον περιορισμό των παραβάσεων."
Η τροχαία δεν ξέρει τίποτα για τις ΑΙ κάμερες και δεν υπάρχει διαδικασία για την διεκπερέωσή τους.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.