Για πείτε ρε παιδιά γιατί λίγο θορυβήθηκα: Υπάρχει ένα γενικό consensus ότι τα μοντέρνα αυτοκίνητα πλέον δε χρειάζονται στρώσιμο (εξάλλου όπως έχω ξαναφέρει εδώ στις ΗΠΑ κατά κανόνα το αμάξι το παίρνεις με 50-150 μίλια στην πλάτη, αφού τα test drives γίνονται με αμάξια προς πώληση και όχι dedicated για αυτό το σκοπό, άρα έχουν ήδη ψιλοσκιστεί).
Παρόλα αυτά, επειδή είμαι ψείρας με τα παιχνίδια μου (και επειδή αυτό είναι με διαφορά το ακριβότερο), και επειδή είχα την τύχη το δικό μου να το πάρω κατευθείαν από το φορτηγό παρθένο, ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, που λένε στα πρώτα 1200 μίλια (~1930km) να μένεις κάτω από τις 4500 στροφές, να μη σανιδώνεις, και γενικότερα να είσαι πολύ συντηρητικός. Συγκεκριμένα, το manual γράφει αυτά:
View attachment 266277
Το ΣΚ λοιπόν, αφού είχα κάνει ήδη 350 μίλια (~560km) στην πόλη, είπα να πάμε εκδρομούλα, αφενός να το δούμε λίγο στον ανοιχτό δρόμο πως πάει (spoiler alert: πάει ακόμα πιο φανταστικά από ό,τι περίμενα, ακόμα και συντηρητικά), αφετέρου να φάμε λίγα μίλια να τελειώνουμε με τη διαδικασία μια ώρα αρχύτερα. Για να μην έχουμε ντράβαλα με καμιά αστυνομία κλπ, είχα cruise control στο όριο, και πήγα, 200 μίλια (320km), κάτι διαδρομούλες μέσα στην πόλη πέρα δωθε, και την επόμενη μέρα γυρίσαμε, άλλα 200 μίλια τα περισσότερα με cruise control πίσω.
Μπαίνω λοιπόν στο reddit και βλέπω κάτι ποστ ότι 'απαγορεύεται το cruise control όταν στρώνεις αμάξι', με την αιτιολογία ότι ο κινητήρας δουλεύει παρατατεταμένα σε παραπλήσιες στροφές και αυτό δεν αφήνει τα πιστόνια να κάτσουν σωστά κλπ, και ότι αυτό είναι οδηγία της BMW. Ρώτησα τους AI και μου λένε ότι αυτό είναι συμβουλή παλιάς σχολής από εποχές που οι κινητήρες φτιάχνονταν με πολύ μικρότερη ακρίβεια στα εξαρτήματα, και τώρα που είναι όλα laser cut κλπ δεν έχει νόημα, απλά καλό είναι να μην το παρακάνεις (τύπου να πηγαίνεις για 5 ώρες με 4500 στροφές πατημένος). Μάλιστα, έγραφαν ότι τα πιο 'κρίσιμα' μίλια είναι τα πρώτα 300, αλλά ούτε εκεί πειράζει. Όπως προανέφερα, το manual δεν γράφει τίποτα σχετικό.
Λέτε να έκανα μαλακία; Κι αν ναι, τι συνέπειες θα έχει αυτό και πότε; Γιατί το αμάξι σκοπεύω να το κρατήσω πάλι (με το καλό) 5-8 χρόνια όπως το προηγούμενο, άρα οροφή 80 χιλιάδες km (και πάρα πολλά λέω, το προηγούμενο έφυγε με σχεδόν 50).
Πάρτε και μια μπρομαντζάδα φωτό αφού εκεί που σταματήσαμε να ξεπιαστούμε πετύχαμε ηλιοβασίλεμα.
View attachment 266279