Αυτοκινητιστικά νέα

Τελικά τι ισχύει για το κινητό όταν είναι σε βάση; Επιτρέπεται να το χρησιμοποιείς για πλοήγηση; Και αν επιτρέπεται πώς διαφοροποιείται η χρήση αυτή σε σχέση π.χ. να πατήσεις next track στο Spotify; Η κάμερα θα δει ότι ακούμπησες σε κινητό που είναι σε βάση στο τζάμι.
Από όσο είχα διαβάσει όσο επιτρέπεται η χρήση των εργοστασιακών touch screens του infotainment στα καινούργια αυτοκίνητα, άλλο τόσο επιτρέπεται και η χρήση κινητών/τάμπλετ που είναι σωστά τοποθετημένα σε κατάλληλη βάση (και άρα γίνονται σταθερά στοιχεία).
Όπως δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιος να πατήσεις τα 2-3 κουμπιά που χρειάζεται στο touchscreen για να ενεργοποιήσεις το καλοριφέρ/κλιματισμό, άλλο τόσο δεν μπορεί να απαγορεύσει να πατήσεις το touch screen του κινητού.
Ε, οκ αν είσαι κάφρος και βλέπεις ταινία από το κινητό, θα μπορούσες να έχεις σπάσει και την οθόνη του αυτοκινήτου με τους γνωστούς αντάπτορες και να βλέπεις και εκεί το νέο επεισόδιο της σειράς που σου αρέσει.

Από τη μία, όλοι θέλουν να ασχολούνται με το κινητό, με texting, social ή να βλέπουν ταινίες ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο· από την άλλη, κάποιοι καταριούνται τους αυτοματισμούς και τις ευκολίες, λέγοντας ότι θέλουν «οδηγική απόλαυση», βρουμ-βρουμ και προσπεράσεις από τα δεξιά.

Φανταστείτε όμως πώς θα είναι σε 20 χρόνια, όταν τα ΙΧ θα έχουν μετατραπεί απλώς σε αυτόνομα «σαλόνια»: θα μπαίνουμε μέσα, θα λέμε πού θέλουμε να πάμε (αν δεν το ξέρουν ήδη) και θα ασχολούμαστε με τους συνεπιβάτες μας ή με οτιδήποτε άλλο θέλουμε, περνώντας ευχάριστα τον χρόνο της διαδρομής χωρίς να μας απασχολεί τίποτα άλλο.

Προσωπικά, δεν θα με χαλούσε καθόλου να μην έχω το άγχος των φαναριών και τον εκνευρισμό για το πώς οδηγεί ο καθένας γύρω μου, αλλά να κάθομαι χαλαρά σε ένα cybercab, να βλέπω ένα επεισόδιο της αγαπημένης μου σειράς μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου ή να κάνω ένα κομμάτι της δουλειάς μου, κερδίζοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο.

Προσωπικά, δεν θα με χαλούσε καθόλου να μην έχω το άγχος των φαναριών και τον εκνευρισμό για το πώς οδηγεί ο καθένας γύρω μου, αλλά να κάθομαι χαλαρά σε ένα cybercab, να βλέπω ένα επεισόδιο της αγαπημένης μου σειράς μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου ή να κάνω ένα κομμάτι της δουλειάς μου, κερδίζοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο προσωπικό χρόνο.
Και γιατι δεν περνετε ενα τρενο, ενα λεωφορειο, ενα ταξι βρε αδερφε να κανετε τη δουλεια σας οπως σας αρεσει ? :cool::p

• Like
Reactions: pathfinder
Και γιατι δεν περνετε ενα τρενο, ενα λεωφορειο, ενα ταξι βρε αδερφε να κανετε τη δουλεια σας οπως σας αρεσει ? :cool::p
Και ποιος είπε οτι δε κάνω χρήση των ΜΜΜ όταν εξυπηρετούν τον προορισμό μου? για τις υπολοιπες 90% των περιπτώσεων λεω! εκει οπου δεν υπαρχει καμμια χαρά οδηγικής απόλαυσης αλλα συνεχόμενα φανάρια, σταμάτα - ξεκίνα, σφήνες, μηχανάκια να περνάνε ξυστά, mad max με saxorala 30ετιας που τρέχουν σα δαίμονες, άγχος, εκνευρισμός & road rage.

Last edited:
  • Like
Reactions: ilias
Βασικά το infotainment το χειρίζεσαι και από το τιμόνι. Αν είναι παλαιότερο το αυτοκίνητο, μπορείς και πάλι να το εγκαταστήσεις. Με κόστος προφανώς.

Λίγο απέχουμε πάντως από το να γίνει η Αθήνα Κάιρο ή Κων/πολη. Όχι να κυκλοφορήσεις δεν θα μπορείς με Ι.Χ. αλλά ούτε καλά καλά να ξεπαρκάρεις... .

Εγώ στο Κάϊρο μια χαρά αισθάνθηκα σαν Αθήνα πάντως, Ταμάμ. Από οδηγική νοοτροπία μέχρι σκουπίδια 20+ ετών. Μόνο οι πινακίδες ήταν διαφορετικές που καταλάβαινα ότι ήμουν σε άλλη χώρα.

Βασικά μου φαίνεται πολύ πιο απλό να πατήσω ένα next στο εκάστοτε music app παρά να χειριστώ navigation (πάντα μιλάω για κινητό σε κατάλληλη βάση). Άσε που πλέον υπάρχει integration πχ Google maps με Spotify, οπότε δε χρειάζεται καν ν’ αλλάξεις app. Καλά προφανώς δε μιλάω για youtube, ταινίες κτλ.

Οk απ' όσο διάβασα λέγοντας ότι επιτρέπεται η χρήση κινητού για πλοήγηση όταν βρίσκεται σε σταθερή βάση σημαίνει απλά ότι επιτρέπεται να το κοιτάς, εφόσον έχεις βάλει τον προορισμό από πριν, όχι ν' αγγίζεις το κινητό. Πράγμα λογικό γιατί το να ψάξεις για προορισμό ενώ οδηγείς είναι λίαν επικίνδυνο! Άρα έμμεσα απαντάει και στην ερώτησή μου "εφόσον επιτρέπεται για πλοήγηση γιατί όχι και για browsing μουσικής"... Προφανώς δεν επιτρέπεται ούτε αυτό, γενικά η οποιαδήποτε επαφή με κινητό απαγορεύεται. Και πολύ καλώς φυσικά.

Λύνεται αυτό με δύο τρόπους πάντως. Ή να έχεις από πριν προετοιμάσει τις λίστες σου, ή να βάλεις τον συνοδηγό να διαλέγει τι θέλεις.

Γενικά επιτρέπεται ότι μπορείς να χειριστείς χωρίς να αποσπάται η προσοχή σου από τον δρόμο. Τώρα βέβαια αυτά είναι και λιγάκι θεωρητικά όταν η νοοτροπία είναι να θέλεις να βλέπεις και τα βίντεο της μουσικής που ακούς την ώρα που οδηγείς... .

Το infotainment, όσο καλό και να είναι, την προσοχή σου θα την αποσπάει πάντα. Καλά τα χειριστήρια στο τιμόνι, καλές και οι πληροφορίες στο HUD, αλλά όσο έχεις την touchscreen δίπλα σου εκεί θα καταλήγεις πάντα για ψάξιμο κλπ. Η κατάσταση βελτιώνεται πολύ με χρήση της ροδέλας τύπου jog dial που έχουν κάποια αμάξια (Αudi και ΒΜW), αφού δε χρειάζεται να ψάχνεις που να πατήσεις το δάχτυλο σου και μπορείς το 80% της διαδικασίας να το κάνεις με την περιφερειακή σου όραση χωρίς να παίρνεις τα μάτια από το δρόμο (όσο γυρνάς τη ροδέλα γίνονται εμφατικά highlight, οπότε δε χρειάζεται να κοιτάς απευθείας). Δυστυχώς όμως τα συγκεκριμένα χειριστήρια τείνουν προς εξαφάνιση στα πρόσφατα ανακοινωθέντα (ευτυχώς πρόλαβα :D ).

Για πείτε ρε παιδιά γιατί λίγο θορυβήθηκα: Υπάρχει ένα γενικό consensus ότι τα μοντέρνα αυτοκίνητα πλέον δε χρειάζονται στρώσιμο (εξάλλου όπως έχω ξαναφέρει εδώ στις ΗΠΑ κατά κανόνα το αμάξι το παίρνεις με 50-150 μίλια στην πλάτη, αφού τα test drives γίνονται με αμάξια προς πώληση και όχι dedicated για αυτό το σκοπό, άρα έχουν ήδη ψιλοσκιστεί).

Παρόλα αυτά, επειδή είμαι ψείρας με τα παιχνίδια μου (και επειδή αυτό είναι με διαφορά το ακριβότερο), και επειδή είχα την τύχη το δικό μου να το πάρω κατευθείαν από το φορτηγό παρθένο, ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, που λένε στα πρώτα 1200 μίλια (~1930km) να μένεις κάτω από τις 4500 στροφές, να μη σανιδώνεις, και γενικότερα να είσαι πολύ συντηρητικός. Συγκεκριμένα, το manual γράφει αυτά:

IMG_0024.PNG

Το ΣΚ λοιπόν, αφού είχα κάνει ήδη 350 μίλια (~560km) στην πόλη, είπα να πάμε εκδρομούλα, αφενός να το δούμε λίγο στον ανοιχτό δρόμο πως πάει (spoiler alert: πάει ακόμα πιο φανταστικά από ό,τι περίμενα, ακόμα και συντηρητικά), αφετέρου να φάμε λίγα μίλια να τελειώνουμε με τη διαδικασία μια ώρα αρχύτερα. Για να μην έχουμε ντράβαλα με καμιά αστυνομία κλπ, είχα cruise control στο όριο, και πήγα, 200 μίλια (320km), κάτι διαδρομούλες μέσα στην πόλη πέρα δωθε, και την επόμενη μέρα γυρίσαμε, άλλα 200 μίλια τα περισσότερα με cruise control πίσω.

Μπαίνω λοιπόν στο reddit και βλέπω κάτι ποστ ότι 'απαγορεύεται το cruise control όταν στρώνεις αμάξι', με την αιτιολογία ότι ο κινητήρας δουλεύει παρατατεταμένα σε παραπλήσιες στροφές και αυτό δεν αφήνει τα πιστόνια να κάτσουν σωστά κλπ, και ότι αυτό είναι οδηγία της BMW. Ρώτησα τους AI και μου λένε ότι αυτό είναι συμβουλή παλιάς σχολής από εποχές που οι κινητήρες φτιάχνονταν με πολύ μικρότερη ακρίβεια στα εξαρτήματα, και τώρα που είναι όλα laser cut κλπ δεν έχει νόημα, απλά καλό είναι να μην το παρακάνεις (τύπου να πηγαίνεις για 5 ώρες με 4500 στροφές πατημένος). Μάλιστα, έγραφαν ότι τα πιο 'κρίσιμα' μίλια είναι τα πρώτα 300, αλλά ούτε εκεί πειράζει. Όπως προανέφερα, το manual δεν γράφει τίποτα σχετικό.

Λέτε να έκανα μαλακία; Κι αν ναι, τι συνέπειες θα έχει αυτό και πότε; Γιατί το αμάξι σκοπεύω να το κρατήσω πάλι (με το καλό) 5-8 χρόνια όπως το προηγούμενο, άρα οροφή 80 χιλιάδες km (και πάρα πολλά λέω, το προηγούμενο έφυγε με σχεδόν 50).

Πάρτε και μια μπρομαντζάδα φωτό αφού εκεί που σταματήσαμε να ξεπιαστούμε πετύχαμε ηλιοβασίλεμα. :love:

IMG_0843.jpeg

Last edited:
Για πείτε ρε παιδιά γιατί λίγο θορυβήθηκα: Υπάρχει ένα γενικό consensus ότι τα μοντέρνα αυτοκίνητα πλέον δε χρειάζονται στρώσιμο (εξάλλου όπως έχω ξαναφέρει εδώ στις ΗΠΑ κατά κανόνα το αμάξι το παίρνεις με 50-150 μίλια στην πλάτη, αφού τα test drives γίνονται με αμάξια προς πώληση και όχι dedicated για αυτό το σκοπό, άρα έχουν ήδη ψιλοσκιστεί).

Παρόλα αυτά, επειδή είμαι ψείρας με τα παιχνίδια μου (και επειδή αυτό είναι με διαφορά το ακριβότερο), και επειδή είχα την τύχη το δικό μου να το πάρω κατευθείαν από το φορτηγό παρθένο, ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή, που λένε στα πρώτα 1200 μίλια (~1930km) να μένεις κάτω από τις 4500 στροφές, να μη σανιδώνεις, και γενικότερα να είσαι πολύ συντηρητικός. Συγκεκριμένα, το manual γράφει αυτά:

View attachment 266277

Το ΣΚ λοιπόν, αφού είχα κάνει ήδη 350 μίλια (~560km) στην πόλη, είπα να πάμε εκδρομούλα, αφενός να το δούμε λίγο στον ανοιχτό δρόμο πως πάει (spoiler alert: πάει ακόμα πιο φανταστικά από ό,τι περίμενα, ακόμα και συντηρητικά), αφετέρου να φάμε λίγα μίλια να τελειώνουμε με τη διαδικασία μια ώρα αρχύτερα. Για να μην έχουμε ντράβαλα με καμιά αστυνομία κλπ, είχα cruise control στο όριο, και πήγα, 200 μίλια (320km), κάτι διαδρομούλες μέσα στην πόλη πέρα δωθε, και την επόμενη μέρα γυρίσαμε, άλλα 200 μίλια τα περισσότερα με cruise control πίσω.

Μπαίνω λοιπόν στο reddit και βλέπω κάτι ποστ ότι 'απαγορεύεται το cruise control όταν στρώνεις αμάξι', με την αιτιολογία ότι ο κινητήρας δουλεύει παρατατεταμένα σε παραπλήσιες στροφές και αυτό δεν αφήνει τα πιστόνια να κάτσουν σωστά κλπ, και ότι αυτό είναι οδηγία της BMW. Ρώτησα τους AI και μου λένε ότι αυτό είναι συμβουλή παλιάς σχολής από εποχές που οι κινητήρες φτιάχνονταν με πολύ μικρότερη ακρίβεια στα εξαρτήματα, και τώρα που είναι όλα laser cut κλπ δεν έχει νόημα, απλά καλό είναι να μην το παρακάνεις (τύπου να πηγαίνεις για 5 ώρες με 4500 στροφές πατημένος). Μάλιστα, έγραφαν ότι τα πιο 'κρίσιμα' μίλια είναι τα πρώτα 300, αλλά ούτε εκεί πειράζει. Όπως προανέφερα, το manual δεν γράφει τίποτα σχετικό.

Λέτε να έκανα μαλακία; Κι αν ναι, τι συνέπειες θα έχει αυτό και πότε; Γιατί το αμάξι σκοπεύω να το κρατήσω πάλι (με το καλό) 5-8 χρόνια όπως το προηγούμενο, άρα οροφή 80 χιλιάδες km (και πάρα πολλά λέω, το προηγούμενο έφυγε με σχεδόν 50).

Πάρτε και μια μπρομαντζάδα φωτό αφού εκεί που σταματήσαμε να ξεπιαστούμε πετύχαμε ηλιοβασίλεμα. :love:

View attachment 266279
Μακάρι να ξανανιώσω αυτό που περιγράφεις. Να θέλω να το ψάξω, να το κάνω σωστά κλπ.
Από όταν άρχισα τα Leasing δεν με νοιάζει απλά τίποτα. Όχι ότι κάνω χαζομάρες ή δεν τα σέβομαι, αλλά ότι δεν θα είμαι σχολαστικός όσο ήμουν με τα 2 πρώτα μου αυτοκίνητα που αγόρασα με δικά μου χρήματα. Απλά μπαίνω μέσα και οδηγώ.

• Like
Reactions: Aggelos M.
Μακάρι να ξανανιώσω αυτό που περιγράφεις. Να θέλω να το ψάξω, να το κάνω σωστά κλπ.
Από όταν άρχισα τα Leasing δεν με νοιάζει απλά τίποτα. Όχι ότι κάνω χαζομάρες ή δεν τα σέβομαι, αλλά ότι δεν θα είμαι σχολαστικός όσο ήμουν με τα 2 πρώτα μου αυτοκίνητα που αγόρασα με δικά μου χρήματα. Απλά μπαίνω μέσα και οδηγώ.

Εγώ το βλέπω λίγο φιλοσοφικά, ένα αμάξι έχει συνήθως ορίζοντα ζωής 15-20 χρόνια. Μαζί μου σχεδιάζω να περάσει χοντρικά μέχρι τη λήξη της εγγύησης (~4 χρόνια), κι αν ως τότε το'χω αγαπήσει πολύ, δεν έχει βγάλει το παραμικρό πρόβλημα, και δε με ενθουσιάζει κανένα από τα καινούρια, άντε να το κρατήσω, άλλα 1-2-3 χρόνια, ανάλογα, όπως έκανα για τους ίδιους λόγους με το Audi. Που αν το κάνω αυτό, εννοείται μόνο με επέκταση εγγύησης, άρα κλάιν έτσι κι αλλιώς. Μετά όμως κάπου αλλού θα πάει, κάποιος θα το κάνει δικό του πρόβλημα, που κατά κανόνα θα είναι και λιγότερο οικονομικά δυνατός (αλλιώς δε θα έπαιρνε μεταχειρισμένο ετών). Οπότε δε θα'θελα να βρεθεί να χρειάζεται καινούρια μηχανή, να χρεωκοπεί και να βλαστημάει, είναι αυτό που λένε εδώ στο χωριό μου 'set it up for success' :D

Δείξε μου ένα iPhone, χωρίς να μου δείξεις το iPhone!
Η νέα ev Ferrari Luce, σχεδιασμένη από το studio design του Johnny Ive 😎
Η παρουυσίαση τον ερχόμενο Μαιο στο San Francisco.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Φανταζομαι ότι θα βάλουν και καλά ηχεια να ακούγεται ο ήχος αυθεντικός......θα τρίζουν τα κόκκαλα του Enzo.....

Καλά μην το γελάς αυτό, οι fake ήχοι (ειδικά μέσα στην καμπίνα) είναι πολύ πιο διαδεδομένοι από όσο νόμιζα, και όχι μόνο στα ηλεκτρικά.

Ανακάλυψα τις προάλλες ότι και το δικό μου όταν βρυχάται, από τα ηχεία (μέσα)βρυχάται. :ROFLMAO:

Είναι και λογικό αν το σκεφτείς, δε φταίει τίποτα ο άλλος έξω να ακούει σκάστρες κλπ επειδή εσύ τη βρίσκεις μέσα. Ειδικά στο Γέρακα κάθε βράδυ τρίζει όλο το τετράγωνο με κάτι μαλάκες με κωλοφτιαγμένα χρέπια που περνάνε από κάτω.

Last edited:
Εμένα δε μου φάνηκε άσχημο το Φερραρικό. Σαν πλήρως ηλεκτρικό, είναι αναμενόμενο ότι πρέπει να αλλάξει τελείως η ταυτότητα του. Αυτό που βλέπω μέσα μου αρέσει αισθητικά. Δε μοιάζει με Φεράρι, αλλά ούτε θα'πρεπε.. Τώρα από κει και πέρα, να δούμε και το έξω του να σας πω.

Last edited:

Όχι δα. Έχω την έντονη εντύπωση πως αυτά είναι υπερβολικά.

Εμένα δε μου φάνηκε άσχημο το Φερραρικό. Σαν πλήρως ηλεκτρικό, είναι αναμενόμενο ότι πρέπει να αλλάξει τελείως η ταυτότητα του. Αυτό που βλέπω μέσα μου αρέσει αισθητικά. Δε μοιάζει με Φεράρι, αλλά ούτε θα'πρεπε.. Τώρα από κει και πέρα, να δούμε και το έξω του να σας πω.

Αυτό εάν βγάλεις το logo θα μπορούσε να ήταν KIA.
Απλά απαράδεκτο για Ferrari. Και θα φανεί στις πωλήσεις πόσο θα χαρεί το κοινό της Ferrari, εκτός και εάν κάνουν το γνωστό "για να πάρεις το μοντέλο που θέλεις, θα πάρεις και 4 χαζομάρες της σειράς".

Λίγο καλύτερο σε σχέση με αυτό που έκανε η Jaguar.