Αυτοκινητιστικά νέα

Καλά νέα για τα βενζινοκίνητα οχήματα που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ή να υποστούν μετατροπές ώστε να την χρησιμοποιήσουν.
Δεν περίμενα κάτι άλλο από το newsauto φυσικά.
Μετατροπη?
With a grain of salt (λογω ai), νομιζω πως δε θα μπει στο κοπο κανεις...

Α non-flex fuel vehicle (non-FFV) engine can be converted to run on high-ethanol blends like E85, but it requires significant modifications to the fuel system and engine management. While technically possible, these conversions are usually intended for performance or racing purposes rather than daily driving, as they require specialized knowledge and can lead to reduced fuel efficiency and higher maintenance.
Here is what is required to convert a non-FFV engine to a flex-fuel engine:

Key Requirements for Conversion
  • Fuel System Upgrades: Ethanol is more corrosive than gasoline and requires higher flow rates. You must replace components that are not ethanol-compatible, including rubber fuel lines, seals, gaskets, and the fuel pump.
  • Larger Fuel Injectors: Because E85 has less energy per unit than gasoline, the engine needs to inject more fuel (about 30-40% more) to operate correctly, requiring higher-capacity injectors.
  • Flex Fuel Sensor: A, sensor must be added to detect the exact ethanol/gasoline ratio in the fuel.
  • Engine Management (ECU) Tune: A specialized, reprogrammed, or aftermarket ECU is necessary to adjust the air/fuel ratio, ignition timing, and cold-start strategies to accommodate the varying ethanol levels.
  • Vehicle Age: The vehicle must generally be fuel-injected (1995 or newer) for these conversions to be feasible.

Μετατροπη?
With a grain of salt (λογω ai), νομιζω πως δε θα μπει στο κοπο κανεις...

Α non-flex fuel vehicle (non-FFV) engine can be converted to run on high-ethanol blends like E85, but it requires significant modifications to the fuel system and engine management. While technically possible, these conversions are usually intended for performance or racing purposes rather than daily driving, as they require specialized knowledge and can lead to reduced fuel efficiency and higher maintenance.
Here is what is required to convert a non-FFV engine to a flex-fuel engine:

Key Requirements for Conversion
  • Fuel System Upgrades: Ethanol is more corrosive than gasoline and requires higher flow rates. You must replace components that are not ethanol-compatible, including rubber fuel lines, seals, gaskets, and the fuel pump.
  • Larger Fuel Injectors: Because E85 has less energy per unit than gasoline, the engine needs to inject more fuel (about 30-40% more) to operate correctly, requiring higher-capacity injectors.
  • Flex Fuel Sensor: A, sensor must be added to detect the exact ethanol/gasoline ratio in the fuel.
  • Engine Management (ECU) Tune: A specialized, reprogrammed, or aftermarket ECU is necessary to adjust the air/fuel ratio, ignition timing, and cold-start strategies to accommodate the varying ethanol levels.
  • Vehicle Age: The vehicle must generally be fuel-injected (1995 or newer) for these conversions to be feasible.

Εγώ το ξέρω (το είχα διαβάσει και παλιότερα), οι τυπάδες στο newsauto μάλλον δεν ασχολούνται πραγματικά με αυτό που υποτίθεται πως πρέπει να κάνουν.
Πιο πολύ ήταν σχολιασμός για το "Καλά νέα για τα βενζινοκίνητα οχήματα". Το αν θα το κάνει κάποιος, δεν το βλέπω πολύ πιθανό.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Αυτοκίνητα αιθανόλης υπάρχουν στη νότια αμερική από τη δεκαετία του '70. Ο σκαραβαίος ας πούμε κυκλοφορούσε στη βραζιλία με κινητήρα αιθανόλης, αφού παράγονταν άφθονη από ζαχαροκάλαμο. Σε τι βοηθά αυτό σήμερα; Θυμίζω ότι το Top Gear έφτιαξε βιοντήζελ και το πήρε να το κάψει σε αγώνα, και μέχρι τη μέση του αγώνα η BMW με την οποία έτρεχαν είχε γίνει σουρωτήρι και έτρεχε από παντού καύσιμο.

Παρασκευή κατέβηκα Αθήνα για κάτι δουλειές και κατάλαβα τι εννοείτε όταν λέτε για την κίνηση. Πραγματικά δε το περίμενα. Πέρασα διόδια Αφιδνών 16:10 και έφτασα Γλυφάδα που ήταν ο προορισμός μου 18:05!!! Η πρόβλεψη του Google Maps ήταν ότι θα έφτανα 17:55 αν πήγαινα από Κηφισό, Φάληρο, Ποσειδώνος και 17:45 αν πήγαινα από περιφερειακή Υμητού κτλ. Επέλεξα το 2ο πληρώνοντας και 2,55 και έφτασα 18:05 - δε ξέρω πότε θα έφτανα αν επέλεγα τον άλλο δρόμο.

Πραγματικά αν το ζείτε αυτό κάθε μέρα είναι για αυτοκτονία!!!

• Sad
Reactions: karamela

Είναι. Φέτος τα Χριστούγεννα χρησιμοποιούσα μετρό/λεωφορεία για σχεδόν τα πάντα, οδήγησα όσο το δυνατόν λιγότερο μπορούσα. Και πάλι έφτασα στα όρια εγκεφαλικού. Σκέψου να μην ήμουν και διακοπές πως θα ένιωθα.

• Like
Reactions: karamela
Παρασκευή κατέβηκα Αθήνα για κάτι δουλειές και κατάλαβα τι εννοείτε όταν λέτε για την κίνηση. Πραγματικά δε το περίμενα. Πέρασα διόδια Αφιδνών 16:10 και έφτασα Γλυφάδα που ήταν ο προορισμός μου 18:05!!! Η πρόβλεψη του Google Maps ήταν ότι θα έφτανα 17:55 αν πήγαινα από Κηφισό, Φάληρο, Ποσειδώνος και 17:45 αν πήγαινα από περιφερειακή Υμητού κτλ. Επέλεξα το 2ο πληρώνοντας και 2,55 και έφτασα 18:05 - δε ξέρω πότε θα έφτανα αν επέλεγα τον άλλο δρόμο.

Δεν διάλεξες ιδανική μέρα πάντως. Την ημέρα εκείνη με κλειστό το Σύνταγμα λόγω συγκεντρώσεων από την ώρα περίπου που μπήκες από τα διόδια έως και αργότερα το βράδυ, η κυκλοφορία ήταν σημαντικά επιβαρυμένη, γιατί το κέντρο αποτελεί σημαντικό κόμβο κυκλοφορίας και αυτός έλειπε εκείνες τις ώρες.
Για παράδειγμα, το πρωί της ημέρας εκείνης τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.

Πάντως μια γεύση την πήρες, έστω και κάπως βαριά.

Η πόλη δεν έχει υποδομές τέτοιες που θα τις επέτρεπαν να υποστηρίξει μετακίνηση τόσο πολλών κατοίκων. Κυρίως φταίει ότι δεν έχει ικανό αριθμό ΜΜΜ, που σημαίνει γραμμές και σταθμούς μετρό, δρομολόγια λεωφορείων κλπ. Ούτε και οδικές αρτηρίες για να εξυπηρετήσει τον όγκο των οχημάτων που υπάρχουν.

Βρίσκεται σημαντικά πίσω, ειδικά στο μετρό. Όταν ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις του σε καμιά δεκαπενταριά χρόνια, θα έχει το 1/3 των σταθμών που χρειάζεται σήμερα, εδώ και τώρα. Έχει ακόμα πολύ μέλλον.
Με κάτι ασπιρίνες πάνε πάλι να το αντιμετωπίσουν...

Eπεσες σε κάπως κακή μερα, άλλα δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση στην Αθήνα...απόρώ πως την παλεύουν όσοι πάνε στην δουλειά κάθε μέρα τρώγοντας ώρες στον δρομό. Τηλεργασία δουλευω κυρίως, πηγαίνοντας 1-2 φορές την εβδομάδα και κάνω 15 λετπά, και χωρίς να αφήνω έξω το αυτοκίνητο (έχω πάρκινγκ σπίτι και στην δουλειά) και πάλι βρίζω!!
Γενικά είναι τόσο άθλια η κατάσταση έξω, που ακόμα και για διασκέδαση αποφεύγω να πάω κάπου πολλές φορές λόγω της κίνησης, και προτιμώ να κάτσω σπίτι ή να πάω κάπου κοντα. Με λίγα λόγια η Αθήνα έχει τα πάντα, άλλα αν είναι να πάς κάπου και να θες 2-3 ώρες πήγαινε έλα και να ψάχνω και που να βάλω και το αμάξι...ε όχι...κάθομαι και σπίτι..

Ούτε με τα ΜΜΜ θα λυθεί το θέμα, μέχρι να φτιαχτούν σωστά θα έχουμε πεθάνει όλοι από την κατάσταση σε 15 χρόνια και θα έχουν αυξηθεί και άλλο τα αμάξια...

Για μένα λύση υπάρχει και το διάβασα και σε ένα άρθρο στο Autortiti...υποχρεωτική τηλεργασία για όσους δεν είναι απαραίτητο να είναι παρών....το κράτος μας τα παίρνει χοντρά, από σήματα κυκλοφορίας, βενζίνες, φόρους αυτοκινήτων, κτεο κλπ. ας δώσει και κάποιες μικρές φοροαπαλαγές σε εργοπδότες για τηλεργασία....θα δεις πως θα αδειάσουν οι δρόμοι άμεσα όπως έγινε στην καραντίνα.

Ταυτόχρονα δώσε και σοβαρά κίνητρα απόσυρσης, όπου θα μπορεί ο κόσμος να δώσει και 2 παλιά αμάξια για να πάρει ένα καινούριο, καθώς με το πάνω μέτρο που ανέφερα αρκετές οικογένειες δεν θα χρειάζονται 2 αμάξια πλέον.

Γενικά λύσεις υπάρχουν, άλλα θέλει χρήματα και να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Υ.Γ. Γενικά είναι αυτοκτονία, δεν θα το άντεχα με τίποτα, αν κάνεις 3-4 ώρες στον δρόμο κάθε μέρα, ή θα άλλαζα δουλειά, ή θα μετακόμιζα (που το έχω κάνει να πάω κοντά στην δουλειά) ή θα έφευγα π.χ. εξωτερικό, επαρχία κλπ. όπως έχουν κάνει αρκετοί γνωστοί μου, θα έκανα κάτι όμως, οτιδήποτε.......το να τρως 3-4-5 ώρες κάθε μέρα στους δρόμους της Αθήνας είναι μη βιώσιμο ξεκάθαρα.

• Like
Reactions: gkas1973
Για μένα λύση υπάρχει και το διάβασα και σε ένα άρθρο στο Autortiti...υποχρεωτική τηλεργασία για όσους δεν είναι απαραίτητο να είναι παρών....

Μόνο για όσους η δουλειά τους δεν έχει πίεση. Δηλαδή όχι και για πάρα πολλούς. Και όταν υπάρχει κανά χιόνι.

Δεν μεταφέρεις τα της δουλειάς στο σπίτι. Είναι προσωπικός χώρος οικογενειακής γαλήνης.

Νομίζω πως μια από τις μικρές απολαύσεις της αυτοκίνησης είναι να βλέπεις, για λίγο έστω, τους δείκτες στροφόμετρου-ταχύμετρου να κινούνται συγχρονισμένα!
Είναι...εμένα μου έχει στοιχίσει πολύ. Δεν πέρασα ποτέ από κλασσικό αυτόματο κιβώτιο, αυτό που απλά αλλάζει τις ταχύτητες για σένα χωρίς να υπάρχει συμπλέκτης. Από καθαρά χειροκίνητο πήγα σε συνεχώς μεταβαλόμενης σχέσης και τα αυτιά μου στο PHEV όταν λειτουργεί το θερμικό μοτέρ δίνουν τελείως παράλογα σήματα στον εγκέφαλο που περιμένει να ακούσει το μοτέρ να ανεβάζει στροφές. Απλά πάει και παίζει σε συγκεκριμένα σημεία (προφανώς μέγιστης είτε ισχύος είτε ροπής) το ηλεκτρικό μοτέρ δουλεύει γραμμικά και το κιβώτιο τα κάνει να δουλεύουν αρμονικά μαζί.
Βαρετό; Απίστευτα.
Αντι-οδηγικό; Απίστευτα.
Αργό; Σε καμία περίπτωση.
Ξεκούραστο; Αφάνταστα.
Έτσι απλά. Έχω φτάσει να έχω το "Eco" ενεργοποιημένο σχεδόν πάντα - κυρίως γιατί έχει πιο ήπιες αντιδράσεις στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά και πάω με Adaptive Cruise Control και Lane Assist ακόμη και στην Κηφισίας κάθε πρωί. Σε ταξίδι δε, δεν έχω λόγια για το πόσο:
- Ξεκούραστα πας.
- Πόσο αθόρυβα πας (οκ αν ήταν φουλ ηλεκτρικό θα ήταν πιο αθόρυβο στην Εθνική).
- Πόσο εύκολα τηρείς τα όρια ταχύτητας.
- Πόσο οικονομικότερα πας.
Αν δε μάθεις τα χούγια του κάθε αυτοκινήτου και το πως δουλεύουν τα ηλεκτρονικά του, τότε βελτιστοποιείς την άνεσή σου προτίστως.
Ήμουν Καρπενήσι το σκ. Φορτιστές είχε παντού και ταχυφορτιστές. Στο ξενοδοχείο είχαμε έναν 22 kW. Φόρτισα 2 φορές σε συνεργασία με 2 ακόμη αυτοκίνητα, ένα ακόμη PHEV και ένα Tesla.

Φεύγοντας ανέβηκα στο χιονοδρομικό και έφτασα στην Εθνική με 20 κμ αυτονομία ακόμη χωρίς να έχει πάρει το θερμικό καθόλου.
Στις απότομες κατηφόρες με ενεργοποιημένο one-foot driving η οδήγηση απίστευτα ξεκούραση μιας και φρένο χρειάστηκε να πατήσω μόνο σε 2 πολύ κλειστές φουρκέτες για ελάχιστα. Στο κάτω κομμάτι adaptive cruise control σχεδόν παντού αν και έφαγα 2 βρισίδια γιατί πήγαινα με 50 μέσα από τα χωριά (που προφανώς έχει όριο 50).

Μακάρι να φτιαχτεί καμιά πίστα επιτέλους να πηγαίνουμε να νοικιάζουμε για 1-2 ώρες θερμικά, να τα σκίζουμε και να θυμόμαστε πόσο απολαυστική ήταν η οδήγηση παλιά, γυρίζοντας σε κάτι απίστευτα πιο ασφαλές και άνετο μετά.

Σίγουρα η τηλεεργασία δεν είναι εφικτή για όλους, αλλά θα ήταν πολύ ευεργετικό για την κίνηση να εφαρμοστεί σε όσους μπορούν και θέλουν.
Καλά και εγώ που δουλεύω από το σπίτι είμαι κάθε πρωί μια ώρα στο δρόμο για να πάω τα παιδιά σχολείο και να γυρίσω...Χίλια δυο σενάρια διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Απλά ψάχνεις στατιστικά τι παίζει περισσότερο και στοχεύεις εκεί.

Μόνο για όσους η δουλειά τους δεν έχει πίεση. Δηλαδή όχι και για πάρα πολλούς. Και όταν υπάρχει κανά χιόνι.

Δεν μεταφέρεις τα της δουλειάς στο σπίτι. Είναι προσωπικός χώρος οικογενειακής γαλήνης.
Aυτό όμως που αναφέρεις γυρνάει μπούμεραγκ, πια γαλήνη αν ο άλλος τρώει 3-4 ή και 5 ώρες κάθε μέρα στον δρόμο, γυρνάει πτώμα στο σπίτι, μέσα στα νεύρα και με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης για αυτόν και για την οικογένειά του, μιας και λείπεις τόσο από το σπίτι. Προσωπικά δεν ξέρεις πόσο χαρά κάνουν τα παιδιά που γυρνάνε από το σχολείο και με βρίσκουν σπίτι, λέμε τα νέα μας, τρώμε μαζί το μεσημέρι καθημερινές όπως πρέπει σαν μια οικογένεια. Οταν τους λέω ότι π.χ. αύριο θα πάω στην δουλειά, στεναχωριούνται και ρωτάνε τι ώρα θα γυρίσεις κλπ...αυτό είναι γαλήνη, και όχι να είμαι όλη την μέρα στον δρόμο και να είμαι πατέρας μόνο 1 ώρα το βράδυ και 30 λεπτά το πρωί.

Σίγουρα η τηλεεργασία δεν είναι εφικτή για όλους, αλλά θα ήταν πολύ ευεργετικό για την κίνηση να εφαρμοστεί σε όσους μπορούν και θέλουν.
Οχι προφανώς δεν είναι εφικτή για όλους, άλλα είναι για αρκετούς, ας εφαρμοστεί εκει και θα ανασάνουν οι δρόμοι. Η σύζυγος μου άλλαξε δουλειά πριν 2 χρόνια με μικρότερο μισθό μάλιστα μόνο και μόνο για να είναι τηλεργασία, άλλη εντελώς ποιότητα ζωής...

Οχι προφανώς δεν είναι εφικτή για όλους, άλλα είναι για αρκετούς, ας εφαρμοστεί εκει και θα ανασάνουν οι δρόμοι. Η σύζυγος μου άλλαξε δουλειά πριν 2 χρόνια με μικρότερο μισθό μάλιστα μόνο και μόνο για να είναι τηλεργασία, άλλη εντελώς ποιότητα ζωής...
Έχοντας μιλήσει με κόσμο, φοβούνται αρκετοί Έλληνες ιδιοκτήτες μικρών εταιριών ότι δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος. Ότι με την ΑΙ απλά θα δουλεύουν 2 ώρες και θα δείχνουν ότι δουλεύουν 8, ενώ αν είναι στο γραφείο δεν μπορούν να κάνουν εύκολα και σε τέτοια έκταση κάτι αντίστοιχο.
Προφανώς πρέπει ο έλληνας επιχειρηματίας να αποδεχθεί και να εντάξει την ΑΙ στην καθημερινότητα της επιχείρησής του και μετά να μοιράζει εργασία με δεδομένα τα εργαλεία. Δεν φταίει προφανώς ο εργαζόμενος.

Aυτό όμως που αναφέρεις γυρνάει μπούμεραγκ, πια γαλήνη αν ο άλλος τρώει 3-4 ή και 5 ώρες κάθε μέρα στον δρόμο, γυρνάει πτώμα στο σπίτι, μέσα στα νεύρα και με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης για αυτόν και για την οικογένειά του, μιας και λείπεις τόσο από το σπίτι. Προσωπικά δεν ξέρεις πόσο χαρά κάνουν τα παιδιά που γυρνάνε από το σχολείο και με βρίσκουν σπίτι, λέμε τα νέα μας, τρώμε μαζί το μεσημέρι καθημερινές όπως πρέπει σαν μια οικογένεια. Οταν τους λέω ότι π.χ. αύριο θα πάω στην δουλειά, στεναχωριούνται και ρωτάνε τι ώρα θα γυρίσεις κλπ...αυτό είναι γαλήνη, και όχι να είμαι όλη την μέρα στον δρόμο και να είμαι πατέρας μόνο 1 ώρα το βράδυ και 30 λεπτά το πρωί.

Δεν έχει σημασία. Οι περισσότεροι έχουν πίεση στη δουλειά τους. Εάν αυτή η πίεση μεταφερθεί στο σπίτι, που θα μεταφερθεί μην έχεις αμφιβολία, υπάρχει πρόβλημα.

Μην ψαρώνεις που την εκθειάζουν την τηλεργασία γιατί είναι της μόδας. Έχει θέματα. Κάμποσα. Άμα ήταν ιδανική, μόνο αυτή θα επικρατούσε.

Στην Ελλάδα είσαι. Δεν είσαι σε καμιά χώρα που οι δουλειές έχουν job description... ούτε σε καμιά χώρα που θα μπορέσεις να πεις that's beyond my paycheck, sorry.

ούτε σε καμιά χώρα που θα μπορέσεις να πεις that's beyond my paycheck, sorry.
Συγνώμη αλλά αυτό εξαρτάται από τα όρια που βάζει ο καθένας, δεν είναι θέμα χώρας.
Κάποτε δούλευα σαν τεχνικός Η/Υ. Το κατάστημα μεταφέρθηκε σε νέα έδρα. Μου ζητήθηκε να καθαρίσω το νέο χώρο αλλά και να μεταφέρω σαν αχθοφόρος κούτες και αρνήθηκα. Ο ιδιοκτήτης είτε θα με απέλυε θεωρώντας πως είμαι εργάτης για κάθε δραστηριότητα αγνοώντας τις τεχνικές μου γνώσεις είτε θα με κρατούσε αναγνωρίζοντας αυτά που το πρόσφερα. Έκανε το 2ο αν και φανερά ενοχλήθηκε. Ξύδι.

Δε μπορείς να υποβιβάζεις τους εργαζόμενούς σου για να γλυτώσεις τα χρήματα για ένα συνεργείο καθαρισμού και μία μεταφορική. Αν είσαι τέτοιος εργοδότης, δε θα πάει και πολύ μακριά η επιχείρησή σου.

Συγνώμη αλλά αυτό εξαρτάται από τα όρια που βάζει ο καθένας, δεν είναι θέμα χώρας.
Κάποτε δούλευα σαν τεχνικός Η/Υ. Το κατάστημα μεταφέρθηκε σε νέα έδρα. Μου ζητήθηκε να καθαρίσω το νέο χώρο αλλά και να μεταφέρω σαν αχθοφόρος κούτες και αρνήθηκα. Ο ιδιοκτήτης είτε θα με απέλυε θεωρώντας πως είμαι εργάτης για κάθε δραστηριότητα αγνοώντας τις τεχνικές μου γνώσεις είτε θα με κρατούσε αναγνωρίζοντας αυτά που το πρόσφερα. Έκανε το 2ο αν και φανερά ενοχλήθηκε. Ξύδι.

Δε μπορείς να υποβιβάζεις τους εργαζόμενούς σου για να γλυτώσεις τα χρήματα για ένα συνεργείο καθαρισμού και μία μεταφορική. Αν είσαι τέτοιος εργοδότης, δε θα πάει και πολύ μακριά η επιχείρησή σου.

Δεν διαφωνώ. Αλλά όταν υπάρχει ένα πρόβλημα τριτοκοσμικό όπως είναι το κυκλοφοριακό στο Λεκανοπέδιο, είναι βέβαιο ότι αυτό προκύπτει λόγω άλλων συνδυασμένων τριτοκοσμικών καταστάσεων.

Αν και δεν είχα στο μυαλό ακριβώς αυτό που λες αλλά την πίεση που έχεις, επάνω στη δουλειά. Αυτό είτε το θες είτε όχι θα φανεί και θα φανεί εντός του χώρου της οικογενειακής γαλήνης, δηλαδή στο σπίτι.
Κάτι που η τηλεργασία δεν μπορεί να κάνει είναι να σου επιτρέπει να αφήνεις τα εργασιακά έξω από την πόρτα. Γιατί πολύ απλά τα έχεις βάλει μέσα από αυτήν, μόνος σου. Και όταν το προτείνεις εσύ, τότε έχεις κάνει και την αυτοχειρία εσύ.

Ελληνική επιχειρηματικότητα...

Ήπιες, σιγά, με μια 200αρα θα σου δώσουμε οδηγό να σε πάει σπίτι να μην σε γράψουν στο μπλόκο. Υπηρεσία after-bouzoukia...

Δεν ξέρω τι λέτε μερικοί πάντως στην εταιρεία που δουλεύω από χθες είναι όλο το τμήμα μου (12 άτομα) σε τηλεργασια καθώς η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι στον Ασπρόπυργο και η μετακίνηση γίνεται μέσω Αττικής οδού και λόγω των έργων αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον στο κομμάτι της επιστροφής.