Αυτοκινητιστικά νέα

Στα 140km/h, κατανάλωση 23.2 KWh/100km.

Με αυτή τη ταχύτητα λοιπόν, είναι ασφαλές να θεωρήσουμε πως το Λάρισα-Αθήνα, δεν βγαίνει με μια φόρτιση.
Επειδη το abrp το εχω χρησιμοποιησει αρκετες φορες, το λαμβανω υποψιν μου ως το "χειροτερο σεναριο". Γενικα, οι πραγματικες καταναλωσεις ειναι μικροτερες απο αυτες που εχει ως default για καθε μοντελο το abrp. Επισης, αν δεν εχεις συνδεσει τον tesla account, με το abrp, δεν εχει ενημερωθει για την καταναλωση του δικου σου αμαξιου και χρησιμοποιει καποια default νουμερα.

Εχοντας βαλει εσυ ταχυτητα 140km/h και βλεποντας οτι σου δινει οτι θα φτασεις με 11%, να σου πω φιλικα, οτι θα φτασει καποιος με αυτο το αμαξι που θα κανει αυτην τη διαδρομη, με χαλαρα 15+%. Ο λογος ειναι οτι δεν θα πηγαινεις ακατεβατα με 140km/h. Ο δρομος δεν ειναι αδειος. Θα πεσεις λιγο σε κινηση, θα κοψεις λιγο για διοδια και στο τελος, ειδικα μετα τα τελευταια διοδια, θα αναγκαστεις να πας με ταχυτητες 110-120km/h και αυτο ειναι καλο σεναριο.
Επομενως, εμφατικο ΝΑΙ, θα κανει το αμαξι το λαρισα - αθηνα, ακομα και με την ταχυτητα που λες.

Τα performance (τοσο 3 οσο και Υ) ξερω οτι εχουν πιο υψηλοτερες καταναλωσεις σε σχεση με τα LR. Δεν ξερω αν ειναι λογω της μικρουλας αεροτομης ή (πιθανοτερο) λογω των φαρδυτερων ελαστικων τους.

Μία είναι η λύση αλλά εμείς κοτέψαμε....
Την εφαρμόζω όμως στα παιδιά μου και ΚΑΘΕ μέρα επιβεβαιώνομαι.
Υπάρχει και η bonus/hack πίστα του ψηφιακού νομά - πληρώνεσαι απέξω και ζεις εδώ.

Πάντως ο evloader έγραψε στα σχόλια ότι έκανε λάθος που φόρτισε με 100% στη Λάρισα, θα έπρεπε να φορτίσει μέχρι 80% και να έκανε μία μικρή στάση στην Αταλάντη. Νομίζω πια ότι το κόλπο είναι πολλές μικρές στάσεις για να μην σε νοιάζει τίποτα.

• Like
Reactions: avpap
Επειδη το abrp το εχω χρησιμοποιησει αρκετες φορες, το λαμβανω υποψιν μου ως το "χειροτερο σεναριο". Γενικα, οι πραγματικες καταναλωσεις ειναι μικροτερες απο αυτες που εχει ως default για καθε μοντελο το abrp. Επισης, αν δεν εχεις συνδεσει τον tesla account, με το abrp, δεν εχει ενημερωθει για την καταναλωση του δικου σου αμαξιου και χρησιμοποιει καποια default νουμερα.

Εχοντας βαλει εσυ ταχυτητα 140km/h και βλεποντας οτι σου δινει οτι θα φτασεις με 11%, να σου πω φιλικα, οτι θα φτασει καποιος με αυτο το αμαξι που θα κανει αυτην τη διαδρομη, με χαλαρα 15+%. Ο λογος ειναι οτι δεν θα πηγαινεις ακατεβατα με 140km/h. Ο δρομος δεν ειναι αδειος. Θα πεσεις λιγο σε κινηση, θα κοψεις λιγο για διοδια και στο τελος, ειδικα μετα τα τελευταια διοδια, θα αναγκαστεις να πας με ταχυτητες 110-120km/h και αυτο ειναι καλο σεναριο.
Επομενως, εμφατικο ΝΑΙ, θα κανει το αμαξι το λαρισα - αθηνα, ακομα και με την ταχυτητα που λες.

Τα performance (τοσο 3 οσο και Υ) ξερω οτι εχουν πιο υψηλοτερες καταναλωσεις σε σχεση με τα LR. Δεν ξερω αν ειναι λογω της μικρουλας αεροτομης ή (πιθανοτερο) λογω των φαρδυτερων ελαστικων τους.

Το ότι μπορεί το performance να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση το ακούω, δεν το γνωρίζω.
Εάν έχουν 5-10% διαφορά, προφανώς και με το LR τότε τη διαδρομή την κάνεις, χωρίς να φτάσεις με χαμηλό μονοψήφιο.

Πάντως ο evloader έγραψε στα σχόλια ότι έκανε λάθος που φόρτισε με 100% στη Λάρισα, θα έπρεπε να φορτίσει μέχρι 80% και να έκανε μία μικρή στάση στην Αταλάντη. Νομίζω πια ότι το κόλπο είναι πολλές μικρές στάσεις για να μην σε νοιάζει τίποτα.
ή ένα powerbank για σιγουριά.😁😁😁

Άλλοι όταν πάνε διακοπές ανοίγουν χάρτες για να δουν τα αξιοθέατα, ταβέρνες, ξενοδοχεία κλπ και άλλοι ανοίγουν χάρτες για να βρίσκουν τους φορτιστές.
Εντάξει, όπως την βρίσκει ο καθένας.

• Haha
Reactions: vlad66
Το ότι μπορεί το performance να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση το ακούω, δεν το γνωρίζω.
Εάν έχουν 5-10% διαφορά, προφανώς και με το LR τότε τη διαδρομή την κάνεις, χωρίς να φτάσεις με χαμηλό μονοψήφιο.
απο το excel του bjorn

3 performance στους 20C: 197wh/km @ 120km/h
3 lr στους 25C: 180wh/knm @ 120kmh/h

ακομα ομως και τις wltp να δεις, και εκει υπαρχει διαφορα

1721126336636.png

• Like
Reactions: anderm
Μερικα σκορπια σχολια απο την προσωπικη μου χρηση….

Οι αναγκες αυτοκινησης του καθενος ειναι διαφορετικες.
Ηλεκτρικα δεν ειναι μονο τα τεσλα και φορτιστες δεν εχει παντου σουπερτσαρτζερ.
Οι στασεις στη φορμουλα ενα μετρανε το πιτστοπ καθεαυτο αλλα και το συνολικο χασιμο χρονου απο τη διαδρομη, ομοιως πρεπει να υπολογιζονται και οι φορτισεις ηλεκτρικου.
Σε αουτομπαν διαδρομη 1200 χλμ που κανω 6-7 φορες το χρονο με βενζινοκινητο (2.400 χλμ με την επιστροφη) και το μονο που με ενδιαφερει ειναι να φτασω στον προορισμο μου, περνωντας τρεις συνοριακους σταθμους, σενγκεν μη σενγκεν, εχω μεση καταναλωση 9,5 λιτρα πηγαινοντας με 150-160 οπου δεν εχει κινηση και εως 90-100 σε κατι τουνελ στη βουλγαρια, με αιρκοντισον στους 21 και μουσικη.
Φευγω γεματος, σταματαω μολις μπω σερβια στα 400χλμ και μετα σοφια, αλλα 400χλμ περιπου και γεμιζω πριν μπω ελλαδα-ετσι για το εθιμο καμμια δεκαρια λιτρα.
Να πω, οτι το οριο σε ολη τη διαδρομη ειναι 130, αν δεν εχει κινηση και πας τοσο εισαι σαν σταματημενος-δεν γινεται, δεν παλευεται εκτος αν δεν παει το αμαξι.
Σκεφτομαι καιρο αν θα με εξυπηρετουσε ενα ηλεκτρικο, αλλα οσα συνανταω στο δρομο πανε με 100 και πισω απο νταλικες (το δικτυο φορτισης σε αυτες τις χωρες ειναι χειροτερο απο την ελλαδα)..

• Like
Και για να το καθαρίσουμε το πιάτο μας μιας και επανέρχεται συνεχώς. Όποιος γράφει κάτι διαφορετικό, δεν έχει απαραίτητα και εμπάθεια με τα ηλεκτρικά οχήματα. Κάποιος μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα να πηγαίνει στον αυτοκινητόδρομο με 100km/h, που σε αυτή τη περίπτωση φτάνει Κατερίνη με μια φόρτιση. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, ελέγχει τη συμβατότητα του με ένα BEV σήμερα και αποφασίζει.

Δεν θα πειστεί κανένας για την αυτονομία βάζοντας διαδρομές με τον γύρο της Ελλάδας λες και το αυτοκίνητο είναι φορτηγό και κάνει διανομές. Το data point που ενδιαφέρει τους περισσότερους στον έλεγχο συμβατότητας με τη ζωή τους είναι εάν μπορούν να πάνε την εκδρομή τους άνετα και να κάνουν εκεί τις βόλτες τους χωρίς άγχος. Για άλλους είμαστε εκεί σήμερα, για άλλους, ίσως είναι απαράδεκτο το να φορτίζουν στο παρκινγκ του βασιλόπουλου περιμένοντας μέσα στο αμάξι.
Για το πρώτο κομμάτι του μηνύματός σας σας απάντησα με δεδομένα, και γίνεται χωρίς φόρτιση και το να κάτσεις πάνω από 30 λεπτά σε φορτιστή SC είναι λάθος. Οπότε ότι γράψατε πριν δεν ίσχυε. Πάμε τώρα και σε αυτά που γράφετε εδώ.

Ακόμα κι εδώ λοιπόν γράφετε για βασιλόπουλους περιμένοντας μέσα στο αμάξι, γράφετε για ταχύτητες 100km/h που δε το κάνει κανείς. Αυτά λοιπόν για κάποιον που γνωρίζει πως είναι λάθος θα τα έβαζε στην κατηγορία FUD - fear, uncertainty, doubt.

Οι στάσεις που θέλει ένα BEV, ειδικά ένα BEV με πολύ καλό efficiency όπως το Model 3 LR, είναι ελάχιστες. 20λεπτες στάσεις κάθε 250 km - 25λεπτες αν πηγαίνεις μαλιοκούβαρα πάνω από τα όρια των δρόμων. Ούτε μία ώρα σε SC, ούτε 45 λεπτά, ούτε χωρίς AC, ούτε με 100km/h. Καταλαβαίνω πως κάποιοι ενοχλούνται ακόμα και με αυτή την 20λεπτη στάση και το δέχομαι. Καταλαβαίνω πως μπορεί να ενοχλούνται και με το γεγονός πως ακόμα χρειάζεται προγραμματισμός γιατί δεν έχει παντού superchargers. Όμως μη παρουσιάζετε μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει.

• Like
Reactions: DimAsi
Μερικα σκορπια σχολια απο την προσωπικη μου χρηση….

Οι αναγκες αυτοκινησης του καθενος ειναι διαφορετικες.
Ηλεκτρικα δεν ειναι μονο τα τεσλα και φορτιστες δεν εχει παντου σουπερτσαρτζερ.
Οι στασεις στη φορμουλα ενα μετρανε το πιτστοπ καθεαυτο αλλα και το συνολικο χασιμο χρονου απο τη διαδρομη, ομοιως πρεπει να υπολογιζονται και οι φορτισεις ηλεκτρικου.
Σε αουτομπαν διαδρομη 1200 χλμ που κανω 6-7 φορες το χρονο με βενζινοκινητο (2.400 χλμ με την επιστροφη) και το μονο που με ενδιαφερει ειναι να φτασω στον προορισμο μου, περνωντας τρεις συνοριακους σταθμους, σενγκεν μη σενγκεν, εχω μεση καταναλωση 9,5 λιτρα πηγαινοντας με 150-160 οπου δεν εχει κινηση και εως 90-100 σε κατι τουνελ στη βουλγαρια, με αιρκοντισον στους 21 και μουσικη.
Φευγω γεματος, σταματαω μολις μπω σερβια στα 400χλμ και μετα σοφια, αλλα 400χλμ περιπου και γεμιζω πριν μπω ελλαδα-ετσι για το εθιμο καμμια δεκαρια λιτρα.
Να πω, οτι το οριο σε ολη τη διαδρομη ειναι 130, αν δεν εχει κινηση και πας τοσο εισαι σαν σταματημενος-δεν γινεται, δεν παλευεται εκτος αν δεν παει το αμαξι.
Σκεφτομαι καιρο αν θα με εξυπηρετουσε ενα ηλεκτρικο, αλλα οσα συνανταω στο δρομο πανε με 100 και πισω απο νταλικες (το δικτυο φορτισης σε αυτες τις χωρες ειναι χειροτερο απο την ελλαδα)..
Κάνετε 1200km χωρίς στάση;

Πολύς κόσμος κάνει πολλά χιλιόμετρα χωρίς στάση, δεν καταλαβαίνουμε το πόσο κακό κάνουμε με την ακινησία για τόσες ώρες οδηγόντας. Όσοι έχουν παιδιά ή ζώα σίγουρα σταματάνε κάθε 2-3 ώρες (ανάλογα την απόσταση και το δρόμο) και δεν πηγαίνουν μαλιωκούβαρα ή απότομα στις στροφές στο βουνό, άσχετα αν μπορεί να το αντέξει το αυτοκίνητό τους. Έχω δει κάποια νέα μοντέλα BEV να έχουν κόφτη στην τελική τους ταχύτητα χαμηλότερα από τα 200, έτσι επιτυγχάνουν αυτονομία, δεν ζορίζουν τα φρένα του λόγω βάρους και είναι "ορθά" με το περιβάλλον. Η ηλεκτροκίνηση θα "επιβάλει" σε κάποια χρόνια την αυτόνομη οδήγηση για τον πολύ κόσμο, αφηνοντας τη λεγόμενη "χαρά" και "αλητεία" που έχουμε τώρα στα ακριβά μοντέλα.

• Like
Φυσικές πηγές υδρογόνου στο έδαφος; Σοβαρά τώρα;

Το υδρογόνο που χρησιμοποιείται σήμερα παράγεται κατά 99% από steam reforming, οπότε ΔΕΝ έχει μηδενικό αποτύπωμα. Επίσης είναι το πιο μικρό μόριο στο σύμπαν, άρα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.
Μπαταρίες θα έχουμε σύντομα από Νάτριο. Λόγω βάρους θα μπουν μόνο σε μικρής αυτονομίας BEV αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ που τώρα χάνεται.
Από ότι καταλαβαίνω ο άνθρωπος μάλλον ήθελα να πει ότι μπορεί να βγει από το φυσικό αέριο όπου υπάρχει άφθονο .
Το ότι επιμένετε όμως ότι τα ηλεκτρικά θα έχουν μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα από το υδρογόνο είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξετε. Το ότι έχετε αγοράσει ή θα αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν σημαίνει ότι κάνατε τον κόσμο ποιο πράσινο. Απλά προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας κυριότερα ότι κάνατε το σωστό για το περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν το καλύτερο γιατί χρειάζονται να καταναλώσεις άπειρους άλλους πόρους ( εξόρυξη υλικών , επεξεργασία και προετοιμασία αυτών και την επεξεργασία για να πάρεις το τελικό προιον). Σε αντίθεση με το υδρογόνο που έχει απείρως μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα.
Διαβάστε
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352484722019874

Από ότι καταλαβαίνω ο άνθρωπος μάλλον ήθελα να πει ότι μπορεί να βγει από το φυσικό αέριο όπου υπάρχει άφθονο .
Το ότι επιμένετε όμως ότι τα ηλεκτρικά θα έχουν μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα από το υδρογόνο είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξετε. Το ότι έχετε αγοράσει ή θα αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν σημαίνει ότι κάνατε τον κόσμο ποιο πράσινο. Απλά προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας κυριότερα ότι κάνατε το σωστό για το περιβάλλον. Δεν είναι λοιπόν το καλύτερο γιατί χρειάζονται να καταναλώσεις άπειρους άλλους πόρους ( εξόρυξη υλικών , επεξεργασία και προετοιμασία αυτών και την επεξεργασία για να πάρεις το τελικό προιον). Σε αντίθεση με το υδρογόνο που έχει απείρως μικρότερο περιβαντολλογικό αποτύπωμα.
Διαβάστε
Παρακαλώ να λείπουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπως "θα πρέπει να το κοιτάξετε". Οι συνομιλητές σας δικαιούνται να έχουν διαφορετική άποψη από εσάς χωρίς να αμφισβητήται η νοητική τους ικανότητα.

Κάνετε 1200km χωρίς στάση;
Κανω στασεις αλλα οχι 20λεπτες η μισαωρες. 10 λεπτα στα βενζιναδικα, καπου μια ωρα αν ειμαι τυχερος στα συνορα και αν χρειαστει αλκες 2-3 δεκαλεπτες ενδιαμεσα.
Η διαδρομη κραταει απο 13-14 ωρες εως 16-17 αναλογα τα συνορα.

Στα βενζιναδικα της διαδρομης, αυτα που ειναι πανω στο δρομο δεν εχω δει πανω απο δυο θεσεις φορτισης και δε νομοζω να ειναι και ιδιαιτερα γρηγοροι και φαντασου να το εχει αφησει να φορτιζει ο προηγουμενος που θελει να φαει κανα μισαωρο η να το φορτισει στο 100%

Σε τετοιες διαδρομες, να βγεις απο την εθνικη για να πας στο σουπερμαρκετ του χωριου η της παρακειμενης πολης εστω και αν η παρακαμψη ειναι 5-6 χλμ που τα θεωρουν οι ηλεκτρικοι λιγα, απλα δεν παιζει.
Ενιοτε υπαρχει και δευτερος οδηγος οποτε τα χλμ μοιραζονται.

• Like
Κανω στασεις αλλα οχι 20λεπτες η μισαωρες. 10 λεπτα στα βενζιναδικα, καπου μια ωρα αν ειμαι τυχερος στα συνορα και αν χρειαστει αλκες 2-3 δεκαλεπτες ενδιαμεσα.
Η διαδρομη κραταει απο 13-14 ωρες εως 16-17 αναλογα τα συνορα.

Στα βενζιναδικα της διαδρομης, αυτα που ειναι πανω στο δρομο δεν εχω δει πανω απο δυο θεσεις φορτισης και δε νομοζω να ειναι και ιδιαιτερα γρηγοροι και φαντασου να το εχει αφησει να φορτιζει ο προηγουμενος που θελει να φαει κανα μισαωρο η να το φορτισει στο 100%

Σε τετοιες διαδρομες, να βγεις απο την εθνικη για να πας στο σουπερμαρκετ του χωριου η της παρακειμενης πολης εστω και αν η παρακαμψη ειναι 5-6 χλμ που τα θεωρουν οι ηλεκτρικοι λιγα, απλα δεν παιζει.
Ενιοτε υπαρχει και δευτερος οδηγος οποτε τα χλμ μοιραζονται.
δεν υπαρχει μια λυση για τα παντα. Οπως ειδη ειπωθηκε, ο καθενας κατανοει πρωτα απο ολα τις αναγκες και τις επιθυμιες του, μετα ζυγιζει τα πλεονεκτηματα του καθε προϊοντος και στο τελος καταληγει στο ιδανικο για αυτον. Για αλλον ειναι ντηζελ, για αλλον ηλεκτρικο, για αλλον phev, για αλλον ποδηλατο και για αλλον τα ΜΜΜ

• Like
Reactions: ilias
Διαβάστε
Όχι παιδιά, έχει δίκαιο.
Υπάρχει το "λευκό" υδρογόνο που υπάρχει σε αυτή τη μορφή στη φύση. Από wikipedia:
Οι πηγές φυσικού υδρογόνου περιλαμβάνουν:
  • εξαέρωση βαθέως υδρογόνου από τον φλοιό και τον μανδύα της Γης·
  • αντίδραση νερού με υπερβασικά πετρώματα (σερπεντινοποίηση).
  • νερό σε επαφή με αναγωγικούς παράγοντες στον μανδύα της Γης.
  • καιρικές συνθήκες – νερό σε επαφή με πρόσφατα εκτεθειμένες επιφάνειες βράχου.
  • αποσύνθεση ιόντων υδροξυλίου στη δομή των ορυκτών.
  • φυσική ραδιόλυση νερού.
  • αποσύνθεση οργανικής ύλης.
  • βιολογική δραστηριότητα
Δείτε και το παρακάτω:

Ακόμα είμαστε στην αρχή της διαδικασίας, ίσως αύριο το πρωί φτιάξουμε ηλεκτρικό από αντιδραστήρα σύντηξης ή βγουν μπαταρίες που θα έχουν διάρκεια ζωής 100.000 χιλιόμετρα ή θα μπορούμε να ανακυκλωνουμε τα καυσαέρια καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα. Αν υπάρξει κάτι από όλα αυτά θα αλλάξει τη διαδικασία. Το πιθανότερο βέβαια είναι να "απαγορευτούν" τα θερμικά με κάποιο τρόπο το οποίο έχει ξαναγίνει για να μην πείτε κάποιοι ότι αυτο δεν γίνεται, (θυμηθήτε το φόρο πολυτελείας στα 2000cc που στην ουσία έκανε πολύ ακριβά αυτά τα αυτοκίνητα και τελικά τα απαξίωσε).

Αυτά δεν γίνονται ούτε σε σοβαρές χώρες, πόσο μάλλον εδώ. Το ΚΤΕΟ το πολύ πολύ να σε κόψει για κάνα ελαστικό ΠΟΛΥ φθαρμένο. 17 ετών είναι ο μέσος όρος του στόλου και θα παραμείνει εκεί.
Ποια αυτοκίνητα.....εδώ τρέμουν να ανοίξουν λόγ/σμό ρεύματος.
Το αγγλικό ΚΤΕΟ σε κόβει ακόμη και αν δει σκουριά στο μαρσπιέ κάτω απο την πόρτα ή αν υπάρχει σκουριά στην βάση ή και κοντά σε αυτή των αναρτήσεων. Το δε Ιταλικό σε κόβει ακόμη και αν βάλεις μη εγκεκριμένες πεταλιέρες ή το Gear Nob.

Παρακαλώ να λείπουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπως "θα πρέπει να το κοιτάξετε". Οι συνομιλητές σας δικαιούνται να έχουν διαφορετική άποψη από εσάς χωρίς να αμφισβητήται η νοητική τους ικανότητα.
Αν και δεν θεωρώ προσωπικό χαρακτηρισμό την φράση "Να το κοιτάξετε" Παρ΄ολα αυτα ζητώ συγγνώμη. Επιστήμονας δεν είμαι , ούτε χημικός άλλα όταν με περίσσια ζέση προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο από αυτό που λίγοι λένε ( ότι συνολικά ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι αν όχι ίσος τότε ελάχιστα ποιο κάτω από το να χρησιμοποιείς βενζίνη ή ηλεκτρικό) εεεε κάπου λες δεν είμαστε σε καμμία σπηλιά. Έχουμε και διαδίκτυο και αντίληψη. Και μπορεί τα νούμερα σε προηγούμενη ανάρτησή μου να είναι τραβηγμένα εν μέρη είναι αλήθεια.

Αν και δεν θεωρώ προσωπικό χαρακτηρισμό την φράση "Να το κοιτάξετε" Παρ΄ολα αυτα ζητώ συγγνώμη. Επιστήμονας δεν είμαι , ούτε χημικός άλλα όταν με περίσσια ζέση προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο από αυτό που λίγοι λένε ( ότι συνολικά ο αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι αν όχι ίσος τότε ελάχιστα ποιο κάτω από το να χρησιμοποιείς βενζίνη ή ηλεκτρικό) εεεε κάπου λες δεν είμαστε σε καμμία σπηλιά. Έχουμε και διαδίκτυο και αντίληψη. Και μπορεί τα νούμερα σε προηγούμενη ανάρτησή μου να είναι τραβηγμένα εν μέρη είναι αλήθεια.

Δεν το λέω προσωπικά σε σένα, αλλά με αφορμή αυτό που έγραψες: Ο συνδυασμός των "επιστήμονας δεν είμαι" και "έχουμε και διαδίκτυο και αντίληψη" είναι συχνά πάρα μα πάρα πολύ επικίνδυνος. Φυσικά και να σχηματίζετε άποψη για τα πράγματα, φυσικά και να διαβάζετε διαδίκτυο, αλλά για θέματα στα οποία δεν είστε ειδικοί, κρατάτε και μια πισινή (ή και δυο).