Αυτοκινητιστικά νέα

Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί σήμερα με ηλεκτρικό που να μην έχουν δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι.
Ότι ηλεκτρικό και αν έχεις, πάντα το βάζεις για φόρτιση όταν είσαι σπίτι. Το σε ποιο σημείο είναι στον άνθρωπο, άλλος όταν είναι κάτω από 40%, άλλος στο 50% και άλλος στο 60%.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο με τη σούκο ένα tesla θέλει περίπου 13 ώρες από το 10→80%, δηλαδή ένα βράδυ.
Το χειρότερο σενάριο είναι να σου έρθει 112 όταν θα φτάνεις στο εξοχικό μετά από ταξίδι. Αν έχεις προγραμματίσει τις φορτίσεις σου να είσαι στο πχ 30% όταν φτάσεις, θα έχεις πάντα αρκετή ενέργεια για να φύγεις 50+ κμ μακριά άμεσα. Κάθε ώρα μετά από αυτό κέρδος στο range είναι.

Κατά βάση το σενάριό σου είναι όντως επικίνδυνο αν δεν έχεις πρόσβαση σε σούκο πρίζα. Εκεί ναι υπάρχει θέμα αν πχ πας για ελεύθερο camping. Απλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο πιθανό κάτι τέτοιο / θα έχεις προνοήσει.

Και πρόσβαση σε σούκο πρίζα να έχεις, πρέπει κατ' αρχάς να υπάρχει ρεύμα... . Με το που κοπεί λόγω φωτιάς, αντίο... .

Η φωτιά δεν ήταν από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα ήρθε. Βλέπεις το timing ήταν τέτοιο που επιστρέφοντας κατά τις 2-3 το μεσημέρι στο σπίτι, έγινε γνωστό ότι υπάρχει φωτιά. Ήταν ακόμα μακριά.
Στο σπίτι το ρεύμα πότε ερχόταν, πότε έφευγε.
Στη συνέχεια το απόγευμα προς βράδυ ο καπνός ήταν ορατός. Εκεί λοιπόν σκάει το μήνυμα, όσοι είναι από εκεί παραπέρα και πιο πάνω, να εκκενώσουν προς την περιοχή που ήμουν εγώ ήδη στο σπίτι.

Παίρνω λοιπόν το αμάξι και λέω, πάμε στην παραλία, ό,τι και να γίνει, καλύτερα θα είναι απ' ό,τι εδώ. Έχει και ανοιχτωσιά εκεί ευτυχώς και είναι μεγάλη παραλία. Βέβαια η ανοιχτωσιά και η μεγάλη παραλία μπορεί να σε προστατέψει από τη φωτιά, αλλά από τον καπνό όμως.... ;

Στην παραλία, έρχεται άλλο 112. Πιο μετά στις 9. Εκεί λοιπόν παίρνω το αυτοκίνητο, επιστρέφω στα δυο χιλιόμετρα στο σπίτι, κλείνω πόρτες παράθυρα και βουρ για βενζίνη. Σε 10 λεπτά ήμουν ασφαλής πηγαίνοντας νότια. Στα 70χλμ τα πρώτα διαθέσιμα καταλύματα.
Εάν είχα ηλεκτρικό, θα δυσκολευόμουν πολύ σε όλο αυτό.

Ο Pleo περιγράφει μια πολύ δυσάρεστη πραγματική περίπτωση στην οποία δεν χωράει αμφιβολία ότι η ύπαρξη του ανοικτού βενζινάδικου τον βοήθησε να ανταπεξέλθει. Γενικά δεν πρέπει να είσαι στην επαρχία με άδειο αυτοκίνητο (θερμικό ή ηλεκτρικό). Στην ορεινή Καρδίτσα που ήμουν δεν βενζινάδικο σε ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων, οπότε όταν πηγαίνω φροντίζω να φτάνω με μισό ρεζερβουάρ για τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Το ίδιο θα κάνω αν τυχόν αποκτήσω ηλεκτρικό.

Sent from my iPad using Tapatalk

• Like
Reactions: avpap and Pleo
Και που ξέρεις τι ζημιές θα σου βγάζει το ηλεκτρικό σε 20-25 χρόνια; Κάτσε και θα δούμε.... Πάντως στο παλιό μου αμάξι αν εξαιρέσεις τακάκια, λάστιχα κλπ. Δεν έδωσα σε βάθος 15 ετών 5.000 που λες ότι κάνει μια μπαταρία..που τα θεωρώ ήδη εξωφρενικό ποσό. Δεν ξέρω αν έχω δώσει σύνολο τόσα λεφτά για service από τότε που πρωτοαγορασα αμάξι...πολύ βιάζεστε, είναι καινούρια τα ηλεκτρικά κάτσε να δούμε σε καμία 10-15 χρόνια τι ζημιές και τι θα δίνουμε για μπαταριες. Εντάξει καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του νέου αλλά κάπου ας ηρεμήσουμε...

Εμένα ήδη το Tesla μου έβγαλε 2 προβλήματα και 2 φορές με άφησε και ήθελα γερανό...να το δω σε 10 χρόνια πως θα είναι...κρατήστε μικρό καλάθι και μην είστε τόσοι απόλυτοι με τα ηλεκτρικά..
Σοβαρά τώρα; Στο Pulsar κάθε 6 μήνες (15.000 km) έδινα 150 ευρώ για service και στο μεγάλο των 30000 km 300ρες (ναι έκανα 30k το χρόνο προ covid). Πιο πριν στην Alfa 156 είχα δώσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε βλάβες, από σασμάν, ρεκτιφιέ κινητήρα, μπουζί, ψαλίδια, ψυγεία, αντλία βενζίνης κι εγώ δε θυμάμαι τι άλλο. Οι ζημιές που βγάζουν τα ηλεκτρικά είναι συγκεκριμένες και γνωστές, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως δεν υπάρχει πληθώρα ανεξάρτητων συνεργείων. Αυτό σε βάθος χρόνου προφανώς θα αλλάξει.

Και τέλος πάντων είναι κατάντια να κρατάς ένα αυτοκίνητο 20ετίας και βάλε. Μόνο και μόνο για την ασφάλεια που ΔΕ σου παρέχει ένα όχημα 20+ ετών. Την Alfa την πήρα δεύτερο χέρι στα 6 χρόνια, τη κράτησα 10 χρόνια και την έδωσα 1000 ευρώ - για μένα ήταν για πέταμα πλέον αλλά κάποιος την ήθελε. 16 ετών και ήταν για πέταμα, όχι 20 και 25.

• Like
Reactions: vadergr
Διακρίνω μια υπερβολή.
Και στη περδικόβρυση του Ευήνου να κάνεις διακοπές, στη μέση του πουθενά, στα 100χλμ είναι η Πάτρα. Δεν ζούμε στο Texas, δεν υπάρχει σημείο που στα +- 100χλμ να μην υπάρχει πολιτισμός, ούτε και θα σε εκκενώσει κανείς στα 200χλμ από το σημείο που βρισκόσουν.

Όπως δεν θα πήγαινες στην Περδικόβρυση με λαμπάκι και να ψάχνεις πρατήριο καυσίμων, αντίστοιχα δεν θα πήγαινες το ηλεκτρικό με 10% SoC.

Πρόβλημα είναι να φτάσεις εκεί, να θέλεις να μείνεις μια εβδομάδα και να μην έχεις πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης ούτε καν με απλή πρίζα. Τα υπόλοιπα δεν είναι προβλήματα.

Δυστυχως αυτη την στιγμη το πληρως ηλεκτρικο ειναι για οσους εχουν δικο τους χωρο σταθμεσης ωστε να εχουν φορτιστη και παντα να το εχουν φορτισμενο απο το σπιτι τους τουλαχιστον
Αυτο με εκανε να παω σε υβριδικο ωστε να εχω καποια οικονομια και καθολου αγχος για την φορτιση του αυτοκινητου μεχρι τα πραγματα στην χωρα μας να αλλαξουν αν αλλξουν και ευνοουν ολους μας για την αγορα πληρως ηλεκτρικου αυτοκινητου

• Like
Reactions: karamela
Σοβαρά τώρα; Στο Pulsar κάθε 6 μήνες (15.000 km) έδινα 150 ευρώ για service και στο μεγάλο των 30000 km 300ρες (ναι έκανα 30k το χρόνο προ covid). Πιο πριν στην Alfa 156 είχα δώσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε βλάβες, από σασμάν, ρεκτιφιέ κινητήρα, μπουζί, ψαλίδια, ψυγεία, αντλία βενζίνης κι εγώ δε θυμάμαι τι άλλο. Οι ζημιές που βγάζουν τα ηλεκτρικά είναι συγκεκριμένες και γνωστές, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως δεν υπάρχει πληθώρα ανεξάρτητων συνεργείων. Αυτό σε βάθος χρόνου προφανώς θα αλλάξει.

Και τέλος πάντων είναι κατάντια να κρατάς ένα αυτοκίνητο 20ετίας και βάλε. Μόνο και μόνο για την ασφάλεια που ΔΕ σου παρέχει ένα όχημα 20+ ετών. Την Alfa την πήρα δεύτερο χέρι στα 6 χρόνια, τη κράτησα 10 χρόνια και την έδωσα 1000 ευρώ - για μένα ήταν για πέταμα πλέον αλλά κάποιος την ήθελε. 16 ετών και ήταν για πέταμα, όχι 20 και 25.
Kατάντια; Τον άλλον τον ρώτησες αν έχει λεφτά να αλλάξει αμάξι από την στιγμή που οι μισοί συμπατριώτες σου δε μπορούν ούτε τον μήνα να βγάλουν; Ή μήπως νομίζεις πως ο κόσμος έχει καμιά όρεξη να κυκλοφορεί με σαράβαλα;

Και πρόσβαση σε σούκο πρίζα να έχεις, πρέπει κατ' αρχάς να υπάρχει ρεύμα... . Με το που κοπεί λόγω φωτιάς, αντίο... .

.
Αυτό ισχύει και για τα βενζινάδικα αν δεν έχουν δική τους γεννήτρια. Θυμάμαι είχα κάνει 30 χλμ για να βρω βενζινάδικο που να μπορέσει να εξυπηρετήσει μετά από βλάβη σοβαρή στο δίκτυο της ΔΕΗ που άφησε 12 ώρες χωρίς ρεύμα την περιοχή μου.

Kαταντια?? Δεν έχουμε όλοι ξέρεις λεφτά να πάρουμε νέα ηλεκτρικά των 30+...κανείς δεν θέλει αμάξι 20+ χρόνων άλλα αν δεν έχει λεφτά τι να κάνει?? Στην Ελλαδα που ζεις και εσύ ελάχιστοι μπορούν να αλλάζουν αυτοκίνητο πριν τα 15-20 χρόνια, μια γύρα στους δρόμους να κάνεις θα το δεις και εσύ.

Εγώ επειδή δεν κάνω τόσα χιλιόμετρα ή ήμουν και τυχερός έχω δώσει ελάχιστα λεφτά σε Service, στο έγραψα πριν δεν ξέρω αν έχω δώσει καν 5.000 ευρώ σε βάθος 25+ χρόνων (δεν βάζω μέσα κόστος για λάστιχα) ...από εκει και πέρα τώρα αν εσύ κάνεις 30Κ τον χρόνο πάω πάσο. Λίγος κόσμος κάνεις τόσα χιλιόμετρα σε έναν χρόνο.

Τελος πάντων δεν έχει νόημα να το συνεχίσουμε άλλο ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, έχω εντελώς διαφορετική άποψη από αυτά που γράφεις.

Διακρίνω μια υπερβολή.
Και στη περδικόβρυση του Ευήνου να κάνεις διακοπές, στη μέση του πουθενά, στα 100χλμ είναι η Πάτρα. Δεν ζούμε στο Texas, δεν υπάρχει σημείο που στα +- 100χλμ να μην υπάρχει πολιτισμός, ούτε και θα σε εκκενώσει κανείς στα 200χλμ από το σημείο που βρισκόσουν.

Όπως δεν θα πήγαινες στην Περδικόβρυση με λαμπάκι και να ψάχνεις πρατήριο καυσίμων, αντίστοιχα δεν θα πήγαινες το ηλεκτρικό με 10% SoC.

Πρόβλημα είναι να φτάσεις εκεί, να θέλεις να μείνεις μια εβδομάδα και να μην έχεις πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης ούτε καν με απλή πρίζα. Τα υπόλοιπα δεν είναι προβλήματα.

Δεν ήταν αναμένο το λαμπάκι, απλώς είχε μικρή ποσότητα μέσα. Και δεν είναι όταν υπάρχει φωτιά να κάνεις πειραματισμούς με καταναλώσεις.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή. Εάν ήταν ηλεκτρικό με τη φόρτιση αναλογικά εκεί που ήταν η βενζίνη στο ρεζερβουάρ, θα έμενα στο δρόμο πολύ απλά. Θα είχα φύγει από τη φωτιά φυσικά και δεν θα με απειλούσε, αλλά θα ήμουν στη μέση του πουθενά.

Εγώ δεν έγραψα για 200 χλμ. Για 70 έγραψα... . Και δεν τα έκανα για να εκκενώσω τόσα αλλά για να βρω κατάλυμα. Εάν ήταν ηλεκτρικό, κάπου στη μέση του πουθενά θα έμενε.

Διακρίνω μια υπερβολή.
Και στη περδικόβρυση του Ευήνου να κάνεις διακοπές, στη μέση του πουθενά, στα 100χλμ είναι η Πάτρα.

Βλέπεις που κάνεις υποθέσεις κι εσύ;

Ο δρόμος προς Πάτρα ήταν κλειστός από την αστυνομία και την πυροσβεστική. Απαγορευόταν να πας προς Πάτρα και είχε κλείσει από το μεσημέρι. Προς την άλλη μεριά ήταν ανοιχτός. Γι' αυτό και το 112 το βράδυ έλεγε εκκενώστε προς Πύργο.

Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Περιγράφεις μια περίπτωση αμέλειας. Είσαι στην επαρχία με ελάχιστο καύσιμο και συμβαίνει κάτι έκτακτο. Είσαι τυχερός και βρίσκεις ανοιχτό πρατήριο που σε ανεφοδιάζει, θα μπορούσες να είσαι άτυχος και ο πρατηριούχος να το έχει κλείσει επίσης εκκενώνοντας, να πρόκειται για πρατήριο που λειτουργεί περιορισμένες ώρες (χωριά κλπ) και ένα σωρό ακόμη περιπτώσεις.

Αντίστοιχα, εάν αφήσεις το ηλεκτρικό με 10% SoC στην επαρχία ενώ γνωρίζεις ότι δεν έχεις πρόσβαση σε γρήγορη φόρτιση εφόσον τη χρειαστείς, πρόκειται επίσης για αμέλεια.

Δεν υπάρχουν αυτά σε πραγματική χρήση. Στις διακοπές σου, εάν αυτές είναι σε απομακρυσμένο μέρος, ξέρεις πως χρειάζεσαι κάποιου οποιουδήποτε τύπου φορτιστή στο κατάλυμα/σπίτι σου. Εάν φορτίζεις ανά 2-3 μέρες ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνεις μέχρι το 80%, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στη κατάσταση που περιγράφεις. Εάν δεν έχεις πρόσβαση καθόλου σε φορτιστή σε εξαιρετικά απομακρυσμένο μέρος, το γνωρίζεις πως θα ταλαιπωρηθείς, δεν πας με ηλεκτρικό, δεν είναι για εσένα ακόμη.

Ήμουν για μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο κρήτης, με ένα ID7 που έχουμε στην οικογένεια. Πήγα μέχρι το Βάι, στη μέση του πουθενά. Ε, δεν υπήρξε στιγμή που δεν είχα αυτονομία για να φτάσω στα Χανιά, με πραγματικά αστεία διαχείριση. Για να καταλήξει κάποιος να έχει πραγματικό πρόβλημα αυτονομίας, να μην εξυπηρετηθεί για μια οποιαδήποτε διαδρομή 100-150χλμ, πρέπει να είναι εξαιρετικά αμελής.

Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Περιγράφεις μια περίπτωση αμέλειας. Είσαι στην επαρχία με ελάχιστο καύσιμο και συμβαίνει κάτι έκτακτο. Είσαι τυχερός και βρίσκεις ανοιχτό πρατήριο που σε ανεφοδιάζει, θα μπορούσες να είσαι άτυχος και ο πρατηριούχος να το έχει κλείσει επίσης εκκενώνοντας, να πρόκειται για πρατήριο που λειτουργεί περιορισμένες ώρες (χωριά κλπ) και ένα σωρό ακόμη περιπτώσεις.

Αντίστοιχα, εάν αφήσεις το ηλεκτρικό με 10% SoC στην επαρχία ενώ γνωρίζεις ότι δεν έχεις πρόσβαση σε γρήγορη φόρτιση εφόσον τη χρειαστείς, πρόκειται επίσης για αμέλεια.

Δεν υπάρχουν αυτά σε πραγματική χρήση. Στις διακοπές σου, εάν αυτές είναι σε απομακρυσμένο μέρος, ξέρεις πως χρειάζεσαι κάποιου οποιουδήποτε τύπου φορτιστή στο κατάλυμα/σπίτι σου. Εάν φορτίζεις ανά 2-3 μέρες ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνεις μέχρι το 80%, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στη κατάσταση που περιγράφεις. Εάν δεν έχεις πρόσβαση καθόλου σε φορτιστή σε εξαιρετικά απομακρυσμένο μέρος, το γνωρίζεις πως θα ταλαιπωρηθείς, δεν πας με ηλεκτρικό, δεν είναι για εσένα ακόμη.

Ήμουν για μια εβδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο κρήτης, με ένα ID7 που έχουμε στην οικογένεια. Πήγα μέχρι το Βάι, στη μέση του πουθενά. Ε, δεν υπήρξε στιγμή που δεν είχα αυτονομία για να φτάσω στα Χανιά, με πραγματικά αστεία διαχείριση. Για να καταλήξει κάποιος να έχει πραγματικό πρόβλημα αυτονομίας, να μην εξυπηρετηθεί για μια οποιαδήποτε διαδρομή 100-150χλμ, πρέπει να είναι εξαιρετικά αμελής.

Ωραία, δεν αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο περιστατικό, σε ποιο άλλο ανάλογο περιστατικό φωτιάς αναφέρεσαι που έχεις βιώσει;

Σε ποια αμέλεια αναφέρεσαι όταν το 112 που ίσχυε έως τις 9 το βράδυ (μέχρι που ήρθε άλλο μετά) σου έλεγε ότι το ασφαλές μέρος είναι εκεί που είσαι και όλοι να εκκενώσουν προς το μέρος που βρίσκεσαι;

Καθώς τα δύο πρατήρια σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου (αυτά είδα όταν πήγα για ανεφοδιασμό, έχει κι άλλα) παρέμειναν ανοιχτά ακριβώς γιατί υπήρχε η φωτιά, και η αστυνομία σου επέτρεπε να τα προσεγγίσεις για ανεφοδιασμό. Αλλιώς δεν σε άφηναν να μπεις στην κωμόπολη, παρά μόνο αν είχες μια καλή δικαιολογία. Γενικώς ήταν εκεί για να κατευθύνουν την εκκένωση. Η οποία όμως αποδείχτηκε και λάθος χειρισμός. Εν πάσει περιπτώσει...

Εάν ήταν ηλεκτρικό το αυτοκίνητο, στην ίδια κατάσταση το πιο πιθανό θα ήταν να κοιμηθώ εντός του μη διακινδυνεύοντας να μείνω εντελώς στο δρόμο, όντας μακριά βέβαια από τη φωτιά. Με το βενζινοκίνητο είχα την ευκαιρία να μην χρειάζεται να ανησυχώ γιατί ο ανεφοδιασμός θα κρατούσε λίγο και ήταν δίπλα μου.

Ίσως τα μελλοντικά ηλεκτρικά να φορτίζουν μόνα τους
π.χ το βραδύ να πηγαίνουν στο σταθμό φόρτισης,
με αυτοματοποιημένα τα συστήματα παροχής, ραντεβού και χρέωσης.
Το πρωί θα σε ενημερώνουν που έχουν παρκάρει μετά τη φόρτιση.;);)

Καλά, και πριν από 20 χρόνια λέγαμε ότι το 2025 τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα για να μην υπάρχει μποτιλιάρισμα και βρεθήκαμε με το καπάκι του μπουκαλιού κολλημένο στο μπουκάλι.

Κατά τη φιλοσοφία των Ελληνικών κυβερνήσεων που αύξησαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επειδή το έβαζαν οι φορτηγατζήδες αντί για πετρέλαιο κίνησης το ρεύμα θα ανέβει τόσο που θα κάνουμε ποδήλατο για να δούμε επαναλήψεις της τόλμης και γοητείας στο Mega (μιας και δεν θα έχουμε λεφτά για netflix).

• Like
Reactions: avpap and karajim80
Kατάντια; Τον άλλον τον ρώτησες αν έχει λεφτά να αλλάξει αμάξι από την στιγμή που οι μισοί συμπατριώτες σου δε μπορούν ούτε τον μήνα να βγάλουν; Ή μήπως νομίζεις πως ο κόσμος έχει καμιά όρεξη να κυκλοφορεί με σαράβαλα;
Kαταντια?? Δεν έχουμε όλοι ξέρεις λεφτά να πάρουμε νέα ηλεκτρικά των 30+...κανείς δεν θέλει αμάξι 20+ χρόνων άλλα αν δεν έχει λεφτά τι να κάνει?? Στην Ελλαδα που ζεις και εσύ ελάχιστοι μπορούν να αλλάζουν αυτοκίνητο πριν τα 15-20 χρόνια, μια γύρα στους δρόμους να κάνεις θα το δεις και εσύ.

Εγώ επειδή δεν κάνω τόσα χιλιόμετρα ή ήμουν και τυχερός έχω δώσει ελάχιστα λεφτά σε Service, στο έγραψα πριν δεν ξέρω αν έχω δώσει καν 5.000 ευρώ σε βάθος 25+ χρόνων (δεν βάζω μέσα κόστος για λάστιχα) ...από εκει και πέρα τώρα αν εσύ κάνεις 30Κ τον χρόνο πάω πάσο. Λίγος κόσμος κάνεις τόσα χιλιόμετρα σε έναν χρόνο.

Τελος πάντων δεν έχει νόημα να το συνεχίσουμε άλλο ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, έχω εντελώς διαφορετική άποψη από αυτά που γράφεις.
Ναι κατάντια είναι και θα έπρεπε το κράτος να είναι πιο αυστηρό στους τεχνικούς ελέγχους ώστε επικίνδυνα σαπάκια να μη κυκλοφορούν. Δεν είπα να αγοράσουν όλοι καινούριο. Ένα μεταχειρισμένο 4ετίας-5ετίας από leasing το βρίσκεις κάτω από το 50% της αξίας του - στα ηλεκτρικά ίσως ακόμα παρακάτω λόγω μεγαλύτερης απαξίωσης. Την Alfa Romeo 6ετιας την είχα πάρει κάτω από το 50% της αξίας της σαν καινούρια. Αν δε μπορείς να διαθέσεις ούτε 10 χιλιάρικα σε βάθος 8ετίας για ένα αυτοκίνητο, υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Δεν είναι αναγκαίο να κυκλοφορείς με αυτοκίνητα - χάρους που βρομίζουν την ατμόσφαιρα.

Ναι κατάντια είναι και θα έπρεπε το κράτος να είναι πιο αυστηρό στους τεχνικούς ελέγχους ώστε επικίνδυνα σαπάκια να μη κυκλοφορούν. Δεν είπα να αγοράσουν όλοι καινούριο. Ένα μεταχειρισμένο 4ετίας-5ετίας από leasing το βρίσκεις κάτω από το 50% της αξίας του - στα ηλεκτρικά ίσως ακόμα παρακάτω λόγω μεγαλύτερης απαξίωσης. Την Alfa Romeo 6ετιας την είχα πάρει κάτω από το 50% της αξίας της σαν καινούρια. Αν δε μπορείς να διαθέσεις ούτε 10 χιλιάρικα σε βάθος 8ετίας για ένα αυτοκίνητο, υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Δεν είναι αναγκαίο να κυκλοφορείς με αυτοκίνητα - χάρους που βρομίζουν την ατμόσφαιρα.
Είναι εύκολο να μιλάμε για τα οικονομικά συνανθρώπων μας χωρίς να ξέρουμε πόσο δύσκολα περνάει η μέση οικογένεια στην Ελλάδα. Μια οικογένεια με 2 παιδιά και 2 δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις πτυχιούχων θα έπρεπε να μπορεί να ζει μια αξιοπρεπή ζωή. Με 1250 ευρώ το μήνα επί δύο είναι 60000 ευρώ το χρόνο. Αν βάλετε το κόστος ενοικίων, λογαριασμών, φροντιστηρίων για τα παιδιά και διακοπών στο χωριό στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς νομίζετε ότι περισσεύουν εύκολα 15000 ευρώ για να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο οικογενειακό 5ετίας (πχ. Ford Focus ή Toyota Corolla);
Ζούμε σε μια από τις 3-4 φτωχότερες χώρες της ΕΕ για τον μέσο πολίτη.

Ναι και εγώ θέλω να βλέπω ασφαλή οχήματα στους δρόμους. Τα τελευταία 2 χρόνια για το focus 11ετίας που έχω για δεύτερο αυτοκινητο μου έφυγαν περίπου 2500 ευρώ σε συντήρηση, προβλεπόμενη και μιας βλάβης (της πρώτης μεγάλης). Είναι το 1/12 των ετήσιων εσόδων της παραπάνω οικογένειας. Είναι εύκολο να λέμε "να πάνε να αλλάξουν τα σαράβαλά τους", αλλά με τα σημερινά οικονομικά είμαστε εκτός τόπου και χρόνου.

Δες το παρακάτω διάγραμμα που δείχνει ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει τα μικρότερα εισοδήματα στην Ευρωζώνη (στοιχεία Eurostat με το λινκ από κάτω).

Θεωρώ ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να δείχνουμε σεβασμό στους συμπολίτες μας.

Adjusted gross disposable income of households per capita in PPS​

1756370684449.png

Πηγη:https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tec00113/default/bar?lang=en

Αυτό που για σένα είναι εφικτό (10.000 σε βάθος 8ετίας), για κάποιους συμπολίτες μας (δυστυχώς όλο και περισσότερους) είναι μη εφικτό.

Κι εγώ σεβασμό απαιτώ, να μην αναπνέω τον καρκίνο που βγάζουν τα σαπάκια και να μη κινδυνεύω να σκοτωθώ από κακοσυντηρημένα σαράβαλα στο δρόμο. Γιατί ο σεβασμός στην οικονομική αδυναμία του άλλου πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου; Όπως είπα αν δε μπορούν να δαπανήσουν 10 χιλιάρικα σε βάθος 8ετίας (όχι 15, και με 10 βρίσκεις) τότε υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Κι εγώ μέχρι τα 29 μου δεν είχα αυτοκίνητο, πεζό 2 πήγαινα και ΜΜΜ

AUDI A6 Sportspack quattro, 400km στην εθνική χωρίς φόρτιση, 600km με μία 15λεπτη φόρτιση, 1000km σε 9 ώρες 10 λεπτά με 2 15λεπτες και 1 12λεπτη φόρτιση

Αυτοκινητάρα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: karajim80
Κι εγώ σεβασμό απαιτώ, να μην αναπνέω τον καρκίνο που βγάζουν τα σαπάκια και να μη κινδυνεύω να σκοτωθώ από κακοσυντηρημένα σαράβαλα στο δρόμο. Γιατί ο σεβασμός στην οικονομική αδυναμία του άλλου πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου; Όπως είπα αν δε μπορούν να δαπανήσουν 10 χιλιάρικα σε βάθος 8ετίας (όχι 15, και με 10 βρίσκεις) τότε υπάρχουν και τα ΜΜΜ. Κι εγώ μέχρι τα 29 μου δεν είχα αυτοκίνητο, πεζό 2 πήγαινα και ΜΜΜ
Παιδια sorry, αλλα και εγώ θεωρώ κατάντια/επικίνδυνο/απαράδεκτο να κρατάει καποιος ένα αυτοκίνητο 20ετίας και βάλε. Και η κατάντια δεν ειναι τόσο για τον κάτοχο που μπορεί να μην εχει οικονομική άνεση εστω και για ενα μεταχειρισμένο 5ετιας αξίας 10Κ, αλλα περισσότερο για το κράτος που επιτρέπει να κυκλοφορούν αυτα τα ρυπογόνα και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα στους Ελληνικούς δρόμους. Δεν ειναι υποχρεωτικό να εχουν όλοι αυτοκίνητο (υπάρχουν και τα ΜΜΜ) αλλα ειναι υποχρεωτικό οσοι έχουν να το συντηρούν οπως πρέπει για να μην κινδυνευουν οι ίδιοι και οι γύρω τους. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να στραφούμε ολοι μας προς τα ΜΜΜ οπως στις υπόλοιπες πολιτισμένες Ευρωπαικές χώρες και να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μονο εκει που πραγματικά χρειάζεται.

Πρώτον, δεν είναι όλα τα παλιά αυτοκίνητα κακοσυντηρημένα, και δεύτερον, κινδυνεύεις από κακούς οδηγούς, είτε οδηγούν αυτοκίνητο 20ετίας είτε κάποιο AUDI A6 e-tron.