Αυτοκινητιστικά νέα

Δεν είναι λογικό να αναγκάζεται ο κόσμος να αλλάζει συχνά τα αυτοκίνητά του, αλλά είναι λογικότατο να υποχρεώνεται να τα συντηρεί σωστά ώστε να είναι ασφαλή και μη επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Όποιος δεν μπορεί να κάνει έστω αυτό το ελάχιστο για τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο δεν πρέπει να οδηγεί αυτοκίνητο.

Παιδια sorry, αλλα και εγώ θεωρώ κατάντια/επικίνδυνο/απαράδεκτο να κρατάει καποιος ένα αυτοκίνητο 20ετίας και βάλε. Και η κατάντια δεν ειναι τόσο για τον κάτοχο που μπορεί να μην εχει οικονομική άνεση εστω και για ενα μεταχειρισμένο 5ετιας αξίας 10Κ, αλλα περισσότερο για το κράτος που επιτρέπει να κυκλοφορούν αυτα τα ρυπογόνα και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα στους Ελληνικούς δρόμους. Δεν ειναι υποχρεωτικό να εχουν όλοι αυτοκίνητο (υπάρχουν και τα ΜΜΜ) αλλα ειναι υποχρεωτικό οσοι έχουν να το συντηρούν οπως πρέπει για να μην κινδυνευουν οι ίδιοι και οι γύρω τους. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να στραφούμε ολοι μας προς τα ΜΜΜ οπως στις υπόλοιπες πολιτισμένες Ευρωπαικές χώρες και να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μονο εκει που πραγματικά χρειάζεται.

Το πρόβλημα σε αυτο ειναι με τα ΚΤΕΟ. Για να κόψουν αυτοκίνητο πρέπει να καταρρέει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη μη συντήρηση ανεξαρτήτως ηλικίας οχημάτων.

Εδώ βλεπεις να μην αλλάζουν ουτε λάστιχα στην ωρα τους, ή εάν αλλάξουν να βάζουν κινέζικα της κακιάς ώρας.

Καλά, και πριν από 20 χρόνια λέγαμε ότι το 2025 τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα για να μην υπάρχει μποτιλιάρισμα και βρεθήκαμε με το καπάκι του μπουκαλιού κολλημένο στο μπουκάλι.

Αυτό με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν το κατάλαβα ποτέ ως χρησιμότητα, αφού υπάρχουν τα ελικόπτερα.

Πρώτον, δεν είναι όλα τα παλιά αυτοκίνητα κακοσυντηρημένα, και δεύτερον, κινδυνεύεις από κακούς οδηγούς, είτε οδηγούν αυτοκίνητο 20ετίας είτε κάποιο AUDI A6 e-tron.
Διαφωνώ, ένα αυτοκίνητο της τελευταίας 5ετιας έχει τα συστήματα που θα αποτρέψουν αρκετά από τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν - χωρίς καν να βάλουμε στην εξίσωση την κακή συντήρηση.

Παιδια sorry, αλλα και εγώ θεωρώ κατάντια/επικίνδυνο/απαράδεκτο να κρατάει καποιος ένα αυτοκίνητο 20ετίας και βάλε. Και η κατάντια δεν ειναι τόσο για τον κάτοχο που μπορεί να μην εχει οικονομική άνεση εστω και για ενα μεταχειρισμένο 5ετιας αξίας 10Κ, αλλα περισσότερο για το κράτος που επιτρέπει να κυκλοφορούν αυτα τα ρυπογόνα και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα στους Ελληνικούς δρόμους. Δεν ειναι υποχρεωτικό να εχουν όλοι αυτοκίνητο (υπάρχουν και τα ΜΜΜ) αλλα ειναι υποχρεωτικό οσοι έχουν να το συντηρούν οπως πρέπει για να μην κινδυνευουν οι ίδιοι και οι γύρω τους. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να στραφούμε ολοι μας προς τα ΜΜΜ οπως στις υπόλοιπες πολιτισμένες Ευρωπαικές χώρες και να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο μονο εκει που πραγματικά χρειάζεται.
Αδικο δεν έχεις απλά στην Ελλάδα πιο πολύ κινδυνεύουμε από τους κακούς οδηγούς αυτοκινήτων που πάνε όπου θέλουν και τα αφήνουν όπου θέλουν και τα μηχανάκια που είναι κίνδυνος θάνατος παρά από κακοσυντηρημενα αμάξια που αν τρακάρουνε αυτοί που τα έχουν κινδυνεύουν κυρίως και όχι εσύ με το καλό και ασφαλές αμάξι σου...

• Like
Reactions: Larry
Το πρόβλημα σε αυτο ειναι με τα ΚΤΕΟ. Για να κόψουν αυτοκίνητο πρέπει να καταρρέει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη μη συντήρηση ανεξαρτήτως ηλικίας οχημάτων.

Εδώ βλεπεις να μην αλλάζουν ουτε λάστιχα στην ωρα τους, ή εάν αλλάξουν να βάζουν κινέζικα της κακιάς ώρας.
Ισχύει, άλλα μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα χρημάτων, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, λες να μην θέλουν να πάρουν καινούριο αμάξι ή να μην θέλουν να βάλουν καλά λάστιχα? Οσοι έχουν χρήματα μια χαρά αλλάζουν αμάξι, το συντηρούν κλπ. όσοι δεν έχουν κάνουν πατένετες...και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα πάρε τα ΜΜΜ....αρκετοί έχουν παιδιά που πρέπει να τα πάνε από εδώ και από εκει, δουλευουν σε μέρη που είναι δύσκολο να πας ή θέλει πολυ χρόνο με τα ΜΜΜ, φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους κλπ. ....οπότε αντί να τους δείχνουμε με το δάχτυλο ας δούμε πρώτα τους λόγους που το κάνουνε και ας ρίξουμε τις ευθύνες κυρίως στο κράτος που έχει φτάσει ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να ζει στο όριο της φτώχειας.

Υ.Γ. Κοντινός μου γείτονας πηγαίνει με σακαράκα 30 ετών Seat με 2 παιδιά, ο άνθρωπος δεν τα βγάζει πέρα, έχει πεθάνει η γυναίκα του, μπήκε στο νόμο Κατσέλη και είναι στα όρια να του πάρουν το σπίτι μην μπορώντας να πληρώσει το δάνειο, να πάω να του πω πάρει φρέσκο αμάξι?? Να του προτείνω κανένα ηλεκτρικό αμαξάκι μιας και δεν έχει μεγάλο κόστος συντήρησης??

Επίσης, πέρα από τους τεχνικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που είναι της πλάκας, θα μπορούσε το κράτος να βοηθήσει στην ανανέωση του στόλου μηδενίζοντας τα τέλη ταξινόμησης μεταχειρισμένων μέχρι πχ 6ετίας με την υποχρέωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου 15+ ετών.

Υ.Γ. Κοντινός μου γείτονας πηγαίνει με σακαράκα 30 ετών Seat με 2 παιδιά, ο άνθρωπος δεν τα βγάζει πέρα, έχει πεθάνει η γυναίκα του, μπήκε στο νόμο Κατσέλη και είναι στα όρια να του πάρουν το σπίτι μην μπορώντας να πληρώσει το δάνειο, να πάω να του πω πάρει φρέσκο αμάξι?? Να του προτείνω κανένα ηλεκτρικό αμαξάκι μιας και δεν έχει μεγάλο κόστος συντήρησης??
Αν υπήρχε νόμος οτιδήποτε πέρα των 20 ετών να μη μπορεί να κυκλοφορεί τι θα έκανε;

• Haha
Reactions: chocbhed
Αν υπήρχε νόμος οτιδήποτε πέρα των 20 ετών να μη μπορεί να κυκλοφορεί τι θα έκανε;
Και γιατί να μην υπάρχει νόμος όσοι είναι σε αυτήν την κατασταση με 2 παιδιά και χωρίς συζηγο να τους παρέχει δωρεάν το κράτος ένα αυτοκίνητο ή να τους κάνει σημαντικές ευκολίες έστω, αντί να τα δίνει σε μίζες, και μπόνους σε πολλούς κηφήνες που έχει στην αγκαλιά του το κράτος? το λιγότερο προσβλητικό αυτό που έγραψες και αποχωρώ από το νήμα αυτό…δεν έχετε ζήσει νομίζω την φτώχεια αρκετοί από εσάς και πως είναι να μεγαλώνεις 2 παιδιά χωρίς να μπόρες να τα ζήσεις, τι πόνο και το ζόρια τραβάς.

Υ.Γ. Όσο και να μου αρέσουν κάποια πράγματα που γράφεις στα Αθλητικά, δεν θέλω να ξαναδιαβάσω τέτοια σχόλια σαν αυτό που έγραψες, οπότε σε κάνω ignore από εδώ και πέρα.

Θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου αν υπήρχαν σοβαρά ΜΜΜ στην Ελλάδα. Στην ΑΘήνα αν είσαι τυχερός να είσαι κοντά σε σταθμό μετρό είσαι άρχοντας, αν όχι απλά την πάτησες με τις τεράστιες δυσλειτουργίες του συστήματος αν χρειαστεις πανω απο 2 αλλαγες.
Επίσης το ότι κάποια ΚΤΕΟ δίνουν κάρτες καυσαερίων χωρίς να μετράνε ή να κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλα, προφανώς είναι θέμα κράτους να το δει. Αλλά υπάρχουν και αρκετά 20+ ετών αυτοκίνητα που είναι τυπικά οκ στον έλεγχο ΚΤΕΟ που προβλέπει η νομοθεσία (με κανονικό πλήρη έλεγχο). Δεν θέλει τσουβάλιασμα και οριζόντια αντιμετώπιση.
Έχω τρίτο αυτοκίνητο 20ετίας στο νησί για να μην πληρώνω στο πλοίο 3-4 φορές το χρόνο 200αριές ευρώ και να μπορώ πιο άνετα να πηγαίνω ειδικά το χειμώνα με αεροπλάνο. Το αυτοκίνητο συντηρείται τυπικότατα κάθε χρόνο και περνάει κανονικά ΚΤΕΟ και βγάζει κάρτα καυσαερίων. Δεν νιώθω ότι κάνω κακό σε κανέναν με αυτό. Αφού είμαι εγώ οκ με αυτό γιατί να έχω θέμα με μια οικογένεια που έχει κάτι αντίστοιχο για πρώτο αυτοκίνητο;

• Like
Reactions: mdvq and chocbhed
Και γιατί να μην υπάρχει νόμος όσοι είναι σε αυτήν την κατασταση με 2 παιδιά και χωρίς συζηγο να τους παρέχει δωρεάν το κράτος ένα αυτοκίνητο ή να τους κάνει σημαντικές ευκολίες έστω, αντί να τα δίνει σε μίζες, και μπόνους σε πολλούς κηφήνες που έχει στην αγκαλιά του το κράτος? το λιγότερο προσβλητικό αυτό που έγραψες και αποχωρώ από το νήμα αυτό…δεν έχετε ζήσει νομίζω την φτώχεια αρκετοί από εσάς και πως είναι να μεγαλώνεις 2 παιδιά χωρίς να μπόρες να τα ζήσεις, τι πόνο και το ζόρια τραβάς.

Υ.Γ. Όσο και να μου αρέσουν κάποια πράγματα που γράφεις στα Αθλητικά, δεν θέλω να ξαναδιαβάσω τέτοια σχόλια σαν αυτό που έγραψες, οπότε σε κάνω ignore από εδώ και πέρα.
Αδερφέ έχω ζήσει στη φτώχεια, να βγάζω 70 χιλιάρικα το μήνα με ενοίκιο 40 χιλιάρικα (δραχμές) και να μη φτάνουν και από τις 20 του μήνα να παλεύω να βγάλω το μήνα. Το αν θα έπρεπε το κράτος να βοηθά σε περιπτώσεις σαν κι αυτές που αναφέρεις είναι άλλο θέμα από το τι συζητάμε εδώ. Επειδή δηλαδή δε βοηθά το κράτος ας κυκλοφορούν κάποιοι με λιωμένα λάστιχα και αυτοκίνητα χάρους; Δε πάει έτσι. Συν ότι υπάρχουν πολύ χειρότερες περιπτώσεις από αυτή που περιγράφεις.

Δικαίωμά σου να με κάνεις ignore

• Like
Reactions: Larry
Ότι κάνει και η Ελλάδα σαν χώρα όταν τρώει πρόστιμα από την ΕΕ. Το πρόστιμο θα είναι μικρότερο από το κόστος αγοράς νέου αυτοκινήτου. Οπότε..

Προσπαθείς να πείσεις κάποιον που όλη του η επιχειρηματολογία είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός.
Τι ψάχνεις να βρεις; Όπου υπάρχει φτώχια, υπάρχει και γκρίνια.

Έχω τρίτο αυτοκίνητο 20ετίας στο νησί για να μην πληρώνω στο πλοίο 3-4 φορές το χρόνο 200αριές ευρώ και να μπορώ πιο άνετα να πηγαίνω ειδικά το χειμώνα με αεροπλάνο. Το αυτοκίνητο συντηρείται τυπικότατα κάθε χρόνο και περνάει κανονικά ΚΤΕΟ και βγάζει κάρτα καυσαερίων. Δεν νιώθω ότι κάνω κακό σε κανέναν με αυτό. Αφού είμαι εγώ οκ με αυτό γιατί να έχω θέμα με μια οικογένεια που έχει κάτι αντίστοιχο για πρώτο αυτοκίνητο;
Οτιδήποτε είναι πριν το Euro 5 μολύνει υπερβολικά την ατμόσφαιρα - ειδικά αν είναι και diesel. Το ότι ο τεχνικός έλεγχος επιτρέπει οχήματα να κυκλοφορούν με ρύπους επιπέδου Euro 2,3,4 δε σημαίνει πως είναι σωστό.

Το Euro5 ξεκινά από το 2009.

Οι ρύποι είναι συνδιασμός εκπομπών ανά χιλιόμετρο.
Παίζουν ρόλο και τα χιλιόμετρα που κάνεις. Αν είναι 30ετιας και κυκλοφορεί ελάχιστα, μολύνει λιγότερο από ένα καινούργιο που κυκλοφορεί συνεχώς.
Το βάζω ως ακραίο παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

• Like
Reactions: Skakinen and vlad66
Ισχύει, άλλα μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα χρημάτων, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, λες να μην θέλουν να πάρουν καινούριο αμάξι ή να μην θέλουν να βάλουν καλά λάστιχα?

Αυτό που ισχύει, είναι πως η ιδιοκτησία έχει υποχρεώσεις. Είτε αυτή αφορά ακίνητη είτε κινητή περιουσία.
Δεν θα σου πω εγώ γιατί έχει κάποιος ένα xsara του 2000 ή SL cabrio του 1995.. Μπορεί να του αρέσει πάρα πολύ, να μην θέλει ή να μην μπορεί να δεσμεύσει μεγάλο ποσό για την αγορά νέου. Να μην θέλει να πληρώνει δόσεις, οτιδήποτε. Καλά κάνει και είναι δικαίωμα του.

Εάν αυτό το όχημα κυκλοφορεί στον δρόμο, είναι υποχρέωση του όμως να το έχει σε ικανοποιητική κατάσταση. Η ανάγκη του να πάει κάποιος από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι με το αυτοκίνητο για τον οποιονδήποτε λόγο, είναι εξαιρετικά μικρότερη από την ανάγκη για ασφάλεια των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου. Και αυτό είναι το πλαίσιο. Το προβληματικό μέρος του είναι πως δεν εφαρμόζεται.

Και γιατί να μην υπάρχει νόμος όσοι είναι σε αυτήν την κατασταση με 2 παιδιά και χωρίς συζηγο να τους παρέχει δωρεάν το κράτος ένα αυτοκίνητο

Επειδή δεν το παρέχει το κράτος αλλά οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.
Επιπλέον πρόκειται για σκληρά πολιτικό θέμα η οποία θεματολογία είναι εκτός κανονισμού.

Μία ανάλυση του 2019 (δε βρήκα πιο πρόσφατη) για το τι αυτοκίνητα κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη (προ 1992) ή με καταλύτη χωρίς καμία αλλάγη σε αυτόν. Όλα αυτά θα έπρεπε να απαγορεύεται να κυκλοφορούν αν θέλουμε να σεβόμαστε την υγεία των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις. Και κανείς δεν απάντησε γιατί το δικαίωμα στο να κυκλοφορείς ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο από το δικαίωμα στην υγεία.

Οτιδήποτε είναι πριν το Euro 5 μολύνει υπερβολικά την ατμόσφαιρα - ειδικά αν είναι και diesel. Το ότι ο τεχνικός έλεγχος επιτρέπει οχήματα να κυκλοφορούν με ρύπους επιπέδου Euro 2,3,4 δε σημαίνει πως είναι σωστό.

Το Euro5 ξεκινά από το 2009.
Είσαι ισοπεδωτικός και ο συλλογισμός σου είναι τεχνικά λανθασμένος. Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια, ενώ σίγουρα και τα δύο είναι φρούτα.

Προσωπικά έχω το Suzuki Swift 1.3 του 2005. Είναι Euro 4 με 142 g/km ρύπους.

Ας πάμε να συγκρίνουμε με μια BWM 520i 10ετιας του 2016 που είναι ένα καθόλα αποδεκτό αυτοκίνητο να έχει κάποιος. Α, ναι ρυπαίνει με 157 g/km. Ναι το ταπεινό καλοσυντηρημένο δικό μου 20ετιας μολύνει λιγότερο από το καθόλα αποδεκτό 520 δεκαετίας.

Να σημειώσω ότι όλες οι παραπάνω μετρήσεις είναι συγκρίσιμες και έγιναν με το πρότυπο WLTP από τον ίδιο οργανισμό. Από το 2017 και μετά εχουμε το NEDC.