Αυτοκινητιστικά νέα

ο αντρεας εχει δικιο, αλλα στην θεωρια . Το τσαμπα ολοι το γουσταρουν, ειδικα οταν εχουν συνηθισει να πληρωνουν 50-100 ευρω για γεμισμα του ρεζερβουαρ και ξαφνικα εμφανιζεται ενας "μαγικος" τροπος να γεμισουν τσαμπα. Στους φορτιστες των lidl μονο μπουνιες δεν εχουν παιξει.

Τι λέτε παιδιά, οι λεφτάδες είναι οι πιο τσαμπατζίδες και ούτε στου Αγγέλου τους νερό δεν δίνουν, πως νομίζετε κάνανε τα λεφτά τους, με το να τα πετάνε από εδώ και από εκει?...έχω δει στην δουλειά μου άτομα με εκατομμύρια να τσιγκουνεύονται 5 και 10 ευρώ για τα πιο απλά πράγματα.

Στους φορτιστές των Lidl έχω δει σκηνικά που μόνο μαχαίρια δεν έχουν βγάλει, από κατόχους αυτοκινήτων που ούτε στο όνειρό μας δεν θα τα αποκτήσουμε ποτέ.

Θα το θέσω ευγενικά.
Το ότι κάποιος αγοράζει ακριβό αυτοκίνητο και για να γλυτώσει 5€ ρεύμα κάθεται στο Lidl με τις ώρες καταλαβαίνω πως έχουμε συναντίληψη για το ότι δεν είναι νορμάλ. Οι ίδιοι που τα κάνουν αυτά, είναι και ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να το προσφέρουν ως δωρεάν υπηρεσία εν τέλει δεν το κάνουν.

Εν πάσει περιπτώσει, δεν αναιρείται το γεγονός πως εάν έχεις δώσει μεγάλο ποσό για αυτοκίνητο, δεν σου είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα το κόστος κίνησης.

Θα το θέσω ευγενικά.
Το ότι κάποιος αγοράζει ακριβό αυτοκίνητο και για να γλυτώσει 5€ ρεύμα κάθεται στο Lidl με τις ώρες καταλαβαίνω πως έχουμε συναντίληψη για το ότι δεν είναι νορμάλ. Οι ίδιοι που τα κάνουν αυτά, είναι και ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να το προσφέρουν ως δωρεάν υπηρεσία εν τέλει δεν το κάνουν.

Εν πάσει περιπτώσει, δεν αναιρείται το γεγονός πως εάν έχεις δώσει μεγάλο ποσό για αυτοκίνητο, δεν σου είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα το κόστος κίνησης.
Καλά δεν το κάνουν όλοι προφανώς, άλλα είναι αρκετοί ώστε να είχε δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα Lidl...

Πάντως μην το λες αρκετοί που αγοράζουν ακριβά ηλεκτρικά αμάξια το σκέφτονται το κόστος του καυσίμου για αυτό και τα επέλεξαν και προσωπικά να το πάρω ο λόγος που πήρα ηλεκτρικό αμάξι σε κόστος αρκετά παραπάνω από ότι τα λεφτά που δίνω συνήθως σε αμάξια είναι ότι το φορτίζω τσάμπα στην δουλειά και έχω και φόρτιση στο σπίτι, οπότε σε βάθος αρκετών ετών θα το κάνω απόσβεση και το προτιμώ από το να αιμορραγώ συνεχώς με 50-100 ευρώ κάθε εβδομάδα....Από τον Σεπτέμβριο ζήτημα να έχω ξοδέψει 20 ευρώ για σύνολο φόρτισης, ενώ με καύσιμο θα είχα δώσει για αυτό το διάστημα πάνω από 400 ευρώ με τις μετακινήσεις που κάνω...για πλάκα εξοικονομώ 150 ευρώ κάθε μήνα.....

Οι μοναδικοί δωρεάν φορτιστές που μπορείς να φορτίσεις άνετα είναι στο Νιάρχος.
Στο σπίτι πάντως με 0.12 €/kWh (με όλες τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις μέσα) είναι αστείο το ότι πληρώνεις κάτω από 2 ευρώ για 100 κμ.
Έξω πια φορτίζω κυρίως όταν θέλω εύκολη θέση στάθμευσης.

• Like
Reactions: karamela
Στο σπίτι πάντως με 0.12 €/kWh (με όλες τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις μέσα) είναι αστείο το ότι πληρώνεις κάτω από 2 ευρώ για 100 κμ.
εχεις κατω απο 0.07 ευρω/kwh χρεωση απο τον παροχο; Σε ποιο προγραμμα/παροχο;

Αν μπορείς να φορτίσεις σπίτι είναι μονόδρομος το ηλεκτρικό και τα προτείνω σε όλους, δεν έχει νόημα (αν φορτίζεις σπίτι) να κρατάς συμβατικό αμάξι (ακόμα και αν είναι σχετικά καινούριο) αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα κάθε μήνα μέσα σε πόλη. Αν δεν μπορείς βέβαια να φορτίσεις σπίτι απλά δεν παίρνεις ηλεκτρικό, είναι ταλαιπωρία να το φορτίζεις συνεχώς έξω και εν τέλει ούτε γλιτώνεις και τόσο πολλά χρήματα σε σχέση με ένα φρέσκο υβριδικό μοντέλο.

Επίσης το χαμηλό κόστος μετακίνησης σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις ένα σωρό ημερήσιες εξορμήσεις με την οικογένεια για πλάκα, που με το συμβατικό σκέφτεσαι συνεχώς το κόστος του καυσίμου....

• Like
Reactions: avpap
Νομίζω με την παρούσα κατάσταση, της σχετικής αβεβαιότητας για το τι θα γίνει, η καλύτερη λύση είναι ένα ηλεκτρικό για τις καθημερινές μετακινήσεις και τις κοντινές εξορμήσεις κι ένα δεύτερο plug in υβριδικό για τις πιο μακρινές αποστάσεις με δυνατότητα όμως να χρησιμοποιείται κι αυτό καθημερινά με την μικρή μπαταρία που διαθέτει.

• Like
Reactions: karamela
Νομίζω με την παρούσα κατάσταση, της σχετικής αβεβαιότητας για το τι θα γίνει, η καλύτερη λύση είναι ένα ηλεκτρικό για τις καθημερινές μετακινήσεις και τις κοντινές εξορμήσεις κι ένα δεύτερο plug in υβριδικό για τις πιο μακρινές αποστάσεις με δυνατότητα όμως να χρησιμοποιείται κι αυτό καθημερινά με την μικρή μπαταρία που διαθέτει.
αβεβαιοτητα δεν υπαρχει. Το μονο θεμα ειναι τι αναγκες εχει ο καθενας και πως ειναι το σπιτι του. Η τριτη παραμετρος ειναι η μικρη επιδοτηση για ηλεκτρικα (δεν ξερω καν αν υπαρχει ακομα το τριχιλιαρο). Η τελευταια ειναι αν μπορει να το περασει ως εξοδο, οποτε bev και phev εχουν μεγαλα φορολογικα πλεονεκτηματα.
Ο αγοραστης καθεται και τα ζυγιζει ολα αυτα και αποφασιζει.

• Like
Reactions: takisot

Το "καλύτερο από ένα σουβλάκι είναι δύο σουβλάκια" το λέω και εγώ, αλλά δεν έχουν την ίδια τιμή με τα αυτοκίνητα...

Ο Σεραφείμ λέει "καλύτερο από ένα SUVλάκι είναι δύο SUVλάκια".
Στην πράξη όμως όλες οι αθηναϊκές οικογένειες που ξέρω έχουν από δύο, λόγο μονών-ζυγών.

Δεν υπάρχει τιμή 0,12 τελική με ΦΠΑ. Κάπου κάνεις λάθος στους υπολογισμούς σου. Ακόμα κι αν καταφέρνεις να έχεις όλες τις KWh στη φθηνή χρέωση ΥΚΩ, θα έχεις 0,03948 ρυθμιζόμενες. Σε αυτά πρόσθεσε το πάγιο του παρόχου και το πάγιο του δικτύου μεταφοράς (σύνηθες 10 ευρώ για πάροχο για τα χαμηλής τιμής σταθερά + 155 ευρώ για 25KVA) και διαίρεσε με τον αριθμό των KWh όλη τη χρονιά. Αν πχ έχεις το μέγιστο που είναι 800 KWh το μήνα * 12 = 9600 τότε τα πάγια αυξάνουν την τιμή κατά 280/9600= 3 λεπτά περίπου. Σε αυτά πρόσθεσε 6% ΦΠΑ και 0,5% ειδικό τέλος. Οπότε με το χαμηλότερο σταθερό που είναι 0,088 η χαμηλότερη τιμή KWh σπίτι είναι (0,088+0,03948+0,03)*1,065=0,168. Πιο χαμηλή τιμή από αυτή δε γίνεται και συνήθως είναι παραπάνω γιατί και θα ξεπεράσεις ΥΚΩ κάποιους μήνες και θα χρεωθείς ακριβότερα και συνήθως δε θα έχεις 9600 KWh αλλά λιγότερες οπότε τα πάγια ανά KWh θα είναι παραπάνω.

• Like
Reactions: songless_bird
εχεις κατω απο 0.07 ευρω/kwh χρεωση απο τον παροχο; Σε ποιο προγραμμα/παροχο;
Έχεις δίκαιο.

Βασικά έχω Ήρων μπλε στη μια παροχή με 0.0945 €/kWh και ΔΕΗ μπλε στην άλλη παροχή με 0.142 €/kWh. Πληρώνω και τα προγράμματα για πράσινη ενέργεια, που δεν έχουν σχέση με αυτά που συζητάμε.
Στην πρώτη παροχή το πάγιο είναι 9.90 € ενώ στη δεύτερη είναι 3 €. Η δεύτερη παροχή έχει αποκλειστικά φορτίσεις του αυτοκινήτου σε ξεχωριστό μετρητή. Το γιατί έχει γίνει αυτό είναι άλλη κουβέντα και όχι σχετική με αυτά που συζητάμε.

Το μπακαλίστικό που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σχετικά ακριβείς στην κουβέντα μας είναι να δεχθούμε μια στρογγυλή τιμή 0.10 €/kWh.
Σύστημα μεταφοράς: 0,00999 €/kWh
Δίκτυο διανομής δεν υπολογίζω τη μοναδιαία πάγια χρέωση γιατί αυτή ουσιαστικά την πληρώνεις επειδή έχεις παροχή είτε φορτίσεις αυτοκίνητο είτε όχι και θα έπρεπε να κάνουμε αναλογίες για να προσθέσουμε κάτι μιας και είτε καταναλώνεις 1 kWh είτε 1000 είναι το ίδιο.
Μεταβλητή χρέωση: 0,00348 €/kWh
ΕΤΜΕΑΡ: 0,017 €/kWh
ΥΚΩ: 0,0069 €/kWh

Σύνολο= 0.10+0,00999+0,00348+0,017+0,0069=0.13737 €/kWh.
Αν προσθέσεις και το ΦΠΑ τότε πας 0,145 €/kWh που θα ήταν ένα σωστό νούμερο να χρησιμοποιήσω για τη γενική κουβέντα που κάνουμε και όχι το 0.12 €/kWh

Λάθος τα υπολογίζεις πάλι
Οι χρεώσεις είναι:
0,00999 μεταφορά
0,00339 δίκτυο
0,0069 ΥΚΩ
0,017 ΕΤΜΕΑΡ
0,0022 ΕΦΚ
Σύνολο 0,03948
Εφ' όσον φορτίζεις στο 2ο το αυτοκίνητο, έχεις τιμή φόρτισης πάνω από 0,20
0,142+0,03948=0,18148*1,065=0,193
Σε αυτά πρόσθεσε 3*12+25*6,21=191,25*1,065=203,68 για όλες τις KWh το χρόνο. Αν κάνεις 4000 KWh το χρόνο, πρόσθεσε 203,68/4000=0,05
0,193+0,05=0,243 αυτή είναι η τιμή σου.

Το χαμηλότερο είναι αυτό που έγραψα εγώ παραπάνω, 0,168 υπό πολλές προϋποθέσεις. Συνήθως είναι παραπάνω. Εγώ έχω 0,19 με 0,09 αρχική τιμή γιατί ξεπερνάω τα φθηνά ΥΚΩ το χειμώνα.

Έχεις δίκαιο.

Βασικά έχω Ήρων μπλε στη μια παροχή με 0.0945 €/kWh και ΔΕΗ μπλε στην άλλη παροχή με 0.142 €/kWh. Πληρώνω και τα προγράμματα για πράσινη ενέργεια, που δεν έχουν σχέση με αυτά που συζητάμε.
Στην πρώτη παροχή το πάγιο είναι 9.90 € ενώ στη δεύτερη είναι 3 €. Η δεύτερη παροχή έχει αποκλειστικά φορτίσεις του αυτοκινήτου σε ξεχωριστό μετρητή. Το γιατί έχει γίνει αυτό είναι άλλη κουβέντα και όχι σχετική με αυτά που συζητάμε.

Το μπακαλίστικό που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σχετικά ακριβείς στην κουβέντα μας είναι να δεχθούμε μια στρογγυλή τιμή 0.10 €/kWh.
Σύστημα μεταφοράς: 0,00999 €/kWh
Δίκτυο διανομής δεν υπολογίζω τη μοναδιαία πάγια χρέωση γιατί αυτή ουσιαστικά την πληρώνεις επειδή έχεις παροχή είτε φορτίσεις αυτοκίνητο είτε όχι και θα έπρεπε να κάνουμε αναλογίες για να προσθέσουμε κάτι μιας και είτε καταναλώνεις 1 kWh είτε 1000 είναι το ίδιο.
Μεταβλητή χρέωση: 0,00348 €/kWh
ΕΤΜΕΑΡ: 0,017 €/kWh
ΥΚΩ: 0,0069 €/kWh

Σύνολο= 0.10+0,00999+0,00348+0,017+0,0069=0.13737 €/kWh.
Αν προσθέσεις και το ΦΠΑ τότε πας 0,145 €/kWh που θα ήταν ένα σωστό νούμερο να χρησιμοποιήσω για τη γενική κουβέντα που κάνουμε και όχι το 0.12 €/kWh
εγω πανω κατω υπολογιζω 5 λεπτα τις ρυθμιζομενες χρεωσεις και τις προσθετω στην τιμη kwh. Αυτο το νουμερο χρησιμοποιω ως μπουσουλα για το κοστος. Τα παγια και ολες τις αλλες χρεωσεις που θα πληρωνα ετσι και αλλιως, δεν τα προσμετραω.

εγω πανω κατω υπολογιζω 5 λεπτα τις ρυθμιζομενες χρεωσεις και τις προσθετω στην τιμη kwh. Αυτο το νουμερο χρησιμοποιω ως μπουσουλα για το κοστος. Τα παγια και ολες τις αλλες χρεωσεις που θα πληρωνα ετσι και αλλιως, δεν τα προσμετραω.
Το να μην υπολογίζεις τα πάγια είναι λάθος. Ακόμα και 15000 KWh να έχεις (που τότε έχεις και επιπλέον επιβάρυνση από τα ΥΚΩ), 12*10+25*6,21=275,25*1,065=293,14/15000=0,02 λεπτά επιπλέον

Το να μην υπολογίζεις τα πάγια είναι λάθος. Ακόμα και 15000 KWh να έχεις (που τότε έχεις και επιπλέον επιβάρυνση από τα ΥΚΩ), 12*10+25*6,21=275,25*1,065=293,14/15000=0,02 λεπτά επιπλέον
αλλαζει το παγιο αναλογα με την καταναλωση; αν ναι, τοτε κακως δεν το υπολογιζω, αν οχι τοτε καλως δεν το υπολογιζω, διοτι θα το πληρωνα ακομα και αν αναβα μονο μια λαμπα.

• Like
αλλαζει το παγιο αναλογα με την καταναλωση; αν ναι, τοτε κακως δεν το υπολογιζω, αν οχι τοτε καλως δεν το υπολογιζω, διοτι θα το πληρωνα ακομα και αν αναβα μονο μια λαμπα.
Αν άναβες μόνο μια λάμπα δε θα είχες 25KVA παροχή.

Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τιμές με φόρτιση έξω ή με τα θερμικά, πρέπει να αναφέρουμε τη ρεαλιστική τιμή και όχι να κρύβουμε υψηλά πάγια που επηρρεάζουν την τιμή.

Λάθος τα υπολογίζεις πάλι
Οι χρεώσεις είναι:
0,00999 μεταφορά
0,00339 δίκτυο
0,0069 ΥΚΩ
0,017 ΕΤΜΕΑΡ
0,0022 ΕΦΚ
Σύνολο 0,03948
Εφ' όσον φορτίζεις στο 2ο το αυτοκίνητο, έχεις τιμή φόρτισης πάνω από 0,20
0,142+0,03948=0,18148*1,065=0,193
Σε αυτά πρόσθεσε 3*12+25*6,21=191,25*1,065=203,68 για όλες τις KWh το χρόνο. Αν κάνεις 4000 KWh το χρόνο, πρόσθεσε 203,68/4000=0,05
0,193+0,05=0,243 αυτή είναι η τιμή σου.

Το χαμηλότερο είναι αυτό που έγραψα εγώ παραπάνω, 0,168 υπό πολλές προϋποθέσεις. Συνήθως είναι παραπάνω. Εγώ έχω 0,19 με 0,09 αρχική τιμή γιατί ξεπερνάω τα φθηνά ΥΚΩ το χειμώνα.
1762941740343.png

Το πως υπολογίζει κάποιος το κόστος του είναι σχετικό. Οι τιμές που χρησιμοποίησα ήταν από τον παραπάνω στη μικρότερη κατανάλωση. Επίσης φορτίζω από μονοφασική 7 kVA.

Για παράδειγμα, πλήρωνα έτσι και αλλιώς μια παροχή για συγκεκριμένους λόγους (μη σχετικούς με ότι συζητάμε) με πρακτικά μηδενική κατανάλωση ρεύματος. Αποφάσισα αφού την πληρώνω που την πληρώνω (δεν ενδιαφέρει κανέναν ούτε είναι συγκρίσιμο με κάποιον τρίτο αυτό) να φορτίζω το αυτοκίνητο από εκεί. Επίσης περνάω τον λογαριασμό σε έξοδα επιχείρησης που στην πράξη ρίχνει παρακάτω το κόστος. Ακόμη και αυτό έχει διαφορετική επίπτωση αν το περνάς έξοδα σαν ελεύθερος επαγγελματίας (γλυτώνεις στο ποσοστό του κλιμακίου που είσαι), αν είναι ΟΕ / ΕΕ που είσαι σίγουρα στο 22% και αν θα προσμετρίσεις σε μια ΙΚΕ/ΑΕ και το 5% του φόρου μερισμάτων που θα πλήρωνες αν δεν το είχες περάσει έξοδο.

Επίσης το ότι πληρώνω πχ 1 ευρώ το μήνα για πράσινη ενέργεια, πάλι δεν αφορά κανέναν στη συζήτηση που κάνουμε εδώ, πέραν του ότι μπορώ να ισχυρίζομαι ότι οι μετακινήσεις μου είναι πραγματικά πράσινες. Όπως επίσης ότι έχω τους λογαριασμούς σε διαφορετικούς παρόχους για να κερδίζω από τα προγράμματα ανταμοιβής πελατών. Όλα αυτά είναι μη συκρίσιμα από τον ένα στον άλλο. Μου θυμίζει την κουβέντα που έκανα γιατί δεν καταλάβαινε αρχικά ένας φίλος γιατί πληρώνω 80 ευρώ συνδρομή σε πιστωτική κάρτα και ήθελε ανάλυση για να καταλάβει ότι κερδίζω πολλαπλάσια από αυτό.

• Like
Reactions: avpap and takisot
Αν άναβες μόνο μια λάμπα δε θα είχες 25KVA παροχή.

Όταν θέλουμε να συγκρίνουμε τιμές με φόρτιση έξω ή με τα θερμικά, πρέπει να αναφέρουμε τη ρεαλιστική τιμή και όχι να κρύβουμε υψηλά πάγια που επηρρεάζουν την τιμή.
ειχα 25kva παροχη και πριν αγορασω τα ηλεκτρικα, επομενως τα παγια αυτα, οπως δημοτικα τελη, ερτ κτλπ τα πληρωνα ετσι και αλλιως και πριν. Επομενως δεν υπαρχει κανενας λογος να συνυπολογιζονται στο κοστος χρησης του οχηματος. Για εμενα, προσμετραται μονο οτι αυξανει τον λογαριασμο ρευματος μου, εξαιτιας της φορτισης του ηλεκτρικου οχηματος.

edit: βλεπω οτι την ιδια ακριβως αποψη εχει και ο γιωργος απο πανω

• Like