Αυτοκινητιστικά νέα

Λοιπόν, είμαι για λίγες μέρες στη Ρώμη όπου, θες λίγο η καλύτερη οικονομία, θες λίγο οι λιγότερο παρανοϊκοί νόμοι, τα αυτοκίνητα είναι κατά κύριο λόγο σύγχρονα. Και παρατήρησα ένα άλλο τεράστιο ατού των υβριδικών/ηλεκτρικών: είσαι στο κέντρο της πόλης σε ώρα αιχμής, και ρε παιδιά, δεν σε ενοχλεί ο θόρυβος. Τεράστιο πράγμα, πέρα από το οικολογικό κομμάτι που επίσης είναι σημαντικό.
Ναι τώρα τι συγκρίνεις, τα Χριστούγεννα κάναμε road trip Δανία κι Σουηδία, μιλάμε καθόλου θόρυβος και σχεδόν όλα τα αμάξια στον δρόμο καινουρια και αθόρυβα…επιστρέψαμε Ελλάδα κι μέσα σε μισή ώρα έριχνα καντήλια, φασαρία, θόρυβος, εξατμίσεις, βρομιά, καυσαέριο, σαράβαλα αμάξια, κινητές βόμβες αστα να πάνε…100 χρόνια πίσω είμαστε και ντράπηκα για άλλη μια φορά για την χώρα μας…

Ναι τώρα τι συγκρίνεις, τα Χριστούγεννα κάναμε road trip Δανία κι Σουηδία, μιλάμε καθόλου θόρυβος και σχεδόν όλα τα αμάξια στον δρόμο καινουρια και αθόρυβα…επιστρέψαμε Ελλάδα κι μέσα σε μισή ώρα έριχνα καντήλια, φασαρία, θόρυβος, εξατμίσεις, βρομιά, καυσαέριο, σαράβαλα αμάξια, κινητές βόμβες αστα να πάνε…100 χρόνια πίσω είμαστε και ντράπηκα για άλλη μια φορά για την χώρα μας…

Καλά, υπάρχουν και χειρότερα. Στα δικά μου μέρη (ΗΠΑ) o άλλος απαγορεύει το start-stop και οι δικοί του πανηγυρίζουν γιατί είναι λένε (δεν κάνω πλάκα) εφεύρεση του Ομπάμια.

Τι ψάχνετε τώρα; Η σύγκριση πρέπει να γίνεται με Κάϊρο κλπ παρόμοιες πολεις. Αν πάτε προς τα κει μια βόλτα θα καταλάβετε. Το πιθανότερο δεν θα καταλάβετε καμία διαφορά.
Είναι ατυχής η σύγκριση με ευρωπαϊκές πόλεις.
Όταν λέμε επίσημα ότι έχουμε μέσο όρο 18 χρονια τι συγκρίσεις να κάνουμε;

Τι περιμένετε στη χώρα που αυτός που παίρνει 2.000€ θεωρείται υψηλόμισθος και με αυτά πρέπει να πληρώσει για πράγματα που σε άλλες χώρες είναι δωρεάν;
Να αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια;

Τι περιμένετε στη χώρα που αυτός που παίρνει 2.000€ θεωρείται υψηλόμισθος και με αυτά πρέπει να πληρώσει για πράγματα που σε άλλες χώρες είναι δωρεάν;
Να αλλάζει αμάξι κάθε 5 χρόνια;

Και κάθε τρία μη σου πω. Τι μου το θύμησες τώρα που ανοίξανε και οι φορολογικές δηλώσεις; Άστα να πάνε, στο καπάκι μετά τον ΕΝΦΙΑ.

Καινούργιο αμάξι; Άσε θα δούμε του χρόνου. Και φτάνει η επόμενη χρονιά και πάλι τα ίδια.

Και κάπως έτσι πορεύονται οι περισσότεροι και κάπως έτσι ο μέσος όρος του στόλου θα... απολυθεί από φαντάρος όπου νά 'ναι.

Φέτος μείωσαν τα τεκμήρια. Γελάω ακόμα... μειώσανε τους συντελεστές σε ένα τριτοκοσμικό τρόπο υπολογισμού δαπάνης διαβίωσης δηλαδή. :ROFLMAO:

• Like
Reactions: #@george@#
Στη Νορβηγία που έχω πάει αρκετές φορές, τα πράγματα είναι σουρεαλιστικά σε αυτό το θέμα μιας που το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι ηλεκτρικά.
Μπαίνεις σε τούνελ και δεν χρειάζεται να κλείσεις τα παράθυρα γιατί δεν υπάρχει καυσαέριο!

• Like
Reactions: avpap and karamela
Καινούργιο αμάξι; Άσε θα δούμε του χρόνου. Και φτάνει η επόμενη χρονιά και πάλι τα ίδια.

Ποια επόμενη χρονιά; Σε μία οικογένεια, αν μπαίνουν 3,000€ το μήνα (που πανηγυρίζουν ότι ο μέσος μισθός έχει ανέβει στα 1500€ τρομάρα τους) και τα 1.000€ πάνε σε φροντιστήρια επειδή έχουμε δωρεάν παιδεία και τα άλλα 200-300€ σε φάρμακα και γιατρούς επειδή έχουμε δωρεάν υγεία, βρες μου εσύ ποια χρονιά θα αγοράσει αυτοκίνητο μία οικογένεια 4 ατόμων. 😂
Θέλει και προκαταβολή για να αγοράσεις αυτοκίνητο.

Ποια επόμενη χρονιά; Σε μία οικογένεια, αν μπαίνουν 3,000€ το μήνα (που πανηγυρίζουν ότι ο μέσος μισθός έχει ανέβει στα 1500€ τρομάρα τους) και τα 1.000€ πάνε σε φροντιστήρια επειδή έχουμε δωρεάν παιδεία και τα άλλα 200-300€ σε φάρμακα και γιατρούς επειδή έχουμε δωρεάν υγεία, βρες μου εσύ ποια χρονιά θα αγοράσει αυτοκίνητο μία οικογένεια 4 ατόμων. 😂

Κάτσε βρε συ. Αν ρωτήσεις οποιονδήποτε που θα ήθελε να περάσει τα χρόνια της ζωής του όταν βγει στη σύνταξη, θα σου πει στην Ελλάδα. Τα αυτοκίνητα γιατί να διαφέρουν δηλαδή; 😅

Kαι μάλλον από τους ευνοημένους είναι όσες οικογένειες έχουν 3Κ καθαρά εισόδημα τον μήνα και ξέχασες να προσθέσεις και είτε ενοίκιο είτε δάνειο, που με επίσημα στοιχεία πάνω από το 2/3 των Ελληνικών Οικογενειών ή μένει σε ενοίκιο ή πληρώνει δάνειο λόγω αγοράς σπιτιού....λογικό λοιπόν το αυτοκίνητο να περνάει σε δεύτερη μοίρα....προφανώς δεν είναι επιλογή μας να έχουμε σακαράκες στην Ελλάδα, άλλα όσο να ναι σε πιάνει κατάθλιψη αν ταξιδέψεις Ευρώπη και βλέπεις τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Βέβαια για να είμαστε και απόλυτα σωστοί, ένα αμάξι 18-20-22 χρονών, αν το χρησιμοποιείς πολύ και καις τα αντερά σου, και δίνεις ένα σκασμό λεφτά σε Service/ζημιές/ανταλλακτικά, σήματα κυκλοφορίας, Κτεο κλπ...ενώ με ένα φρέσκο αμάξι γλιτώνεις πολλά από τα παραπάνω και αποσβαίνεις σιγά σιγά το κόστος αγοράς του. Πάντα μιλάμε αν το χρησιμοποιείς αρκετά το αμάξι, αν το έχεις για μια στο τόσο, εκει αλλάζει το πράγμα. Αν είναι και κανένα ηλεκτρικό, και μπορείς να το φορτίζεις σπίτι ή δουλειά και κάνεις και παράλληλα πολλά χιλιόμετρα, μέσα σε λίγα χρόνια θα το έχεις κάνει απόσβεση.

Last edited:
  • Like
Reactions: Tzimisce
Σαφώς ένα αμάξι που χρησιμοποιείται συνέχεια αποκτάει και άλλη θέση στις προτεραιότητες μίας οικογένειας!
Εμένα η προτεραιότητα να αλλάξω αμάξι είναι λίγο πιο κάτω από το να αγοράσω μία μοσχογάλη για να χέζει τον καφέ μου πριν τον αλέσω.

Ποιος ηλίθιος είχε την αρχική ιδέα να βλέπεις και να κάνεις τα πάντα μέσα από ένα tablet που βρίσκεται εκτός οπτικής γωνίας όταν οδηγάς;

Σαφώς ένα αμάξι που χρησιμοποιείται συνέχεια αποκτάει και άλλη θέση στις προτεραιότητες μίας οικογένειας!
Εμένα η προτεραιότητα να αλλάξω αμάξι είναι λίγο πιο κάτω από το να αγοράσω μία μοσχογάλη για να χέζει τον καφέ μου πριν τον αλέσω.
Παίζει ρόλο η χρήση που κάνεις σε ένα αμάξι, π.χ. γειτονάς μου με καλή σχετικά οικονομική κατάσταση είναι με ένα αρχαίο Avensis, άλλα δουλεύει με την σύζυγό του 100% τηλεργασία, η κόρη τους ότι χρειάζεται είναι σε απόσταση με τα πόδια, το ίδιο για ψώνια κλπ. έχει και ένα σκουτεράκι για πιο μακριά αν χρειαστεί κάτι γρήγορα και άμεσα, οπότε το αμάξι το κινούν ελάχιστα μόνο το ΣΚ, το καλοκαίρι για κανένα μπάνιο κλπ...ε δεν υπάρχει λόγος να πάει να δώσει 25Κ-30Κ για να πάρει αμάξι, πεταμένα λεφτά...ας τα κρατήσουν για τις σπουδές της κόρης τους ή κάποια άλλη πιο σοβαρή ανάγκη.

Last edited:
  • Like
Reactions: Tzimisce
Ποιος ηλίθιος είχε την αρχική ιδέα να βλέπεις και να κάνεις τα πάντα μέσα από ένα tablet που βρίσκεται εκτός οπτικής γωνίας όταν οδηγάς;

Στις παλαιότερες γενιές είχες τον έλεγχο του κλιματισμού στο καντράν; Γιατί navigation το 2001 λ.χ. εκτός και εάν συζητάμε για S class, δεν υπήρχε, τον χάρτη από το ντουλαπάκι έβγαζαν.
Όλες οι λειτουργίες πάντα ήταν εκτός.

Είναι συνήθεια όλα, τον πρώτο καιρό δυσκολευόμουν με το Tesla που όλα τα έχεις από την κεντρική οθόνη/Tablet, άλλα μόλις το μάθεις όλα γίνονται άμεσα, ενώ μου αρέσει αυτό το μινιμαλιστικό και το καθαρό και μεγάλο οπτικό πεδίο που έχω την ώρα που οδηγώ χωρίς να μου αποσπά κάτι την προσοχή. Σε ταξίδια που νοικιάζω αμάξια πλέον που κακοφαίνεται αν έχουν πολλά χειριστήρια, οθόνη μπροστά κλπ. με μπερδεύουν, μου αποσπούν την προσοχή και μειώνει όπως είπα το οπτικό μου πεδίο. Βέβαια περι ορέξεως!!

To κλιματιστικό το ρυθμίζεις μία φορά και τελείωσε.
Navigation βολεύει φυσικά καλύτερα δίπλα στο τιμόνι και ψηλά παρά κάτω δεξιά.
Στροφές, ταχύτητα κλπ, αν δεν τα έχεις στο καντράν... meh
Σκέψου πόση ώρα βγάζεις το βλέμα σου από το δρόμο για να αλλάξεις μουσική σε κανονικό ραδιόφωνο (μηδέν, πάει το χέρι μόνο του) και πόσο να ψάχνεσαι στο tablet.

Το navigation πλέον αυτή η κατηγορία το εχει σε heads up display και με AR βέλη πανω στο δρόμο. Ουτε καν χρειάζεται να εστιάσεις αλλου.

Ταχύτητα κλπ τα δειχνει στην οθονη μπροστα απο τον οδηγό το i3.