Αυτοκινητο με την φτηνοτερη καταναλωση

ότι και να πάρεις -ήδη τα παιδιά σου έδωσαν πολλές εναλλακτικές- να μην ξεχνάς να οδηγείς με μυαλό και σύνεση ως προς την οικονομία.

τουτέστιν να αλλάζεις ταχύτητες όταν πρέπει και να οδηγείς έχοντας κατα νου τον χρυσό κανόνα με το αυγό κάτω απο το πόδι..

Να πω και εγω

~100χλμ/ημερα Χ 350μερες = 35.000χλμ/ετος
αν ενα αυτοκίνητο εχει μεγαλύτερη κατανάλωση από ενα αλλο κατα 1 λίτρο/100χλμ μιλάμε για ενα ετησιο εξοδο της ταξεως των 350ευρω.
Πιστευω οτι τα κριτήρια πρεπει να εχουν και αλλες παραμετρους εκτός της κατανάλωσης οπως η καταλληλότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες, η αξιοπιστία, η υποστηριξη στη περιοχη, το κοστος συντηρηση και η αξία μεταπώλησης.

το πετρελαιο θα εχει την ταση να παραμεινει πιο ακριβό από τη βενζίνη, η μεταπωληση ειναι απροσδιόριστη και τα 2 χιλιαρικά που κοστίζει παραπάνω η αγορά του ντιζελ θα κάνει ~5 χρόνια να αποσβεστεί από το καυσιμο

αν σκέφτεσαι οικονομοτεχνικά πάρε μ/χ

φίλε μου αυτά που αναφέρεις είναι από προσωπική εμπειρία, ή από τα περιοδικά;

Διότι η πράξη είναι διαφορετική. Εχω μεγάλο αυτοκίνητο diesel (FORD SMAX) με ίδια κυβικά και ίδια ιπποδύναμη με το αντίστοιχο βενζινοκίνητο, αλλά πολύ πολύ μεγαλύτερη ροπή. Μέχρι στιγμής έχω κάνει 29.000 χλμ. σε 9 μήνες. και πατάω το αυτοκίνητο αρκετά και σέρνει και τροχόσπιτο και μετακινεί ενίοτε 6άτομα με αποσκευές και συχνά είναι φορτωμένο με δυο παλέτες (κοντές όμως όχι euroπαλέτες). Μέση κατανάλωση 8.0 ακριβώς. Το αντίστοιχο βενζινοκίνητο θα ήθελε 12,5 μέσο όρο ίσως και παραπάνω.

Το πετρέλαιο σήμερα έχει 20-24 λεπτά λιγότερο το λίτρο σε σχέση με τη βενζίνη.

Άρα η διαφορά σε καύσιμα είναι πολύ πολύ μεγάλη. Και στις εκπομπές διοξειδίου επίσης πολύ πολύ μεγάλη υπέρ του ντίζελ.

Μικρότερα αμαξώματα με μικρότερους πετρελαιοκινητήρες (π.χ. ASTRA, FOCUS, LEON) επίσης έχουν την ίδια διαφορά στην κατανάλωση με τα βενζινοκίνητα. Π.χ. τα FOCUS που ξέρω και βλέπω τις καταναλώσεις τους είναι από 5,4 έως 5,8 λτρ. (υπάρχει κι ένα με 6,8 μέση αλλά αυτός έχει μέση ωριαία ταχύτητα 22 χλμ. περισσότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, άρα είναι .... αλλού το πόδι του). Και όλα έχουν από 80.000 χλμ και πάνω. Καμιά βενζίνη δεν έχει, όχι συγκρίσιμη κατανάλωση, αλλά ούτε καν φθάνει το όριο των 7,5 λτρ.

Μιλώ πάντα για αυτοκίνητα που κάνουν πολλά χλμ. και δεν οδηγούνται μόνο τις Κυριακές.

Το πετρέλαιο ορθώς είναι και πρέπει να είναι φθηνότερο από την βενζίνη καθώς στην στήλη διύλισης (αν την θυμαστε από το σχολείο!) είναι κάτω από την βενζίνη.
Υπήρξε βέβαια μια περίοδος πέρσι που ήταν ακριβότερο και δεν ξέρω γιατί???

Ειναι η δουλειά μου αυτη
για την ακρίβεια ασχολούμε με πιο μεγάλα ντιζελ μεχρι 16λιτρα
βασικά οπως εχετε καταλάβει εμεις λεμε στα περιοδικά τι να γραψουν, μαλιστα λογω περικοπων καμια φορά τους τα γραφουμε και εμεις

και εχεις δικιο για την κατηγορία που αναφερεσε

στη μικρή κατηγορία που αν καταλαβα καλά αναφερετε ο φιλος οι διαφορες ειναι πολύ μικρότερες και το κοστος αγοράς σημαντικό
Ντιζελ σε μικρούς κινητηρες εχει σημερα o ιταλος τους καλύτερους (με αντλία ~250ε), η opel, η ford, hyundai, smart, nissan, vw...
τα κοστολογούν ~2000 ευρω παραπάνω από τα αντιστοιχα βενζινης ~15.000 και πάνω.
γυρνανε ~5λίτρα/100χλμ (πραγματική) παρόμοια με τα υβριδικά της toyota και τα τελευταία της honda.
τα υπόλοιπα μικρα βενζίνης γυρνάνε ~6λίτρα
το πιο οικονομικό ολων ειναι το smart cdi

ενα βενζινοκίνητο εχει μεγαλύτερες αποκλίσεις στη κατανάλωση αναλογα με τις συνθηκες και την οδήγηση

οταν επιτραπεί η κίνηση σε Αθηνα, Θεσσαλονικη μπορούμε να ξανασυζητησουμε για τις τιμές του πετρελαίου?

Τα πιο σημαντικά πιστευω για τον φιλο μας ειναι η αξιοπιστια, η υποστηριξη και η μεταπώληση καθως εκει τα πραγματα εχουν μεγαλυτερες αποκλίσεις από οτι η κατανάλωση σε αυτη τη κατηγορία.

Αν μιλήσουμε για 2λιτρα και πάνω οι διαφορές ειναι μεγαλύτερες και σιγουρα αξιζει το κοπο το ντιζελ.

Σημερα σε ολους τους αγωνες αντοχής (Λε μαν κτλ) καθιερώθηκαν και νικάνε ντιζελ (audi, peugeot)

Μάστορα σήμερα το οδήγησα και έπαθα πλάκα, εργοστασιακή είναι η τιμή, ( 5,5 ), σε εμένα έγραψε 5.9 και το πάτησα!

Για ποιο μοντελο ακριβως μιλας (κυβικα+hp) γιατι μου κανει εντυπωση τοσο χαμηλη καταναλωση.

Daihatsu Cuore , Nissan Pixo , Suzuki Alto , Chevrolet Spark

Tα diesel οντως καινε λιγοτερο αλλα κοστιζουν και παραπανω οποτε πρεπει καποιος να κανει τουλαχιστον 20,000 χιλ. το χρονο για να βγαλει απο τα καυσιμα την διαφορα στην τιμη...

Aν βαζαμε το πραγματικό κόστος
θα ειχαμε αλλα δεδομένα
καλό ειναι να τα βαζουμε ολα και οχι μονο την ονομαστική αξία πωλησης.
υπάρχουν ακόμα, επιτοκια, προσφορές σε σερβις, κόστος συντηρησης, ασφαλεια-σημα, κατανάλωση, αξιοπιστια, υποστηριξη, μεταπώληση.

Ενα αυτοκινητο αξίας ~20.000ευρω μας κοστίζει 400-500 ευρώ τον μήνα χωρίς βενζίνες ή πετρέλαια αναλογα με το οχημα
Αν θελετε μπορώ να σας το κάνω αναλυτικά να δειτε το πραγματικό κόστος.

Αν δεν χρησιμοποιουσα καθημερινά αυτοκίνητο θα νοίκιαζα οποτε μου χρειαζόταν ή αν μου επετρεπαν τα επαγγελματικά μου θα χρονομίσθωνα.

Για ποιο μοντελο ακριβως μιλας (κυβικα+hp) γιατι μου κανει εντυπωση τοσο χαμηλη καταναλωση.

Οπελ, το νεο αστρα Turbo με 140 αλογα, έκδοση sport, οδήγηση εκτός πόλης ( κατασκευαστής -4,7 σε εμένα ήρθε κοντά στα 5,7-5,9)
Υπόψη ότι από του χρόνου, θα υπάρχει με εργοστασιακή προεγκατάση συστήματος για παροχή υγραερίου.

Last edited:
Daihatsu Cuore , Nissan Pixo , Suzuki Alto , Chevrolet Spark

Tα diesel οντως καινε λιγοτερο αλλα κοστιζουν και παραπανω οποτε πρεπει καποιος να κανει τουλαχιστον 20,000 χιλ. το χρονο για να βγαλει απο τα καυσιμα την διαφορα στην τιμη...

μα ο άνθρωπος λέει ότι θα κάνει 100 χλμ την ημέρα , άρα πολύ παραπάνω από τα 20.000 χλμ. το χρόνο.

Και να μην ξεχνάμε ότι τα ντίζελ εκλύουν και λιότερο διοξείδιο. Το ίδιο και τα υβριδικά.

αυτο υπολόγισα και εγω ~35.000χλμ/ετος
για ενα λίτρο στα 100 χλμ διαφορά ειναι περίπου 400ε/ετος
τα οποία μπορεί να τα πληρωνεις αλλου...

Σημερα με μισή αλήθεια περνάνε πραματα απαραδεκτα
μπορεί το ντιζελ να εχει μειωμένα διοξειδια (CO2) αλλά εχουν σχεδόν διπλάσια μονοξείδια (CΟ) που ειναι καθαρα δηλητήρια
εκπεμπουν πολύ περισσότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) και εκπέμπουν σωματίδια PM τα οποια δεν εχουν οι βενζινοκινητήρες.

Αν θεωρούμε του εαυτούς μας ''μπροστα'' εξετάζοντας μονο τα διοξείδια....αστο να μεινουμε φιλοι

αυτο υπολόγισα και εγω ~35.000χλμ/ετος
για ενα λίτρο στα 100 χλμ διαφορά ειναι περίπου 400ε/ετος
τα οποία μπορεί να τα πληρωνεις αλλου...

Με μέση καταλάνωση 5,5 l/100km για το ντίζελ (ρεαλιστικό) και 6,5 l/100km για μικρό βενζινοκίνητο (όχι αντίστοιχα ρεαλιστικό), το πρώτο θα κάψει 1925 λίτρα πετρέλαιο στα 35.000 χιλιόμετρα, και το δεύτερο 2.275 λίτρα βενζίνης. Με σημερινές τιμές (περίπου 1,50 η βενζίνη, 1,30 το πετρέλαιο κίνησης) το πρώτο θα χρειαστεί 2.502,50 ευρώ, ενώ το δεύτερο 3.412,50. Διαφορά 910 ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τη μέση κατανάλωση του βενζινοκίνητου στο ρεαλιστικότερο (πιστεύω) 7,5 l/100km, η ετήσια διαφορά κόστους καυσίμου εκτοξεύεται στα 1.435 ευρώ.

Αφου η κινηση ειναι επαρχια και πολλα χλμ τη μερα η σκεψη θα πρεπε να 'ναι μονο για diesel αυτοκινητο... imho

Με μέση καταλάνωση 5,5 l/100km για το ντίζελ (ρεαλιστικό) και 6,5 l/100km για μικρό βενζινοκίνητο (όχι αντίστοιχα ρεαλιστικό), το πρώτο θα κάψει 1925 λίτρα πετρέλαιο στα 35.000 χιλιόμετρα, και το δεύτερο 2.275 λίτρα βενζίνης. Με σημερινές τιμές (περίπου 1,50 η βενζίνη, 1,30 το πετρέλαιο κίνησης) το πρώτο θα χρειαστεί 2.502,50 ευρώ, ενώ το δεύτερο 3.412,50. Διαφορά 910 ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τη μέση κατανάλωση του βενζινοκίνητου στο ρεαλιστικότερο (πιστεύω) 7,5 l/100km, η ετήσια διαφορά κόστους καυσίμου εκτοξεύεται στα 1.435 ευρώ.

μου φαινεται εχεις δίκιο
εχει πάει πανω απο 1,5???
αν δεν πληρωνεις την βενζίνη....
δε δινεις και τοση σημασία στη τιμή της
sorry
αλλά τα μικρα πρεπει να προσπαθησεις να περασεις τα 6,5

Στην Λήμνο μου είπανε πως έχει 1,75 η αμόλυβδη!!!
Βενζιν-άδικο, άδικο, άδικο που λέει και η διαφήμιση!

Λίγο που το έψαξα Chevrolet Spark
και σβελτο και οικονομικό.
Βέβαια αρκεί να πας το πολύ 80-100,
σχεδόν στα όρια ταχύτητας.

Η τεράστια αύξηση στην κατανάλωση και
τις χαμηλές επιδόσεις είναι η μεγάλη αύξηση του βάρους.

Το Spark είναι 850-900 κιλά περίπου.
Έχει 12 4κύλινδρο κινητήρα,
με 83 μετρημένα «άλογα»,
πάει σβέλτα, αλλά δεν έχει sport στήσιμο.
Α ναι και 11000 περίπου με ζαντες, προβολάκια,
ράγες στάνταρ.
Γύρω στα 5 λίτρα καίει και σε δοκιμή μέγιστη 9 λίτρα,
με πολύ πίεση βέβαια.

Με 90-100 και 5η πάντως μπορεί να κάνει κανείς οικονομία. Μετά τα 100 το μεγαλύτερο ποσοστό της ισχύος αναλώνεται για να κατανικηθούν οι αεροδυναμικές αντιστάσεις.
Βέβαια θα πηγαίνεις σαν κότα....

Ναι ουσιαστικά αυτό είναι το μυστικό.

Βέβαια εδώ στην περιοχή, πηγαίνουμε 60-70!!!
Όντως υπάρχει οικονομία...

60-70 km/h?
Για εμένα πάρε ένα παπάκι φίλε μου honda 50cc και με 1L ανα 100 km θα είσαι αρχηγός.

ναι αλλά χρειάζεται να μεταφέρω 5-10 κιλά από SM,
αλλιώς υπάρχει και ποδήλατο.

Καλησπέρα παιδιά.

Εγώ θα προτείνω ένα μτχ smart diesel.
Τρελλή οικονομία φίλε μου......
Μιλάω με συνετή οδήγηση 3,5lit , και με max κατανάλωση
τα 4,5lit.

.....και καθάρισες.