Aυτοματισμοί σπιτιού.

Σωστα υπαρχει, οπως υπαρχουν και αλλα κοινα θεματα σε αλλες κατηγοριες, οπως προσφορες, DIY, τι παραλαβαμε κλπ.

Για πάμε να φτιάξουμε έναν αυτοματισμό σπιτιού όπου σε διαρροή/πλημμύρα θα κλείνει αυτόματα ο γενικός του νερού! Νομίζω ότι είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους του σπιτιού και όλοι απευχονται όταν γυρίσουν σπίτι να το δουν .....πισίνα !

Χρειαζόμαστε τα κατωθι υλικά:
αισθητήρα πλημμύρας (έναν ή πολλούς) της shelly

Μπρίζα wifi shelly

Ηλεκτρομαγνητική βάνα NO (normal open) . Αυτό σημαίνει ότι σε κατάσταση ηρεμίας (χωρίς ρεύμα) η βάνα ειναι ανοικτή και περνάει το νερό. Όταν δώσεις ρεύμα πετάγεται εσωτερικά ο πυρος και κόβει το νερό. Δεν θέλουμε το ανάποδο δηλαδή Normal Close βανα , διότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η βάνα θα λειτουργήσει που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νερό. Το πηνίο μπορείτε να το αλλάξετε και να βάλετε ότι ρεύμα θέλετε , προτείνω να είναι 12V που σημαίνει χρειάζεται τροφοδοτικό , κι όχι 220V. Αν είναι 220V στην παραμικρή διαρροή σταγόνας νερού μέσα από τον πύρο θα πάει στο πηνίο και θα γίνει βραχυκύκλωμα και θα πέσει το ρελέ του σπιτιού και θα ψάχνεστε τι φταίει (μου έχει συμβεί) .

Με 110 ευρώ + εργατικά ενός υδραυλικού να κόψει την σωλήνα στην κεντρική παροχή και να βάλει την βάνα έχετε ένα σύστημα που κανονικά κάνει πολλά χρήματα: https://www.amazon.de/-/en/GROHE-22...HpAAjCV3CCaVM9WDemySA&keywords=GROHE+22513LN0

Βεβαίως μέσα από το app της Shelly μπορείτε να ανοιγοκλείνετε εσεις το νερό ακόμα και απομακρυσμένα αρκεί να μην έχει πέσει το ίντερνετ (στην ουσία κάνετε ON/OFF την wifi μπρίζα)

Προϋποθεσεις:
1) να υπάρχει ρεύμα κοντά στην κεντρική παροχή νερού που θα μπει η βαλβιδα.
2) στο ίδιο σημείο να πιάνει το wifi
3) προγραμματισμός από το app του στυλ : αν το flood sensor ανιχνεύσει διαρροή τότε κάνε ON την wifi μπριζα.
4) την ώρα της πλημμύρας να συνεχίσει να έχει ρεύμα το σπίτι. Αν κοπεί το ρεύμα θα ανοίξει η βαλβίδα και θα συνεχίσει η πλημμύρα.

Το 4) είναι ένα πρόβλημα που δεν το έχω λύσει ακόμα. Όποιος μπορεί να σκεφτεί λύση αν κοπεί το ρεύμα να παραμείνει κλειστή η βάνα ας μας το πει.

Last edited:
Τέτοια εχουμε στα κολεκτέρ στο καλοριφέρ. Γιατι προτείνεις τέτοια; Για να μην ανοιγοκλείνει μόνη της αν κόβετε το ρεύμα;
Από σύνδεση στα καλώδια τι κάνεις; Θέλουμε μόνο 2 καλώδια να μπει στο ρεύμα. Αυτές έχουν ένα σωρό καλώδια.

Edit: φαντάζομαι θα της δίνεις συνέχεια ρεύμα και σε περίπτωση πλυμμηρας θα της κόβεις το ρεύμα (για να κλείνει το νερό) σωστά;
Αυτές οι ηλεκτροβανες στο ρεύμα 7/24 δεν νομίζω ότι αντέχουν και πολύ. Θα τα παίξει. Στο καλοριφέρ της δίνουμε ρεύμα μερικές ώρες την μέρα για να ανοίξει να περάσει το ζεστό νερό.

Last edited:
Ναί γιατί αλλάζει θέση μόνο με ρεύμα.
Άσε που αν βάλεις ένα shelly 1 θα μπορείς να παίρνεις και την έξοδο (εντολή για άναμμα καυστήρα) σαν επιβεβαίωση ότι έχει ανοίξει/κλείσει.

Θεωρητικά (χωρίς να ψάξω τις οδηγίες της) θα θέλει, φάση-ουδέτερο-εντολή(πάλι φάση) και φυσικά γείωση.
Έχω βάλει ένα τέτοιο σετάκι αλλά δε θυμάμαι λεπτομέρειες.

Αν της δίνεις συνέχεια ρεύμα για να μένει ανοικτή (για να έχεις νερό) αν κοπεί το ρεύμα τι θα κάνει; Θα παραμείνει ανοικτή, σωστά;

Last edited:
Εγώ δεν το βρίσκω αποτελεσματικό αυτό το σετ εξοπλισμού. Στο σπίτι μου έχω 2 μπάνια, 2 WC, 5-6 βρύσες, κουζίνα, δυο πλυντήρια. Για να προστατευτώ από ενδεχόμενη εσωτερική διαρροή και κατά συνέπεια να πλυμμηρήσει το σπίτι θα πρέπει να έχω σε κάθε παροχή και έναν αισθητήρα, δηλαδή τουλάχιστον 13 αισθητήρες (δεν βάζω τα σώματα καλοριφέρ, το λεβητοστάσιο, το γκαράζ κλπ ) στο σπίτι για να 'πιάσω' ότι υπάρχει πλυμμήρα αφού έχει γεμίσει το δωμμάτιο νερό???? Είναι πάρα πολύ αργά νομίζω και αρκετά τα σημεία που πρέπει να ελέγχονται. Εαν αντί για τόσους αισθητήρες είχα έναν μηχανισμό να μου λέει ότι σε ώρα απουσίας μου στην κεντρική παροχή υπάρχει ροή .. νερού και να το κόψει τότε ναι θα είχε κάποιο ενδιαφέρον όλη η υπόλοιπη υποδομή

Εγώ δεν το βρίσκω αποτελεσματικό αυτό το σετ εξοπλισμού. Στο σπίτι μου έχω 2 μπάνια, 2 WC, 5-6 βρύσες, κουζίνα, δυο πλυντήρια. Για να προστατευτώ από ενδεχόμενη εσωτερική διαρροή και κατά συνέπεια να πλυμμηρήσει το σπίτι θα πρέπει να έχω σε κάθε παροχή και έναν αισθητήρα, δηλαδή τουλάχιστον 13 αισθητήρες στο σπίτι για να 'πιάσω' ότι υπάρχει πλυμμήρα αφού έχει γαμίσει το δωμμάτιο νερό???? Είναι πάρα πολύ αργά νομίζω και αρκετά τα σημεία που πρέπει να ελέγχονται. Εαν αντί για τόσους αισθητήρες είχα έναν μηχανισμό να μου λέει ότι σε ώρα απουσίας μου στην κεντρική παροχή υπάρχει ροή .. νερού και να το κόψει τότε ναι θα είχε κάποιο ενδιαφέρον όλη η υπόλοιπη υποδομή
Εδώ σε θέλω. Αν έχεις αυτόματο πότισμα που σίγουρα θα λειτουργεί όταν θα λείπεις; τι θα κάνεις;

Γι αυτό υπάρχει αυτό το εργαλείο που του ρυθμίζεις εσύ σε ποσο ροή να κόψει το νερό το οποίο πωλείται μόνο Αμερική και Καναδά. Το βλέπεις το νούμερο βεβαια. Έχω το απλό που τσεκαρει κίνηση νερού.
Αυτό εχει επιπλέον ενσωματωμένη βαλβίδα που κλείνει το νερό αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει αν έχει κοπεί το ρεύμα (πολύ πιθανό με πλημμύρα)

Last edited:
Δίνει έξτρα και μπαταρία σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για να λειτουργήσει η βάνα.

Παρόμοιο προϊόν από αλλη εταιρεία στα μισά χρήματα κι ερχεται στην πόρτα σας με πληρωμένα τα τελωνεία κατευθείαν στο Amazon. Οπότε δεν εχετε το άγχος τι ποσό θα βγάλει ο ελληνας εκτελωνιστής.
Έχει πάρα πολλές και καλές κριτικές βλέπω.

Υ.Γ. μπορεί το 500ρικο να φαίνεται μεγάλο ποσό αλλά αντιλαμβάνεστε πόσα πεντακοσάρικα μπορεί να γλυτώσετε αν γίνει στραβή......

Last edited:
Σε αυτά τα συστήματα τους εμπιστεύομαι τους Αμερικανούς. Κατασκευάζουν πάρα πολύ καλά και αξιόπιστα συστήματα τα οποία προσφέρουν προστασία.
Αντίθετα, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα κινέζικα γκατζετάκια της πλάκας

Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι την αντλία που πήρα από την Αμερική πριν 1 χρόνο περίπου για προστασία πλυμμήρας λόγω μη λειτουργίας της αντλίας ακαθάρτων (Liberty SJ10) , είναι σε άριστη κατάσταση και λειτουργεί τέλεια σε όποια δοκιμή έχω κάνει μέχρι σήμερα. Από τις ποιό καλές αγορές που έχω κάνει.

• Like
Reactions: vespas
Σε αυτά τα συστήματα τους εμπιστεύομαι τους Αμερικανούς. Κατασκευάζουν πάρα πολύ καλά και αξιόπιστα συστήματα τα οποία προσφέρουν προστασία.
Αντίθετα, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα κινέζικα γκατζετάκια της πλάκας
Καλά είναι και τα κινεζογκατζετακια σαν βοηθητικά όμως όχι σαν κύρια.
Για παράδειγμα αν έχεις τα παραπάνω αμερικανικα προϊόντα και γίνει διαρροη ΔΕΝ θα κλείσουν αμέσως το νερό.
Αν ήταν έτσι θα κλείνει το νερό κάθε φορά που κάνεις μπάνιο.😁
Ορίζεις στο app ένα εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. μισή ώρα και αν περάσει αυτό και συνεχίζει η ροή του νερού τότε να το θεωρήσει διαρροή και να κλείσει την βάνα. Που σημαίνει ότι θα γίνει αρκετή ζημιά. Ένας αισθητήρας νερού όμως θα σε ειδοποιήσει στο δευτερόλεπτο.
Αν δεν θες κινέζικα γκατζετακια μπορείς να συνδέσεις στο σύστημα συναγερμού αισθητήρες νερού που είναι πιο αξιόπιστοι από τα κινέζικα.
Θα μου πεις ξανά: θα γεμίσω το σπίτι αισθητήρες; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Για ολοκληρωμένη προστασία θεωρώ ότι κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει κάπου σε μια γωνιά αισθητήρα νερού όπως θεωρώ και απαραίτητο σε κάθε δωμάτιο αισθητήρα καπνού.

Υπερβολικό. Οι γονείς μας μας έμαθαν να είμαστε υπεύθυνοι και να λειτουργούμε προληπτικά. Δεν θα γεμίσουμε αισθητήρες, κάμερες και διακόπτες επειδή δεν μπαίνουμε στο κόπο να δουλέψει το μυαλό. Δεν θα ξεχάσουμε ανοικτό το μάτι, το σίδερο, το θερμοσίφωνα, το φως, την βρύση. Ουτε θα κάνουμε μλκ με χαζοδουλειες και πασπαληματα. Εδώ έχουμε φτάσει να έχουμε ανάγκη ενα έξυπνο σπίτι επειδή θέλουμε να το πεζουμε χαζοί και ανεύθυνοι. Με λίγη συναίσθηση των κινδύνων και με υπεύθυνη στάση απέναντι σε εμάς και τους οικείους μας μπορούμε να είμαστε ασφαλείς χωρίς να έχουμε 10 συναγερμους στο κινητό.

Α ρε μάνα, που όταν έκανα καμία μλκ έριχνες φούσκο ξεγυρισμένο και σίγουρα δεν υπήρχε περίπτωση να επαναληφθεί.

Last edited:
Οπότε όταν βγαίνεις από το σπίτι κάθε φορά κλείνεις γενικό νερού, ρεύμα κλπ;
Δεν σου λέω πολλά , το ψυγείο που έχει μόνιμα νερό ανοικτό ξέρεις τι ρίσκο είναι; (αν έχεις ψυγείο με παροχή νερού)

• Like
Reactions: vespas
Να πω την αλήθεια, σε όλη μου την ζωή ποτέ δεν είχα θέμα υδραυλικών στην απουσία μου. Άμα λείψουμε πολλές μέρες κλείνουμε το νερό και για πότισμα στις γλάστρες η σύζυγος χρησιμοποιεί τις ποτίστρες (χωνάκια με φιτίλι + φιάλη νερού). Απλά πράγματα

Αντιθέτως, εγώ μπορώ να γράψω εγκυκλοπαιδια από ζημιές...
Μήπως μπορείς να μου στείλεις σε pm 43 αριθμούς από το 1 έως το 49 για να παίξω τους υπόλοιπους 6 στο ΛΟTΤΟ;

Νομίζω ότι ξεφύγατε λίγο!

Καταρχάς το να συμβεί η ζημιά είναι πανεύκολο και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Κλασσική ζημιά είναι να σπάσει το σπιράλ νερού κάτω απο νιπτήρα, νεροχύτη, λεκάνη κλπ.
Ρωτήστε τον υδραυλικό σας πόσες φορές του έχει τύχει.

Ανάλογα την εγκατάσταση βέβαια. Αν έχετε πιεστικό ρυθμισμένο σε νορμάλ πιέσεις τότε είναι λιγότερες οι πιθανότητες.
Αν έχετε μειωτή πίεσης και σύνδεση στο δίκτυο τότε είναι πιο πιθανό αφού οι μειωτές κάποια στιγμή χαλάνε (έχω αλλάξει 2 και είχαν κολλήσει ~5 φορές απο τα άλατα) τα τελευταία 10 χρόνια. Έχω μία ευαίσθητη μπαταρία στο WC και αν ανέβει η πίεση >4 bar αρχίζει και στάζει οπότε το καταλαβαίνω απο εκεί. Δεν την αλλάζω γιατί το μειονέκτημα το έκανα πλεονέκτημα!

Τα shelly είναι ΠΟΛΥ αξιόπιστα. Δεν είναι κινεζιές. Κάποια shelly ρελέ έχουν και πιστοποίηση UL (ή τουλάχιστον είχαν δεν το έχω παρακολουθήσει) που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστες απο πολλές συσκευές που έχετε με σκέτο CE (το οποίο είναι αέρας κοπανιστός).

Το μοναδικό κόστος είναι 1 shelly ρελέ, μία ηλεκτροβάνα και όσους αισθητήρες θέλετε.

Δεν έχει καμία σχέση το πώς μας έμαθαν οι γονείς μας με το πότε θα γίνει η ΤΥΧΑΙΑ ΒΛΑΒΗ!!!

Εννοείται όταν φεύγουμε διακοπές κλείνω την παροχή υγραερίου και νερού και κλείνω το ρεύμα απο κάποιες συσκευές.
Έτσι με έμαθαν :p

ΥΓ. Ακόμα δεν έχω προσθέσει προστασία απο διαρροές!

• Like
Reactions: vespas and tom152