Βαβυλωνία ή περί ελληνικών διαλέκτων και προφοράς το ανάγνωσμα

Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

Με νευρίασες τωλρα... :silly::silly:
Εμείς είμαστε πιό κάτω ρε, δεν ήμαστε παγουράδες, γί αυτό η δικιά μου μου έλεγε "-που γκιζεράς όλη μέρα;"
Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του αναφέρει κάποιους στην περιοχή της Άρτας που "γκιζέραγαν όλη μέρα μέσα στο δάσος".
Και για να σου αποδείξω οτι και οι Ηπειρώτες αυτό εννοούν ρίξε μια ματιά:

"Το Γιαννιώτικο λεξιλόγιο"

Υ.Γ. Ούφ... Εσείς του δικάναλου είστε λίγο ΓΤΠ :flipout:

Re: Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

Με νευρίασες τωλρα... :silly::silly:
Εμείς είμαστε πιό κάτω ρε, δεν ήμαστε παγουράδες, γί αυτό η δικιά μου μου έλεγε "-που γκιζεράς όλη μέρα;"
Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του αναφέρει κάποιους στην περιοχή της Άρτας που "γκιζέραγαν όλη μέρα μέσα στο δάσος".
Και για να σου αποδείξω οτι και οι Ηπειρώτες αυτό εννοούν ρίξε μια ματιά:

"Το Γιαννιώτικο λεξιλόγιο"

Υ.Γ. Ούφ... Εσείς του δικάναλου είστε λίγο ΓΤΠ :flipout:
Αρα η γιαγια ,δεν ειχε πιασει σωστα το νοημα της λεξης!
Περιεργο....μορφωμενη γυναικα...μεχρι και το ονομα της ηξερε να γραφει:laugh::p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

Η γιαγιά η Γλύκο μου ελεγε "τι γκιζιρας πιδι μ' " εννοώντας "τι κοιτάς άσκοπα,τι χαζευεις?
Στο κάτω κάτω έτσι το λέμε εμείς στα Ζαγοροχώρια ρε χαμένε!!:aetsch: :ernaehrung004:

αγγλομαθης βλεπω η γιαγια!

gaze-->gazing-->παρατηρω,κοιταω,χαζευω.

Το γκιζεράω σημαίνει πρωτίστως "χαζεύω".

Για αυτό και χρησιμοποιείται και στο χαζεύω κοιτώντας και στο χαζεύω γυρνώντας

O Λακης εχει δικιο.

Ειναι σκανδαλωδως ομορο (συντακτικα) του gazing.

Παντως, ακομα και στο λινκ του Μπαμπη, δεν βρηκα τιποτα για "τσαπρρρ".

Απογοητευομαι :nounder: ... το θεμα επειγει :bigcry: ....

Το λεξικό της Πρέβεζας...

-Ιμαμης είναι ο Μουσουλμάνος ιερέας και αυτο που λεει η δασκαλα σε φροντιστηριο αγγλικων στο παιδακι, οταν του δειχνει τη μανα του

Dish είναι το πιατο στα Αγγλικα και στη Πρέβεζα η προστακτικη του ντυνομαι.

Μπάγερν, ομάδα της Γερμανίας και στη Πρέβεζα όταν δυο μηχανικοί λένε οτι κάτι δεν είναι ισιο.

–Γερμανίδα στη Πρέβεζα είπε σε καφετέρια genau και τρεχαν ολοι πανικοβλητοι να δουν αν σπασαν τα νερα.

Μύδι είναι είδος θαλασσινού και η απάντηση του Πρεβεζάνου στην ερωτηση “Πώς κατάλαβε η γυναίκα σου οτι την κερατώνεις?”

Κιτάπια είναι τα βιβλία που κρατούνται σημειώσεις και στη Πρέβεζα, η συνέχεια της πρότασης: ”με πονάει το κεφάλι γιατί βγήκα χτες βράδυ”

Funky είναι είδος μουσικής και στη Πρέβεζα η απάντηση στην ερώτηση “μήπως φάνηκε ο Μήτσος?”

Buzz είναι το βουητό στην Αγγλία και στη Πρέβεζα η απάντηση “φέρνει το παράθυρο κρύο?”

Ταύτιση είναι να νιώθεις πολύ κοντά με κάποιον. Στη Πρέβεζα είναι όταν κάποιος δεν μπορεί να τρέξει άλλο.

Κinky σημαίνει πιπεράτος. Στη Πρέβεζα σημαίνει η κοπέλα απέναντι.

Battery ειναι η μπαταρια στα Αγγλικά και στη Πρέβεζα αυτό που λέει ο προπονητής για να εμψυχώσει τους παίκτες όταν μπαίνουν για δεύτερο ημίχρονο.

Τσέχο λένε αυτόν που κατάγεται από την Τσεχία και στη Πρέβεζα η απάντηση στην ερώτηση: “Θες βοήθεια να τους δείρεις?”

Μυκήνες είναι αρχαιολογικός χώρος στην Πελοπόννησο και η απάντηση της κόρης στη Λαρισαία μαμά όταν τις δείχνει με ποιές βγήκε για καφέ χτες.

Κυπαρίσσι είναι αειθαλές δένδρο και η απάντηση της Πρεβεζάνας γκόμενας όταν τη ρωταει ο δικός της αν θέλουν να πάνε μονο Λονδίνο

Jam ειναι στα αγγλικά η μαρμελάδα και και η απάντηση Πρεβεζάνου για το πως πέρασε χτες.

Μπουρουσης είναι Έλληνας παίχτης μπάσκετ και αυτό που λέει ο Πρεβεζάνος πατέρας στο γιό του που δεν πήγε καλά στις εξετάσεις αλλά πιστεύει σε αυτόν.

Κισσός είναι το γνωστό αναρριχητικό φυτό και αυτό που απαντάει ο Πρεβεζάνος στο σουβλατζή όταν τον ρωτάει αν θέλει τιποτά άλλο στο πιτόγυρο.

Duncan είναι γνωστός Αμερικάνος μπασκετμπολίστας και η απάντηση του Πρεβεζάνου για το πως κάνει η καμπάνα

Medicine είναι η Ιατρική στα Αγγλικά και η απάντηση του Πρεβεζάνου όταν το ρωτάν τι γεύση είναι οι τσίχλες

Σάρισα είναι το περίφημο Μακεδονικό δόρυ και αυτό που ρωτάει μια Πρεβεζάνα στον δικό της μετά από τσιφτετέλι που χόρεψε

Γκαζόν είναι ο χλοοτάπητας και αυτό που λένε στη Πρέβεζα για κάποιον που αναπτύσσει ταχύτητα

Ταλίν είναι πρωτεύουσα της Εσθονίας και η απάντηση Πρεβεζάνου σεξολόγου σε ζευγάρι για το αν το σεξ λύνει τα προβλήματα σε μία σχέση

Τοο much δεν βλέπεται, λένε κοπέλες συνήθως για υπερβολικό ντύσιμο και δυο Πρεβεζάνοι φίλοι που μαζεύτηκαν να δούνε μπάλα

Εναλλάξ είναι κάτι που γίνεται διαδοχικά και αυτό που απαντάει ο Πρεβεζάνος σύζυγος όταν η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι το παιδί λερώθηκε.

Ισιδώρα είναι γυναικείο όνομα και αυτό που φωνάζει ο Πρεβεζάνος όταν μπαίνει σπίτι και ψάχνει τη γυναίκα του

Σημειώνει λεμε στη Πρέβεζα όταν κάποιος μιλάει σε φίλο με υποτιμητικό τρόπο....
-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

Ναι, λίγο πολύ τα ίδια συμβαίνουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά έχουν πιο εύθυμη/τραγουδιστή προφορά.

Σε εμάς ένα που συμβαίνει και δεν το έχω δει αλλού είναι και κάποια σύμφωνα να έχουν 2 ήχους.
ΠΧ το "σ" σε κάποιες λέξεις είναι συριστικό όπως στην υπόλοιπη χώρα σε κάποιες είναι "βαρύ" και προφέρεται όπως στην λέξη show στα αγγλικά.
Αυτό όχι στα Γιάννενα αλλά στα ορεινά χωριά (Τζουμέρκα κ.λπ.).

Έτσι είναι Χρήστο.
Στα νησιά έχουν ακόμη την αρχαΐζουσα ελληνική στο λεξιλόγιό τους
Στις Κυκλάδες θα ακούσεις να λένε:
Αφούγγρα τον---> άκου τον
Του εμίλου και δεν μου εμίλει ---> Του μιλούσα και δεν μου μιλούσε
Παυλόκοιτη --> το κοτέτσι
Ξενηστίκωμα ---> το κολατσιό
Πυριάζει ---> κλωσάει

Επίσης συναντώνται πολλές ιταλικές λέξεις κατάλοιπα της ενετοκρατίας στο Αιγαίο
Στρόγγαρος---> ο αστράγαλος (stroncare)
Φερτάρω ---> δίνω λεφτά
Παύλος ---> μικρό καρβέλι

Στη Ν.Εύβοια που είμαι επικρατεί το αρβανίτικο ιδίωμα, τελείως διαφορετικό.
πχ. Μπούκ---> το ψωμί, από κει προέρχεται και η μπουκιά

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

αγγλομαθης βλεπω η γιαγια!

gaze-->gazing-->παρατηρω,κοιταω,χαζευω.

Όλες έτσι ήταν... Τόχαν με τις ξένες γλώσσες... :grinning-smiley-043
Έχω σε μια κασσέτα τη δικιά μου που μας διηγείται μια ιστορία. Κάποια στιγμή ήθελε να πεί οτι ψηλά απ´την πλαγιά είδαν να έρχεται πολύς κόσμος απ´ τον κάμπο.
"- Κι βλέπουμι να ξικαμπάει ένα κουμπόι..."
Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσα σημασία γιατί αυτή τη λέξη τη χρησιμοποιούσε πολύ συχνά. Πολύ μετά, και ξαναβλέπωντας την κασσέτα, κατάλαβα οτι κουμπόι=Convoy.

Re: Απάντηση: Βαβυλωνία ή περί ελληνικών διαλέκτων και προφοράς το ανάγνωσμα

To "νερατζοκωλος" ... δεν βλεπω :chinscratch:

Νερατζοκωλος=Αρτινος
Σαρδελας=Πρεβεζιανος (βαζαν μεσαν σε κλουβι την σαρδελα να κελαϊδησει!!!)
Παγουρας-=Γιαννιωτης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το ανέκδοτο της ημέρας

...
Ξενηστίκωμα ---> το κολατσιό
....

Εμείς "ξενηστικωμένο" λέμε τον πεινασμένο... Αυτόν που έχει πολύ καιρό να φάει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βαβυλωνία ή περί ελληνικών διαλέκτων και προφοράς το ανάγνωσμ

Νερατζοκωλος=Αρτινος
Σαρδελας=Πρεβεζιανος (βαζαν μεσαν σε κλουβι την σαρδελα να κελαϊδησει!!!)
Παγουρας-=Γιαννιωτης

Δηλαδη, Πρεβεζιανο δεν τον αποκαλουν νερατζοκωλο ?
50 χιλιομετρα αποσταση ειναι (απο Αρτα).
Ενα τσιγαρο δρομος (με το αμαξι). :rolleyes:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βαβυλωνία ή περί ελληνικών διαλέκτων και προφοράς το ανάγ

Καλά βρε Μανό, τι ρωτάς?

Νομίζεις ότι οι Αρτινοί είναι όντως νερατζόκωλοι ή οι Γιαννιώτες παγουράδες και μπορεί κάποιος να το διακρίνει?

Όλα αυτά βγήκαν σαν πειράγματα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βαβυλωνία ή περί ελληνικών διαλέκτων και προφοράς το ανάγ

Και η Λάρισα με το Βόλο 60 χλμ. είναι, μισή ώρα με το αυτοκίνητο, αλλά αυτοί είναι οι Αυστριακοί και εμείς τα τυρόγαλα. Κάποιοι λένε ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο πόλεων πάει πίσω μέχρι τον Τρωικό Πόλεμο (που δε μπορεί να ισχύει φυσικά, είναι σαφώς αρχαιότερη).

Και η Λάρισα με το Βόλο 60 χλμ. είναι, μισή ώρα με το αυτοκίνητο, αλλά αυτοί είναι οι Αυστριακοί και εμείς τα τυρόγαλα. Κάποιοι λένε ότι η διαμάχη μεταξύ των δύο πόλεων πάει πίσω μέχρι τον Τρωικό Πόλεμο (που δε μπορεί να ισχύει φυσικά, είναι σαφώς αρχαιότερη).

:grinning-smiley-043