Βάψιμο ξύλου....

Σε ένα τραπεζάκι από MDF που είχα φτιάξει, πέρασα και εγώ δεν θυμάμαι πόσα χέρια ριπολίνη νερού μιας και το ένα μου ξύνιζε και το άλλο μου βρώμαγε στο αποτέλεσμα. Οταν πέτυχα αυτό που ήθελα (τουλάχιστον 4-5 χέρια) πέρασα άλλα 3 ή 4 χέρια βερνίκι πατώματος νερού. Το τελικό αποτέλεσμα μου εμπνέει ασύγκριτα περισσότερη εμπιστοσύνη από τον βακελίτη που έχω στην κουζίνα σε αντοχή σε χτυπήματα, υγρασίες ή αλλιώσεις λόγω σκληρών καθαριστικών. .Αλλα φίλε βάλε πόσα χέρια τελικά το πέρασα. Α ναι, είχα περάσει στην αρχή και 2 χέρια βελατουρα. Ολα μαζί φτάνου,ε σχεδόν σε 2ψήφιο νουμερο χεριών.

Απο εκεί και πέρα απλό MDF για κουζίνα με ένα απλό ασταρωμα και 2 χέρια ριπολίνη και τέλος, οχι δεν θα το έκανα ούτε για δική μου χρήση ούτε για φίλο/γνωστό/πελάτη. Ακόμα και αν δεν βρέχονται άμεσα κάτι ο ατμός από τις κατσαρόλες, κάτι από την κουζίινα, κάτι η υγρασία από τα πανιά όταν καθαρίζεται η κουζίνα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να φουσκώνουν.

Μια γρήγορη ερώτηση.
αραίωσα μια μπογιά νερού παραπάνω από όσο πρέπει, έχει γίνει πολύ νερουλή και δεν έχει καλη καλυπτικότατα.

Υπάρχει τρόπος να το διορθώσω;

Μια γρήγορη ερώτηση.
αραίωσα μια μπογιά νερού παραπάνω από όσο πρέπει, έχει γίνει πολύ νερουλή και δεν έχει καλη καλυπτικότατα.

Υπάρχει τρόπος να το διορθώσω;

Ναι...
Περνεις άλλη μια ίδια και τις ανακατεύεις ώστε να έρθουν μια η άλλη στην σωστή αραίωση..
Π.χ..Εάν έχεις πάρει 3λιτρο βάζεις ένα ολόκληρο κιλό άθικτο και θα έρθει στα ίσια τόυ..

• Like
Reactions: cyclades and nikfor
λοιπον...θα σας βαλω ενα δυσκολο ερωτημα....
ετριψα ενα μερος του πατωματος γαιτι ειχε φθαρει τοσο που ειχε γκριζαρει (δεν θελω να μπω στην συζητηση γιατι κανω μπαλωμα)

ειμαι στην φαση που εχω περασει 3 χερια εμποτισμου και παω για το κρουστας.
Αλλα δειτε αυτες τις φωτο....
Αναλογως της πλευρας που κοιτας το μπαλωμα, εχει και διαφορετικη φωτεινοτητα (η διαφορα γωνιας ειναι 90 μοιρες)
Το δωματιο εχει παραθυρο στις 2 πλευρες, και οταν στεκεσαι απεναντι τους το μπαλωμα εμφανιζεται πιο ανοιχτο.

Ποιο απο τα δυο να εμπιστευτω?

Attachments

• web-105710.jpg
    web-105710.jpg
    175.2 KB · Views: 30
  • web-105830.jpg
    web-105830.jpg
    192.4 KB · Views: 29
ετριψα ενα μερος του πατωματος γαιτι ειχε φθαρει τοσο που ειχε γκριζαρει (δεν θελω να μπω στην συζητηση γιατι κανω μπαλωμα)

Αναλογως της πλευρας που κοιτας το μπαλωμα, εχει και διαφορετικη φωτεινοτητα (η διαφορα γωνιας ειναι 90 μοιρες)
Το δωματιο εχει παραθυρο στις 2 πλευρες, και οταν στεκεσαι απεναντι τους το μπαλωμα εμφανιζεται πιο ανοιχτο.

Αν και δεν είμαι σίγουρος για το ποιο ακριβώς είναι το ερώτημα, η αλήθεια είναι προφανώς στη φωτογραφία που το μπάλωμα φαίνεται.
Λογικό, αφού έτριψες μόνο εκεί, να φαίνεται - και να είναι - πιο ανοιχτό. Δυστυχώς, ή θα το τρίψεις όλο, ή θα συμφιλιωθείς με το μπάλωμα.

Αλλά μετά από κάποιο διάστημα που θα κιτρινίσει λίγο το κρούστας, η διαφορά θα γίνει μικρότερη.
Μην σκας, κατά τη γνώμη μου. Μια χαρά θα είναι και έτσι :)

Αν και δεν είμαι σίγουρος για το ποιο ακριβώς είναι το ερώτημα, η αλήθεια είναι προφανώς στη φωτογραφία που το μπάλωμα φαίνεται.
Λογικό, αφού έτριψες μόνο εκεί, να φαίνεται - και να είναι - πιο ανοιχτό. Δυστυχώς, ή θα το τρίψεις όλο, ή θα συμφιλιωθείς με το μπάλωμα.

Αλλά μετά από κάποιο διάστημα που θα κιτρινίσει λίγο το κρούστας, η διαφορά θα γίνει μικρότερη.
Μην σκας, κατά τη γνώμη μου. Μια χαρά θα είναι και έτσι :)
κοιτα το ερωτημα ειναι γιατι το μπαλωμα αναλογα της γωνιας που το βλεπεις φαινεται διαφορετικο (με τον εαυτο του).
Κ ποια απο τις δυο οψεις να εμπιστευτω.

εχω κανει αλλα 2 μπαλωματα και ολο και πετυχαινω την αποχρωση καλυτερα... αυτη την φορα πριν το βερνικι περασα μια υδατοδιαλυτη σκονη (της CLU) ωστε να σκουρυνει και να πορτοκαλισει λιγο το γυμνο ξυλο.(y)(y)(y)

κοιτα το ερωτημα ειναι γιατι το μπαλωμα αναλογα της γωνιας που το βλεπεις φαινεται διαφορετικο (με τον εαυτο του).
Κ ποια απο τις δυο οψεις να εμπιστευτω.

εχω κανει αλλα 2 μπαλωματα και ολο και πετυχαινω την αποχρωση καλυτερα... αυτη την φορα πριν το βερνικι περασα μια υδατοδιαλυτη σκονη (της CLU) ωστε να σκουρυνει και να πορτοκαλισει λιγο το γυμνο ξυλο.(y)(y)(y)

Το μπαλωμα φενεται περισσότερο όταν η φωτο ειναι τραβηγμένη απεναντι από το παράθυρο γιατι το φως της ημέρας δείχνει όλες τις ατέλειες...ενώ από τις 90 μοιρες ο φωτισμός κόβεται..
Εγώ προσωπικά μπορώ να το καταλάβω....
Άρα εμπιστεύομαστε την φωτο με το φως...

Το ερωτημα όμως είναι γιατι φενεται το μπαλωμα και όχι γιατί φενεται διαφορετικό από άλλη οπτική γωνία...
Ο λογως που φενεται το μπαλωμα ειναι γιατι εχει περαστει ΛΑΘΟΣ βερνικι εμποτισμου και μαλιστα 3 χερια που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την διαφορά με το παλιό βερνικι καθώς υπάρχει ασταρι πατωματων για αυτήν την δουλειά...και μετά βερνικι πατωματων..

Επεισης το παλιό βερνικομενο πατωμα φενεται σαν χρωματισμένο προς το καφέ...

Εάν περαστει λοιπον όπως είναι το βερνικι κρουστα η διαφορα θα φανεί ακόμη περισσότερο...εκτος και εάν δεν υπάρχει απαίτηση από το τελικό αποτέλεσμα..

Το ερωτημα όμως είναι γιατι φενεται το μπαλωμα και όχι γιατί φενεται διαφορετικό από άλλη οπτική γωνία...
Ο λογως που φενεται το μπαλωμα ειναι γιατι εχει περαστει ΛΑΘΟΣ βερνικι εμποτισμου και μαλιστα 3 χερια που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την διαφορά με το παλιό βερνικι καθώς υπάρχει ασταρι πατωματων για αυτήν την δουλειά...και μετά βερνικι πατωματων..
δηλαδη? εννοεις οτι το ασταρι ειναι χρωματισμενο?
Ή δουλευει αλλιως?

Επεισης το παλιό βερνικομενο πατωμα φενεται σαν χρωματισμένο προς το καφέ...
οχι, εχει πορτοκαλισει λιγο με τον καιρο...σε σημειο που το καλυπτε επιπλο ειναι πιο κιτρινωπο κ ανοιχτο...

δηλαδη? εννοεις οτι το ασταρι ειναι χρωματισμενο?
Ή δουλευει αλλιως?

οχι, εχει πορτοκαλισει λιγο με τον καιρο...σε σημειο που το καλυπτε επιπλο ειναι πιο κιτρινωπο κ ανοιχτο...
Δεν ξέρω εάν έχει χρωματιστει η οχι το αστάρι η το βερνικι..τα πατώματα συνηθως περνιουνται οπως είναι τα ξυλα...
Απλώς τα υλικα είναι διαφορετικά και φενονται έτσι..
Συνήθως στα πατώματα το βερνικι είναι 2 συστατικών...εάν εσύ περάσεις ενός είτε νερού είτε διαλυτικό η διαφορα θα ειναι εμφανής...

Σου είπα ότι έχεις περασει ΛΑΘΟΣ υλικά...και παίζει τεράστιο ρόλο στο οπτικό αποτέλεσμα..

Κανονικα πρέπει να κάνεις ότι είπε ο Νίκος. ...δηλ όλο τρίψιμο και πέρασμα πέρασμα...

• Like
Reactions: nikfor
μάστορες καλημέρα,
ξεκίνησα το βάψιμο ξύλινου τραπεζιού και καρεκλών που έχουμε στο μπαλκόνι (post 2262 εδώ ),
αφού πρώτα τα έξυσα,

και τα πέρασα 1ο χέρι με βερνίκι εμποτισμού ( αυτό ).
Πριν περάσω το 2ο χέρι να τρίψω με γυαλόχαρτο και τι νούμερο; 240 ή ψιλότερο;
Τι είναι πιο εύχρηστο, απλά φύλλα λείανσης ή λειαντικό σφουγγαράκι;

μάστορες καλημέρα,
ξεκίνησα το βάψιμο ξύλινου τραπεζιού και καρεκλών που έχουμε στο μπαλκόνι (post 2262 εδώ ),
αφού πρώτα τα έξυσα,

και τα πέρασα 1ο χέρι με βερνίκι εμποτισμού ( αυτό ).
Πριν περάσω το 2ο χέρι να τρίψω με γυαλόχαρτο και τι νούμερο; 240 ή ψιλότερο;
Τι είναι πιο εύχρηστο, απλά φύλλα λείανσης ή λειαντικό σφουγγαράκι;
Με Ρ240 - ένα γρήγορο πέρασμα/χάιδεμα θα κάνεις. Προσωπικά το κάνω με απλά φύλλα, αλλά ίσως το σφουγγαράκι να είναι πιο εύχρηστο.

τελικά, μετά από σχεδόν ένα χρόνο (!), ολοκλήρωσα το βάψιμο του τραπεζιού και των καρεκλών του μπαλκονιού.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια και τις συμβουλές σας και να σας δείξω τα αποτελέσματα.
Ξεκίνησα με ένα τριβείο Δέλτα το ξύσιμο και συνέχισα με έκκεντρο τριβείο (όπως με συμβουλέψατε) και φύλλα λείανσης
80 και 60 (εδώ ίσως να το παραέκανα) και 120άρι στο τέλος.
1.jpg2.jpg

Δεν ήμουν και πολύ σχολαστικός και άφησα σημεία στις καρέκλες με το προηγούμενο χρώμα, μιας και δεν έφτανε το τριβείο Δ σε αυτά τα σημεία.

Έπειτα, πέρασα βερνίκι εμποτισμού ( αυτό ) σε χρώμα αγριοκερασιά
(αντί για υδατοδιαλυτό βερνίκι εμποτισμού για συντηρητικό σε 1η φάση καιγυαλιστερό αδιάβροχο-υδατοαπωθητικό βερνίκι νερού εξωτερικής χρήσης σε 2η φάση),
πέρασμα με γυαλόχαρτο 280 και ένα ακόμα χέρι.
Βουαλά:
3.jpg4.jpg5.jpg

Το αποτέλεσμα είναι σχετικά οκ, αλλά μου άρεσε που αφιέρωσα χρόνο και έκανα κάτι με τα χέρια που θα το χαρώ.

Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα:
1ον) επειδή τα "έπιπλα" θα μείνουν στο μπαλκόνι χειμώνα καλοκαίρι, τι χρειάζεται να κάνω για τη συντήρησή τους;

2ον και πολύ βασικό!) θέλω να αντικαταστήσω το διάτρητο πανί των καρεκλών, γιατί έχει καεί από τον ήλιο και είναι αρκετά λερωμένο.
όμως έχουν ε΄να αρκετά περίεργο δέσιμο (με γαντζάκια) και δυσκολεύομαι να βρω ανταλλακτικά.
Γνωρίζετε πού μπορώ να βρω ίδια σε δέσιμο πανιά ή αν μπορώ έστω να χρησιμοποιήσω πανια ή υφασματα όπως αυτά εδώ ;

Τα πανιά όπως ήταν αρχικά στις καρέκλες μου, φαίνονται παρακάτω1722755930749.jpg

Διάτρητο ύφασμα PVC υπάρχει στο εμπόριο με φάρδος 1.50μ. Πρόσφατα πήρα και εγώ τέτοιο ύφασμα και αντικατέστησα το παλαιό ύφασμα σε καρέκλες και ξαπλώστρες θαλάσσης.

Υπάρχει σε άσπρο, μαύρο, μπεζ, κόκκινο, μπλέ κλπ κλπ Εαν έχεις τα παλαιά κομμάτια υφάσματος για πατρόν και τις βέργες και τα ελατήρια, τότε ράβονται εύκολα.

Last edited:
για κοιτα λιγο στε Λερου για τα γατζακια που ψαχνεις,,,σαν ελατηρια

• Like
Reactions: gonzo
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω ακόμα:
1ον) επειδή τα "έπιπλα" θα μείνουν στο μπαλκόνι χειμώνα καλοκαίρι, τι χρειάζεται να κάνω για τη συντήρησή τους;

2ον και πολύ βασικό!) θέλω να αντικαταστήσω το διάτρητο πανί των καρεκλών, γιατί έχει καεί από τον ήλιο και είναι αρκετά λερωμένο.
όμως έχουν ε΄να αρκετά περίεργο δέσιμο (με γαντζάκια) και δυσκολεύομαι να βρω ανταλλακτικά.
Γνωρίζετε πού μπορώ να βρω ίδια σε δέσιμο πανιά ή αν μπορώ έστω να χρησιμοποιήσω πανια ή υφασματα όπως αυτά εδώ ;

Μπράβο και χαρά στο κουράγιο σου - δύσκολη δουλειά άνοιξες.
1. Πρέπει να βάλεις επιπλέον και γυαλιστερό βερνίκι νερού εξωτερικής χρήσης από πάνω. Με σκέτο εμποτισμού θα χαλάσει η εικόνα τους γρήγορα. Τον χειμώνα βοηθάει να τα καλύπτεις με κάποιο κάλυμμα για έπιπλα κήπου - υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο που χωράνε 4 καρέκλες μαζί.
2. Δεν ξέρω που θα βρεις πανιά αλλά τα πανιά στο λινκ που έβαλες δεν σου κάνουν. Είναι για την κλασσική καρέκλα σκηνοθέτη που στο κάθισμα κουμπώνει με βέργες (οι δικές σου καρέκλες δεν έχουν αυλάκι υποδοχής) και στην πλάτη μπαίνουν σε πιο λεπτά πηχάκια από αυτά που δείχνεις στις φωτογραφίες.

@dk31

αντί για το συνδυασμό βερνίκι εμποτισμού-συντηρητικό aqualasur plus με το αδιάβροχο βερνίκι νερού εξωτερικής χρήσης aquacare ,
χρησιμοποίησα το aqualasur gel total care που στα χαρακτηριστικά του αναφέρει ότι εκτός από συντηρητικό, δρα ως μονωτικό και αδιαβροχοποιεί
(είναι δηλ 2 σε 1 ή έτσι τουλάχιστον μου το παρουσιάσαν στο μαγαζί).

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να τα περάσω επιπλέον και με βερνικι νερού εξωτερικής χρήσης;

Σόρυ, δεν κατάλαβα ότι το βερνίκι ήταν 2 σε 1.

Δεν ξέρω να σου απαντήσω αν το συγκεκριμένο χρειάζεται επιπλέον και βερνίκι κρούστας από πάνω. Της vivechrom που είχα δοκιμάσει διάφορα εμποτισμού, απλά και "υποτίθεται 2 σε 1", μου είχαν φανεί όλα ίδια (=΄ήθελαν κρούστας από πάνω).

• Like
@dk31

αντί για το συνδυασμό βερνίκι εμποτισμού-συντηρητικό aqualasur plus με το αδιάβροχο βερνίκι νερού εξωτερικής χρήσης aquacare ,
χρησιμοποίησα το aqualasur gel total care που στα χαρακτηριστικά του αναφέρει ότι εκτός από συντηρητικό, δρα ως μονωτικό και αδιαβροχοποιεί
(είναι δηλ 2 σε 1 ή έτσι τουλάχιστον μου το παρουσιάσαν στο μαγαζί).

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να τα περάσω επιπλέον και με βερνικι νερού εξωτερικής χρήσης;
Το τζελ δεν μπορεί να προσφέρει ότι προσφέρουν και τα 2 μαζί.. 100% αυτο..
Το ορφανό ξυλο θέλει πρώτα υλικό που εισχωρεί όσο γίνεται πιο μεσα στο ξύλο ώστε να δημιουργησει σταθεροποιηση της επιφανειας και συνχρονος δημιουργία εστία πρόσφυσης για το βερνικι..
Το τζελ δυστυχως δεν προσφέρει αυτά καθώς είναι κάτι ανάμεσα σε εμποτισμου και κρουστας βερνικι.. και αυτός που στο είπε στο χρωματοπολειο μάλλον ήθελε να σπρώξει το υλικο...
Την επόμενη ξέρεις...

Τώρα αυτό που μπορεις να κανεις είναι να τριψεις καλά το τζελ αφού έχουν περάσει 10 μέρες πλήρης ωρίμανσης και να περάσει 2 χέρια βερνικι κρούστας aguacare..
Το πρώτο 10% αραίωση και το άλλο οκως είναι..

Αναφερω 2 χέρια γιατί το πάχος στρώματος κρουστας του βερνικιου είναι αυτό που δίνει διάρκεια ώστε να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται..
Εάν δεν θες να γυαλίζει πολύ,αν και αυτό είναι το ιδανικότερο,βάλε σατινε...
Αυτά..

• Like
οχι βαψιμο, αλλα βαθυς καθαρισμος....
Δυστυχως το καθαριστικο κ η δραστικη του δεν φαινεται να υπαρχει στην Ελληνικη αγορα.
Οποτε πληροφορικα μονο το βιντεο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.