Βάψιμο ξύλου....

Καλημέρα. Ψάχνω για ένα βερνίκι κρούστας (εσωτερικού χώρου) για να βάλω πάνω σε ξύλινη επιφάνεια (ξύλινη πόρτα αλλά και διάφορα επιπλάκια) που έχει περαστεί με βερνίκι εμποτισμού με βάση διαλύτη. Να υποθέσω ότι πρέπει να κοιτάω για βερνίκι κρούστας που να είναι επίσης με βάση διαλύτη. Αν έχετε κάποια προτίμηση σε ένα συγκεκριμένο, για να μην πάω στα τυφλά σε ότι έχει ο τοπικός χρωματοπώλης.
Έχω συγκρατήσει από παλιότερα ποστ το V33 extreme traffic ως πολύ καλό. Νόμιζα ότι είναι πολυουρεθάνης αλλά δεν βλέπω να το γράφει πουθενά. Μήπως είναι ακριβό για την δουλειά που το θέλω; (κανονικά είναι για πατώματα)

Μπορεις να πας και σε βερνικι νερου. Το αντιθετο ισως να εχει καποιο θεμα, δηλαδη μετα απο βερνικι εμποτισμου νερου να περασεις βερνικι διαλυτη.

Εχω μεινει πολυ ευχαριστημενος απο βερνικια νερου και της Vitex και της Vivechrom.
Εν πασει περιπτωσει θα σου προτεινα να βαλεις βερνικι νερου στα επιπλα εσωτερικου χωρου που θες, χωρις μυρωδιες, πιο υγιεινα και με ευκολο καθαρισμα.

Είδα με λίγη καθυστέρηση τις απαντήσεις... Έχω συγκρατήσει από παλιότερα όσα καλά γράφονται για το V33, αλλά λυπήθηκα τα 16 (750ml). Είδα αυτό που πρότεινε ο Μιχάλης σε τιμή που μου φάνηκε καλή στο σκρουτζ - τελικά το πήρα από τον τοπικό χρωματοπώλη στα 10 . Σιγά την οικονομία θα μου πεις... Τελοσπάντων, προσπαθώ να καταλήξω σε κάποια στάνταρ μπογιές/βερνίκια για να μην ψάχνομαι κάθε φορά.

Το βερνίκι το πήρα σε γυαλιστερό (το μόνο που είχε). Θα το δοκιμάσω πρώτα σε μία σανίδα και ελπίζω να μην με ξενερώσει η γυαλάδα.

Η γυαλάδα εξαρταται από την εκάστοτε επιφανεια που το χρησιμοποιείς...
Εάν το περάσεις σε ήδη βερνικαρισμενο ξύλο άμεσος θα "δειξει"...Εάν είναι σε ατόφιο ξύλο η πολυκαιρισμενο τότε θα θέλει και δεύτερο χέρι...
Ενημερωτικά και μονο τα γυαλιστερά βερνίκια πρακτικά,άσχετα πως θέλουμε να φενεται το αποτελεσμα,ειναι για εξωτερικους χωρους γιατι ειναι μη διαπνεομενα καθως κλεινονται ολοι οι ποροι...
Το σατινε η το ματ,ειδικά το δεύτερο,είναι μόνο για εσωτερικούς χώρους...

Κωστή, η πληροφορία σου καταχωρήθηκε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε εσωτερικό χώρο μεν, που όμως είναι γκαράζ/αποθήκες με αυξημένες υγρασίες οπότε μάλλον θα του κάτσει καλύτερα το υλικό που είναι για εξωτερικό χώρο.
Πέρασα χτες το πρώτο χέρι δοκιμαστικά σε ένα ξύλινο κουτί και έμεινα ενθουσιασμένος. Το βερνίκι έχει μορφή γαλακτώματος, απλώθηκε πολύ εύκολα με ρολάκι μοχέρ, δεν μου μύρισε καθόλου και στέγνωσε πολύ γρήγορα. Δεν είδα καμία έντονη γυαλάδα (τα πολύ γυαλιστερά φινιρίσματα δεν μου αρέσουν). Γενικά το τελικό αποτέλεσμα μου θυμίζει βερνίκι πολυουρεθάνης 2 συστατικών το οποίο βρίσκω πολύ όμορφο αλλά είναι ακριβό και μπελαλίδικο.
Όταν τελειώσω και με το δεύτερο χέρι θα ανεβάσω φωτό στις κατασκευές επίπλων.

Σωστη η σκεψη σου...!!!
Το γυαλιστερο αποτελεσμα εχει και την ιδιοτητα της προστασιας..εξου και η χρησιμοποιηση σε εξωτερικες επιφανειες..
Τα βερνικα νερου στεγνωνουν στη υφη στην μιση ωρα αλλα εσωτερικα θελουν κανα 2ωρα..για αυτο και προτεινεται επαναβαφη μεταξυ 3-4 ωρων συνηθως και αναλογα τις καιρικες συνθηκες....

Αυτο που ξεχασα να σου πω ειναι οτι το πρωτο χερι καλο ειναι να αραιωνεται 10-15% ωστε να γινεται καλυτερη προσφυση στην παλια επιφανια και εποιτα να μπει, στο δευτερο χερι,οπως ειναι....

Eχω την εντυπωση οτι τα βερνικα κρουστας εχουν ακριβως τις ιδιες προστατευτικες ιδιοτητες, ανεξαρτητως γυαλαδας. Δηλαδη τα και γυαλιστερα και τα σατινε και τα ματ προστατευουν το ιδιο.
Μαλιστα αυτα τα βερνικια ξεκινανε απο γυαλιστερα, ετσι ειναι η αρχικη τους μορφη και εκ των υστερων προστιθενται καποιες ουσιες (matting agents) που κατεβαζουν την γυαλαδα σε σατινε ειτε ματ.

Μιχαλη το προβλημα ειναι η επιμυκυνση της προστασιας....το γυαλιστερο εχει το πανω χερι....!!!

Επισεις γυαλιστερο με γυαλιστερο εχει διαφορα στο αποτελεσμα της γυαλαδας...

Απο οσα εχω χρησιμοποιησει της Vernilac και της Erlac ειναι τα πιο"πλουσια"....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

θελω να στοκαρω κατι τρυπες σε μια επιφανεια ξυλου (ελατο νομιζω) το ετριψα με το εκκεντρο και μαζεψα την πουδρα
και την μπερδεψα με ξυλοκολα για να στοκαρο της τρυπες
αλλα μετα απο λιγα λεπτα η αποχροση που περνει ειναι μαυρο χρωμα και οχι προς το ασπρο που ειναι και επιφανεια του ξυλου
κανω κατι λαθος;
η κολα ειναι η altacol στο πορτοκαλι μπουκαλι
αυτη εδω https://www.diystore.gr/el_GR/atlacoll-no-45-5kg.html

Θεωρητικά όχι, δεν έχεις κάνει λάθος. Σίγουρα μάζεψες μόνο την πούδρα από το συγκεκριμένο ξύλο; Εννοώ πως αν το τριβείο σου έχει φίλτρο και την έβγαλες από εκεί μπορεί να είχε και από σκούρα ξύλα.

Καλύτερα να αγοραζες στόκο στο χρώμα του ξύλου . Πάλι θα φαίνεται αλλά δεν μαυρίζει . Σε σκούρα ξύλα με περίεργα νερά θα μπορούσες να κάνεις και την εύκολη λύση με πριονίδι και κόλλα όπως έκανες , αλλά στα ανοιχτά φαίνεται η κόλλα .

Θεωρητικά όχι, δεν έχεις κάνει λάθος. Σίγουρα μάζεψες μόνο την πούδρα από το συγκεκριμένο ξύλο; Εννοώ πως αν το τριβείο σου έχει φίλτρο και την έβγαλες από εκεί μπορεί να είχε και από σκούρα ξύλα.

ναι μονο απο το συγκεκριμενο ξυλο ειναι η πουδρα

Καλύτερα να αγοραζες στόκο στο χρώμα του ξύλου . Πάλι θα φαίνεται αλλά δεν μαυρίζει . Σε σκούρα ξύλα με περίεργα νερά θα μπορούσες να κάνεις και την εύκολη λύση με πριονίδι και κόλλα όπως έκανες , αλλά στα ανοιχτά φαίνεται η κόλλα .

εγω εβαλα την πουδρα απο το τριψιμω και οχι πριονιδη θα ειχε διαφορα αν εβαζα πριονιδη...
το θεμα ειναι γιατι γινετε μετα απο λιγα λεπτα μαυρος ο στοκος...

Last edited by a moderator:
Θα συμφωνήσω με τους προλλαλησες...
Πήγαινε σε ένα χρωματοπωλειο που πουλάει ετοιμους ξυλοστοκους και σύγκρινε το με το δικό σου(Εάν μπορείς να πάρεις ρεταλ)...
Να έχεις υπόψιν σου ότι όταν στεγνώνει ανοίγει ο χρωματισμός σε σχέση με την ρευστή μορφή που υπάρχει στο κουτάκι...
Όμως δεν ξέρω γιατί σου μαυρίζει η πούδρα του ίδιου του ξύλου...;Έχω κάνει πολλές φορές τσεκάρισμα με πριονίζει αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν συνάντηση..
Μήπως βάζεις και νερό μέσα στην κόλλα για να αραιώνει λίγο επειδή είναι πικτη και δεν δουλεύει να ανακατεύει..;
Το νερό το μαυρίζει καμία φορά το μείγμα...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Θα συμφωνήσω με τους προλλαλησες...
Πήγαινε σε ένα χρωματοπωλειο που πουλάει ετοιμους ξυλοστοκους και σύγκρινε το με το δικό σου(Εάν μπορείς να πάρεις ρεταλ)...
Να έχεις υπόψιν σου ότι όταν στεγνώνει ανοίγει ο χρωματισμός σε σχέση με την ρευστή μορφή που υπάρχει στο κουτάκι...
Όμως δεν ξέρω γιατί σου μαυρίζει η πούδρα του ίδιου του ξύλου...;Έχω κάνει πολλές φορές τσεκάρισμα με πριονίζει αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν συνάντηση..
Μήπως βάζεις και νερό μέσα στην κόλλα για να αραιώνει λίγο επειδή είναι πικτη και δεν δουλεύει να ανακατεύει..;
Το νερό το μαυρίζει καμία φορά το μείγμα...

οχι δεν βαζω νερο μονο κολα και την πουδρα που ειναι ασπρη οπως το ξυλο
πιθανον να εχει θεμα η κολα...οταν το ετοιμαζω τον στοκο εχει την αποχροση της πουδρας και οταν στοκαροτο ξυλο για λιγα λεπτα ειναι στο χρωμα της πουδρας
αλλα μετα οταν ξεραθη καπως, γινετε τελιος μαυρος ο στοκος

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

εγω εβαλα την πουδρα απο το τριψιμω και οχι πριονιδη θα ειχε διαφορα αν εβαζα πριονιδη...
το θεμα ειναι γιατι γινετε μετα απο λιγα λεπτα μαυρος ο στοκος...
Φταίει η κόλλα και όχι η σκόνη . Από αυτές που έχω δοκιμάσει αυτές που γίνονται μαύρες είναι οι κυανοακρυλικες , μετά οι απλές ξυλοκολλες όπως η ατλακολ , και φτάνεις μέχρι την titebond που πιάνει μια κίτρινη απόχρωση . Πιστεύω ότι έχει να κάνει με ότι η σκόνη είναι στην ουσία κόκκοι σοκορου που απορροφανε αλλιώς την κόλλα . Σε ανοιχτό ξύλο εγώ προσωπικά μόνο στόκο .

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Φταίει η κόλλα και όχι η σκόνη . Από αυτές που έχω δοκιμάσει αυτές που γίνονται μαύρες είναι οι κυανοακρυλικες , μετά οι απλές ξυλοκολλες όπως η ατλακολ , και φτάνεις μέχρι την titebond που πιάνει μια κίτρινη απόχρωση . Σε ανοιχτό ξύλο εγώ προσωπικά μόνο στόκο .

αρα το προβλημα ειναι στην κολα...ευχαριστω
θα παω να παρω ξυλο στοκο.