Βάψιμο ξύλου....

Να ρωτήσω που θα βρω λινελαιο η άλλο λάδι για να βερνικωσω μια λαβή μαχαιριού;

Εναλλακτικα για πιο μικρη συσκευασια θα πας σε μαγαζι με χρωματα για ζωγραφους. Εγω ειχα παρει για ενα restoring πολυ παλαιου ρωσικου δικανου του παππου ενος φιλου, την συσκευασια των 75ml και μου περισεψε παραπανω απο το μισο. Να σκεφτεις το κοντακι ειχε γινει σαν παρατημενο σκουποξυλο, και χρειαστηκε ενα μηνα συνεχους περασματος και απαλου τριψιματος, μεχρι να ρουφηξει το ξυλο και να γινει σαν να ειναι λουστραρισμενο χωρις να ιδρωνει. Βεβαια μολις το ειδε δεν πιστευε οτι ηταν το δικο του κοντακι και οτι ολο αυτο ειχε γινει μονο με λινελειο.
Δεν θυμαμαι καλα τωρα αλλα κατι παιζει με "ψημενα" και "αψητα" λινελαια, ή καπως ετσι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://www.vrisko.gr/details/07a3163b22_edcc66e4k1h436kc0d03d?what=%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%95%CE%AF%CE%B4%CE%B7%20%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85%20%CE%96%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82&where=%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1

http://www.winsornewton.com/row/search-results?searchterm=linseed&Search.x=0&Search.y=0

http://www.e-artemis.gr/forumz/topic/9268/

το λινέλαιο που πουλούν τα χρωματοπωλεία ειναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για τη δουλειά που συζητάμε. Το καλλιτεχνικό λινέλαιο δεν χρειάζεται ούτε αραίωση με νέφτι, ούτε τίποτα.

παραθεση απο το ανωτερω φορουμ

Εγώ μπερδεύτηκα. Διάβασα ότι το λινελαιο δεν έχει ουσιαστικό πλεονέκτημα στα κοντακια οπλων κ ότι χρησιμοποιείται λόγω παράδοσης. Το να πω; Εγώ θα το επιχειρήσω. Ευχαριστώ για τη διεύθυνση. Δίπλα είμαι!!

Έφτιαξα προ ετών την Browning Gold που αγόρασα στα 18 μου με λινελαιο και ευλαβικο τρίψιμο με φινα γυαλόχαρτα και έγινε καλύτερη από καινούργια.
Η Birchwood Casey έχει εξειδικευμενα προϊόντα για αυτή την δουλειά που περιλαμβάνουν από λινελαιο, wood stain μέχρι κερι και συντηριτικο ξύλου!

Γι αυτο ειπα παιδες ωμο λινελαιο,κυκλοφορει και το boiled το οποιο δεν ειναι βρασμενο οπως δηλωνει η ονομασια του,αλλα ανακατεμενο με χημικα ωστε να στεγνωνει.Το boiled προεκυψε ως ονομα απο παλαια τεχνικη οπου οντως το εβραζαν για να πολυμεριστει και να στεγνωνει γρηγορα.Δε θα το πιστευετε τι μπορει να ζωντανεψει στο χρωμα και τα νερα του ξυλου ενα ταπεινο λαδακι.

Καλησπερα!!!Φτιαχνω ενα κρεβατι και θα ηθελα να ρωτησω κατι οσο αφορα το βαψιμο!Θελω να αντικαταστησω καποιο κομματια ξυλου που ειναι ελατο με οξυα για μεγαλυτερη ανθεκτικοτητα.Πιστευετε οταν περασω το βερνικι θα ειναι μεγαλη η διαφορα στο ματι)καρυδια το βερνικι)???

Εγώ μόλις έκανα δοκιμές σε ελιά με λινελαιο καλλιτεχνιας. Φαντασικο αποτέλεσμα!

Να ρωτησω και εγω κατι τις..... Στην κατασκευη για το κοψιμο των καυσοξυλων το ξυλινο μερος ειναι κοντρα πλακε 20mm. Τι βερνικι να το περασω ωστε αν ειναι εκτεθειμενο στα "στοιχεια της φυσης" να μην παθει κατι, και να μην ειμαι τριψε βαψε παλι. Θα εκτιμουσα ιδιαιτερα να υπαρχει προσοπικη εμπειρια και τεστ αντοχης στο χρονο, π.χ. " το περασα με βερνικιλ και το εχω τωρα 5 χρονια εξω και δεν εχει κανει τσικ".

Πληροφοριες για το λινελαιο.

https://cavemangr.wordpress.com/2012/09/19/λινέλαιο-και-βραστό-και-ψητό/

Και μεσα αναφερει

1ον: Το λινέλαιο από άποψη προστασίας είναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε ξύλα από την υγρασία και τον καιρό! Ούτε τα ζωύφια σκοτώνει, για την ακρίβεια τα ζωύφια το τρώνε! Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν περνάμε τα έπιπλα κήπου με λινέλαιο αλλά με λάδι τικ ή με μείγμα λαδιών με βάση το τικ;

2ον: Το «βρασμένο» λινέλαιο ΔΕΝ είναι βρασμένο. Είναι ωμό λινέλαιο στο οποίο έχουνε προσθέσει στεγνωτικά υλικά και μεταλλικούς καταλύτες ώστε να στεγνώνει πιο γρήγορα από το ωμό και να σχηματίζει πιο ομοιόμορφη επιφάνεια. Πιο σωστά θα έπρεπε να το αποκαλούμε «λινέλαιο με στεγνωτικό που το βαφτίσαμε βρασμένο». Όπως καταλαβαίνετε αυτό το λινέλαιο ΔΕΝ τρώγεται. Το ωμό λινέλαιο από τα χρωματοπωλεία δεν κατατάσσεται στα εδώδιμα λόγω οξύτητας.

screen shot pc
Απλα η οξυτητα προκαλει ολες αυτες ρις παρενεργειες?

ναι Νεκτάριε η οξύτητα δηλ. η τοξικότητα.

τελικώς το λινέλαιο αυτό κάνει για επιφάνειες κοπής ή όχι? μήπως πρέπει να μένουν εντελώς άβαφες?

εγώ θυμάμαι αμυδρά τον παππού μου στο χωριό που όταν έφτιαχνε επιφάνειες κοπής ή άλλα ξύλινα σκεύη για την κουζίνα, τα άφηνε κανά μήνα μέσα σε ελαιόλαδο.

Και του ελαιολαδου η οξυτητα ανεβαινει υπο συνθηκες και με το καιρο, αλλα νομιζω δεν αναφερεται ως επικυνδινο για βρωση. Απλα δεν ειναι γευστικο.
Ελαιολαδο ή αγνο λινελαιο ειναι φυσικα υλικα. Οποτε ως φρεσκα ειναι ακινδυνα σιγουρα.
Το συγκεκριμενο λινελαιο ομως δεν περιφραφει οτι εχει υποστει χημικη επεξεργασια, ενω το αγνο εχει ημερομηνια ληξης.
Αρα τι συμβαινει? μηοως προκειται για δευτερης ποιοτητας ωμο λινελαιο το συγκεκριμενο φθηνο με ανεβασμενη οξυτητα?

και όμως το ελαιόλαδο που η οξύτητά του έχει ανέβει αρκετά, δεν είναι κατάλληλο για βρώση. Νομίζω πάνω από 2% κάνει μόνο για βιομηχανική χρήση

Εγώ πάντως που έκοψα κάτι μανιτάρια πάνω δεν κατάλαβα τίποτα.
Ακόμα και τα οικολογικά λάδια έχουν μέσα λινέλαιο οπότε δεν τίθεται θέμα βρώσης.
Βέβαια εξαρτάται ο καθένας τι εννοεί όταν λέει βρώση..

Επισης το λάδι Teak δεν είναι ακίνδυνο καθώς είναι χημικό...

Νεκταριε μλκιες.Μην ακους.Ολοι οι σοβαροι παλιοι επιπλοποιοι ορκιζοναι στο λινελαιο.Ναι,δεν κανει αποπαρασιτωση,λαδι ειναι,οχι roundup.Για μιλα με καποιον παλιο οικοδομο να σου πει με τι περνουσαν τις καλουποταβλες και τα μαδερια.Ειναι υπεροχο υλικο,απλα ειναι φτηνο και χαλαει την πιατσα.

και όμως το ελαιόλαδο που η οξύτητά του έχει ανέβει αρκετά, δεν είναι κατάλληλο για βρώση. Νομίζω πάνω από 2% κάνει μόνο για βιομηχανική χρήση

Σωτηρη αν φας πατατα τηγανισμενη σε 2% οξυτητα ελαιολαδο,ιδανικα στη φωτια, θα ξεχασεις ολες τις αλλες.

Νικόλα,
Οι οικοδόμοι πέρναγαν τα ξύλα, ειδικά τις καλουπόταυλες, για να μην κολλάνε στο τσιμέντο.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Νεκταριε μλκιες.Μην ακους.Ολοι οι σοβαροι παλιοι επιπλοποιοι ορκιζοναι στο λινελαιο.Ναι,δεν κανει αποπαρασιτωση,λαδι ειναι,οχι roundup.Για μιλα με καποιον παλιο οικοδομο να σου πει με τι περνουσαν τις καλουποταβλες και τα μαδερια.Ειναι υπεροχο υλικο,απλα ειναι φτηνο και χαλαει την πιατσα.

Σωτηρη αν φας πατατα τηγανισμενη σε 2% οξυτητα ελαιολαδο,ιδανικα στη φωτια, θα ξεχασεις ολες τις αλλες.

χε χε το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεχάσω όλα τα άλλα και μόνιμα μάλλον...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Νικόλα,
Οι οικοδόμοι πέρναγαν τα ξύλα, ειδικά τις καλουπόταυλες, για να μην κολλάνε στο τσιμέντο.

Και για να συντηρουνται Μπαμπη,εχω μιλησει με καμποσους.

χε χε το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεχάσω όλα τα άλλα και μόνιμα μάλλον...

Θα φυγεις εξω;

Νικόλα,

Όλες οι τάβλες χρησιμοποιούνται για καλούπωμα. Λάδι περνούσαν τις πλανισμένες τάβλες και τα μπετοφόρμ από την εσωτερική πλευρά του καλουπώματος πριν από το ρίξιμο του μπετόν ή πριν από την τοποθέτηση τους για να μην εισχωρεί μπετό στους πόρους και να βγαίνει πιο καλή/λεία η επιφάνεια μετά το ξεκαλούπωμα αφού δεν θα αποκολλάτε μέρος του μπετού της επιφάνειας μαζί με την αφαίρεση αυτών. Τις επιφάνειες αυτές που χρησιμοποιούσαν τις πλανισμένες τάβλες και μπετοφόρμ τις ονόμαζαν "εμφανή μπετά" επειδή το μόνο που χρειάζονταν πριν την παράδοση ήταν στοκάρισμα και βάψιμο και φυσικά είχαν και αυξημένο κόστος κατασκευής.